Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

SemperSolus, wielki szacunek za wiedzę i chęć dzielenia się nią z ogółem. W styczniu czeka mnie wyposażenie mieszkania w sprzęty i już teraz rozglądam się za sprzętami AGD. Z uwagi na możliwość większego upustu preferuję Boscha, jednak jeśli polecisz jakieś sensowne zamienniki to wezmę pod rozwagę. Na ten czas mam taki zestaw:

Piekarnik:

Bosch HBB43C450E lub Bosch HBB42C450E (nie widzę różnicy poza ceną, pomożesz?) - maja wysuwane drzwi lub

Bosch HBA23B261E - czarne drzwi. Jeśli chodzi o funkcje to chyba są porównywalne

Płyta gazowa ze szklanym blatem - Bosch PHG 106 DEU lub Mastercook 2CMI4GLSB - fajny design

lodówka Bosch KIS 38A50 lub Bosch KIS 38A51

Zmywarka do zabudowy 45cm z widocznym panelem i funkcja 1/2 wsadu - preferowany Bosch, ale jestem otwarty na sugestie

Co do okapu, to nie wiem jakiej wydajności szukać - aneks kuchenny 10 m kw. całkowicie otwarty na salon, pomiędzy kuchnią a salonem okno i drzwi na balkon (w razie czego można uchylić okno).

Jak postrzegasz te produkty, czy mógłbyś zasugerować coś lepszego w tym przedziale cenowym?

PS. Przeglądając stronę Boscha, natknąłem się na kilka nieścisłości pomiędzy zakładkami "Przegląd" a "Specyfikacje techniczne" np przy zmywarkach i pralkach (dot. połowy wsadu i automatyki wagowej). Czy to jest błąd w opisie, czy też moja niewiedza?

mniechcial

HBB42C450 i HBB43C450 różnią się podejściem do czyszczenia górnej ściany piekarnika (tej nad grillem).

HBB42... - grill odchylany do czyszczenia, na ściance emalia GranitEmail

HBB43... - grill stały, na ściance wkładka katalityczna (samoczyszcząca), ponadto model ten posiada bardziej rozbudowany programator (pełna automatyka z czasem wł. i wył.).

HBA23B261E - nie posiada wkładów katalitycznych, podobnie jak HBB42... posiada odchylany do czyszczenia grill.

Jeżeli chodzi o płytę to naprawdę kwestia gustu. Wybieraj tą która Ci się bardziej podoba.

Lodówka tu zaczynamy się bawić w bardzo niewielkie różnice dotyczące zużycia energii i wyposażenia w pojemnik do przechowywania wędlin i serów. Wybieraj tańszą.

Zmywarka: SRI53E15EU tańszy model jest sporo głośniejszy, z kolei te które są cichsze nie posiadają 1/2 załadunku. Alternatywą jak już wielokrotnie pisałem mógłby być Electrolux ale... przy 45 cm nie będzie 1/2 załadunku.

Okap: wyżej podałem już parę razy link artykułu jak dobrać okap do pomieszczenia. W Twoim przypadku optymalny byłby moim zdaniem okap o wydajności ok. 800 - 900 m3, a tutaj Bosch odpadnie w przedbiegach ze względu na cenę. Rozważyłbym ofertę Amici lub Gorenje.

Cóż, producenci również nie są bezbłędni. Zresztą polskie strony producentów najczęściej pozostawiają wiele do życzenia. W przypadku gdy opis i specyfikacja się różnią wierz raczej danym ze specyfikacji.

Dziekuję za ekspresową odpowiedź.

Czy jeśli chodzi o piekarnik, to samoczyszczenie się sprawdza? (czytałem jedną z wypowiedzi, że jak sie samemu nie zrobi to nie będzie czysto). Kuchnia będzie czarno- czerwona (lakierowany na połysk mdf) i zastanawiam się czy w czarnym wysokim słupku piekarnik dać z czarnym szklanym frontem, czy też pójść w inox i bardziej go pokazać. Jeśli chodzi o płytę to faktycznie, muszę przejść się i obejrzeć je w rzeczywistości, różnica 0,3 kw przy dużym palniku nie robi zauważalnej róznicy? Co do lodówki, to rozjaśniłeś mi wybór. Szukam dalej zmywarki i okapu...

