Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie,

kompletuje swój zestaw AGD. Słyszałem wiele dobrego o marce Electrolux, aczkolwiek dzisiaj usłyszałem inną opinie od sprzedawcy agd. Że kiedyś owszem był dobry, ale teraz coraz więcej reklamacji. Jakie macie doświadczenia, co sądzicie o tym zestawie:

Lodówka: enn 2854 cow

Płyta indukcyjna: ehi 6540 fok

Piekarnik: eoa 5751 aoz

Mikrofala: ems 17006 ox

Okap: efp 60426x

Zmywarka: esl 6374 ro

Dzisiaj wpadła mi też w oko zmywarka Beko:

Beko DIN 6830 FX30

A+++ i 5 lat gwarancji.

Co myślicie o takim zestawie?

Z góry dzięki za jakiekolwiek informacje

Witam,

szukam lodowki do zabudowy bez zamrazalnika i zamrazalnika osobno, z funkcja no frost i nie moge nic znalezc. Pomozecie?

Ja też szukam opcji lodówki bez zamrażalnika do zabudowy jak najpojemniejszej oraz osobno zamrażarki wolnostojącej z szufladami. Dołączam się więc do prośby o podpowiedź.

Myślałam o lodówce Electrolux ERN3213AOW, ale nie posiada "no frost" tylko jakiś wiatraczek do wyrównywania temperatury i ogólnie wg opinii w necie to raczej chała a nie sprzęt.

No dobra, może ja głupia jestem, ale w lodówkach jest w ogóle no frost? Myślałam, że to tylko opcja w zamrażarkach...

No właśnie jest coś takiego jak "no frost", wystarczy wejść na stronę jakiegoś sklepu i zaznaczyć tę opcję , na przykład tutaj:

http://www.oleole.pl/lodowki-do-zabudowy,d6,l1.bhtml

Niestety nie spotkałam z tym systemem samych chłodziarek / lodówek bez zamrażalnika ...

Dzisiejsze sprzęty w środku to przecież wszystko to samo, jedynie logo inne.

Mówię o sprzętach w podobnej cenie, czyli amica, electrolux, whirpool itp. Każda lodówka może pracować 30 lat, ale może też co chwilę się psuć. Mam pralkę, która regularnie się psuje chociaż ma ponad 3 lata. Mam również mikrofalówkę która ma 20 lat, codziennie pracuje, ani razu się nie zepsuła.

Ciężko porównywać więc nazwy firm. Bo co tu porównywać mając amice za 2 tys i electroluxa za 2 tys?

Można oczywiście kupić sobie wyższej klasy sprzęt, typu de dietrich, ale to też kosztuje. A czy pociągnie dłużej niż sprzęt niższej klasy? Moja kryształowa kula mówi, że nie wie, także wam nie powiem:)

I moje pytanie... Jakie wysokie są drzwi od standardowego piekarnika do zabudowy? Chodzi mi o wymiar zewnętrzny. Jakieś 48 cm?

Pytam, bo muszę wymierzyć na jakiej wysokości go postawić w zabudowie (jak będzie za wysoko, to drzwi się nie otworzą, bo parapet przeszkadza...)

Kejt_R jak znajdziesz cos albo na cos sie zdecydujesz daj znac prosze. Tez bede sie dzielic moimi wyborami, moze komus sie przyda, bo ostatnio w tym watku widze wiecej pytan niz odpowiedzi. :)

No właśnie jest coś takiego jak "no frost", wystarczy wejść na stronę jakiegoś sklepu i zaznaczyć tę opcję , na przykład tutaj:

http://www.oleole.pl/lodowki-do-zabudowy,d6,l1.bhtml

Niestety nie spotkałam z tym systemem samych chłodziarek / lodówek bez zamrażalnika ...

Kejt_R jak znajdziesz cos albo na cos sie zdecydujesz daj znac prosze. Tez bede sie dzielic moimi wyborami, moze komus sie przyda, bo ostatnio w tym watku widze wiecej pytan niz odpowiedzi. :)

Mnie zależy na sporej pojemności i zabudowaniu sprzętu, dlatego lodówka i zamrażarka osobno. Najprawdopodobniej skuszę się na lodówkę Liebherr IK 3510 Premium Plus , wygląda mi jakoś szlachetniej od Elektroluxa, Whirpoola itd. Do tego zamrażarkę wysoką z szufladami wolnostojącą (wstawię sobie w spiżarni). Najchętniej też coś z serii Liebherr lub z dolnej półki cenowej np. Indesit UIAA 12.1(zależnie od funduszy).

Też zauważyłam, że pytających mrowie a mrowie, a speców brak ;)

yaro09

To prawda. Ja trafiłam na pralkę Miele,która ciągle się psuła, a cena części to jakiś koszmar. Ale mam inne sprzęty tej marki i są wspaniałe. Pralkę natomiast zamieniłam na Whirpoola z myślą o tym, że niedroga więc jak się zepsuje to nie będzie żal wyrzucić. Zasadniczo sprzęty ze średniej półki rzeczywiście niewiele się od siebie różnią.

