Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Będę w posiadaniu piecyka i mikrofalówki Teka, a już na dzień dzisiejszy zamontowany mam okap i jestem zadowolona

1. że fajnie wygląda

2. że jest naprawdę cichy

3. cena naprawdę atrakcyjna

A jak to jest w tych okapach z zestawem do pracy wewnętrznej, tzn. bez podłączenia do komina? chcialabym nabyć taki okap, ale niestety jest napisane wszędzie w sklepach internetowych, że potzrebny jest zestaw dodoatkowy do pracy w obiegu zamkniętym. A niestety nigdzie nie moge go nabyc.

Prosze o jakieś info. Pozdrawiam

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Malmuc, a jaki masz okap? Ja myślę o NC90. Ładzy jest, cena też atrakcyjna, ale czy bedzie cichy, to się okaże :)

Cichy absolutnie nie jest :evil: Uzytkuje go juz trzy tygodnie i czas na reklamacje. Mam nadzieje, ze nie okaze sie, ze te typy tak maja :roll:

Generalnie ladnie wyglada, jesli go nie dotykamy ;), odciski paluchow na nim zostaja - a jakze, jest szalenie glosny i raczej nie polecam ... :-?

Malmuc, a jaki masz okap? Ja myślę o NC90. Ładzy jest, cena też atrakcyjna, ale czy bedzie cichy, to się okaże :)

Cichy absolutnie nie jest :evil: Uzytkuje go juz trzy tygodnie i czas na reklamacje. Mam nadzieje, ze nie okaze sie, ze te typy tak maja :roll:

Generalnie ladnie wyglada, jesli go nie dotykamy ;), odciski paluchow na nim zostaja - a jakze, jest szalenie glosny i raczej nie polecam ... :-?

mój wyspowy jest cichy, ale rozumię ze Amber pisze o tym modelu NC90 :roll:

A jak to jest w tych okapach z zestawem do pracy wewnętrznej, tzn. bez podłączenia do komina? chcialabym nabyć taki okap, ale niestety jest napisane wszędzie w sklepach internetowych, że potzrebny jest zestaw dodoatkowy do pracy w obiegu zamkniętym. A niestety nigdzie nie moge go nabyc.

Prosze o jakieś info. Pozdrawiam

Natomiast ja mam podłączony okap do komina wiec nie wiem

Jak rozpakowywałam swoj okap to szukalam dwóch brakujących czesci, jak sie okazalo w przypadku podłączenia do komina sa niepotzrebne i trzeba je dokupic dodatkowo jeśli okap nie bedzie podłączony do komina

Podpinam się pod temat, żeby nie zakładać nowego wątku.

Moje typy:

pralka BOSCH MAXX 7 WAE 24461

zmywarka BOSCH SGV 57T13EU (ale podobno już zastąpiona modelem 57T23EU a szkoda, bo głośniejsza)

płyta ceramiczno--indukcyjna : (i tu się waham)

MAstercook ID622S

TEKA GKST 60Z I2

ELEKTROLUX EHD 60100P

AMICA PIM 6507 TF ??

okap BOSCH DKE 665A

lodówka BOSCH KGN 49A71 lub jakaś tańsza side by side...

piekarnik......tu mam problem - chciałabym czarny ze srebrnymi uchwytami, ale smeg za drogi, whirlpool nie ma funkcji na ktorych mi zależy - teleskopowe prowadnice, chłodna szyba, blokada przed dziećmi, pyroliza..

Będę wdzięczna za wszelkie opinie

Makabra z tym sprzętem :roll: mam totalny mętlik w głowie :roll: Po przeczytaniu wszystkich możliwych wątków piekarnik wybraliśmy Mastercooka MF800, zmywarkę Bosha SRI43E05EU (mała), ale co do reszty to mam same dylematy - najbardziej chyba z płytą czy ceramiczna czy indukcyjna, czy może pół na pół :roll: Zainteresowała mnie też funkcja z Amiki AutoFocus (dopasowanie się powierzchni grzania do wielkości garnka) - tą funkcję ma tylko Amica?? Jestem totalnym laikiem, dlatego proszę Was o pomoc :roll:

Jeśli chodzi o pralkę skłaniam się na Elektroluxa, ale tylko dlatego że każdy go poleca, więc coś wybiorę. Co do lodówki podobno super są z Libherra.