Gość gmarcin
Semper wieeeeeelkie dziekuje. Reszte napisze na prv bo na taki post i porady jakie napisales 'dziekuje" to za malo. W sumie to ten post jest troche smutnawy co napisales.....ale takie mamy czasy a Ty jestes ich pozytywnym zaprzeczeniem. Pozdrawiam serdecznie

SemperSolus-dziękuję za odpowiedż i z góry przepraszam za mą gorączkowość...chylę ku Twej osobie pokłony i obiecuja, że następnym razem nie bede taka wyrywna :roll:

wzięłam wszystkie Twe uwagi głboko do serca i zastanawiam sie nad tym electroluxem :roll:

napewno będzie to zamrażalka szufladowa.....

dziękuję jeszcze raz!!!!!

Juz przejzalam.

Chyba jednak zdecyduje sie na siemensa piekarnik, mikrofale i plyte gazowa. Nie wiem jeszcze tylko ktore modele.

Dalej nie wiem, jaki okap i zmywarka.

No, i zapomnialam o lodowce.

SemperSolus, pisales, ze lepiej kupic wolnostojaca. Zyska sie na pojemnosci.

Chcialam lodowke i zamrazarke oddzielnie.

Lub - lodowko-zamrazarke, ale o duzej pojemnosci zamrazalnika, tzn. takiej samej, jak lodowka.

Co polecisz? Liebhnerra? Czy moze cos innego?

No, i do zabudowy czy jednak nie?

Pozdr.

SemperSolus jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy :o .Szacunek :wink: .

Właśnie też stoję przed wyborem sprzętu AGD,poszukuję piekarnika i mikroweli do zabudowy,zmywarkę "60" do zabudowy oraz płytę indukcyjną.

Kuchnia będzie biała i chciałabym sprzęt czarny.Bardzo podoba mi się Bosch seria volcano black :p ,co Ty na to??

Piekarnika używam bardzo często i do pieczenia mięs i ciast.Mikroweli bardzo żadko.Może dobrym rozwiązaniem będzie 2 w 1 BOSCH HBC 86P763?

Zmywarka ma miec funkcje 1/2 wsadu,narazie rodzina 2 osobowa tylko :p .Myślałam nad taką/;BOSCH SMV 50E10EU,nie wiem czy lepiej z panelem widocznm czy ukrytym?

Płyta będzie na szafce rogowej,szafka ma wymiar 90x90.Nie mam wybranego modelu.

Urlop ma się ku końcowi i czas się baaardzo kurczy ale nadal postaram się w miarę sił i możliwości Was wspierać i pomagać Wam w podjęciu decyzji jednak od razu zaznaczam - od jutra może dość znacznie ulec wydłużeniu czas odpowiedzi.

Jeżeli interesuje Was jakiś problem dotyczący sprzętu AGD, o którym byście szerzej poczytać dajcie znać postaram się napisać o tym na mojej stronie.

O.K. wracamy do głównego tematu.

Jeżeli kogoś pominę dajcie znać, przy tej ilości zapytań mogę przegapić.

ellaj

Okap

Zasada doboru parametrów okapu:

[powierzchnia pomieszczenia]*[wysokość pomieszczenia]*10=[minimalna, zalecana wydajność okapu]

[minimalna, zalecana wydajność]*1,25=[optymalna wydajność]

Jako wydajność optymalną rozumiemy taką, która pozwala na optymalną pracę okapu na jednym z biegów pośrednich, a nie na maksymalnym. Powodem tego jest fakt, że okap posiadający 4 tryby pracy, w przypadku pracy na biegu maksymalnym (4) będzie o około 10-12 dB głośniejszy niż przy pracy na biegu 3.

Jeżeli więc powierzchnia pomieszczenia ma 30m2, a wysokość 2,7m to:

minimalna wydajność okapu powinna wynosić 800m3

zalecana wydajność okapu powinna wynosić 1000m3

Więc dla kuchni o powierzchni 30m2 szukamy okapu, którego wydajność mieści się w tych parametrach.

Od siebie dodam, że jeżeli jest to aneks z pełnym otwarciem na salon (bez murków, ścianek itd.) to im bliżej górnej zalecanej granicy tym lepiej. Okna i balkony nie mają tu większego znaczenia, bo jak coś się przypali to zanim wywietrzy się to przez okno to w całym domu będzie czuć spalenizną.

ellaj

Ile m2 ma Twoje pomieszczenie?

Ile jesteś skłonna wydać na dobry okap?

