Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zainteresuj się gwarancją i estetyką a bajery olej. Gwarancja zabezpieczy cię przed niedoróbkami. Estetyka to estetyka ale wspomoże gwarancję - jeśli z płyty coś wyłazi to model jest do d...y, po za tym płyta faktycznie z założenia ma być jednolitą powierzchnią. Dodatki do piekarnika faktycznie jak nie używane/nie znane to są po prostu zbędne. Rozejrzyj się za czymś co jak potrząśniesz nie "wyrzyga" jakiś części to się uchronisz przed bublem.

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Właśnie jestem na etapie wyboru sprzętu do mojej kuchni.

Wstępnie wybrałam tak:

Piekarnik

Siemiens HB23AS540 lub

Siemiens HB43GB540 lub

Bosh HBA24T151

Zmywarka

Bosh SMV53L30EU

Płyta gazowa

Samsung NA64H3010AS lub

Bosh PCP615B90E

Kuchenka mikrofalowa

Samsung FW213G001 lub

Samsung FG87SUB lub

Siemens HF25M6L2

Z góry dziękuję za wszelkie rady i opinie o tym sprzęcie.

Pozdrawiam

Zmywarka i płyty ok

Samsung ma bardziej masywne optycznie ruszty - znajdź sobie zdjęcie "na żywo" jak wygląda

Mikrofala mam rozumieć będzie gdzie indziej niż piekarnik tak ?

Mikrofale chciałam dać nad piekarnikiem - zabudowa w słupku, jednak ciężko znaleźć mikrofalę w dobrej cenie do zabudowy.

Mikrofale chciałam dać nad piekarnikiem - zabudowa w słupku, jednak ciężko znaleźć mikrofalę w dobrej cenie do zabudowy.

Ale jak pomieszasz marki to będzie straszny dramat...

Jak już celujesz w mikrofale Samsunga (co jest dobrym pomysłem) to sprawdź sobie może taki zestaw

Samsung BQ2D7G144 + FW213G001

albo

Samsung BQ1D6G144 + FG87SUB

Ale jak pomieszasz marki to będzie straszny dramat...

Jak już celujesz w mikrofale Samsunga (co jest dobrym pomysłem) to sprawdź sobie może taki zestaw

Samsung BQ2D7G144 + FW213G001

albo

Samsung BQ1D6G144 + FG87SUB

No właśnie... Ewentualnie zrezygnuje z mikrofali w zabudowie.

Dzięki za pomoc :)

Do Bayzone_pl,witam jestem nowa na forum mam zamiar kompletować sprzęt do kuchni i chciałam zapytać czy to dobry wybór Lodówka Samsung RB 31FDRNDS,płyta Bosch PIT 611F17E,piekarnik Siemens HB63AS521,zmywarka Bosch 60 cm ale nie wiem jaką i okap też nie wiem jaki .Bardzo proszę o pomoc w tych sprawach jestem laikiem z góry dziękuję.

Witam,

jestem w trakcie remontu kuchni.

W związku muszę wymienić wszystkie sprzęty.

Wstepnie wybrałem jak poniżej.

Piekarnik: Amica Fusion EBF7941AA / Electrolux EOB5351AOX

Mikrofala: Amica AMG20BF

Płyta gazowa: Amica PGCZ6411

Lodówka: Samsung RB31FERNDBC

Okap: MPM MPM-60-OV-09

Mam straszny mętlik w głowie.

Najgorzej jest z piekarnikiem i okapem. Różnice w cenie są spore, ale nie widzę tam zbyt dużych różnic między sprzętami.

Wybraliśmy modele w umiarkowanej cenie, ale może szczególnie warto dopłacić trochę do jakiegoś konkretnego modelu?

Będziemy bardzo wdzięczni za wszystkie sugestie.

Pozdrawiam serdecznie!

(...)

Nie kombinuj z piekarnikiem z Eluxa bo ten co wybrałeś jest bardzo dobry i pasuje świetnie z podaną przez Ciebie mikrofalą.

Z tego zestawu - okap do wymiany - na chociażby Gorenje DVG600ZBE

Ewentualnie jeśli dołożyć - to do płyty - zmieniając np na Teka CGW LUX 60 4G AI AL

Dzięki za szybką odpowiedź.