Witam,

mimo że jestem tu nowa pozwolę sobie dołączyć się do dyskusji. W moim obecnym domu ( w kuchni ) mam wszystkie sprzety Aristona. Sprzet ma około 6 lat i kupiliśmy go ze wzgledu na to że był bardzo polecany przez pracowników sklepu ( nie mielismy wczesniej duzych doswiadczen z tego typu sprzetem i był dość dostępny ( wszystkie sprzety z tej samej firmy ). I szczerze... nie polecam ( nie jest to tylko nasza opinia ) Zmywarka jest fatalna , koszmarnie dlugi czas zmywania przy czym robi to niedokladnie a to chyba nie o to chodzi zeby poprawiac po niej. Z lodówką też wieczne problemy. Do nowego domu napewno nie kupię nic tej firmy.

A jeśli chodzi o pozytywne opinie to polecam mało u nas znaną ale najlepszą w tym momencie na europejskim rynku firmę Miele. Jest dość droga dlatego zdaje sobie sprawe ze wiele osob poprostu na nia nie stac ale warto zainwestowac np. w pralke. Moja mama taka posiada i zazdroszcze jej seredecznie :) Dodam tylko że marka Liebherr to podobno ta sama firma.

Po 2 miesiącach użytkowania - lodówka Liebeherr ICUS ( klasa A+ )do zabudowy za ok.2000 zł - niesamowicie cicha -praktycznie jej nie słychać,zmywarka AEG ( klasa AAA i 45 dB )za ok.1700 zł - również cichutka - najaczęściej nastawiamy na program AUTO - ok. 2 h ( porównuję z poprzednią zmywarką Brandt i lodówką Gorenje ),piekarnik Whirpool za ok. 1200 zł ( klasa A )- żona zachwycona szybkością nagrzewania ( poprzednio Mastercook - nie polacam - ale sprzed fuzji z Fagorem ),mikrofala do zabudowy Whirlpool ok. 1700 zł- jak to mikrofala służy głównie do odgrzewania.Płyta Siemens z listwą aluminiową ok.2000 zł( coby nie grzebać w rozlanej zupie ) - jak to płyta (poprzednio Mastercook ) spełnia swoje zadanie,Pralka Candy ( klasa A+ ) za 1300 zł - od 2 lat bezproblemowa - a poprzednio Electrolux która po 2 latach po prostu wywaliłem bo serwis i jej usterkowśc doprowadzały mnie do pasji.Podsumowując ogólnie nie ma reguły ( vide mój Electrolux ).Też chciałbym Miele ale mnie nie stać ( choć moja lodówka Liebherr ze znaczkiem Miele kosztuje znacznie więcej ).Z opinii na pewno nie Ardo,są wątpliwości co do Aristona ( ma to być "luksusowa" marka ).

Witam wszystkich forumowiczów :-)

ja jeszcze do wczoraj miałam wybrany sprzęt praktycznie caly z firmy BOSH (z wyjatkiem lodowki - LIBHERR). Wczoraj po poludniu jeden Pan namieszal mi troche w głowie argumentujac wyzszość sprzetu firmy TEKA nad BOSHem. A sprzedaje sprzet wszystkich marek tych z wyzszej polki.

CO sądzicie o sprzecie z firmy TEKA? Czy ktos z Was ma doswiadczenia w uzytkowaniu tego sprzetu?

Witam wszystkich forumowiczów :-)

ja jeszcze do wczoraj miałam wybrany sprzęt praktycznie caly z firmy BOSH (z wyjatkiem lodowki - LIBHERR). Wczoraj po poludniu jeden Pan namieszal mi troche w głowie argumentujac wyzszość sprzetu firmy TEKA nad BOSHem. A sprzedaje sprzet wszystkich marek tych z wyzszej polki.

