Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Rozumiem, że lodówka ma mieć klasyczną szerokość 60cm i popularną wysokość ok 180 cm?

Na początek zerknij tutaj - może nasunie Ci to pewne rozwiązania lub dodatkowe pytania. Zgodnie z tytułem dość ciekawa oferta Boscha. Trochę tego jest do poczytania i odrobinę chaotyczne ale jak coś to służę wersją w Wordzie do użytku osobistego z zastrzeżeniem praw autorskich.

No to jedziemy...

Lodówki

Obecnie masz na rynku 2 systemy chłodzenia - klasyczny i no frost.

System klasyczny.

Wymagać będzie zdecydowanie częstszego mycia lodówki i zamrażarki. System automatycznego rozmrażania gwarantuje nam w tym układzie wyższą wilgotność ale... niestety bardzo negatywnie wpływa na higienę, wielokrotne rozmrażanie i zamrażanie kropelek wody nie jest zbyt... hmm... zdrowe. Oczywiście producenci zagwarantowali nam częściowe rozwiązanie tego problemu dzięki powłokom antybakteryjnym. Uważam jednak, że jest to mimo wszystko rozwiązanie połowiczne.

Na plus tego rozwiązania możemy zaliczyć niższe odrobinę zużycie energii (przeciętnie da to oszczędności na poziomie 20-30 zł / rok) i cichszą pracę urządzenia. Warto wspomnieć, że w wyższych modelach urządzeń stosowane są wentylatory wymuszające cyrkulację powietrza i dzięki temu wyrównujące temperaturę i wilgotność w komorze chłodziarki. Aby uniknąć nieprzyjemnego przenikania zapachów Whirlpool wprowadził w swoich lodówkach, wyposażonych w wentylatory filtry pochłaniające zapachy.

System No Frost

Troszkę łatwiejszy w konserwacji. Dzięki temu, że mamy bardziej suche powietrze flora bakteryjna i grzyby nie rozwijają się w tak szybkim tempie jak w przypadku układu klasycznego. W tej chwili podobnie jak w przypadku normalnego układu chłodzącego producenci stosują w tych lodówkach powłokę antybakteryjną, która dodatkowo powstrzymuje rozwój bakterii. Dzięki temu, że chłodzenie odbywa się przez nawiew chłodnego powietrza lodówka od razu ma wymuszoną cyrkulację zimnego powietrza(w tym przypadku uważam, że stosowanie pochłaniaczy zapachów jest wręcz obowiązkowe). Skutkuje to szybszym osiągnięciem przez urządzenie optymalnej temperatury pracy. Klienci chwalą sobie to, że produkty wyjęte z zamrażalnika nie są oszronione dzięki czemu łatwiej się zorientować, co gdzie jest.

Wadą rozwiązania jest szybsze wysuszanie produktów. W praktyce lodówki te są zazwyczaj wyposażone w dodatkowe szuflady do przechowywania wędlin, ryb, i mięsa oraz oczywiście specjalne szuflady na warzywa i owoce (znane z rozwiązań klasycznych). Produkty wrażliwe na utratę wilgoci (np. ciasta) powinno się przechowywać w pojemnikach.

Warto wiedzieć, że często lodówki No Frost są troszkę głośniejsze od swoich odpowiedników z klasycznym układem chłodzenia i tak jak wspomniałem mają odrobinę wyższe zużycie energii. Zamrażalniki w takich lodówkach często mają mniejszą pojemność niż w identycznych modelach z normalnym układem chłodzącym.

Moim zdaniem obydwa systemy są porównywalne, choć jeżeli mamy nawyk przechowywania produktów w pojemnikach wygodniejszy jest no frost.

Jakie modele?

Na początek:

No frost:

Bosch:

KGN36Y40 (wys. 185cm), KGN39Y40 (wys. 200cm),

LG:

GR-F399BTQA (wys. 189cm, podajnik wody i napojów niegazowanych w drzwiach), GR-B399PTQA(wys. 189cm), GR-B459BTQA (wys. 200cm).

