Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam aktualnie piekarnik siemensa w zabudowie, lodówkę bosha wolnostojącą, stoja na przeciwległych ścianach, mi kompletnie nie przeszkadza inne logo :). A szukałam tego co mi najbardziej odpowiadało użytkowo (na dodatek płyta whirpool dla ikea pięciopalnikową). Na temat co lepsze co gorsze nie odpowiem, bo oba sprzęty spełniaja moje oczekiwania.

Witam.

Ja z kolei wybierając piekarnik i zmywarkę pomiędzy Siemensem i Boschem odniosłem wrażenie, że wewnątrz jest to samo, a różnica to inna obudowa, wyświetlacz, itp. Siemens był przy tym "ciiut" droższy...

Bardziej podobał mi się wygląd Boscha i jego wybrałem :)

Pozdrawiam.

• 3 weeks później...

Witam wszystkich,

w tym tygodniu muszę zamówić sprzęt do kuchni i zastanawiam się nad dwoma konfiguracjami:

Wszystkie sprzęty do zabudowy

***Zestaw 1***

Piekarnik - Amica - EBP8752

Płyta Indukcyjna - Amica - PI6516TF

Lodówka - Bosh - KIS38A51

Mikrofala - Amica - AMW20BE

Zmywarka (panel ukryty) - Amica - ZIA6628

Okap - Teka - CNX600

***Zestaw 2***

Piekarnik - Teka- HA855

Płyta Indukcyjna - Teka - IR641

Lodówka - Teka - CI350NF

Mikrofala - Teka - TMW20.2BIS

Zmywarka (panel ukryty) - Teka - DW760FI

Okap - Teka - CNX600

Zestawy cenowo przedstawiają się podobnie :). O ile sprzęt Amica jest mi znany, to Teka w ogóle.

Muszę się szybko zdecydować co wybrać.

Zestaw z Teka zaproponował mi sprzedawca w sklepie AGD twierdząc, że to dobry choć mało znany sprzęt.

Może ktoś wybrał podobne sprzęty do kuchni i jest mi w stanie napisać opinie na ich temat.

Dziękuję wszystkim za wypowiedzi.

Pozdrawiam

Teka to bardzo dobry jakościowo sprzęt produkcji niemieckiej (część produktów na rynek polski jest produkowana także w Hiszpanii). Znam akurat dystrybutora Teki (sprzedaje też inne marki) i powiedział mi, żebym się nie zastanawiał. Teka może śmiało konkurować z Siemens-em i Bosch-em. Zresztą on z własnego doświadczenia porównuje je do produktów AEG.

O jakości niech świadczy fakt, że jego szef (może mieć za "grosze" produkty wszystkich marek - poza Miele tych niestety nie prowadzą, a cosik z tego chcieliśmy) wybrał właśnie Tekę - cały sprzęt, poza zmywarką (Bosch).

Co do Amici to moi rodzice mają całość z Amici i połowa jak najbardziej ok, ale połowa sprzętu... szkoda słów!

Ja akurat planuje kupić:

Piekarnik HA 870 lub 890

Mikrofalówka MW 32 BIT

Lodówka NF1 650

Zlewozmywak Teka Aura

Bateria Cubus Swing

Miała być też płyta indukcyjna Teki, ale od zawsze marzyliśmy o Electrolux EHD 68200P i ten właśnie będzie.

Zmywarka Siemens SN66M080EU bo musieliśmy coś w salonie mebli kuchennych wybrać Siemensa, żeby dostać zniżkę na meble. (opłacało się)

I okap... tu nie było wątpliwości, żaden okap Teki ani innej firmy nie miał szans: :D

Falmec Mirabilia Moon Light:

http://fotoalbum-eu.s3.amazonaws.com/images1/200812/74114/228731/00000011.jpg

To ja radzę zamawiać ten sprzęt .Dzisiaj właśnie zdrożało wszystko z Electoluxa, AEG, Zanussi. Wczoraj oglądałam ceny w necie a dzisiaj szok wszystko o około 400zł droższe. Od rana zaatakowałam sieć i udało mi się zamówić w starych cenach:

okap Franke wyspowy FTU 3807 IXS

zmywarka AEG Favorit 65011 Vi (sprzedawca w sklepie bardzo mi ją polecał, odradzał boscha- sam plastik w środku)

piekarnik Electrolux EOB 68000 X - sliczny i podobno dobry

płyta indukcyjna Electrolux EHD 68200 P - trochę droga ,ale sliczna

lodówka Electrolux ERZ 28801 super wyposażona, w jeszcze rozsadnej cenie.

U mnie kuchnia będzie montowana w październiku...