CO sądzicie o sprzecie z firmy TEKA? Czy ktos z Was ma doswiadczenia w uzytkowaniu tego sprzetu?

Teka robi dobre płyty elektryczne oraz gazowe.Co do reszty sprzętu to jednak bym postawił na Boscha.Zreszta płyty Teki wcale nie sa lepsze od Boscha,stoja mniej wiecej na tym samym poziomie:) Zmywarka to tylko Bosch lub Siemens,pralka Bosch,Lodówka LIBHERR to bardzo dobry wybór.Moim zdaniem firma Bosch jest sprawdzona i od wielu lat ma bardzo dobra opinie,a Teka poki co wchodzi na nasz rynek,i ja bym kupil cos pewnego,a testowanie Teki zostawilbym innym:)

Szukam jakejś sensownej lodówki do zabudowy i mam kłopot - bardzo niewiele jest lodówek z opcją No-Frost, widziałem tylko w internecie np. AEG Santo N 81840, i tez nie jestem pewien czy jest to pełny NF tak jak w LG (który nie robi niestety pod zabudowę) czy tylko zamrażalnik, al lodówka się po porstu "odszrania" przez wyłączenie agregatu raz na jakiś czas...

Ostatecznie chyba zabuduję tę co mamy, jest może trochę mała (LG-GR292SQ) ale działa super i co najwazniejsze - jest za darmo 8) . Ktoś zabudowywał lodówki nie-do-zabudowy?

Co do płyty - fajne są indukcyjne, trochę mnie tylko zastanawia czy warto tyle dopłacać (sama płyta wspomnianej firmy TEKA to prawie 2 tysiące, a komplet zwykła ceramiczna płyta grzewcza + piekarnik Whirlpoola to jakieś 1200 zł...), na forum kuchnie.pl bardzo chwalą te płyty, są bezpieczne przy dzieciach itd.

Pralka - zaprzyjaźniony serwisant radził, by kupić taką najprostszą z mechanicznym programatorem, co tez uczyniliśmy (Polar), po roku jest trochę głośniejsza a poza tym nic się nie dzieje, choć pierze niemal codziennie (2 dzieci).

Gość 2mm

Ostatecznie chyba zabuduję tę co mamy, jest może trochę mała (LG-GR292SQ) ale działa super i co najwazniejsze - jest za darmo 8) . Ktoś zabudowywał lodówki nie-do-zabudowy?

Co do płyty - fajne są indukcyjne, trochę mnie tylko zastanawia czy warto tyle dopłacać (sama płyta wspomnianej firmy TEKA to prawie 2 tysiące, a komplet zwykła ceramiczna płyta grzewcza + piekarnik Whirlpoola to jakieś 1200 zł...), na forum kuchnie.pl bardzo chwalą te płyty, są bezpieczne przy dzieciach itd.

nie można zabudowywać lodówek nie-do-zabudowy bo nie są do tego przystosowane.

sądzisz że wspomniany "komplet zwykła ceramiczna płyta grzewcza + piekarnik Whirlpoola" za 1200 zł jest coś wart???? szczerze wątpie. Pewnie robią go w Chinach a w fabryce Whirpoola we Wrocławiu doklejają na obudowie nalepki "made in EU".

Sprzęt firmy TEKA na szczęście nie jest produkowany w Polsce (tak jak większość dostępnych na naszym rynku produktów firm takich jak Bosch, Electrolux, Fagor itp.), to i ma wyższą cenę ale nie jest z założenia przeznaczony na rynek wschodniej Europy więc z jakością jest lepiej.

przy wyborze sprzętu kieruję się zasadą, żeby kupować to co najdroższe i na co mnie oczywiście stać :)

zawsze jest mniejsza możliwość wpadki :)

Gaggenau.......