Która stylistyka piekarników bardziej Ci odpowiada (Bosch czy Siemens)?

Daj mi odpowiedzi na te pytania, a postaram się Ci pomóc z okapem.

Zmywarka

Hmm...

Ilu jest domowników?

Czy głośność ma dla Ciebie znaczenie?

Czy jest to pierwsza zmywarka czy już miałaś wcześniej do czynienia z takim urządzeniem?

Dużo masz zmywania?

Często myjesz szkło, delikatne kieliszki, szklanki?

Lodówka

Jeżeli zależy Ci na dużej pojemności i jednocześnie masz miejsce na osobną zamrażarkę to zdecydowanie 2 osobne urządzenia. W szczególności jeżeli mrozisz owoce i warzywa

Czy wolnostojące czy do zabudowy?

Przy 2 osobnych urządzeniach nie ma to znaczenia. Przy lodówko-zamrażarce zdecydowanie sprzęt wolnostojący - polecam zastanowić się wtedy nad urządzeniem o szerokości 70-75cm.

Znów odpowiedz mi na te pytania to postaram się pomóc.

aka z Ina

Miło mi, że pomogłem.

bioork

Ciekawy zestaw. Rozsądna średnio-wyższa klasa sprzętu. Przyzwoity stosunek ceny do parametrów. Nie mam zastrzeżeń.

mniechcial

Podaj mi odpowiedzi na te same pytania, co ellaj, pomogę bardziej szczegółowo. W przeciwnym wypadku... zaczniemy gonić od sprzętu do sprzętu i w sumie będzie jeszcze gorzej.

barto307cc

Jeżeli odpowiada Ci stylistyka Boscha to jak najbardziej polecam pod względem stylistycznym i jakościowym.

BOSCH HBC 86P763 jest ciekawym wyborem jeżeli myślisz o zastąpieniu nim mikrofali natomiast nie zastąpi pełnowymiarowego piekarnika. Fakt, kwestia przyzwyczajenia ale jeżeli nabierzemy odpowiednich przyzwyczajeń to... piekarnik może spokojnie posłużyć do zrobienia całego obiadu (ziemniaki co prawda pieczone ale zawsze :) ).

Gdy rozmawiam ze swoimi znajomymi i pytam się o przygotowywanie bardziej wykwintnych posiłków najczęściej słyszę - "...wiesz, nie bardzo mam na to czas..." lub "...co ty, za dużo z tym roboty...". Coś w tym jest, a jednak...

Zamknij oczy i wyobraź sobie kuchnię, w której piekarnik podpowiada Ci co upiec na jutrzejszy obiad. Sięgasz do zamrażarki, której pojemność pozwala na przechowanie mrożonych warzyw i owoców, a także twoich ulubionych mięs. Po wyjęciu składników wkładasz je do piekarnika i mikrofali w celu rozmrożenia, w tym czasie przygotowujesz marynatę. Rozmrożone w międzyczasie owoce i mięso umieszczasz w chłodziarce, w szufladzie o regulowanym stopniu wilgotności. Jednym przyciśnięciem palca ustawiasz dla chłodziarki pracę w niższej temperaturze (ok. 4 st. C). Nie martwisz się o zużycie energii po osiągnięciu żądanej temperatury urządzenie samoczynnie powróci do poprzednich ustawień. Po wszystkich zabiegach brudne naczynia i sztućce umieszczasz w zmywarce. Przygotowanie jak na razie zajęło nam ok. 30 min. Łącznie z posprzątaniem około 40 min. Następnego dnia wstajesz rano przygotowujesz swoją ulubioną kawę (ekspres włączył się 15 min wcześniej i w momencie gdy wchodzisz do kuchni masz już podgrzaną filiżankę, którą za chwilę napełnisz swoim ulubionym napojem. Po wypiciu kawy wyjmujesz z lodówki wcześniej przygotowane składniki i po krótkim przygotowaniu umieszczasz w piekarniku włączając automatyczny program pieczenia wybranego wcześniej przepisu, programując jednocześnie czas startu urządzenia tak aby potrawa była gotowa na Twój powrót do domu. Podobnie robisz z ziemniakami i przystawką warzywną, którą po krótkim przygotowaniu umieszczasz w piekarniku parowym, również programując czas rozpoczęcia pieczenia i jego zakończenia. Do tak przygotowanego obiadu podasz optymalnie schłodzone ulubione wino, bo przecież nie po to kupiłaś chłodziarkę do win aby stała pusta...