Klasyczny układ:

Bosch KGY36Y40 (wys. 185cm), KGY39Y40 (wys. 200cm)

Electrolux

ERB360033X (wys. 185cm), ERB40033X (wys. 200cm)

W zestawieniu pominąłem firmę Liebherr z pełną świadomością, linia Comfort tego producenta jakością odpowiada w tej chwili rozwiązaniom Electroluxa, a w kolorze INOX będzie droższa. Natomiast linia Prestige przekracza pułap 3000zł.

Piekarniki:

Rozważał bym zakup:

Jeżeli zdecydujesz się na LG lub Electroluxa w lodówkach:

Electrolux EOB63300X lub EOB64201 - prowadnice, zimny front, szybki nagrzew piekarnika. W przypadku tego drugiego jeszcze dodatkowo czyszczenie katalityczne

Jeżeli zdecydujesz się na Boscha:

Samsung - BT62TDBCT - szybki nagrzew, podwójny termoobieg, możliwość pieczenia w 2 różnych temperaturach, czyszczenie katalityczne, programy pieczenia.

Bosch - HBA43S450E - prowadnice, czyszczenie katalityczne, szybki nagrzew.

Zmywarki:

Do zestawu Electroluxa (lodówka i piekarnik):

ESI64010X - rozsądna cena, rewelacyjna głośność, wymagać będzie troszeczkę staranniejszego układania naczyń niż zmywarki Boscha/Siemensa, jednak nadrabia to głośnością.

Do zestawu Bosch/Samsung (piekarniki, lodówka LG lub Bosch):

Bosch SGI45N15EU - dobre parametry, moim zdaniem najlepsze kosze na rynku, w stosunku jakość/cena/niezawodność bardzo wysokie noty klientów

Niezależnie od zestawu (panel niewidoczny):

SN64M001EU - patrz wyżej tyle, że panel zintegrowany.

Electrolux ESL67010 - rozwiązanie tańsze od BSH, a o porównywalnych parametrach.

Płyta indukcyjna:

Tańsze rozwiązania - proponuję zwrócić uwagę na:

Mastercook ID64ES oraz jeżeli lubisz patelnie i garnki o dużej średnicy ID63S (pole o średnicy 28cm, bardzo przydatne przy dużych patelniach)

Droższe rozwiązania:

Electrolux EHD68210 - wady i zalety były rozważane w wątku płyta indukcyjna lub Mastercook IDE64Z S. Oczywiście możesz też wybrać z oferty innych firm: dość pozytywne opinie zbiera TEKA i Gorenje, dobrze oceniane są Bosche i Siemensy...

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jestesmy na etapie szukania sprzetu do kuchni.

Potrzebujemy

*lodowki wolnostojacej(najlepiej 200cm, 60cm szerokosci)

*piekarnika

*plyty indukcyjnej

*zmywarki 45cm szerokosci, do zabudowy

*mikrofali do zabudowania w gornej szafce(czyli musi miec 30-32cm glebokosci)

Chcialam, zeby sprzet byl tego samego producenta, ale tak sie chyba nie uda...

To moje wstepne wybory:

LODOWKA:

-Bosch KGN 39A71

-Electrolux ENA 383515 lub ENB 39300X

ZMYWARKA:

-Bosch SRV 53MO3EU

-Electrolux ESL 46010

Piekarnik:

-Samsung BF 62CCST

-Electrolux EOB 33100X lub EOB 64100X

-Bosch HBN 43W551

-lub jakas Amica

Mikrofala:

-Whirlpool AMW 420IX

-Electrolux EMS 17206X

Indukcja:

-zupelnie nie wiem....

Prosze o Wasze rady. O ile na lodowke i zmywarke uwazam , ze warto wydac wiecej, to np. piekarnik moglabym miec nawet z Amiki bo uwazam ,ze te drozsze sie jakos specjalnie nie roznia.

A co z indukacja? Kupic taka za 1500zl czy za 2500zl...?nie wiem...wybor indukcji to dla mnie czarna magia...

