Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nikomu nie każę się biczować i nie temu służył mój wpis... proszę mi tego nie wmawiać i nie usiłować mnie wmanipulować w poczucie winy. Tym bardziej, że nie pisałam o bogaczach - jak to określił mój przedmówca - tylko o ludziach zgrywających się na "panów".

NIGDY nie dzieliłam ludzi ze względu na tych, co mają i widać, że mają i Tych, u których nie widać. jestem typowym okazem stawiającym być nad mieć - nie mam samochodu, mam mieszkanie i trochę inny niż reszta społeczeństwa skrót przed nazwiskiem.

Boli cholernie, kiedy pisze się o sprzęcie za kilka tysięcy (w sumie), że podobny jest do samochodów produkcji chińskiej. Ludzie, znajdźcie umiar....

Gdzie waszym zdaniem zaczyna się "średnia" półka?

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nikomu nie każę się biczować i nie temu służył mój wpis... proszę mi tego nie wmawiać i nie usiłować mnie wmanipulować w poczucie winy. Tym bardziej, że nie pisałam o bogaczach - jak to określił mój przedmówca - tylko o ludziach zgrywających się na "panów".

NIGDY nie dzieliłam ludzi ze względu na tych, co mają i widać, że mają i Tych, u których nie widać. jestem typowym okazem stawiającym być nad mieć - nie mam samochodu, mam mieszkanie i trochę inny niż reszta społeczeństwa skrót przed nazwiskiem.

Boli cholernie, kiedy pisze się o sprzęcie za kilka tysięcy (w sumie), że podobny jest do samochodów produkcji chińskiej. Ludzie, znajdźcie umiar....

Gdzie waszym zdaniem zaczyna się "średnia" półka?

Jolisko, bardzo Cię proszę o ponowne przeczytanie mojego postu (tego, który skomentowałaś). Nie wiem może nie do końca jasno się wyraziłem, może Ty nie do końca mnie zrozumiałaś. Wydawało mi się, że w miarę zrozumiale napisałem tego posta i o co mi dokładnie chodzi:

Jeśli ktoś planuje wydać 1000zł na piekarnik niech to będzie najprostsza wersja Teki, zmywarka Bosch-a, płyta Electrolux-a a mikrofala Siemens-a

Chodziło mi o to by kupować sprzęt dobrych jakościowo firm, a nie "full wypasów" z 20 wyświetlaczami LCD i najlepiej małym telewizorkiem za 699 zł.

PS. Producentów podałem całkowicie losowo, jest wielu innych, którzy są równie dobrzy.

Niestety nie ma nic za darmo, mit o płaceniu za markę, ma się nijak to sprzętu klasy średniej takich jak Siemens, Bosch, Teka czy Electrolux. To nie są sprzęty dla bogaczy, dla nich przeznaczone są topowe modele SMEG-a, Miele czy Liebherr-a.

Ja się tak tylko wtrącę, nie do końca na temat, że nie za bardzo rozumiem o co chodzi z tym Smegiem - niby mercedesem dla bogaczy...

Zastanawiałam się nad Smegiem i zrezygnowałam po obejrzeniu ich sprzętu w salonie - nie spełniał moich oczekiwań. A piekarnik Smega kosztowałby mnie mniej niż wybrany model Siemensa. I mówię tu o sprzęcie w rozsądnych cenach.

Ja wybrałam Siemensa, ale obecnie użytkuję sprzęt Electroluxa (piekarnik i płyta gazowa) i jestem bardzo zadowolona. Na zmywarkę Boscha trochę narzekam.

Też uważam, że lepiej zainwestować w sprzęt lepszej marki w trochę uboższej wersji niż wypasiony sprzęt kiepski jakościowo.

no i wybór dokonany i sprzęt zamówiony. Wybraliśmy z narzeczoną następującą konfigurację:

Piekarnik - Teka- HA855

Płyta Indukcyjna - Teka - IR641

Lodówka - Teka - CI350NF

Mikrofala - Teka - TMW20.2BIS

Zmywarka (panel ukryty) - Amica - ZIA6628

Okap - Teka - CNX600

Dodatkowo wybraliśmy zlewozmywak

BLANCO - ENOS 40S + bateria ANTAS (bo w zestawie taniej :))

