Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bayzone_pl

Co sądzisz o takim wyborze agd do zabudowy?

Lodówka Siemens KI87SAF30 lub AEG SCT71800S1

Piekarnik Electrolux EOA45551OW

Zmywarka Electrolux ESL6550RO

Płyta Electrolux EHD60020P

Czy którykolwiek z nich budzi Twoje zastrzeżenia, ewentualnie czy w tym zakresie cenowym jest coś bardziej wartego uwagi?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

--

norbeer

Poniżej moja lista sprzętów AGD i subiektywne odczucia po mniej więcej 2 miesiąch:

Pralka - HotPoint Ariston Aqualtis AQS73D 29 EU/B

[ATTACH=CONFIG]254530[/ATTACH]

Bardzo cicha pralka, podczas prania praktycznie słychać tylko chlupot wody i uderzające zamki od i guziki o drzwi wsadowe.

Obsługa bardzo intuicyjna, wszystko opisane na wyświetlaczu (temperatura, czas do końca, obroty itd). O designie chyba nie muszę pisać bo to widać.

Podczas wirowania troche tłucze, ale to chyba dlatego że pralka postawiona jest na gołej wylewce i nie była poziomowana. Reasumując plusy za Design, bezszelestną pracę, intuicyjną obsługę.Wg producenta A+++. Minusów na razie nie widzę.

Zmywarka Hotpoint Ariston ELTB 6M124 EU

[ATTACH=CONFIG]254534[/ATTACH]

Podobnie jak pralka, sprzęt bardzo cichy - podczas zmywania słychac tylko jak obraca sie ramie i spływającą wode w środku, ale jest to naprawdę delikatny szum. Co do samego zmywania program ECO trwa 2,5 godz, wg producenta zużywa 9l/wody. Program zmywa perfekcyjnie. Mam małe zastrzezenia do programu krótkiego 40min - bez suszenia, zdarza się że nie rozpuszcza do końca tebletki. Reszta jak w każdej zmywarce. Ogólnie jestem bardzo zadowolony.

Pierarnik z mikrofalą combi SAMSUNG FQ159UST

[ATTACH=CONFIG]254538[/ATTACH]

Sprzęt z którego jesteśmy najbardziej zadowoleni. Połączenie piekarnika z mikrofalą to bardzo dobre posuniecie.

Zoszczedziliśmy miejsce w niewielkiej kuchni, sam sprzęt w pełni spełnia nasze ocekiwania co do pieczenia jak i mikrofali. Pamiętam jak żona miała obiekcje, że piekarnik bedzie za mały - bzdura wysżło na moje, tak naprawdę ile potrzeba miejsca aby upiec jakiś placek, kurczaka, pizze itd. Praktycznie wszyscy korzystamy z jednej góra dwóch tacek, a ten sprzęt ma spokojnie tyle miejsca w środku. Co do mikrofali to trzeba się nauczyć obsługi, ze względu na to że nie ma tależa obrotowego należy w trakcie przrwac otworzyć i zamieszać (w szczególności płyny), zamknąć i dokończyć odgrzewanie. Podsumowanie:

plusy za kompaktowość, oszczedność energii i czasu (bo mniejsza komora), uniwersalność, programy i obsługę.

minus za troszkę mniej wydajną i wolniejszą mikrofalę (czas odgrzania zupy na tależu to 2x 1 minuta - z przerwą na zamieszanie).

Płyta indukcyjna AEG HK63420PXB

[ATTACH=CONFIG]254539[/ATTACH]

Płyta z ramką, bo taką chcieliśmy. Płyta posiądająca wszystko co jest potrzebne do sprawnego gotowania, power działa bardzo szybko, podobno niektóre płytky wyłaczają się jak podniesie się naczynie (np przy naleśnikach jest to upirdliwe), ta płyta zawiesza się na jakieś 5-7 sekund a gdy postawi się spowrotem naczynie wraca do ustawionych parametrów, ma też opcję szybkiego zagotowania i przełączenia się po zagotowaniu do stanu podtrzymywania ciepła itp. Powiem tak, nie mam żadnych zastrzeżeń, dobra płyta w niewygórowanej cenie.

Lodówka Whirlpool ART 486/1 A+

[ATTACH=CONFIG]254540[/ATTACH]

Na koniec sprzęt z którego jesteśmy najmniej zadowoleni.

Naszukałem się lodówki najdłużej, wybrąłem model mało osiągalny w Polsce (nie wiem czemu). Na stronie producenta nie ma tekiej lodówki. Mało informacji, ale jak są to sprzeczne. Dlaczego ją wybrałem, bo wg opisów i specyfikacji była cicha 35dB i miała sterowanie elektorniczne.

Cicha to ona nie jest niestety - mimo że nie ma "no forst" w chłodziarce, ma tylko jeden termostat jest to głośny sprzęt. Śpimy w salonie 5 metrów od lodówki i jest naprawdę głośno - jak się załączy to mocno strzela (słuchać nawet w drugim pokoju) i piszczy. Dla zobrazowania aby móc obejrzęć film to podczas aktywnego chłodzenia nie obejdzie się bez zwiększenia głośnosci o przynajmniej dla poziomy. A myślałem, że jak wezme prosta lodówkę z "6 sense" to będzie bardzo dobrze....Słabo.

Na plus może tylko to, że ma ten "6th sense", bo w ogóle nie zastanawiam się nad poziomami chłodzenia, mrożena itd, w tym przypadku to kwestia bezobsługowa.

To tyle z moje strony, mam nadzieję, że moje subiektywne odczucia komus się przydadzą.

