Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

okap fagora mam od ok6 m-cy i musze go juz reklamowac.Poz tym caly sprzet do kuchni mam z tej firmy,dziala ok.Mam plyte elektryczna i wiem ze to byl blad,nastepna kuchnia tylko gazowa

kasiapro1

a jaki masz okap Fagora i co z nim jest nie tak ?

Pozdrowienia - Maxtorka :)

nie ma co się obrażać na Amicę. Moim zdaniem ich produkty się niewiele różnią od takiego na przykład Gorenje.

My kupiliśmy piekarnik elektryczny Amicy - ma on wszystkie bajery, co piekarniki 'zachodnich' marek (teleskopowe prowadnice, szklane tace, sonda, nawiewy, owiewy, wyświetlacze, pikacze itp), a pozatym ma fajny wygląd. W dodatku jest sporo tańszy (myślę, że co najmniej o 1500 zeta od podobnie wyposażonego Bosha czy Siemensa). Ponieważ z piekarnika korzystamy dosyć rzadko, stwierdziliśmy że akurat tego sprzętu nie ma co kupować na wyrost. W mieszkaniu mamy kuchenkę Ariston (też żadna tam renomowana marka) i przez 5 lat się z nią nic nie działo, więc raczej nie obawiamy się, że Amica nas zamorduje awariami.

Lodówkę małą pod blat do kuchni kupiliśmy Boscha, a do spiżarni pójdzie nasza lodówa z mieszkania Vestfrost (duńska), która chodzi bez zająknięcia od 5 lat.

Zmywarkę upatrzyliśmy Boscha. To urządzenie będzie młócić wodę i naczynia prawie non-stop, więc chcemy kupić jakiś solidniejszy model.

Do tego płyta gazowa. Tu to naprawdę wszystko jedno. To w końcu tylko cztery kurki na gaz + zapalniczka. Trzeba się naprawdę postarać, żeby tak proste urządzenie źle zrobić. Kupimy więc tą płytę, która nam się najbardziej spodoba.

To samo dotyczy okapu. Z resztą okap to tak naprawdę wentylator + estetyczna obudowa (okap za 2 tysiące to dla mnie najdroższy wentylator świata). Więc i w tym przypadku kupimy ten, który będzie nam się najbardziej podobał i którego cena nam się najbardziej spodoba.

A fagor to dawny wrozamet.

Ja w podobnej sytuacji szukałam rady na forum GW remonty, wówczas działał tam niejaki Wacek (nie pamiętam nicka), który naprawiał sprzęt AGD i się na tym znał. Gorenje chwalił, pamiętam, ze ustawił je nawet przed Whirpoolem w swoim rankingu. Był to jeden z powodów dla których kupiłam sprzęt tej firmy (płytę, lodówkę i okap) Czy Wacek teraz tam jeszcze jest - nie wiem, sprawdzić zawsze warto - może też Ci coś podpowie

mieczotronix mnie najbardziej w kuchence gazowej Amica dała "popalić" właśnie zapaliczka. Nie dość, że zawsze musiałam napuścić tyle gazu że śmiedziało w kuchni to jeszcze w 70 procentach przypadków nie odpalał palnik, który wybrałam i musiałam przestawiać garki albo przepraszać się z zapałkami :wink: (a tą kuchnię w sumie używałam 5 lat od nowości więc nie jakiś tam rupieć). Natomiast co do piekarnika - bez zastrzeżeń.

ano dlatego nie kupie wiecj elektrycznej,bo mimo szorowania plyty,zachodzi,poza tym gary slizgaja sie po plycie,nie ma jak gazowa.Gazowa bardziej sie oplaca.