W sumie wybrałaś naprawdę dobrze.

Z tych urządzeń stworzył bym 2 zestawy:

Nr 1.

Lodówka - ENB39300 X (przy rozsądnym użytkowaniu uważam No frost za lepszą technologię. Dlaczego - zapraszam tutaj)

Zmywarka - SRV 53M03EU (osobiście uważam, że w tańszym i średnim segmencie cenowym Bosch ma najlepiej zaprojektowane kosze..., choć jeżeli masz aneks to wybierz Electroluxa - jest cichszy)

Piekarnik - o ile często pieczesz to sugerowałbym zainteresowanie się modelem EOB64201X (prowadnice, emalia katalityczna, termoobieg, 9 funkcji, zimny front, termosonda).

Jeżeli rzadko korzystasz z piekarnika to wybierz EOB33100X. Jako model podstawowy w zupełności wystarczy.

Mikrofala - ENS 17206IX (w tym przypadku decyduje linia stylistyczna).

Ze względu na "beżowe" wstawki w piekarniku i lodówce radzę obejrzeć i zastanowić się czy ten zestaw odpowiada wizji kuchni.

Zestaw nr 2

Lodówka - KGN 39A71 (jeden z ciekawszych modeli Boscha, swoją drogą :))

Zmywarka - SRV 53M03EU (pozostajemy przy Boschu z przyczyn wymienionych powyżej, chyba, że urządzasz aneks to też patrz wyżej)

Piekarnik - hmm... tu czuję się jak osiłek, co mu w żłoby dano :). Osobiście wybrałbym Samsunga (przekonuje mnie funkcjonalność i jakość wykonania ale wskazany przez Ciebie Bosch też jest wart uwagi. Tu znów musisz wybrać to co bardziej będzie odpowiadać Tobie. Ja stawiam na: BF 62CCST

Mikrofala - AMW 420IX (choć przyjrzyj się szlifowi obydwu modeli... z tego co pamiętam Whirlpool powinien mieć "szczotkowany" szlif... ale pamięć mam kiepską :/

Dlaczego taki podział? Kwestia różnic w szlifach stali i stylistyce detali. Electrolux z Boschem co nieco się "gryzą" wiec jeżeli mogę doradzić to nie mieszaj...

Co do indukcji: Moimi typami na dzisiaj są 2 modele - EHD 68210 (uważam, że jest to jeden z najciekawszych modeli w swoim segmencie cenowym) lub IDE 64Z S. Płyta o porównywalnej funkcjonalności ciesząca się dużą popularnością wśród kupujących i mająca świetne opinie.

Mam nadzieję, że pomogłem :)

Też się niucham z tematem ....

Poniższe wybory po pierwszym oglądzie cen ... nie sprawdzałam na żywo.

Pralka i suszarka- Miele- W 1734 WPS, T 7744 C. - chcę żeby jdno stało na drugim ( mało mejsca)

Reszta do zabudowy :

Lodówka - Liebherr - ICN 30660

Trzy poniższe sprzęty chciałabym, żeby były maksymalnie czarne (szkło) im mniej metalowych wstawek tym lepiej - tak mi pasuje do koncepcji czerwono czarnej kuchni .

Płyta - Teka/Gorenje choć EHD 68210 chyba też jest ok :)

Zmywarka - bosch

Mikrofala i piekarnik - ten sam producent, bo stoją w jednej linii .

SemperSolus, dziekuje Ci bardzo za opinie :)

Obydwa zestawy pasuja do mojej kuchni, mysle , ze sprzetem ktory zadecyduje o tym jaki zestaw wybiore bedzie lodowka....No wlasnie ktora Waszym zdanie lepiej wybrac?? Bosch czy Electrolux?

Pod znakiem zapytania nadal stoi indukcja, musze przewertowac watek o plytach indukcyjnych, moze znajde cos odpowiedniego(albo jeszcze bardziej zglupieje...:p)

A ja za szyszunia6 prosze o pomoc w wyborze.