Jeśli piekarnik Amici lepszy, w grze jest jeszcze Amica Fusion EBF8551AA - ma rożen i wkłady katalityczne. Nie wiem tylko czy warte jest to dopłaty ok 150 zł (rożen wiadomo, pytanie rodzą raczej te wkłady katalityczne i wypalanie brudu - czy to faktycznie takie świetne rozwiązanie?)

Z okapem się trochę liczyliśmy - czy ten MPM faktycznie nie warty zainteresowania?

Co do płyty - model wybieraliśmy raczej na wygląd - nawet podczas macania poza różnicami w wyglądzie i rozmieszczeniem palników nie widziałem większej różnicy (no ale wiadomo - nie znam się). Czy z tą Amicą jest coś nie tak i warto wybrać jeszcze coś innego (ta TEKA czy chociażby Samsung GN642HFGD czy NA64H3010AK) ?

Do Bayzone_pl,witam jestem nowa na forum mam zamiar kompletować sprzęt do kuchni i chciałam zapytać czy to dobry wybór Lodówka Samsung RB 31FDRNDS,płyta Bosch PIT 611F17E,piekarnik Siemens HB63AS521,zmywarka Bosch 60 cm ale nie wiem jaką i okap też nie wiem jaki .Bardzo proszę o pomoc w tych sprawach jestem laikiem z góry dziękuję.

Lodówka - zjadłeś jedną literkę w nazwie - ważną literkę na końcu bo ona odpowiada za wykończenie drzwi - tak czy tak - model wyłącznościowy dla dwóch sieci. Dozownik do wody - może i fajny gadżet ale podnosi znacząco cenę i zajmuje sporo miejsca wewnątrz - zastanowiłbym się jeszcze raz nad tym...

Płyta - udawane pole łączone - więc albo zrezygnować i wybrać tańszą płytę z normalnymi czterema polami albo dołożyć do wolnego pola z prawdziwego zdarzenia np PIN 651F27E (oczywiście jeśli będziesz się upierać przy Boschu - choć nie wiem po co)

Piekarnik - mocno okrojony jeśli chodzi o funkcje - nie można połączyć termoobiegu z grzaniem...

Zmywarka - ponownie - jeśli upierasz się przy Bosch... to minimum SMV 53L50

Okap - jeśli nie wiesz jaki to ja tym bardziej nie wiem jaki - określ chociaż: rozmiar / typ / kolor

(...)

Piekarnik - nie ma sensu dopłacać do EBF8551AA

Okap - faktycznie nie warty zainteresowania

Płyta - z tą Amica, tak jak i z każdą inną płytą typu gaz na szkle jest podstawowy problem z rusztami - jeśli są takie jak w tej Amice - to są niepraktyczne, łatwo rysują płytę, niestabilne itd. Rozwiązanie jak w zaproponowanej przeze mnie płycie Teka - to będzie takie "mniejsze zło" ale nadal będzie miała wszystkie wady płyt typu gaz na szkle :)

Rozumiem.

W takim układzie prawie wszystko jasne - piekarnik zostaje a okap pewnie zmienimy na to Gorenje.

Płytę rozumiem, że bezpieczniejsze są jednak większe "ruszty". Czyli wybierzemy pewnie między TEKA a tym NA64H3010AK ( bo rozumiem, że w te też będą ok). Są jeszcze jakieś duże wady kuchni gazowej na szkle?

Do lodówki i mikrofali nie ma zastrzeżeń (typu wadliwy model itp) ?

(..)

Lodówka OK

Mikrofala - adekwatna do ceny :rolleyes: ale bardzo OK

Płyty "gaz na szkle":

- brak "rynienki" czyli jak coś wykipi to płynie po płycie --> blacie --> podłodze

- rysują się

- wszystko na nich widać (trzeba nader często czyścić - dzięki czemu - patrz wyżej)

itp.

Teka ma nieco lepszą płytę podpalnikową.

Super.

Co do mikrofali wiadomo - cena jedna z niższych, ale do naszego użytku raczej niczego funkcyjnie jej nie brakuje.Jeśli nie jest jakoś wyjątkowo awaryjna to powinna się nadać.

Lodówkę chcieliśmy czarną, więc wielkiego pola manewru nie było. Układ nam pasował, więc jeśli podobnie nie ma zastrzeżeń, to świetnie.

