Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bije się wciąż z myślami na temat lodówki... Czy electrolux ERN3213AOW czy liebherr IK 3510 Comfort? Różnica w cenie spora ale nie mogę się jakoś do electroluxa przekonać.

Zresztą ze zmywarka też mam zawieszkę :/ Chciałabym coś solidnego, z regulowanymi koszami, funkcją 70 st pod zabudowę z ukrytym panelem. Upatrzyłam sobie boscha: SMV59U10EU albo SMV58M70EU ale obie piekielnie drogie i nie wiem czy warto do marki dopłacać? Rodzinę mam duża i zmywarki używam intensywnie więc chciałabym żeby mi posłużyła...

Witam

Potrzebuje rady co wybrac do nowo wykanczanej kuchni.

Lodowka: Liebherr ICUNS 3314 lub Bosch KIS87AD30? Czy jest cos lepszego w tym przedziale cenowym do zabudowy?

Pralka: Hotpoint Ariston AQS73D 29EU

Mikrofala: Amica AMM20BI

Piekarnik: EBI 8874AA

Płyta: EHH46540FK

Okap: Amica OKC6726I

Zmywarka: tu mam najwiekszy problem musi byc do zabudowy 45cm, z zakrytym panelem. Chcialem cos A++ ale widze tylko tanie Beko DIS 5831, Amica ZIM428E i drogi Bosch SPV69T50?

Pozdrawiam

Łukasz

Witam,

Potrzebuję pomocy przy wyborze sprzętu kuchennego. Generalnie remont pochłoną większość funduszy więc mamy do dyspozycji 5 tys. Kuchnia bardzo mała 5,5 m2 w bloku, ale może coś się zmieści ;)

Lodówka wolnostojąca - do 2000zł, interesuje mnie funkcja "komora świeżości " - potrzebna czy zbędny bajer ?

Płyta indukcyjna - mamy w mieszkaniu podłączenie siły, ogranicza nas tylko fundusz do 1200zł

Piekarnik - mam dwa typy : Bosch HBN239E1L , Amica Fusion EBF8551AA jednak wezmę pod uwagę każdą inną wskazówkę

Okap - powinien być podszafkowy

Proszę o wskazówki - za każde bardzo dziękuje.

Witam

Poniewaz widze to naprawde duzo doświadczonych uzytkowników bardzo prosze o pomoc w wyborze sprzętu:

wybrałem to co ponizej bardzo prosze o jakas ocenę oraz ewentualne propozycje co podobnego lepszego/mniej awaryjnego moge kupić w podobnych cenach a najlepiej taniej :). Kiedy wg was najlepiej kupic sprzęt potrzbuje miec go do końca listopada?

Lodówka:

Samung RF62HERS1/XEO

Piekarnik:

SAMSUNG BQ1S4T133/XEO

Płyta indukcyjna:

SAMSUNG CTN464NC01

Pralka:

BEKO WMB 71443 PLPTLMA

Zmywarka do zabudowy:

WHIRLPOOL WP 122

Kuchenka mikrofalowa do zabudowy:

Whirlpool MINI BI AMW 492 IX

Okap:

BEST LIFT VETRO 900 musze kupic cos takiego ale w rozsadnej cenie(allegro) można kupić 90cm a ja wołałbym 60cm, czy macie z tym jakies doświadczenia czy jest szansa na kupno 60 w dobrej cenie?

Potrzebuje jeszcze lodówke na wino która bedzie szerokości 60 i najlepiej z zewnątrz czarna(ale sie nie upieram) nie potrafie znaleźć ni sensownego bardzo prosze o poradę . Wszystkie uwagi mile widziane!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pozdrawiam Dawid

• 2 weeks później...

Troszkę poczytałem i wstępnie wybraliśmy kilka modeli które wydają się interesujące. Kuchnie mamy mieć w kolorze białym więc AGD chcielibyśmy w kolorze czarnym aby ładnie się komponowało.

PIEKARNIK:

-BQ1D6G144

lub droższy:

BQ2D7G144 (czy warto dopłacać czy to tylko kwestia estetyczna?)

MIKROFALA:

-SAMSUNG FW213G001

ZMYWARKA:

-Whirlpool ADG 6240 FD/1

czytałem też pozytywne opinie o poniższych modelach, wiec pytanie która lepsza?