Do kuchni potrzebuję:

* piekarnika do zabudowy

* indukcji 80 cm

* okapu 120 cm

* zmywarki 60 cm

* lodówki do zabudowy

Propozycje:

piekarniki:

BOSCH HBA23B261E -

Siemens HB43AB540-

płyta:

TEKA GKST80i4PROFI -

Bosch PIL811T14E -

zmywarki:

BOSCH SMV50E10EU -

SIEMENS SE65E330EU

lodówka:

SIEMENS KI 38VA20

okap:

FALMEC LINE 120 cm

Uwagi mile widziane. :wink:

Płytę wybierałem pod kątem ergonomii sterowania nią.

Zobacz w powiększeniu zdjęcia na sterowanie tej płyty czy Ci odpowiada - http://www.euro.com.pl/plyty-do-zabudowy/electrolux-ehd68210p.bhtml

Jak odłożysz coś na te pola sensorowe po bokach pól grzejnych to piszczy.

Ja kupiłem EHD60020P http://www.euro.com.pl/plyty-do-zabudowy/electrolux-ehd-60020-p.bhtml

Sterowanie ma z przodu (można kłaść po bokach) i zwykłe "+" "-" a nie taka długa skala.

A ja za szyszunia6 prosze o pomoc w wyborze.

Do kuchni potrzebuję:

* piekarnika do zabudowy

* indukcji 80 cm

* okapu 120 cm

* zmywarki 60 cm

* lodówki do zabudowy

Propozycje:

piekarniki:

BOSCH HBA23B261E -

Siemens HB43AB540- zdecydowanie siemens ale pomyśl jeszcze o beko i gorenje :p)

płyta:

TEKA GKST80i4PROFI -

Bosch PIL811T14E - weź boscha jak dla mnie wygodniejsze rozmieszczenie -pól

zmywarki:

BOSCH SMV50E10EU - zdecydowanie bosch

SIEMENS SE65E330EU

lodówka:

SIEMENS KI 38VA20, kup Liebherra lub Gorenje(5lat gwarancji)

okap:

FALMEC LINE 120 cm

Uwagi mile widziane. :wink:

Jak masz pytania pisz

Piekarnik wybrałam ze względu na wygląd :oops:

BOSCH HBA23B261E

http://img183.imageshack.us/img183/6205/piekarnik.jpg

Może napisz coś więcej dlaczego simens :wink:

Co do płyty, to wydawało mi sie, że teka ma trochę większe pola grzewcze a ja mam dużą rodzinę i gotuję w dużych garnkach :)

TEKA GKST80i4PROFI

http://img406.imageshack.us/img406/1618/teka.jpg

Bosch PIL811T14E

http://img32.imageshack.us/img32/7257/bosche.jpg

Moc maja taka samą, parametry, dane techniczne jak dla mnie tez wyglądały podobnie a teka tańsza :) .

Zmywarka boscha była tez moim faworytem więc o nic nie pytam :wink:

A z lodówką pomyślę.

Też się niucham z tematem ....

Poniższe wybory po pierwszym oglądzie cen ... nie sprawdzałam na żywo.

Pralka i suszarka- Miele- W 1734 WPS, T 7744 C. - chcę żeby jdno stało na drugim ( mało mejsca)

Reszta do zabudowy :

Lodówka - Liebherr - ICN 30660

Trzy poniższe sprzęty chciałabym, żeby były maksymalnie czarne (szkło) im mniej metalowych wstawek tym lepiej - tak mi pasuje do koncepcji czerwono czarnej kuchni .

Zmywarka - bosch

Mikrofala i piekarnik - ten sam producent, bo stoją w jednej linii .

Nefer, jeśli ma być maksymalnie czarno to wybierz piekarnik i mikrofalówkę siemens. Ja zamówiłam HB56AS560. Bardzo czarny :)

Co do płyty, to wydawało mi sie, że teka ma trochę większe pola grzewcze a ja mam dużą rodzinę i gotuję w dużych garnkach :)

TEKA GKST80i4PROFI

Moim zdaniem jak gotujesz w dużych garnkach to Teka ma mniej praktyczny układ pól. Postawisz duży gar z brzegu (niebezpieczne dla dzieci) to praktycznie nie masz dostępu do tych małych pól z tyłu.

