Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zdecydowałem się na gorenje bo:

- cena mi odpowiada,

- podoba mi się design,

- za te pieniądze nic lepszego nie dostanę,

- sprzedawcy i to forum twierdzi, że jakościowo jest bardzo OK.

O trafności tego wyboru wypowiem się dopiero gdzieś za miesiąc- dwa, bo w kuchni jeszcze nawet terakoty nie ma :wink:

Przy kupnie okapu zwracajcie uwagę na głośność pracy w decybelach.

Wzrost głośności o 2 dB powoduje odczucie wzrostu natężenia dźwięku dwukrotnie :o

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

... Tak naprawdę trzeba zdać sobie sprawę z tego, iż dużo urządzeń AGD produkowane jest przez kilka fabryk na świecie i przyklejane są tylko różne LOGA.

Np. Okapy dla Amici produkowane są we Włoszech i Polsce, sprzęt Wrozametu w Hiszpanii i Polsce.

Wybierając jakikolwiek sprzęt NALEŻY zwrócić uwagę na producenta.

Pozdrawiam

Krzysztof

Do sprzętów kuchennych dorzucę fajno urządzonko jak rozdrabniacz w zlewie. koszt wprawdzie około 1000zł, ale dla mnie duża wygoda. Nie muszę wybierać ze zlewu tych wszystkich obierek, schylać się do kosza aby wyrzucić resztki jedzenia. Naciskam guzik, wrrrrr i już po kłopocie. A i bakterie w szambie mają frajdę że coś treściwszego podjedzą, a nie tylko to g....

Hmm, nikt nie kupuje aristona? A my -tak, prawie cały komplet- płyta ceramiczna, piekarnik - z bajerami - suuuper!, okap, zmywarka, lodówka. W komplecie było taniej.

Teraz uwagi.

Zmywarka na 8 kpl jest za mała- i tak używamy ją w razie zjazdów , normalnie szybciej i łatwiej jest zmyć naczynia i gary ręcznie. To prawie tyle samo roboty co zrzucanie resztek, załadowanie, wyładowanie i ew, domycie ( bo też czasami trzeba)

Lodowka w zabudowie - tragedia! po roku łamią się plastiki typu tacki, pojemniki - czegoś takiego nie miałam nigdy wczesniej ( a użuwałam i polara i minsk )., zatyka się rurka odprowadzająca wilgoc - w środku jest wilgotno.

Pralka whirpool - extra, ale to juz lazienkowe zakupy

'zasadzie mam ozdobę, bo smażenie kotlecików przy 3 biegu okapu (a taki być musi bo 1 i 2 nie wyciąga zapachow; zreszta 3 tez slabo) to K O S Z M A R. '

OlaKu, a jaki masz ten wentylator - w sensie mocy? Bo ja się właśnie zastanawiam i słyszałam, że dobrze jest wybierać taki o mocy 600 (czegoś, nie pamietam czego - zwykle w supermarketach, takie za kilkaset zl maja 250-300). Ale jak powiedzialam to kominiarzowi, to za glowe sie zlapal, ze komin nie wytrzyma.

Jaki w takim razie trzeba wybrac, jak silny, zeby i komin wytrzymal (kominiarz nie wiedzial) i zeby faktycznie wyciagal zapachy?

I jeszcze jedno pytanie - co zlego mozna powiedziec o plytach/piekarnikach SMEG? Jeden model bardzo mi sie podoba i jest - o dziwo - niedrogi, ale boje sie, ze to jakis syf.

I jak sie wstawia takie ladne cytaty w rameczkach?

Pozdrawiam

Joxanna

SMEG to podobno jedna z firm z gornej polki. Ja tez mam ochote na kuchnie SMEGa, zmywarke i mikrofalowke (obecnie w promocji).

Jeszcze nie podjelam ostatecznej decyzji, choc kusi mnie super jakosc i funkcjonalne rozwiazania.

Ceny niestety nie male :-(

Ale moze sa przeciwnicy? Wszystkie konstuktywne doswaiaczenia bardzo mile widziane :-)

Ja tez nie wiem jak sie wstawia cytaty, kto wie, podpowiedzcie nam, please...

Pozdrawiam,

Ania

SMEG to podobno jedna z firm z gornej polki. Ja tez mam ochote na kuchnie SMEGa, zmywarke i mikrofalowke (obecnie w promocji).

Jeszcze nie podjelam ostatecznej decyzji, choc kusi mnie super jakosc i funkcjonalne rozwiazania.