To tekst z jednego z artykułów, który przygotowuję. Zamknijcie oczy. Pomyślcie o tym jak ma wyglądać Wasza kuchnia, jak byście chcieli aby Wasz sprzęt pracował (nie jak pracuje ale jak miałby pracować) i opowiedzcie mi o tym, a ja znajdę sprzęt, który spełni Wasze marzenia. Zrozumcie - wydajecie w tej chwili kupę kasy na urządzenie kuchni, warto chyba więc zastanowić się nad tym czego nie macie, a co byście chcieli mieć...

Podpowiem tyle, zestaw z powyższych marzeń może kosztować od ok 8 000 do 30 000 zł wszystko zależy od firmy i oczekiwań.

barto307cc pozwolę sobie na Twoim przykładzie coś pokazać.

Piszesz, że dużo pieczesz różnych produktów. Więc w założeniu piekarnik, który zaspokoi twoje oczekiwani powinien być jak najbardziej wielofunkcyjny. Piszesz również, że podoba Ci się linia Boscha "VulcanoBlack" i chciałabyś kuchnię z czarnym sprzętem. Wiemy już całkiem sporo - odpadają wszelkie inne kolory. Wchodzimy na stronę Boscha i... okazuje się, że producent ma Twoje oczekiwania "w nosie", bo oferta koloru czarnego jest strasznie ograniczona. No nic. Najbliższe funkcjonalnie rozwiązania zaproponuje Siemens. Wchodzimy na stronę Siemensa. Tu już zdecydowanie lepiej. Piekarniki mają zdecydowanie więcej czerni:

HB33AB650

HB76AA660

W/w mają tylko stalową rączkę. Przy czym model HB76AA660 posiada kilka szczegółów, które na pewno przydadzą się przy intensywnym korzystaniu:

- czyszczenie pyrolityczne,

- programy automatyczne,

- specjalny proces pieczenia HydroBaking, który ogranicza utratę wilgoci przez ciasta i mięsa,

- rozmrażanie - do dużych porcji naprawdę piekarnik lepiej się nadaje niż mikrofala,

- podtrzymywanie ciepła - w większości przypadków zdecydowanie mniej wysuszy potrawę od mikrofali, a na dodatek może również podgrzać naczynia,

- regulacja temperatury 30-300 st. z dokładnością do 1 st. C

- automatyczny szybki nagrzew - 150 st. C w 3 min.

- blokada panelu sterującego z opcją blokady otwarcia drzwi piekarnika,

- zimny front,

- programowanie czasu rozpoczęcia i czasu zakończenia pracy, minutnik, zegar.

Z przedstawionej powyżej wizji ten piekarnik potrafi zrobić wszystko, a dodatkowo nie trzeba go ręcznie szorować. W stosunku do Twoich potrzeb ma jedną wadę - podświetlenie na niebiesko.

Niższy model nie ma tak dokładnego sterowania temperaturą i mniejszy jej zakres (50-275 st. C), ma niepełen system automatycznego czyszczenia, nie ma możliwości blokady drzwi, oczywiście o programach auto możemy w tej klasie sprzętu zapomnieć.

Czy oznacza to, że w tańszym modelu nie upiekę? Upiekę ale zabawy z czyszczeniem i nadzorem pieczenia będzie więcej. No i kwestia bezpieczeństwa. Jeżeli w domu są małe dzieci to... bez dwóch zdań model wyższy jest duuuuuuuuużo dla nich bezpieczniejszy (funkcja blokady drzwi).

Mikrofalówką do kompletu może zostać: HF25M6L2 (wersja z literką R zamiast L ma drzwiczki otwierane w lewo). Utrzymujemy linię stylistyczną. Mikrofalówka znakomicie sprawdzi się w założonych dla niej celach szybkiego rozmrożenia produktów, szybkiego podgrzania. Plusem jest wykończenie wnętrza w stali nierdzewnej oraz szybki dostęp do najczęściej wykorzystywanych funkcji.