-Bosch SMV 53L50EU

-WHIRLPOOL model ADG7510

LODÓWKA:

-Samsung RB31FERNDBC

-Amica Integra Smart FK338.6GBAA

Chcieliśmy aby była czarna, niestety czerń w tej lodówce samsunga nie do końca do nas przemawia (a model wyższy to już >3000zł), więc jeśli tylko

ten model AMICA się sprawdza i jest godny polecenia to wizualnie wygląda zdecydowanie lepiej i chyba pójdziemy w tym kierunku.

PŁYTA:

-Whirlpool ACM 816 BA

ewentualnie:

-Whirlpool ACM810BF

lub sporo już droższa (ale czy jest sens?)

-Samsung CTN464NC01

OKAP, szukamy modelu podszafkowego, jakie modele można brać pod uwagę?

Z góry bardzo dziękuję za wszelkie sugestie, uwagi, wskazówki jeśli jakiś model można zastąpić innym ciekawym będę wdzięczny za informację.

Niestety popsuła się nam lodowka i pojawiła się 'okazja' remontu całej kuchni.

Zaczynam szukać nowego sprzętu do kuchni i mam problem z płytą indukcyjną oraz lodówką.

Płyta:

Podoba mi się płyta Teka IRF 644, która umożliwia dowolne ustawianie garnków na dwóch dużych prostokątnych polach o rozmiarze 235*395mm.

Niestety o tej płycie trudno znaleźć dużo informacji, nie do końca też jest jasne jaki pojedyńczy najmniejszy garnek może być używany na jednym polu.

Czy może ktoś ma taką płytę, zna jej wady/zalety?

Czy warto brać tą płytę pod uwagę czy lepiej skupić się na innych producentach.

Lodówka:

Poszukuję lodówki do zabudowy ale bez zamrażalnika. Rodzina 3 osobowa. Zastanawiam się nad lodówką o rozmiarze 122 (czyli ok. 220l) lub 177 (czyli ok.310l, tutaj boje się iż będzie za duża i spowoduje iż żona zacznie ja zapełniać i później wyrzucać przeterminowane produkty, stara lodówka miała 206l). Kuchnia jest otwarta więc zależy mi na tym, aby lodówka była cicha (poprzedni Bosch miał 34db) i dobrze byłoby, aby sygnalizowała pozostawione otwarte drzwi (stara często była otwarta co podejrzewam iż było jedną z przyczyn iż w końcu umarła). Niestety albo nie potrafię szukać albo wybór lodówek bez zamrażalnika jest mocno ograniczony.

Czy dobry wybór to, czy może znacie inne tego typu lodówki:

Electrolux ERN2301AOW

AEG SKZ71800F0

Z góry dziękuje za informację/poradę.

Witam Kolegów,

urządzam właśnie kuchnie i chciałbym Was prosić o pomoc w wyborze sprzętu AGD.

Mam nadzieje że Kolega Bayzone_pl znajdzie chwilkę i napisze swoja opinie. Przeczytałem kilkadziesiąt stron tego wątku i jestem pod wrażaniem wiedzy jaką posiadasz.

Do rzeczy. Kuchnia cała pod zabudowę. Na całość mogę przeznaczyć ok 10 000zł. Oczywiście jeśli warto dołożyć parę grosza i jest to uzasadnione to ok. Proszę o pomoc w wyborze

- lodówki

nie mam szczególnych wymagań. Ma być dobra. Chyba bez no frosta bo wysusza jedzenie. Fajnie jakby była komora 0 stopni.

- zmywarka 45cm

mam już wybraną więc proszę o sprawdzenie: BOSCH SPV53M50EU

- kuchnia indukcyjna

Nie mam szczególnych wymagań. Ma być dobra.

- piekarnik

Najlepiej żeby był z pyrolizą. Najlepiej firmy Samsung- podoba mi się podświetlenie. Dual Cook mile widziany.

-mikrofala

bez wymagań. Ma pasować do piekarnika

- pochłaniacz

wyspowy, okrągły.

Dzięki za wszelkie rady.

adrianad

Też miałem (zanim zmniejszyliśmy rozmiar lodówki( dylemat pomiędzy: Electroulx ERN3213AOW, Liebherr IK 3510, AEG SKZ71800F0

Jeśli chodzi o lodówkę Electroluxa ERN3213AOW to koniecznie ją obejrzyj. Ta jedna wielka szuflada na dole wydaje się po pierwsze mało ergonomiczna (duża przestrzeń, przedzielona wzdłuż na dwie części - można tam trzymać w przedniej części butelki na stojąca ale niezbyt warzywa czy owoce), a po drugie jest tak naprawdę mała.

Przewaga moim zdaniem AEG na Liebherr to strefy BioFresch w szufladach na warzywa/ryby/mięso. Niestety nie udało mi się nigdzie znaleźć fizycznie ani AEG ani Liebherra, wiec trudno ocenić jakość wykonania.