Ceny niestety nie male :-(

Ale moze sa przeciwnicy? Wszystkie konstuktywne doswaiaczenia bardzo mile widziane :-)

Ja tez nie wiem jak sie wstawia cytaty, kto wie, podpowiedzcie nam, please...

Pozdrawiam,

Ania

http://www.dombianco.com.pl/index2.html

W dziale promocje są piekarniki i płyty. Śmiesznia sprawa bo ten najtańszy zestaw za 2849 w Media Markt kosztuje 2500.

Też jestem ciekaw jakie wrażenia maja użytkownicy SMEGow

Na ebay.de ceny wygladaja SUPER.

Ale to chyba zadanie dla bardzo odwaznych..

Troche bariera jezykowa, jak ten transport zalatwic, gwarancje, serwisy, ect....

Co do Media Markt, to przyznam sie ze cen nie sprawdzalam, ale wiem z rynku (od dystrybutorow sprzetu), ze to co idzie do nich, po super niskich (czesto dumpingowych) cenach, to sprzet nie najwyzszej jakosci, oni sami nie dbaja o warunki transportowe, magazynowe, ect...

Z tej sieci sprzedazy schodza najczestsze naprawy, wymiany, gwarancje...

Nie wiem, czy to prawda, ale kto wie?

Z moich doswiadczen najlepiej wybrac sprzet i sprawdzic discounty u kilku dostawcow/dystrybutorow...

Najwiekszy jaki udalo sie sie zdobyc (do teraz, to 22% od calosci, oczywiscie od cen cennikowych). Szukam dalej...

Ania

Na ebay.de ceny wygladaja SUPER.

Ale to chyba zadanie dla bardzo odwaznych..

Troche bariera jezykowa, jak ten transport zalatwic, gwarancje, serwisy, ect....

Co do Media Markt, to przyznam sie ze cen nie sprawdzalam, ale wiem z rynku (od dystrybutorow sprzetu), ze to co idzie do nich, po super niskich (czesto dumpingowych) cenach, to sprzet nie najwyzszej jakosci, oni sami nie dbaja o warunki transportowe, magazynowe, ect...

Z tej sieci sprzedazy schodza najczestsze naprawy, wymiany, gwarancje...

Nie wiem, czy to prawda, ale kto wie?

Z moich doswiadczen najlepiej wybrac sprzet i sprawdzic discounty u kilku dostawcow/dystrybutorow...

Najwiekszy jaki udalo sie sie zdobyc (do teraz, to 22% od calosci, oczywiscie od cen cennikowych). Szukam dalej...

Ania

sprzet od duzych dostawcow na ebay to sensowny zakup. gwarancje czesto sa globalne. czasami transport jedego elementu jest oplacalny - 50..60euro to standardowe koszty wysylki w niemczech (do polski na pewno wieksze) a za te pieniadze mozna pojechac do berlina i spowrotem. cena za sprzet to okolo 50..70% sklepowej wiec przy zakupie powiedzmy 2kPLN wszystko zaczyna sie oplacac. Poza tym to sprzet AEG, Bosch i Miele a nie tansze zastepniki jak Gorenje (w srodku tez Bosch).

Uwaga na sprzet kupowany w duzych marketach - oni maja wlasne serie wykupywane u producentow. Sprzet jest na pewno z tanszych materialow niz dla "normalnej" sprzedazy - wszystko na zasadzie umowy producenta i sprzedawcy. Czesto jest tak ze serwis tylko po samym oznaczeniu modelu jest w stanie powiedziec czy byl kupiony w duzej sieci sklepowej czy w autoryzowanym punkcie.

• 3 months później...

A więc...wiem, że Indesit to tańszy Ariston. Głównie jednak pytam o Aristona. Wiem, że to to jest włoskie. Wiem, że nie ma takiej renomy jak Bosh, Siemens czy strasznie drogie Miele.

ale...

Koło mnie jest serwis tych dwóch marek i oprócz tego sprzedają lekko uszkodzony sprzęt. Uszkodzenia nie mają wpływ na działanie sprzęu. Polegają np, na minomalnym wgnieceniu bocznej obudowy zmywarki do zadudowy, albo pralki. Ceny za to, są mocno obniżone w stosunku do cen katalogowych. Dodatkowo, jeśli kupowałbym 1 gatunek i cały komplet, to na wejściu mam 15% od cen katalogowych...\

Tylko czy warto wejść w Aristona/Indesita? Od jakiś 6 lat mam zmywarkę tego pierwszego i dopiero ostatnio coś lekko nie domywa, ale to ponoć częste i u innych firm. Muszę przeczyścić ją...itd.