Dla niektórych może to być sprzęt z górnej, a dla innych z dolnej półki, ale dla nas liczyła się najlepsza jakość mieszcząca się w założonym budżecie :)

Dzięki opiniom zamieszczonym powyżej zdecydowaliśmy się na Tekę i mamy nadzieje, że bezproblemowo będzie nam służyć.

no i wybór dokonany i sprzęt zamówiony. Wybraliśmy z narzeczoną następującą konfigurację:

Piekarnik - Teka- HA855

Płyta Indukcyjna - Teka - IR641

Lodówka - Teka - CI350NF

Mikrofala - Teka - TMW20.2BIS

Zmywarka (panel ukryty) - Amica - ZIA6628

Okap - Teka - CNX600

Dodatkowo wybraliśmy zlewozmywak

BLANCO - ENOS 40S + bateria ANTAS (bo w zestawie taniej :))

Dla niektórych może to być sprzęt z górnej, a dla innych z dolnej półki, ale dla nas liczyła się najlepsza jakość mieszcząca się w założonym budżecie :)

Dzięki opiniom zamieszczonym powyżej zdecydowaliśmy się na Tekę i mamy nadzieje, że bezproblemowo będzie nam służyć.

Fajnie, że wybraliście Tekę. Mam nadzieję, że się nie zawiedziecie, mam nadzieję, że sam się nie zawiodę... 8)

Jeśli Teka jest choć w połowie tak dobra jak mówią osoby które znam - nie mające nic wspólnego z tą firmą (a przynajmniej nie bardziej niż z innymi) to będzie naprawdę ok. Zresztą w żadnym salonie mebli kuchennych nie spotkałem się z negatywną opinią na temat Teki, innych firm tak.

Jak już będziemy mieć zamontowane to wymienimy się opiniami.

Czy oprócz Electroluxa jakiś producent ma indukcję bez ograniczeń wielkości pól grzejnych?

Jakieś pół roku temu czytałem, że ta płyta Electrolux-a jest jedyną płytą indukcyjną na której można korzystać z kilku pól grzewczych przy większym garnku. Może od tego czasu coś się zmieniło. Rozmawiałem ze szwagrem i powiedział mi, że nic nie wie o podobnych konstrukcjach z tym, że oni nie są na topie jeśli chodzi o te marki z górnej półki bo te sprzedają się głównie w salonach mebli kuchennych, więc im nie opłaca się prowadzić przedstawicielstwa. Powiedział mi tylko, że Electrolux ma w planie wypuścić kolejną płytę z tą opcją, ale już ta jest dla mnie droga, więc nawet nie myślę o nowym modelu.

Będzie to model: 88032 lub 88001, nie wiadomo czy będzie firmowany marką AEG czy Electrolux. Oby to drugie w przeciwnym wypadku nawet nie pytam o cenę. :)

Pozdrawiam!

Mam tą płyte Amici, o którą pytasz. Nie gotuję sporadycznie. Użytkuję codziennie, od ponad roku i polecam z czystym sumieniem.

beti555, serdeczna prośba, rozwiej moje wątpliwości odnośnie garów do indukcji. Bo rozumiem, że te z indukcji nadadzą się na drugą połowę ceramiczną, a jakie mają być te do indukcji, chodzi mi też o średnice spodów. Do ceramicznej to wiem, że powinny być idealnie pasujące średnicą, nie za małe i nie za duże, a co z dopasowanie do indukcji?

pozdr

A.

ups, myślałam, że masz właśnie tą mieszaną płytę, dzięx

Nie mam akurat tej płyty, ale mam z innej firmy (Teka) i chwalę sobie system mieszany (dwa pola indukcyjne). Świetna sprawa bo zawsze się w domu przytrafi jakiś garnek nie "indukcyjny". Z kolei namawiam na osobny piekarnik - najlepiej od razu z mikrofalą. To już zależy od indywidualnego gustu itd. Pozdrawiam

swoje pytanie, odnośnie garów, kieruję więc do savage i z góry dziękuję za odp.