Bije się wciąż z myślami na temat lodówki... Czy electrolux ERN3213AOW czy liebherr IK 3510 Comfort? Różnica w cenie spora ale nie mogę się jakoś do electroluxa przekonać.

why? Bo brand jest tobie mało znany? Spytaj pierwszej lepszej kobiety co sądzi o tej marce i gwarantuje ci, że będzie ją znać.

Orientujecie się czy są mikrofale do zabudowy, otwierane na prawo?

Chciałbym wstawić mikrofalę w słupek, po jego prawej stronie mam ścianę, więc żeby było poręcznie, to mikrofala musiałaby się otwierać na ścianę (na prawo).

"Wygooglane", nic o tym sprzęcie nie wiem :)

http://www.agdstyle.pl/kuchenka-mikrofalowa-bosch-hmt-85mr53-otwierana-w-prawo.html

A tu cala lista:

http://www.agito.pl/agd/kuchenki-mikrofalowe/w-prawo/1127,1984-330331.html

Edytowane przez jaga123

Witam

Również dołączam się do próśb o ocenę wybranego przeze mnie zestawu:) Meble będą już w przyszłym tygodniu, a ja jak na razie dorobiłam się tylko tarki do warzyw...

Lodówka (czy warto tyle dopłacać do szuflady z kontrolą wilgotności i A++ ?)

Electrolux ENN2854COW

Electrolux ENN2853COW

Piekarnik:

Tu nie jestem zadowolona z wyboru. Tak naprawdę wybór w Whirlpool jest pomiędzy piekarnikami z technologią Cook3 i Ready2Cook, prowadnicami teleskopowymi i panelami katalitycznymi (których nie chcę), a biednie zaopatrzonymi piekarnikami bez katalizy.

Whirlpool AKZM 765/IX (jeżeli dostanę do niego prowadnice teleskopowe)

Kuchenka mikrofalowa:

Whirlpool MINI AMW 498 IX

Whirlpool MIDI AMW 735 IX

Zmywarka:

Bosch SMV53L50EU

Siemens SN66L081EU

Siemens SN64M030EU

Bosch SMV53N40EU

Mam też na oku dwa roboty planetarne ;)

Bosch MUM 54251

Bosch MUM 56Z40 (po dokupieniu przystawki do krojenia w kostkę)

Płyta indukcyjna i okap są dla mnie ciągle wielką zagadką... Na razie muszę uporać się z powyższym sprzętem ;)

Z góry dziękuję za każdą uwagę - wszystkie rady są dla mnie na miarę złota :)

Pozdrawiam,

Agnieszka

Edytowane przez Gutek2012

co do lodówki, to jaka cena?

ja tez szukałem podobnej. widze ze wybrałas electroluxa z cyfrowym sterowaniem,

nie lepiej kupić z manualnym? jest tańsza, mniej elektroniki ktora moze sie popsuc.(ale nie musi).

na allegro za taką dasz już jakies 1100zł.

okap to zalezy czy podszafkowy, czy skośny (ścienny),

obywda mogą pracować jako pochłaniacze i wyciągi.

ja niestety nie mam wyciągu, ale wybrałemścienny i bedzie on pracował jako pochłaniacz.

w nowoczesnej kuchni taki okap lepiej się prezentuje, niż pod szafką

Cena lodówki to max 2300, chociaż wolałabym mniej.. Orientowałam się w Electrolux i musi zostać sterowanie elektroniczne, ponieważ nie ma opcji sterowania manualnego + No Frost.

Najbardziej jestem niezadowolona z wyboru piekarnika (który ma pasować do mikrofali z funkcją Crisp). Wybór w Whirlpool jest tak naprawdę zawężony do piekarników z technologią Cook3 i Ready2Cook, prowadnicami teleskopowymi i panelami katalitycznymi (których nie chcę), a biednie zaopatrzonymi piekarnikami bez katalizy.

Na dzień dzisiejszy moim największym dylematem oprócz piekarnika i mikrofali jest wybór zmywarki (promocja się kończy;)).

Wybrać zmywarkę z szufladą Vario3, czy to uciążliwy bubel zajmujący miejsce?

Czy bęben ze stal szlachetnej/plastiku i ma sens czy lepiej nie ryzykować i wybrać zmywarkę z bębnem ze stali szlachetnej?

Czy ktoś w ogóle korzysta w funkcji 1/2 wsadu?

Pozdrawiam

Edytowane przez Gutek2012