Tak jak mówiłem, ceny sprzętu z wadą co bardzo atrakcyjne i wada nie ma wpływu na wygląd znstalowanego sprzętu czy działanie. Jest oczywiście gwarancja!!!

Co Wy na to...pomóżcie...

Chodzi mi o pralkę, lodówko-zamrażarkę, płytę elektryczną + piekarnik, zmywarkę...

Pozdrawiam,

T.

Tommco, sama miałam kiedyś w starym mieszkaniu kuchenkę gazową z elektrycznym piekarnikiem firmy INDESIT i byłam z niej baaardzo zadowolona. Kuchenka działała 10 lat bez zastrzeżeń i z tego co mi wiadomo dalej działa, a właściciele nie zamierzają się jej pozbywać. Koleżanka natomiast ma pralko-suszarkę tej firmy i też jest zadowolona. Myślę, że każdy sprzęt może się zepsuć, bo to zależy od egzemplarza na jaki trafisz. Sama kiedyś miałam pralkę Candy, w której na "dzień dobry" zepsuł się programator, wymieniłam w sklepie na drugą i ta działała bez zarzutu przez 12 lat (dalej działa u rodzinki)

firma w której pracuję sprzedała Indesta/Ariston (właściciel włoski Merloni) w ilościach olbrzymich, szło to w większości do krajów wschodnich, z począdku jako sprzęt kompletny, potem po wprowadzeniu opłat za wage w częściach. Jeszcze na magazynie mamy kilka pralek rozłożonych w częściach. Rynek wschodni przestał już prawie istnieć, teraz głownie idzie to na nasz krajowy rynek i jakość do ceny jest bardzo przyzwoita. Wiec polecam

Myślę, iż ze sprzętem tak jak z samochodem. Jeśli się ma szczęście to nawet ten najtańszy będzie super.

Ja niestety szczęścia nie miałam z Aristonem :cry: . Moja pralka zepsuła się po 1,5 roku. Padła tam elektronika, której wymiana nie była wogóle opłacalna (dwa moduły kosztowały 1100 zł. Jednego, który się zepsuł już nie można było nigdzie kupić :evil: ). Pisałam do Aristona we Włoszech, ale nawet nie odpisali. :evil: Szukałam różnych sposobów jej naprawy, ale niestety, mechanicy rozkadali ręce. Pralka przestała pobierać wodę i już. I tak to prawie nową, wogóle nie zniszczoną (ledwo spłacone za nią raty :-? ) musiałam wystawić na złomowisko.

Teraz kupiłam AEG składaną w Niemczech z 5 letnią gwarancją.

Jak zepsuje się po 5 latach nie będzie mi tak bardzo żal jak Aristona.

Basiu Ariston też ma 5letnią gwarancję, tylko z niej nie skorzystałaś, gdyż jest to gwarancja dodatkowo płatna, tzn. Wiza Arston/Indesit. W tym czasie Aristony miały tylko 1 roczną gwarancję (obecie 2 letnią) z możliwością dokupienia do 3/5lat. Uważam iż podejście było uczciwe/atrakcyjne gdyż zamiast 1750zł, pralka jest sprzedawana za 1600zł (z krótszą gwarancją) z możliwością za tą różnicę dokupienia gwarancji aż do 5lat. Klient wybiera ?.

Basiu Ariston też ma 5letnią gwarancję, tylko z niej nie skorzystałaś, gdyż jest to gwarancja dodatkowo płatna, tzn. Wiza Arston/Indesit.

Wówczas jeszcze nie wiedziałam, że istnieje możliwość rozszerzenia gwarancji. Po prostu nie dopytałam i to był mój błąd :evil:

Jeśli chodzi o tę pralkę AEG to standardowo ona również ma gwarancję tylko 1 rok. Ja oczywiście, nauczona doświadczeniem, dokupiłam dodatkową. Chociaż przyznam szczerze, że w niektórych sklepach sprzedawcy nawet nie słyszeli o czymś takim jak rozszerzona gwarancja :o

Pragnę podkreślić, iż Ariston zdecydowanie bardziej mi odpowiadał niż AEG. Dopóki się nie zepsuła, spisywała się rewelacyjnie.