pozdrawiam

Niejako wywołany do tablicy przez agho odpowiadam :

używam garnków "Filipiaka" (typowo pod indukcję), ale i również tanich garnków innych firm i nie ma różnicy. Warunkiem jest, aby posiadały przynajmniej dno ferromagnetyczne (chyba tak to się nazywa) czyli były z metalu na który działa indukcja magnetyczna (czyli np. nie z aluminium bo takie nadają się tylko na płytę grzejną). Pozwolę sobie zacytować :

Ciepło w płycie indukcyjnej powstaje w wyniku indukcji i pochłaniania zmiennego pola magnetycznego, o częstotliwości zazwyczaj 25-40 kHz przez specjalne ferromagnetyczne metalowe naczynie, w którego dnie wytwarzany jest tzw. prąd wirowy. Mówiąc prościej po postawieniu garnka na strefie grzejnej, w jego dnie następują bardzo szybkie zmiany pola, które powodują rozgrzanie naczynia bez rozgrzewania strefy grzejnej.

Indukcja działa w konkretnym kierunku tak więc w przypadku płyt indukcyjnych w kierunku pionowym (w górę). Nie ma więc znaczenia czy pole obejmuje całe dno garnka czy tylko połowę tzn. indukcja działa tylko w obszarze pola grzejnego. Jeśli krzywo postawisz garnek to najwyżej będzie dłuższy czas do nagrzania. Pole grzejne indukcją grzeje zawsze równomiernie w każdym miejscu tak samo. Fajna to sprawa jest gdy płyta jest kombinowana tzn. dwa pola indukcyjne dwa grzewcze. I na dodatek gdy te grzewcze sa tzw. inteligentne (czyli np. same sterują odpowiednim poziomem grzania poprzez załączanie i wyłączanie spirali grzejnej). Zresztą w przypadku indukcyjnych też są podobne funkcje i np. po osiągnięciu temp. wrzenia pole zmniejsza moc samoczynnie.

BTW.

Czego to teraz nie wymyślą - gdzieś w którejś z ostatnich kolorowych gazet widziałem nowego Mastercooka IDE64L S , ale indukcyjną (fajny ma bajer z tymi kolorowymi wskaźnikami) :wink: Każdy sobie po swojemu kompletuje sprzęt - wedle upodobań (np. jedna firma wszystko), ale czasami warto być oryginalnym, zaryzykować. A co do piekarnika z mikrofalą to polecam LG Solardom - rewelacja.

Serdeczne dzięki

Miałam wątpliwości, bo gdzieś przeczytałam, że średnica garnka na polu indukcyjnym nie może być mniejsza od średnicy pola indukcyjnego więcej niż bodajże 2 cm, bo się pole wcale nie włączy :roll: :oops:

Zastanawiamy się z mężem, czy kupić właśnie taką pół na pół. Obecnie używamy ceramicznej i jesteśmy bardzo zadowoleni, zwłaszcza kiedy zostawiam na"1" szybkowar z mięskiem i wracam za kilka godzin do domu bez obawy zastania katastrofy w kuchni :lol:, czego nie mogłam zrobić używając kuchni gazowej.

Widziałam na necie, że ceny takich sprzętów nie są takie porażające.

A i jeszcze jedno pyt., czy takich garów ferromagnet. można jednocześnie używać na płycie ceramicznej??

Jeszcze raz dziękuję savage35

Szczerze mówiąc nigdy nie próbowałem w praktyce postawić na polu indukcyjnym dużo mniejszego garnka i sprawdzić czy się pole włączy czy nie. Jak dotąd zawsze działało. Ale sprawdzę to jeszcze na swojej płycie. Co do garnków ferromagnetycznych : tak oczywiście, doskonale nadają się również do płyt grzewczych, ale tak IMO szkoda przepłacać za akurat tę firmę - bo garnki są bardzo drogie, a na tych tanich efekt ten sam. Tak naprawdę to mało kto bawi się w gotowanie na "parze" :wink:

Hmm płyta indukcyjna ok, jeśli chodzi o zmywarkę to szkoda, że jednak nie bosh nawet prostsze modele. Mikrofale, tutaj największa zagwozdka bo jednak płacić 1000zł i więcej trochę mija się z celem zwłaszcza jak ma się jeszcze piekarnik w domu dlatego ja raczej w tym przypadku jestem fanem tańszych rozwiązań-chociażby mpm robi niezłe kuchenki mikrofalowe.