Ja zauważyłem to dopiero podczas eksploatacji swojej płyty. Żona też używa dużych garnków. Jak stoi taki gar na największym polu to do małego z tyłu ciężko sie dostać. Tym bardziej, że taki gar zwykle długo stoi, gotuje się i paruje...

Tak jest u mnie:

http://www.electrolux.pl/products/XMLSTANDARDIMAGE/EEHO060P000039.jpg

Producenci chyba zakładają, że to pole jest jedynie na patelnię :)

A z lodówką pomyślę.

Liebherr - tą markę poznałem na tym forum, ale po zakupie uważam że warto.

a co powiecie na taki zestaw:

> Okap

> Teka DHX 90P

> http://www.ceneo.pl/1619022

>

> Plyta

> Teka GKST 60 FI4 HIGH

> http://www.ceneo.pl/1615285

>

> Zmywarka

> SIEMENS SN 64M001EU

> http://www.ceneo.pl/1785615

>

> Piekarnik

> Siemens HB43AT540E

> http://www.ceneo.pl/2295573

>

> Mikrofalowka

> Siemens HF25M5L2

> http://www.ceneo.pl/2247621

>

> Zlew

> Teka AURA 60 B-TG

> http://www.ceneo.pl/877523

Nefer, jeśli ma być maksymalnie czarno to wybierz piekarnik i mikrofalówkę siemens. Ja zamówiłam HB56AS560. Bardzo czarny :)

Cze Bożenko :). Ostatnio właśnie zwrócił Siemens moja uwagę w sklepie. W porównaniu z innymi jest bardzo oszczędny w formie (i o to chodzi :)) i czarny. Nie wiem czy nie zostanę przy tym własnie wyborze.

Nefer zerknij jeszcze na te 2 linki:

http://www.samsung.com/pl/consumer/detail/detail.do?group=homeappliances&type=oven&subtype=ovenarchives&model_cd=BT63TDBFGB/XEO

oraz

http://www.ceneo.pl/2366749

Jeżeli uzupełnić to:

http://www.bosch-home.pl/produkty/ch%C5%82odziarki-i-zamra%C5%BCarki/urz%C4%85dzenia-wolnostoj%C4%85ce/edycja-jubileuszowa-colorglass-edition/KGN36S50.html

lub:

http://www.gorenje.pl/kuchnia/chlodnictwo/wolnostojace?c=226277

Okap tu spory wybór. Amica (np. coś takiego, Gorenje... tu do wyboru do koloru :)

Zmywarka - przy zabudowie całkowitej możesz spokojnie rozejrzeć się za czymś z Boscha/Siemensa, AEG-Electroluxa czy Whirlpoola. Tu zwróć uwagę na kosze - w przypadku wątpliwości bierz tą, która ma więcej elementów składanych w koszach.

Jeżeli chodzi o piekarniki Samsunga osobiście namawiam na spokojne zastanowienie się. Są o około 30-40% tańsze niż Siemens o podobnych parametrach. Jednocześnie zachowują zdecydowanie dobry stosunek ceny do jakości wykończenia i wykonania. W przypadku mikrofal to kupując Samsunga zdecydowanie nie zrobisz błędu :) Było nie było jest to jeden z czołowych producentów tych urządzeń na Świecie ;)

Szro - dobry wybór. Urządzenia o dobrych parametrach i naprawdę bardzo dobrej jakości wykonania. Jeżeli chcesz tańszych zamienników o przyzwoitej jakości to w przypadku piekarnika i mikrofali przyjrzyj się ofercie Samsunga. Podobna stylistyka, dobra jakość wykonania i znacznie większa funkcjonalność w przypadku piekarników w średnim segmencie cenowym.