Ktos tu pytal co z moim okapem fagora,a zebym to ja wiedziala.Partacze co mi go sprzedali teraz sa nieuchwytni-studio mebli Cleo z OTTW opex!!!Musze ich zawsze osobiscie nachodzic,nawet instrukcjii mi nie dali ze o paragonach nie wspomne!!

mieczotronix mnie najbardziej w kuchence gazowej Amica dała "popalić" właśnie zapaliczka. Nie dość, że zawsze musiałam napuścić tyle gazu że śmiedziało w kuchni to jeszcze w 70 procentach przypadków nie odpalał palnik, który wybrałam i musiałam przestawiać garki albo przepraszać się z zapałkami . Natomiast co do piekarnika - bez zastrzeżeń.

zgadzam sie - dokładnie to samo i jeszcze z pokręteł poschodziły oznaczenia wielkości płomienia ( to jeszcze do wytrzymania) ale najgorsze jest przy pokrętle z piekarnika -muszę domyślać sie jaka jest nastawiona temperatura :evil:

Nigdy więc ej nie kupię Amiki.Mam wszystko Whirpool, ale piekarnik i płyta gazowa Amika, bo miała być super jakość za rozsadną cenę.Iskrowniki przy płycie mogą zniechęcić do gotowania, piekarnik ok,ale w nowym domu rezygnuję wogóle z piekarnika na rzecz płyty elektrycznej 5 palnikowej z grillem/opiekaczem.Okap za to wybiorę bardzo dobry,mam na oku Faber, bo ten, który mam spełnia wyłącznie funkcje estetyczne, ale nie nadaje się do używania (hałas).Chwaliłam zmywarkę Whirpool 6 zmysł, a tu po 3 latach używania zaczyna nawalać - niedomywa. :-?

Mieczu, z tym wentylatorem to trochę jednak nie jak, wcześnie mialem chyba (starcza demencja moja :wink: ) amice wlaśnie , teraz mam elektoluxa, bo byl inox i niedrogi i ten jest głośniejszy od tamtego (amiki). Nie wiem czemu, ale tak wlaśnie jest, zresztą ktoś wcześniej też pisal o glośnym okapie. O ile pamięćmnie nie myli, to i "przepustowość" i hałaśliwość jest podana, nie wiem tylko, czy dla poszczególnych "biegów", ale sprawdź to, bo tem samolot nad glową to wkurza trochę :evil: NIestety czytać, czytać i czytać te wszystkie obstrukcje insługi :wink:

Kasiapro1,

"ano dlatego nie kupie wiecj elektrycznej,bo mimo szorowania plyty,zachodzi,poza tym gary slizgaja sie po plycie,nie ma jak gazowa"

Wiesz, muszę przyznać, że takich argumentów jeszcze nie słyszałam, a wiele było już dyskusji na ten temat...

Są one dla mnie troszkę "tajemnicze": moja płyta nie "zachodzi" (domyślam się, że "zachodzi" oznacza trwałe zabrudzenia, których nie można usunąć), pomimo, że w zasadzie jej nie szoruję; ślizgające się garnki...hmmm, nie doświadczyłam...

Pozdrawiam i życzę miłego gotowania...mimo wszystko..

Maria

Mieczu, z tym wentylatorem to trochę jednak nie jak, wcześnie mialem chyba (starcza demencja moja :wink: ) amice wlaśnie , teraz mam elektoluxa, bo byl inox i niedrogi i ten jest głośniejszy od tamtego (amiki). Nie wiem czemu, ale tak wlaśnie jest, zresztą ktoś wcześniej też pisal o glośnym okapie. O ile pamięćmnie nie myli, to i "przepustowość" i hałaśliwość jest podana, nie wiem tylko, czy dla poszczególnych "biegów", ale sprawdź to, bo tem samolot nad glową to wkurza trochę :evil: NIestety czytać, czytać i czytać te wszystkie obstrukcje insługi :wink:

Między innymi ja pisałam. Kupiłam Boscha, ale z tych średnich cenowo bo mi wąż w kieszeni sie obudził na myśl, że mam wydać parę tysiecy na blachę + wentylator. Wydałam mało (o ile cena jest tu jakimś wyznacznikiem ale musze przyznac, ze w przypadku okapu brałam najpierw cenę pod uwagę; oczywiście przy narzuconej szerokosci i wydajnosci) i mam za swoje :( - w zasadzie mam ozdobę, bo smażenie kotlecików przy 3 biegu okapu (a taki być musi bo 1 i 2 nie wyciąga zapachow; zreszta 3 tez slabo) to K O S Z M A R. Ja własnych myśli nie slysze, chlop mi w pokoju nie może radia sluchać, o rozmowie w ogóle nie ma mowy.

Aczkolwiek moze to troche sprawa 'gołego' pokoju - na razie pokoj mamy bardzo akustyczny, bo jeszcze sie urządzamy. Może jak się dywan połozy, zasłony powiesi itd. to chociaż w pokoju nie będzie tak słychać.

Niestety te typy tak mają i ja nigdy prawie nie włączam wentylatora, w każdym razie nie wtedy, kiedy jestem w kuchni.

A co do ilości decybeli to właśnie na ten szczegół zwracałam uwagę i co...mam helikopter w połączeniu z silnikiem.

ja w domu mam sprzet elektroluxa

- płyta ok

- piekarnik rewelka mam wersje elektroniczną...

- wyciąg - fakt na oststniej 4 słychac...

- zmywarka myje wszystko, nawet patelnie po jajecznicy na szybkim programie...hmm nie właczałam jej jeszcze na 7o st..

teraz chce kupic pralkę elektroluxa.

Okap za to wybiorę bardzo dobry,mam na oku Faber, bo ten, który mam spełnia wyłącznie funkcje estetyczne, ale nie nadaje się do używania (hałas).

MIMILAPIN jaki okap wynalazłeś? ile decybeli? Jaki typ( kominowy, teleskopowy,podszafkowy)? Mnie ten szum okapu do szału doprowadza więc szukam cichego. Jak wnioskuje Ty też takowego poszukujesz!

Ja mam w mieszkaniu wszystko Amici, bo dostalam super rabat! Fakt, ze staralam sie wybrac tanio i dobrze, ale wyszlo tylko tanio...

Zanim ugotuje wode na plycie. mija wiecznosc, podobno trzeba miec specjalne garnki, aby szybciej sie gotowalo, ale kolejna inwestycja...

Do tego tak sie okrutnie brudzi (nawet woda przysycha i jest trudna do wyczyszczenia), ze nawet nie zapalam lampki w okapie, bo wyglada jak u brudasow!

Okap-super glosny juz od poziomu 2...

Zmywarka czesto nie domywa, naprawde nie jestem zadowolona...

Piekarnik, do tem. 230 nagrzewa sie 30 min!

A do tego rachunki za energie... sporo ciagna te urzadzenia...

Jasne, ze kazda marka ma produkty w kilku klasach cenowo-jakosciowych, rozne modele, ale mysle, ze nie warto kupowac tych tanich i w cienkiej klasie energetycznej.

Teraz zainwestuje w sprzet, bo przeciez "ulatwia on zycie" gospodyni :-)

I chyba nie bede kupowala wszystkiego w jednej firmie, u dobrych dystrybutorow mozna wyciagnac spore discounty bez znaczenia jakich marek...

Kuchnia marzy mi sie w calosci, SMEGA, zmywarka tez, mam juz dobrego dystrybutora, jesli ktos chce, sluze pomoca..

Radze jednak kazdemu zapytac o wybrane sprzety u kilku dystrybutorow. Cenniki sa jedne, a discounty rozne: od 8 do 20% (przynajmniej takie spotkalam). Nie wiem, jak to wyglada w internecie, ma sie gwarancje? Kupowaliscie cos? Mozna wyciagnac lepsze discounty?

Ale sie rozpisalam...

Pozdrawiam,

Ania

Nie wiem