Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wielu tu znawców więc liczę że mi ktoś też pomoże :)

Zbieram sprzęt do domku i zastanawiam się nad takim zestawem:

Płyta gazowa Bosch PCQ715B80E bądź BEKO HIPD 75222 ST

Piekarnik Amica Integra EBI 81064 W AA

Zmywarka Whirlpool ADG 6240 FD/1 lub Bosch SMV40D90EU

Lodówka do zabudowy BEKO BCN 130000 lub WHIRLPOOL ART 9811/A++ SF lub SIEMENS KI 38VA20 (tutaj najcięższy wybór) lub WHIRLPOOL ART 460/A++

Pralka Electrolux EWT1266TLW

Z góry dziękuję za wszelkie opinie, podpowiedzi i odpowiedzi.

Wielu tu znawców więc liczę że mi ktoś też pomoże :)

Zbieram sprzęt do domku i zastanawiam się nad takim zestawem:

Płyta gazowa Bosch PCQ715B80E bądź BEKO HIPD 75222 ST

Piekarnik Amica Integra EBI 81064 W AA

Zmywarka Whirlpool ADG 6240 FD/1 lub Bosch SMV40D90EU

Lodówka do zabudowy BEKO BCN 130000 lub WHIRLPOOL ART 9811/A++ SF lub SIEMENS KI 38VA20 (tutaj najcięższy wybór) lub WHIRLPOOL ART 460/A++

Pralka Electrolux EWT1266TLW

Z góry dziękuję za wszelkie opinie, podpowiedzi i odpowiedzi.

Wyraze tylko swoja opinie.

Jezeli stac cie, na turecki szajs jakim jest wszelakiego rodzaju sprzet marki BEKO i stac cie na ciagle naprawy pogwarancyjne to berz.

Ale jest to najgorszy sprzet na rynku.

Wpisz w google ranking lodowek, czy zmywarek tam wszystko beezie.

Ja mam wszystkie sprzety mastercooka(plyta,piekarnik i okap) lodowki bosha ,indesita i pralki bosha i mastercooka.

Jezeli chodzi o mastercooka to dawny polski weozamet -sprzety przystepne cenowo, tanie w eksploatacji i dostepne czesci.

Jezeli chodzi o pralke to bierz tylko taka co ma wymienne lozyska zespolu pioracego, a nie zalewane jak wiekszosc nowych pralek.

Zalewane w calym zespole pioracym po gwarancji jak poleca to tylko wymiana calego zespolu pioracego.

Niestety kosztuje tyle co nowa pralka.

Wymienne lozyska maja wiekszosc bosha, mastercooka i polara, niektore LG

Rodzice maja sprzet amica kuchenki i lodowke whilerpola.

Jak naraxie 4 lata bezawaryjnej pracy wszystkie sprzety,kuchenki rodzicow ok 8 lat

• 2 weeks później...

Poszukuję dużej lodówki do zabudowy, moze być bez zamrażalnika. Standardowe lodówki do zabudowy są węższe niż lodówki wolnostojące więc w środku są wąskie i płytkie ( 48cm/44cm) a zwykła 51cm/55cm. Na wstępnej liście mam lodówki Liebherr IK 3510 Premium Plus

Gorenje RI4181AW

Gorenje RI 5182 BW

Bosch KIR81AD30

Hotpoint BS 3022 V

ale one wszystkie są właśnie małe w środku. Meble i tak będą robione na wymiar więc odpowiada mi lodówka szersza np 65cm zamiast standardowego dla zabudowy 55cm.

Czy znacie coś?

Ja też jestem obecnie na etpaie poszukiwań. Napisałam już w wątku o płytach indukcyjnych, ale tu powtórzę. Koleżanka użytkuje:

1. płytę Whirpool ACM 848 BA - 6 zmysł i bardzo sobie chwali, a w opiniach klientów sklepów interentowych płyta ta zbiera cięgi właśnie za tą funkcję 6 zmysł; ponadto ona twierdzi że stawia na polu FlexiCook 3 garnki obok siebie i wszystko ok i chwali sobie te rozwiązanie, a w inni użytkownicy piszą że trzeba ustawić garnki na napisach bo inaczej nie ma mowy o wykryciu garnka;

2. piekarnik Samsung BQ1VD6T131 z możliwością wlewania wody i przygotowania posilków na parze

3. mikrofalę (w miarę tanią) - Samsung FG87SUST która pasuje wizualnie do piekarnika

4. lodówkę Electrolux ENN3153AOW - podobno największą dozabudowy jaką można dostać.