Ponieważ w swojej wizji wspomniałem o piekarniku parowym... proszę bardzo: HB36D672. Dla osób nie do końca przekonanych do tej formy gotowania polecam przygotowanie do obiadu warzyw gotowanych na parze i do tego podanie np. odpowiednio doprawionej szynki (np. z sosem chrzanowym). Możecie być zaskoczeni, że o czasie nie wspomnę... czas gotowania w piekarniku parowym warzyw jest o połowę krótszy niż gotowanie w wodzie. :)

Niestety producent nie zdecydował się na wypuszczenie szuflady grzewczej w kolorze czarnym :/ Więc w naszej stylistyce tym bardziej przyda się opcja utrzymywania ciepła i podgrzewania naczyń dostępna w piekarniku.

Płyta

No cóż, tu miałem mały zgryz:/ nie wiem jak odczytać wymiar :(

Najkrótszy bok będzie miał 90cm? Jeżeli tak to:

EH811TL11E będzie strzałem w dziesiątkę.

Jedno pole o śr. 28 cm,

Jedno pole o śr. 21 cm,

Dwa pola o śr. 14,5 cm,

Dodatkowo miejsce do odstawienia mniejszej patelni lub garnka. Wysoka dokładność kontroli mocy (17 poziomów), opcja Booster (szybkie zagotowanie), system zabezpieczeń (wyłącznik czasowy, czujnik obecności naczynia, zabezpiecznie przed przegrzaniem, czujnik ciepła resztkowego, blokada panela sterującego).

Dlaczego ta płyta? Bo jest to jeden z niewielu modeli na rynku, który nie ogranicza Cię w średnicy naczyń i bez problemu postawisz na niej patelnię lub garnek o śr. większej niż 24 cm.

Alternatywą będzie płyta EH675TK11E bo z uporem maniaka twierdzę, że pole 28-30 cm jest istotne.

Zmywarka

W twoim przypadku naprawdę przyda się 1/2 załadunku (tylko 2 domowników), stąd rozważymy 2 modele:

SN64M001EU

- głośność 46 dB(A),

- 1/2 załadunku,

- 4 programy mycia w tym program auto 45-65 st.

- 3 temp. 45, 50, 70 st. + program auto.

- skrócenie czasu mycia VarioSpeed (zamiast blisko 2 godzin program normalny trwa ok. godziny, jakość domywania nie ucierpi ale naczynia mogą być nie do końca wysuszone),

- sensor załadunku (czujnik używany w programie auto do określenia ilości naczyń i dostosowania intensywności mycia),

- AquaSensor (czujnik używany w programie auto do określenia stopnia zabrudzenia naczyń i dostosowania temperatury i długości mycia),

- system infoLight (dyskretna informacja smugą światła rzucaną na podłogę o zakończeniu cyklu mycia, przydatne w przypadku wyłączenia sygnalizacji dźwiękowej),

- regulacja wysokości górnego kosza bez konieczności jego wyjmowania,

- składane elementy koszy ułatwiające ułożenie garnków i mis o dużej średnicy,

- asystent dozowania (system rozpoznawania detergentu i ilości jaką użyłaś do zmywania, ogranicza zużycie detergentów),

- auto 3w1 (automatyczne rozpoznanie detergentów wieloskładnikowych),

- system automatycznej regeneracji (ogranicza zużycie soli do zmywarek),

- AquaStop z dożywotnią gwarancją (zabezpieczenie przed zalaniem, gwarancja B/S/H polega na tym, że jeżeli w wyniku usterki nastąpi zalania mieszkania firma pokryje koszty remontu - jedyny tego typu produkt na rynku z taką gwarancją, w przypadku pozostałych rozwiązań nikt nie gwarantuje remontu :) ).

SN66N080EU w stosunku do wyższego modelu pojawia się szuflada na sztućce, system ochrony szkła niezależnie od programu, program delikatny 40 st. (delikatne kieliszki i szklanki), opcja Higiena ze zwiększoną skutecznością usuwania wirusów i bakterii. Oczywiście głośność spada do 44 dB(A). W efekcie zmywarki nie powinnaś już słyszeć.

Wiem, co Ci się w tej chwili nasuwa na usta. Drogo. Tak ale zauważ, że w każdym przypadku zaproponowałem tańszą alternatywę :) I przed tym zanim się zdecydujesz - zamknij oczy i wyobraź sobie swoją kuchnię marzeń - to sprzęt ma służyć Tobie, a nie Ty sprzętowi.