O tym wylewaniu nie pomyślałem :) Nad płytą się zastanowimy, ale może faktycznie zmienimy na TEKA.

Ogromne dzięki za pomoc!

Lodówka - zjadłeś jedną literkę w nazwie - ważną literkę na końcu bo ona odpowiada za wykończenie drzwi - tak czy tak - model wyłącznościowy dla dwóch sieci. Dozownik do wody - może i fajny gadżet ale podnosi znacząco cenę i zajmuje sporo miejsca wewnątrz - zastanowiłbym się jeszcze raz nad tym...

Płyta - udawane pole łączone - więc albo zrezygnować i wybrać tańszą płytę z normalnymi czterema polami albo dołożyć do wolnego pola z prawdziwego zdarzenia np PIN 651F27E (oczywiście jeśli będziesz się upierać przy Boschu - choć nie wiem po co)

Piekarnik - mocno okrojony jeśli chodzi o funkcje - nie można połączyć termoobiegu z grzaniem...

Zmywarka - ponownie - jeśli upierasz się przy Bosch... to minimum SMV 53L50

Okap - jeśli nie wiesz jaki to ja tym bardziej nie wiem jaki - określ chociaż: rozmiar / typ / kolor

Bosch: bo mówią ,że jakość dlatego się zdecydowałam ,płyta o której mówisz trochę za droga więc muszę wybrać tańszą opcje może coś zasugerujesz ,na pewno potrzebuje na duży garnek ,piekarnik gdzieś o nim słyszałam dobre opinie i się zasugerowałam ale jeśli możesz to poleć coś godnego i funkcjonalnego okap chyba gorenje dvg 600 zbe

Bayzone_pl, potrzebuję pilnie Twojej pomocy, bo poruszam się jak dziecko we mgle i rozbolała mnie głowa od nadmiaru propozycji w sieci :bash:

Potrzebuję sprzętów do kuchni, ale nie umiem dobrać wszystkiego z jednej firmy (pasujących do siebie kolorem i kształtem)

Poradź mi proszę co jest ok/do zmiany w poniższym zestawie i czy stawiasz raczej na ujednolicenie firm - jeśli tak, to bardzo proszę o propozycję sprzętów.

Będę niesamowicie wdzięczna za pomoc!!!

NAZWA PRODUKTU NAZWA PRODUKTU/NR KATALOGOWY

płyta indukcyjna Płyta BOSCH PIE 651F17E

płyta indukcyjna Płyta SAMSUNG CTN464NC01

piekarnik Piekarnik SAMSUNG BQ2D7G144

mikrofala Mikrofala Samsung FG87SUB

zmywarka Electrolux ESL74561RO

okap GORENJE DVG 600 ZBE

okap Okap SIEMENS LC86KA670

lodówka Whirlpool ART 6610 A++

lodówka Whirlpool ART 880A+ NF

(...)

Ujednolicenie firm nie ma sensu poza elementami takimi jak układ piekarnik + mikrofala jeśli stoją obok siebie (no i oczywiście inne tego typu elementy takie jak ekspres czy parowar do zabudowy) a już idąc krok dalej - najwyżej te widoczne (czyli np. do piekarnika z mikrofalą dobierać jeszcze płytę i okap)

Wymienione: płyta, piekarnik i mikrofala Samsunga to dobry wybór, chociaż przy takim rozmachu rozważyłbym mikrofalę ze spójnej stylistycznie linii Prezio czyli FW213G001 - ale to kwestia kosztów i wygody i wyglądu...

Zmywarka - OK

Okap - podałaś dwie mocno różne opcje (głównie cenowo) - Siemens jest pyszny ale do normalnego używania wystarczy ( 4x !!!) tańszy Gorenje

Lodówka - zazwyczaj nie polecam no frost więc bardziej wskażę na ART 6610A++ ewentualnie ciekawa jest też ART 866A+ bo masz komorę 0st.

Bosch: bo mówią ,że jakość dlatego się zdecydowałam ,płyta o której mówisz trochę za droga więc muszę wybrać tańszą opcje może coś zasugerujesz ,na pewno potrzebuje na duży garnek ,piekarnik gdzieś o nim słyszałam dobre opinie i się zasugerowałam ale jeśli możesz to poleć coś godnego i funkcjonalnego okap chyba gorenje dvg 600 zbe