5. Zmywarkę Bosch SMV53L50EU.

Jeśli chodzi o zmywarki wszyscy znajomi których pytałam polecali Boscha. Dodatkowo radzili żeby brać z koszem na sztućce a nie z szufladą, bo niekórzy z nich przeklinają szuflady ze względu na to że trzeba precycyjnie ułożyć te sztućce a do kosza szybciej się wkłada.

Co do lodowki - u mnie musi być najwyżej 177 cm wiec ta polecana przez koleżankę się nie zmieści. Mam wolnostojącą lodówkę Samsunga z No frost (ma już 10 lat, kupiona przez internet i sprawuje się cały czas bardzo dobrze, przez 10 lat jedynie popsuł się nam jeden pojemnik na drzwiczkach). Polecam system No Frost - kto nienawidzi rozmrażania doceni tą wygodę. A teraz są jeszcze No frost nie tylko dla chłodziarki al i dal zamrażalnika. No i przy tych kryteriach czyli No frost i ograniczeniu wysokości do 177 wyszła mi lodówka BEKO BCH 130000 (ale właśnie się doczytałam że to turecki szajs...)

Czy ktoś spotkał się z "kuchnią" indukcyjną z kompletnie osobnymi polami grzewczymi i jednym sterownikiem? Widziałem kiedyś coś takiego na fotce, ale nie mogę tego namierzyć w sklepach. Są pojedyncze i podwójne pola, ale są nieprzyzwoicie "sterczące" (tj. wolnostojące a nie do "zabudowy w blacie") i każde pole ma niezależny sterownik...

proszę o pomoc w wyborze mikrofalówki do zabudowy do piekarnika Elektrolux EOC3430COX.

Piekarnik i mikrofalówka mają być w jednym słupku, jednak mikrofala EMS 262040X jest strasznie droga.

Może jest coś co pasuje? a jest dużo tańsze?

no ale jednak warto. Jakość pierwsza klasa a i wszystko pasuje stylem do reszty urządzeń. A tak to ciężko będzie dobrać sprzęt innego producenta, który będzie idealnie pasował.

Kupujemy niedługo cały sprzęt do domu i wstępnie wybraliśmy, czy moglibyście ocenić czy słusznie i ewentualnie podać jakąś alternatywę?

Sprzęt do zabudowy (kuchnia IKEA):

LODÓWKA- Electrolux ENN2853COW http://www.oleole.pl/lodowki-do-zabudowy/electrolux-enn2853cow.bhtml

Mamy tą lodówkę, póki co od 9 miesięcy działa bez zarzutów. Jest dosyć pojemna. Brakuje mi jedynie uchwytu na butelki (tak jak w modelach nie do zabudowy). Z tymi zapachami to nie do końca jest tak jak producent opisuje, bo jednak potrawy z czosnkiem czuć :]

• 2 weeks później...
LODÓWKA- Electrolux ENN2853COW Mamy tą lodówkę, póki co od 9 miesięcy działa bez zarzutów. Jest dosyć pojemna. Brakuje mi jedynie uchwytu na butelki (tak jak w modelach nie do zabudowy). Z tymi zapachami to nie do końca jest tak jak producent opisuje, bo jednak potrawy z czosnkiem czuć :]

Lodówka standardowa jak do zabudowy a więc mała. Dobra dla singla nie dobra dla rodziny. W środku wąska i płytka. Takie są ograniczenia lodówek do zabudowy. NIe polecam takich lodówek.