Semper,

Okap:

Aneks z salonem to 30 mkw*2,6 m(h) -wolalbym nie przekroczyc 1500 pln

Jak na razie moje typy to:

Teka DM 60

Teka DS 60 IX

Mastercook WK-CRISTAL ME 60 XV

Ciarko Quattro Black 60

Piekarnik będzie dalej od płyty i okapu, ale jeśli to jest ważne to będzie Bosch HBB43C450E

Zmywarka:

Będzie to moja pierwsza zmywarka, osób w gospodarstwie będzie 2 (jak przy wniosku o kredyt hipoteczny:)) tak więc raczej HalfLoad się przyda, delikatnych szklanek i kieliszków raczej nie będzie (pijemy przeważnie z kubków).

Moje typy to:

Siemens SF55M552EU

AEG Favorit 65410 IM

Jak zapatrujesz się na w/w sprzęty?

Gość justyna_m

proszę o poparcie

Po raz pierwszy chciałabym zgłosić dwie kandydatury do nadania tytułów

1. SemperSolus - doradza bardzo fachowo i w przystępny sposób na każdy temat związany z agd

oto jeden z kilku wątków, w których się udziela

jaka-lodowke-zmywarke-i-piekarnik-urzadzamy-kuchnie

proponuję NAJLEPSZY DORADCA od AGD

2. AsiaMariusz - osoba, która rozwiązuje każdy problem dotyczący dekoracji okien. niejednokrotnie dokładnie przedstawiała instrukcję samodzielnego wykonania firan, zasłon czy rolet. doradza bardzo fachowo i zrozumiale

oto wątek, w którym możemy zawsze liczyć na jej pomoc

dekoracja-okna

proponuję NAJLEPSZY DORADCA od DEKORACJI OKIEN

a tutaj się podpisujemy :wink:

http://forum.muratordom.pl/najlepsi-doradcy-na-tym-forum-kandydatury,t39529-2040.htm

mayadaski

Każdy rynek dopasowuje się do potrzeb odbiorców, niestety jak już pisałem, polskie podejście do aranżacji kuchni jest nadal nieco... skostniałe.

Pewnym rozwiązaniem mógłby być tutaj komplet piekarnika klasycznego i 2 piekarnika kompaktowego ale... w ten sposób będzie inna wysokość całości: 105 cm. Jeżeli takie rozwiązanie będzie odpowiadało to będziesz miała spory wybór ale będzie drożej o jakieś 250 euro :/ (1000-1200 zł). Jeżeli tak Ci się podoba Bosch proponowałbym napisać maila do producenta z zapytaniem czy sprowadza takie modele do Polski i prośbą o wskazanie ewentualnego dystrybutora. Możesz być pozytywnie zaskoczona odpowiedzią - B/S/H raczej nie lekceważy klientów.

SemperSolus dziekuje bardzo za odpowiedz i podpowiedz :lol: :lol:

Zapytam sie u obu miejscach: u polskiego Boscha, jak zasugerowales, i u irlandzkiego, czy wyslaliby do PL.

Niespodziewalam sie tak szybko Twojej odpowiedzi :oops: :oops:

Jestes jak blyskawica :lol: :lol:

Pozdrowienia,

Maja

mniechcial

Z podanych przez Ciebie parametrów wiemy, że:

wydajność optymalna w twoim przypadku wynosi:

30m2*2,6m*10*1,25=975m3

wydajność minimalna zaś to:

30m2*2,6m*10=780m3

TEKA

W obydwu przypadkach parametry robią wrażenie - modele zdecydowanie godne polecenia ale, ze względu na większą wydajność jeżeli masz się decydować to na DS 60 IX. Warto zwrócić uwagę, że okap ten będzie naprawdę cichy. Produkcja to na 80% fabryki Fabera.

Mastercook

Słabiej niż produkty TEKI. Będzie głośniej i na dodatek okap oferuje nie wiele ponad wydajność minimalną - osobiście potraktowałbym jako ostateczność (czyt. każde inne rozwiązanie zaburzy stylistykę kuchni).

Ciarko

Podobnie jak włoski Faber Ciarko specjalizuje się w produkcji okapów - tyle, że jest naszym rodzimym producentem (dla tych którzy nie przepadają za produktami made in Poland - produkują serie okapów dla Gorenje).

Pod względem parametrów okap zdecydowanie najbliższy optymalnemu rozwiązaniu. Największa wydajność, naprawdę przyzwoita głośność (tym parametrem przegrywa z TEKĄ).