Ogólnie starałem się wyberać sprzęt mający jakąś dobrą cechę typu A+++/ zuzycie wody/ decybele itd w przystępnej cenie i uważam że mi się to udało

powiedzcie mi czy warto zwracać uwagę jaką moc przyłączeniową ma płyta indukcyjna?? Mam zrobione pod płytę gnjazdo na siłę ale płyty polecane przez bayzone.pl są chyba na 220 i nie wiem czy jest sens szukać innych na siłę czy kupić np tą Płyta ELECTROLUX EHH 46540 FK proszę o podpowiedź

powiedzcie mi czy warto zwracać uwagę jaką moc przyłączeniową ma płyta indukcyjna?? Mam zrobione pod płytę gnjazdo na siłę ale płyty polecane przez bayzone.pl są chyba na 220 i nie wiem czy jest sens szukać innych na siłę czy kupić np tą Płyta ELECTROLUX EHH 46540 FK proszę o podpowiedź

jeśli masz siłę podciągniętą - weź płytę z możliwością podpięcia siły.

Bardzo podoba mi się piekarnik Mastercook MF-880 ATCX, gdyż w dobrej cenie oferuje ciekawe funkcjie i rozwiązania. Opinie, które o nim znalazłam również są bardzo pozytywne. Niestety jak wiadomo firma ma przez kilka ostatnich miesiecy duże problemy i nie wiadomo co przyniesie przyszłość. Bayzone jako że jesteś specjalistą w tym temacie proszę o Twoją opinie czy lepiej sobie dać spokój z tą firmą czy zaryzykować i kupić piekarnik i indukcję mastercooka? Mam już całkowity mętlik w głowie... i chciałąbym i boję się... :)

master.jpg

Bayzone_pl

proszę o opinię o wybranych sprzętach:

zmywarka Hotpoint Ariston ELTB 6M124 EU (polecana nawet na tej podstronie, więc chyba ok?)

piekarnik Gorenje BO 5333 RB (potrzebuję czarny, z lekka retro, i bez złotych rączek - ew. jakaś alternatywa?)

płyta Gorenje IT 612 SYB (tu to już nic nie wiem, to moja pierwsza płyta i nie wiem, na co zwracać uwagę, na pewno funkcja PB, co jeszcze?)

Cytat Napisał witekgo Zobacz post

jeśli masz siłę podciągniętą - weź płytę z możliwością podpięcia siły.

a jakie płyty polecasz pod siłę??

Ja polecam tą, którą kupiłem czyli Whirlpool ACM 848 BA. Szersza od standardowej, fajne ułożenie pól (flexi cook oraz duże pole pod duży garnek), wszystkie pola booster, brak ramki.

Ale przy tej płycie w sklepach internetowych pisze że zasilanie jest na 230v wiec jest na siłę czy na 230v??

Ja się nie sugeruję nigdy opisami w sklepach, bo różnie z nimi bywa. Zawsze staram się docierać do instrukcji obsługi, ew. zadaję pytanie do producenta. I w przypadku tej płyty tak postąpiłem. Dodatkowo płyta ma naklejkę na obudowie 230V i 400V.

Witam,

Prosze Bayzone_pl o wypowiedzenie sie na temat mojego wyboru:

Lodówka - Bosch KIS87AF30 - ma być cicha i ekonomiczna a do tego rozsądna w pojemności i cenie

http://www.bosch-agd.com.pl/produkty/chlodziarki-i-zamrazarki/chlodziarki-i-zamrazarki-do-zabudowy/chlodziarko-zamrazarki/KIS87AF30.html

piekarnik - Samsung BQ1 D4T081 - ma być funkcyjny

http://www.samsung.com/pl/consumer/home-appliances/oven/standard/BQ1D4T081/XEO

mikrofala - Samsung FG87SUST- brak dużych wymagań do odgrzewania i rozmrażania i ma pasować wizualnie do piekarnika

http://www.samsung.com/pl/consumer/home-appliances/microwaves/built-in/FG87SUST/XEO

płyta indukcyjna - Bosch PIE 611F17E - ma być dobra i funkcjonalna

http://www.bosch-home.pl/produkty/plyty-grzewcze/indukcyjne/PIE611F17E.html

Okap kominowy - Ciarko BLACK PEARL 90 - i tu problem, bo ma być skośny, cichy i wydajny, a może w oko mi wpadł ten producent , ale możne coś innego

http://www.ciarko.pl/pl/produkty/kominowe/art18,black,pearl.html

za opinie z góry dziękuję

Pozdrawiam

Proszę o pomoc w wyborze niedrogiej lodówki i piekarnika do zabudowy.

Jesli chodzi o lodówkę tokuchnia polaczona jest z salonem i najbardziej zalezy mi na w miare cichej pracy.

Zastanawiam się nad dwoma modelami Electroluxa:

1) ENN 2801BOW

2) ENN 12800AW

Czytam opinie w internecie i najbardziej zaskakuje mnie fakt, iż ten pierwszy model posiada wiele pochlebnych opinii na stronie popularnego sklepu RTV AGD, a z kolei na najbardziej popularnym poralu porownujacym ceny jest niepolecany.

Piekarnik również z tych budżetowych i w grę wchodzi również Electrolux:

1) EOB 3311AOX

2) EEA 4235POX

3) EEB 4231POX

Lub piekarnik Boscha (podoba się żonie):

1) HBA 23B263

Proszę o pomoc :)

Edytowane przez galanu

Wrcając do mojego postu tj sprzetu do kuchni , zmieniliśmy koncepcję i zmywarka wędruje jednak do pełnej zabudowy. Obecny zestaw miałby wyglądać następująco:

Okap - Gorenje DVG 600 ZBE

Lodówka - Samsung RL55VTEBG

Płyta - Bosch PIE611F17E

Piekarnik - Bosch HBA 43S462E

Zmywarka - Bosch SMV 40M30EU

Proszę o opinie