Witam czy ktoś miał styczność z okapem ciarko SMS 60BL(czarny) ? Cena wydaje się bardzo atrakcyjna jak za okap z taką mocą i poziomem głośności.

http://www.ceneo.pl/29414435#mh=a0q59pQP84006ciarkote08PkleVI0edKLPooTGViEkyhOQpTqyZq28vJwYJfwXuEk1IlGtkLfHv2Y9ypExZV-Fc4G5C4YjK2zi17ymrgHTwP1ZQIZ1k-JShf1RBRyIEjx2rhp5CMz3qux7ZvNpCQnhHO1Q_I259xDY48hJqVlCTo5KeeUu3Fmh36yRbNCbgD1sSDL2UkeMXBcoqSIe0

Mam jeszcze prośbę (jeśli ktokolwiek w ogóle tu zagląda) potrzebuję piekarnik który będzie miał termosondę ,prowadnice teleskopowe(chociaż na 1 poziomie) i będzie kosztował nie więcej niż 1300 zł(najlepiej coś z Boscha,Electroluxa lub Aeg) Przejrzałem internet i znalazłem tylko ten model Electrolux EEA4545POX ma ktoś ten piekarnik?

Edytowane przez marekwl

• 1 month później...

Witam,

Bardzo prosilbym o porade jakim konkretnie sprzetem warto sie zainteresowac. Granica cenowa za komplet to ok 15 tys - moge ja przekroczyc tylko wtedy gdy rzeczywiscie ma to uzasadnienie. Oczywiscie moze isc tez w druga strone, nie obraze sie jak calosc wyjdzie ok 10 tys :)

Potrzebuje:

Do zabudowy (kolor czarny):

Plyta indukcyjna

Piekarnik

Mikrofala (fajnie jak ta sama linia co piekarnik- ustawienie w slupku)

Lodowka

Okap (taki calkowicie schowany w spodzie szafki- nie wiem jak sie dokladnie nazywa)

Zmywarka

Pralka

Swoje typy jakies mam-celowo ich nie podaje by nic nie sugerowac. Rozwazam piekarnik i mikrofale samsunga -jednak czy warto isc w ta firme w agd?

• 4 weeks później...
Serdecznie witam,

szukam porady jesli chodzi o okap.

Prawdopodobnie bedzie to okap do zabudowy z Falmec'a

Jesttam szereg modeli pod nazwa grupa silnikowa. Dochodzi do tego wersja opatrzona mianem NRS.

Czy moglby ktos doradzic wybor ?

Właśnie od miesiąca użytkuję okap Falmec'a Built-in Evo 50 ( 600m3). Z zalet to przede wszystkim to, że naprawdę wciąga, autentycznie w całym domu nie czuć co się gotuje. Także jako okap spełnie swoją funkcję doskonale. Natomiast wadą dla mnie jest to, że oświetlenie ma halogenowe zamiast ledowego i oczywiście hałas - ale niestety nie znam żadnego okapu, który jest cichy

A czy te okapy są dostępne w zwykłych sklepach stacjonarnych? Chodzi mi o takie RTV EURo Agd np.

Powiem szczerze, że nie kojarzę tej marki. Nie widziałam jej chyba w sklepach, ale może niezbyt uważnie się rozglądałam. Ale skoro tak je zachwalacie, to chyba warto poszukać. A Wy gdzie kupowaliście, w stacjonarnym sklepie czy w sieci?

A czy te okapy są dostępne w zwykłych sklepach stacjonarnych? Chodzi mi o takie RTV EURo Agd np.

Powiem szczerze, że nie kojarzę tej marki. Nie widziałam jej chyba w sklepach, ale może niezbyt uważnie się rozglądałam. Ale skoro tak je zachwalacie, to chyba warto poszukać. A Wy gdzie kupowaliście, w stacjonarnym sklepie czy w sieci?

Właśnie chyba ich nie ma w sklepach stacjonarnych, ja zamawiałam w studiu kuchennym razem z innym sprzętem. Falmec to marka, która produkuje wyłącznie okapy i trzeba przyznać, że żaden z dotychczasowych moich okapów tak nie wciągał jak ten. Także polecam

Nie lepiej byłoby sobie to wszystko samodzielnie skompletować?

Sam wiesz najlepiej co jest ci potrzebne i jakie masz oczekiwania względem takich sprzętów. Możesz się wybrać do jakiegoś Rtv Euro Agd czy innych sklepów z rtv i agd, żeby porównać ceny i w ogóle oferty sprzętów do kuchni.

Łatwiej ci będzie coś sensownego wybrać zarówno pod zabudowę, jak i wolnostojącego.

Wydaje mi się, że nie ma co zdawać się w tym przypadku na opinię innych.