Sprzęt już stoi... (w garażu rodziców) :)

Wiem, że to dziwne, ale w/w znajomy (uściślając: jedyny szwagier) powiedział mi, że mam oczekiwać podwyżek na poziomie 20-40% w stosunku do stycznia w przeciągu 6-ściu miesięcy jeśli Euro nie spadnie poniżej 4zł. Producenci muszą zminimalizować straty - przy obecnym kursie Euro i cenach sprzętu w złotówkach tracą! Prosta sprawa Euro poszło do góry o 50%. Ceny muszą nadążyć.

Dachówka Rupp Ceramiki nad którą się zastanawialiśmy podrożała o prawie 30% w ciągu jednego dnia. Creaton (dachówka absolutnie High-End) która była dużo droższa od Rupp Ceramiki stała się nagle tańszą alternatywą!! :lol: Nadal niestety niemal 2-krotnie droższą od Roben-a, ale po planowanej podwyżce (o ponad 20%) stanie się już całkowicie nieosiągalna. Decyzja szybka: Zamawiamy! Najwyżej poczeka. Coraz więcej produktów w poczekalni się zbiera.

Budowa to jak prowadzenie firmy: trzeba kombinować, żeby nie stracić.

kasia i mat - to wcale nie jest dziwne, ja też sprzęt zamawiałam w listopadzie a dopiero w marcu będzie montowany

w starym roku kupiłam też parkiet, wypos. łazienki ( na samym WC za oszczędziłam ponad 400zł.) i meble (wszystko po starym kursie)

niestety przez moje niezdecydowanie płytki zamawiałam dopiero teraz i wszystko co za oszczędziłam na WC straciłam właśnie na nich ;)

a wracając do tematu - Teka to bardzo dobra firma, nie zdecydowałabym się jednak na płytę ani zmywarkę Teki, za dużo negatywnych opinii

cała reszta jest podobno baaaardzo ok.

mój wybór :

płyta Siemens EH 775001E

mikrofala Siemens HF25M561

piekarnik Siemens HB330550

lodówka SIEMENS KI 38VA20

zmywarka BOSCH SMV 40M00EU

okap Faber Cylindra Isola Pro Eln 37

O jakości niech świadczy fakt, że jego szef (może mieć za "grosze" produkty wszystkich marek - poza Miele tych niestety nie prowadzą, a cosik z tego chcieliśmy) wybrał właśnie Tekę - cały sprzęt, poza zmywarką (Bosch).

Nasza pani z salonu kuchennego poleciła nam właście prawie cały sprzętTeki, zmywarkę Bosch'a, no i wyjątek - lodówkę Liebherr'a. Podobno trafiony wybór (jak tak w forum się wczytuję i łowię pewne informacje), ale jak w praktyce, to niestety jeszcze nie wiem - sprzęt bowiem zamontowany, ale my jeszcze nie przeprowadzeni :roll:

Teka to bardzo dobry jakościowo sprzęt produkcji niemieckiej (część produktów na rynek polski jest produkowana także w Hiszpanii). Znam akurat dystrybutora Teki (sprzedaje też inne marki) i powiedział mi, żebym się nie zastanawiał. Teka może śmiało konkurować z Siemens-em i Bosch-em. Zresztą on z własnego doświadczenia porównuje je do produktów AEG.

Co do Amici to moi rodzice mają całość z Amici i połowa jak najbardziej ok, ale połowa sprzętu... szkoda słów!

Ja akurat planuje kupić:

Piekarnik HA 870 lub 890

Mikrofalówka MW 32 BIT

Lodówka NF1 650

Zlewozmywak Teka Aura

Bateria Cubus Swing

Miała być też płyta indukcyjna Teki, ale od zawsze marzyliśmy o Electrolux EHD 68200P i ten właśnie będzie.

Zmywarka Siemens SN66M080EU bo musieliśmy coś w salonie mebli kuchennych wybrać Siemensa, żeby dostać zniżkę na meble. (opłacało się)

I okap... tu nie było wątpliwości, żaden okap Teki ani innej firmy nie miał szans: :D

Ale TEKA HA 870 nie ma termoobiegu :( Podobnie jak inne tańsze modele tych piekarników... a HA 890 to już inny przedział cenowy.

A co sądzicie o piekarnikach Gorenje - oglądam właśnie model B 9010 E ?

http://www.ceneo.pl/226807

Szukam czegoś w cenie do 1800 zł

Wybór płyty indukcyjnej - dramat w 3 odsłonach...

Pierwsza odsłona - jaka firma, jakie parametry?

odsłona druga - wybraliśmy, teraz trzeba znależć sklep...

odsłona trzecia - wszędzie się ta płyta skończyła...

TEKA GKST 60 I4 B. Ten model był upatrzony...

Inne TEKI średnio wchodzą w grę.