Ja mam taką filozofię, że albo coś naprawdę dobrego (żeby posłużyło), albo minimum za małą kasę. Zazwyczaj się sprawdza, ale jak widać w przypadku pralki - bywają niechlubne wyjątki.

Zazwyczaj przód piekarnika to szer. ok. 60, wys ok. 60 (mój ma 59) a same drzwi mają wys. 47 cm.

Edytowane przez Kejt_R

Szukam tez plyty gazowej jak najmniej rzucajacej sie w oczy. Znalazlam poki co firmy teka z systemem montazu semi filo. Znacie jakies inne firmy? Nigdy nie miala nic tej firmy, jakie sa Wasze opinie o sprzecie Teki?

Ja użytkuję już od prawie 6 lat lodówkę (wolnostojącą), piekarnik i płytę indukcyjną firmy TEKA. Jestem bardzo zadowolona ze sprzętu tej firmy, jak dotąd wszystkie działają bez zarzutu, żadnych usterek, także spokojnie mogę polecić:yes::yes:

jaga a dlaczego akurat ten model?

Czym się kierowałeś? Ja też właśnie szukam zmywarki i nie wiem na co zwracać uwagę.

To co wiem, to musi być 60 cm i opcja połowy załadunku.

Zaznaczam, że jeszcze je nie mam, dopiero kupiona i przyjedzie. Chciałam równowagę między ceną a użytecznością. Założyłam sobie górna granicę cenową. Ta jest pojemna (o jeden komplet więcej niż bosch w podobnej cenie), dość oszczędna, ponoć cicha, ma światełko na koniec programu.

Moi znajomi, mający połowę załadunku, nigdy z tego nie korzystają, więc odpuściłam temat. Ponoć pólka na sztućce poręczniejsza niż koszyczek, w który trzeba je wtykać.

Reszta wyjdzie w praniu, no w zasadzie... w myciu :)

Ufff, wybór sprzętu AGD do kuchni to droga przez mękę... Nie wiem już ile razy byliśmy zdecydowani na jakiś komplet urządzeń, a po oględzinach w sklepie okazało się, że zawsze coś jest nie tak. Albo cena zabija.

Mamy piekarnik i mikrofalę w jednym słupku, chcemy, żeby to ładnie wyglądało. Ostatni typ, to seria Inspiration Elektroluxa.

Piekarnik

Electrolux EOC3430COX

Mikrofala

Electrolux EMS26204OX

Do tego płyta indukcyjna

Electrolux EHH16340FK

Czy mikrofala i piekarnik podane wyżej będą dobrze wyglądać razem ? Na żywo widzieliśmy tylko piekarnik, a po tym co widzieliśmy w Amice (szyba lustrzana lub dymiona w jednej serii produktów) wolę się dopytać. No i pytanie dodatkowe - to dobre sprzęty ? Może coś innego w tym stylu i w tej cenie ? Mikrofala ma cenę z sufitu (ok 1400zł), ale to już podobno taka polityka firm.

Zaznaczam, że jeszcze je nie mam, dopiero kupiona i przyjedzie. Chciałam równowagę między ceną a użytecznością. Założyłam sobie górna granicę cenową. Ta jest pojemna (o jeden komplet więcej niż bosch w podobnej cenie), dość oszczędna, ponoć cicha, ma światełko na koniec programu.

Moi znajomi, mający połowę załadunku, nigdy z tego nie korzystają, więc odpuściłam temat. Ponoć pólka na sztućce poręczniejsza niż koszyczek, w który trzeba je wtykać.

Reszta wyjdzie w praniu, no w zasadzie... w myciu :)

dzieki za odp :) przyjrzę się temu biżej :)

A mam jeszcze inne pytanie.

Będę miał płytę indukcyjną a nad nią okap vertical.

Bardzo często korzystam z wolnostojącego grilla i parowara, które wydzielają bardzo dużo dymu i pary.

Czy mogę te urządzenia postawić na płytę indukcyjną, aby para uciekała do okapu?

Oczywiście płyta wyłączona, ale czy można stawiać bezpośrednio na płycie? Czy są może jakieś specjalne maty izolacyjne (np typu silikonowa stolnica).

A mam jeszcze inne pytanie.

Będę miał płytę indukcyjną a nad nią okap vertical.

Bardzo często korzystam z wolnostojącego grilla i parowara, które wydzielają bardzo dużo dymu i pary.

Czy mogę te urządzenia postawić na płytę indukcyjną, aby para uciekała do okapu?

Oczywiście płyta wyłączona, ale czy można stawiać bezpośrednio na płycie? Czy są może jakieś specjalne maty izolacyjne (np typu silikonowa stolnica).

Nie mam pojęcia , czy są specjalne maty izolacyjne. Ale lepiej chyba coś położyć na płytę, żeby nie porysować. Jakąś matę, deskę kuchenną itp.

Jeśli mówimy o grillu elektrycznym, to spokojnie możesz bez obaw postawić na płycie indukcyjnej, nie włączy się;) ja tak robię już od dłuższego czasu i zarówno płyta jak i grill mają się dobrze;)

ja właśnie też nie wiem.

zeby nie było tak, że postawię grilla, a indukcja wykryje go i zacznie grzać...