Podsumowując: stawiałbym na TEKĘ DS 60IX (w szczególności jeżeli zależy Ci na cichej pracy) lub na Ciarko Quattro Black 60. Wybierz ten, który najbardziej Ci będzie odpowiadał do reszty sprzętu i wystroju kuchni.

Zmywarka

W tym zestawieniu wg mnie wygrywa AEG ze względu na poziom głośności.

- jest cichsze o 4 dB(A) - odczuwamy to jako poziom dźwięku 2 razy cichszy,

- ma podobny pakiet programów,

- posiada specjalny program delikatny do szkła - wiem, że pisałaś, że nie będziesz używać tego programu jednak AEG go posiada, Siemens nie.

- system zabezpieczenia przed zalaniem posiadają obydwie zmywarki, jednak w przypadku Siemensa posiada on dożywotnią gwarancję (pisałem już o tym).

- tajną bronią Siemensa :D jest system VarioSpeed - pozwala skrócić czas mycia o połowę (również o tym pisałem :) )

W praktyce, ze względu na niższą głośność AEG uznam za produkt bardziej komfortowy. Siemens wygrywa tylko w zabezpieczeniu przed zalaniem, gdyż producent daje do niego gwarancję remontu.

Przy 2 osobach czas zmywania będzie miał tylko znacznie w przypadku gdy odbywać się będzie jakaś impreza. Choć znam takie osoby, które z upodobaniem korzystają z tej funkcji na co dzień.

Obydwie zmywarki nie wymagają jakiejś szczególnej uwagi przy układaniu naczyń. Początkujący nie powinien mieć z tym problemu. Obydwie wspierają korzystanie z tabletek wieloskładnikowych.

Bardzo, ale to bardzo wyrównane modele. Tak jak już napisałem osobiście postawiłbym na AEG ze względu na niższą głośność. Choć VarioSpeed kusi :) ale nie będę ukrywał, że wg mnie cicha praca - w szczególności w aneksie - ma priorytet.

to ja bym się chciała nieśmiało zapytać o pralkosuszarkę Hotpoint-Ariston AQGMD 149/B - wiem że nie jest to najlepsze rozwiązanie, ale czeka nas mieszkanie w bloku przez najbliższe kilka lat (3-4 mam nadzieję ;) - w dodatku bobas w drodze i nieco mnie przeraża wizja sznurków wszędzie ;) od kilku lat użytkuję różne suszarki, ale te z wydmuchem na zewnątrz, zadowolona jestem baaardzo :) wątpliwości natomiast mam w związku z tym, że to 1).kondensacyjna, 2). sprzęt łączony czyli ryzyzko że ani pralka ani suszarka idealne nie będą ;/

aha, i jeszcze kuchenka Amica 608GE3.32ZpTsYN(XL) - wiem, że nietypowo wolnostojąca, ale tak jak wspomniałam rozwiązanie tymczasowe niejako, zresztą wizualnie podoba mi się :D okap nie mam pojęcia jaki ;/ ciemny na pewno ;)

sprzęty z niższej półki ale staraliśmy się w tym przedziale rozsądnie wybrać - udało się? wciąż jeszcze szukamy lodówki - wolnostojącej, wysokiej (+-180), czarnej najchętniej bądź jakiejś ciemnografitowej :) zamrażalnik na dole, 4 szuflady, góra z no frost raczej... jakieś typy?

z góry ślicznie dziękuję :)

SemperSolus,jesteś boski :lol: .Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.

Oglądałam już wczesniej sprzęt Siemensa też własnie z tymi dodatkami niebieskimi,ale......zamykam oczy :lol: i widzę,że gryzie się to z moimi czerwonymi dodatkami w kuchni i moją wymarzoną lodówką z LG kolor czerwony z cyrkoniami swarovskiego :roll: .Jakaś alternatywa ze sprzetu czarnego z czerwonym znajdę????

O dziwo ceny Twoich propozycji mnie nie zabijają,także jest ok :wink: .

Zmywarkę wolałabym bez tego uchwytu z przodu :x ,bo będę miała szafki bez uchwytów też także ten jeden będzie raził,a co do płyty to chyba za duża :roll: ,bo wymiar boków pod ścianą 90x90,szerokośc tak jak blat 60 no a ten przód ścięty ma 40.

Jeszcze wybrałam okap Franke czarny FTU 3807 P 4L W BK :roll: .

Dzięki serdecznie za poradę :p