chyba jest stoisko w Blue City

ojej pierwszy raz słyszę o tej marce :)

widocznie nie stać mnie na nią ;)

ja na razie pozostanę przy Miele

ale dziękuję za info, nie omieszkam postudiować o tym sprzęcie

masz jakieś doświadczenie z tą marką?? :)

@2mm

Co dokładnie oznacza że nie są przystosowane? Innymi słowy - na czym polega przystosowanie sprzętu typu lodówka do zabudowy? Zakładam, że:

1. O wentylację zadbam w ten sposób, że lodówka stojąc na podwyższeniu będzie miała dostęp od dołu z przodu i z tyłu, do tego "plecy" szafki będą niepełne a jedynie dam wąską płytę, której zadanie będzie nadanie sztywności konstrukcji. Od góry też zostanie kratka wentylacyjna.

2. Drzwiczki szafki będą miały swoje własne zawiasy, z drzwiczkami lodówki będą się łączyły krótką szyną (są takie wsuwki, jedna szyna przesuwa się względem drugiej utrzymując wzajemne połączenie) tak więc nie zwiększy się obciążenie drzwiczek lodówki

O czymś zpomniałem?

Co do sprzętu - te 1200 to skrajność, ale za 2kPLN kupisz już w miarę przyzwoity zestaw - u rodziców chodzi od 7 lat zestaw Amiki, poza 1 awarią elektroniki (wymieniono w ramach gwarancji, pomimo że została zalana) nie ma zastrzeżeń, a też nie była to górna półka cenowa (płyta "Ethno" z charakterystycznymi rysunkami "jaskiniowymi" plus jaiśtam piekarnik "no frills")

Tak czy siak, różnica w cenie między płytą ceramiczną a indukcyjną wynosi ok. 1kPLN i zastanawiam się, czy warto dopłacić.

Też zwracam uwagę na kraj produkcji, niestety coraz więcej sprzętów jest składana w różnych dziwnych miejscach, nawet niby-szwedzki Electrolux przeniósł się gdzieś na Południe, co ma odbicie w spadku jakości.

Remle Też wybrała ten piekarnik, ale nie mam go jeszcze w domu.

Co możesz o nim powiedzieć?

Roszponka niewiele moge powiedzieć :roll: wybrałam tą firmę, bo większość chwaliła z niej piekarniki i płyty, a więc pojechaliśmy na rozeznanie w realu i padło na ten typ :D cos Ci powiem za jakieś 2-3 miesiące :D ale to juz pewnie Cię urządza. natomiast mam ciągły dylemat co do lodówki - mam wybrane trzy marki: Whirlpoll, Elektrolux i Libherr :roll: w poniedziałek wydrukuję specyfikacje i będę porównywać

Gość 2mm
przy wyborze sprzętu kieruję się zasadą, żeby kupować to co najdroższe i na co mnie oczywiście stać :)

zawsze jest mniejsza możliwość wpadki :)

Gaggenau.......

chyba jest stoisko w Blue City

ojej pierwszy raz słyszę o tej marce :)

widocznie nie stać mnie na nią ;)

ja na razie pozostanę przy Miele

ale dziękuję za info, nie omieszkam postudiować o tym sprzęcie

masz jakieś doświadczenie z tą marką?? :)

doświadczenia z tą marką nie mam ze względu na ceny.......... ale wspominałaś o drogich sprzętach a to jest akurat produkt "dość" drogi i ładny przy okazji.

:wink:

Gość 2mm
@2mm

Co dokładnie oznacza że nie są przystosowane? Innymi słowy - na czym polega przystosowanie sprzętu typu lodówka do zabudowy? Zakładam, że:

1. O wentylację zadbam w ten sposób, że lodówka stojąc na podwyższeniu będzie miała dostęp od dołu z przodu i z tyłu, do tego "plecy" szafki będą niepełne a jedynie dam wąską płytę, której zadanie będzie nadanie sztywności konstrukcji. Od góry też zostanie kratka wentylacyjna.

miałem na myśli kwestię wentylacji ale widzę że to rozwiązałeś.