GKST 60 i4.1 FB - 6,5 kW, lepiej chyba mieć te 7 z hakiem...

Jeszcze jedna sprawa - cena nie powinna przekroczyć 2k. Takie są założenia budżetu i nie ma odstępstw;)

Czy ktoś użytkuje inne płyty indukcyjne, np. Siemens, Electrolux ? Jakie wrażenia, wiadomo, że pytanie "czy lepsza od TEKI" są nie na miejscu, bo chyba nikt nie użytkuje dwóch naraz;)

Ale czy z waszego doświadczenia możecie polecić inną indukcję?

Dziękuję wszystkim za podjecie tematu :)

kasia i mat

dziękuję za wyczerpujący opis i sugestie dot. Teki :)

Po tych opiniach nie mam już wątpliwości i jutro składam zamówienie na sprzęt Teka.

Tylko widzę, że przy sprzęcie Teki, wybieracie zmywarki innych firm.

78South

czemu wybór Bosch'a a nie Teka??

bioork

nie zdecydowałabym się jednak na płytę ani zmywarkę Teki, za dużo negatywnych opinii

masz jakieś linki z opiniami na temat płyty i zmywarki? - jeśli tak to bardzo bym prosił bo warto się z tym zapoznać.

june1977

Czy na pewno te modele Teki nie mają termoobiegu?? Z tego co sprawdzałem to wszystkie opisywane modele HA 855, HA 870 i HA 890 maja termoobieg. Chyba że jestem w błędzie :)

Mam jeszcze jedno pytanie: możecie polecić jakąś pralkę ładowaną od przodu w przedziale cenowym do 2500 PLN?

Pozdrawiam

Dziękuję wszystkim za podjecie tematu :)

kasia i mat

dziękuję za wyczerpujący opis i sugestie dot. Teki :)

Po tych opiniach nie mam już wątpliwości i jutro składam zamówienie na sprzęt Teka.

Tylko widzę, że przy sprzęcie Teki, wybieracie zmywarki innych firm.

78South

czemu wybór Bosch'a a nie Teka??

bioork

nie zdecydowałabym się jednak na płytę ani zmywarkę Teki, za dużo negatywnych opinii

masz jakieś linki z opiniami na temat płyty i zmywarki? - jeśli tak to bardzo bym prosił bo warto się z tym zapoznać.

june1977

Czy na pewno te modele Teki nie mają termoobiegu?? Z tego co sprawdzałem to wszystkie opisywane modele HA 855, HA 870 i HA 890 maja termoobieg. Chyba że jestem w błędzie :)

Mam jeszcze jedno pytanie: możecie polecić jakąś pralkę ładowaną od przodu w przedziale cenowym do 2500 PLN?

Pozdrawiam

Hmm - jednak ten termoobieg jest!! nie wiem, gdzie przeczytałam, że nie ma... przepraszam za błędne sugestie :D

w takim razie zastanawiam sie nad HA 870 lub nad ww Gorenje...

Ja mam Elektroluxa EHD 60020 P. W sklepie internetowym kosztowała coś z 1500 zł. Jak na razie sprawuje się znakomicie, trochę brzęczy ale nie wiem o ile to brzęczenie jest inne od brzęczenia Teki:)

Bałam się trochę tej indukcji, czy mi sie spodoba, dlatego wolalam kupić tańszą, coby mi nie bylo przykro odłączać i wstawiać tradycyjnej. Aaale po ugotowaniu kilkunastu obiadów, łącznie z naleśnikami stwierdzam - Suuuper!

Ja akurat planuje kupić:

Piekarnik HA 870 lub 890

Mikrofalówka MW 32 BIT

Lodówka NF1 650

Zlewozmywak Teka Aura

Bateria Cubus Swing

Ale TEKA HA 870 nie ma termoobiegu :( Podobnie jak inne tańsze modele tych piekarników... a HA 890 to już inny przedział cenowy.

A co sądzicie o piekarnikach Gorenje - oglądam właśnie model B 9010 E ?

http://www.ceneo.pl/226807

Szukam czegoś w cenie do 1800 zł

?????????????????

HA 870 to drugi najdroższy piekarnik Teki wraz z HX 790, właśnie po HA 890. Cena w salonach mebli kuchennych 3199zł (wiem bo pytałem) nawet w sklepach internetowych z przesyłką koło 2000.

Oczywiści ma termoobieg, odsyłam do instrukcji:

http://www.teka.com/html/pl/downloads/manual/PR-0001890.pdf

W tej klasie piekarników może brakować w opisie termoobiegu, ale on jest.

Pozdrawiam wszystkich.

Ps. Mój sprzęt już jest (oprócz piekarnika - będzie jutro: HA 870), więc opiszę jak wygląda.