Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mamy już kupioną połowę sprzętu AGD. Została do kupienia jeszcze płyta i piekarnik. Nijak nie mogę się zdecydować. Poradźcie mi, którą firmę (zestaw) wybrać: Tekę czy Samsunga? A może coś innego polecicie?

Płyta indukcyjna

SAMSUNG C 61 IDGNO

TEKA IR641

Piekarnik

SAMSUNG BT 62 TDBCT

TEKA HA 870 (ew. TEKA HA 855)

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy oprócz Electroluxa jakiś producent ma indukcję bez ograniczeń wielkości pól grzejnych?

Jakieś pół roku temu czytałem, że ta płyta Electrolux-a jest jedyną płytą indukcyjną na której można korzystać z kilku pól grzewczych przy większym garnku. Może od tego czasu coś się zmieniło. Rozmawiałem ze szwagrem i powiedział mi, że nic nie wie o podobnych konstrukcjach z tym, że oni nie są na topie jeśli chodzi o te marki z górnej półki bo te sprzedają się głównie w salonach mebli kuchennych, więc im nie opłaca się prowadzić przedstawicielstwa. Powiedział mi tylko, że Electrolux ma w planie wypuścić kolejną płytę z tą opcją, ale już ta jest dla mnie droga, więc nawet nie myślę o nowym modelu.

Będzie to model: 88032 lub 88001, nie wiadomo czy będzie firmowany marką AEG czy Electrolux. Oby to drugie w przeciwnym wypadku nawet nie pytam o cenę. :)

Pozdrawiam!

Czy oprócz Electroluxa jakiś producent ma indukcję bez ograniczeń wielkości pól grzejnych?

Z racji, że też jestem na etapie wyboru sprzętu, chętnie przyłączę się do rozmowy.

Znalazłem drugą taką płytę, TEKA GKST 60 Fi4 High:

http://www.teka.com/html/pl/imgprod/main/PR-0001803.png

Właśnie kupiliśmy piekarnik Amici EBP8752 i chyba zestawimy go z mikrofalą TEKA MWX 22 BIS:

http://img16.imageshack.us/img16/9649/sprzet.png

Musimy tylko na żywo oglądnąć mikrofalę, czy inox jest podobny do "amicowego".

Może ktoś z forumowiczów mi wyjaśni co to jest sprzęt dobrej klasy, a średniej? Dlaczego ktoś woli wydać 2 razy więcej na sprzęt dobrej klasy (jaki by nie był) niż średniej (pomijam gusta estetyczne bo o nich się nie dyskutuje)? Pytam bo jak wiem agregaty dla lodówek produkują w europie 2 lub 3 firmy co oznacza, że prawie każdy spotykany u nas w sklepach sprzęt posiada taki sam lub porównywalny jakościowo agregat, a w zasadzie jest to jedyna rzecz, która ma prawo się zepsuć. Klasa energetyczna nie ma nic wspólnego z klasą sprzętu.Jak dla mnie jeśli ktoś wydaje 2 razy więcej na lodówkę tylko dlatego, że uważa, że ona 2 razy dłużej popracuje to po prostu się myli (patrz lodówki z ZSRR sprzed 30 lat). Zważywszy fakt, że do czasu spłaty kredytu (zakładam 30 lat) zdąży ten sprzęt prawdopodobnie 2 razy wymienić bez względu na jego cenę to w temacie oszczędności jest to błąd. Nikomu nie bronię tego robić, ale sugeruję zastanowienie się na celowością zakupu sprzętu sporo droższego niż przeciętnie.

• 3 weeks później...

no wlasnie... brzeczy..

zastanwaim sie nad zkaupem tej plyty ale opinie na necie sa bardzo mieszane - jedni twierdza ze brzeczenie jest znikome i praktycznie go nie slychac a drudzy ze jest naprawde glosne i przestrzegaja przed zakupem ... to jak to jest w koncu ? a moze ktos poleci cos w podobnej cenie a sprawujace sie lepiej

Zapraszam Szanownych Forumowiczów do dyskusji na temat wyższości użytkowanej kuchni nad inną tj gazowa czy elektryczna czy też indukcyjna.Założenie jest że macie możliwość podłączenia obu.Jakie argumenty przemawiaja za jedna a jakie za drugą.

Z góry dziękuję i czekam na opinie

MBJ

Problem z wyborem. Dopiero zaczynam remont. Szafki będą robione na wymiar, projekt mam już wybrany, miejsce na agd można dopasować. Potrzebuje piecyka, lodówki, kompletnej płyty grzewczej, może zmywarkę. Co myślicie o zmywarce? Na 4 osobową rodzinę. Warto? Macie jakieś namiary na promocje agd, albo sklepy gdzie udzielają rabatów :D ?

Warto, warto! i też twierdzę, że lepiej od razu kupić 60.

A co do sklepów - na pewno po przeszukaniu sklepów internetowych znajdziesz dany model tańszy, często o wiele, niż w sklepach stacjonarnych. Trzeba jeszcze przeliczyć czy opłaca się płacić za transport, szczególnie jeśli to daleko, tym bardziej, że przy dużych gabarytach to są raczej spore koszty. Myślę, że warto też sprawdzić ceny przy promocjach typu świat bez wad/vat czy jakieś wietrzenie magazynów w marketach jak saturn czy media. Ja pod koniec zeszłego roku kupowałam w mediamarkt piekarnik boscha właśnie w promocji bez vatu, naprawdę się opłaciło.

Oj teraz z tymi sklepami internetowymi to kiszka - euro poleciało, to ceny też, a jak coś znajdziesz tańszego, to się okazuje że się skończyło właśnie :o

Przerabiam temat bo mi się stara zepsuła, a tymczasowa (mąż) marudzi i trzeba coś kupić, a tu coraz drożej :(

ewaks a ile masz osób? Dla nas we dwójkę 60 jest optymalna, a we czwórkę to już w ogóle...

nie ma nic za darmo zawsze jest to wliczone w cene ... faktycznie warto sprawdzic promocje w marketach ... ja np. ostatnio kupowalem zmywarke, piekarnik, indukcje i okazalo sie ze promocyjne ceny z media experta byly albo nizsze niz na necie ( zmywarka-siemens ) albo roznily sie o okolo 100zl wiec jak doliczylem cene dostarczenia sprzetu przez kuriera wyszlo tez taniej niz w necie ...co do marek sprzetu to zmywarke kupilem siemensa - ciesza sie bardzo dobra opinia , piekarnik i indukcje - Amica , mial byc electrolux ale wyprzedali a jak pozniej poczytalem okazalo sie ze indukcja ktora mialem kupic wydaje dziwne dzwieki i ludzie sa srednio z niej zadowoleni w przeciwienstwie do amici , piekarnik kupil jeden z najtanszych amica za 720zl bo wiem ze czesto z niego korzystac nie bedziemy wiec tym bardziej dodatkowo platnych-zbednych bajerow nam nie trzeba ..... jezeli chodzi o indukcje to warto przemyslec sprzet firmy Teka, cieszy sie dobrymi opiniami - sam chcialem kupic ten sprzet ale zalezalo mi na sprzedazy ratalnej wiec musialem kupic w sklepie stacjonarnym .......a ogolnie do kazdego sprzetu-modelu trzeba podejsc indywidualnie i poszukac opinii na jego temat bo kazdy producent ma wpadki i jakiegos bubla wyprodukuje co jakis czas