Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cóż dziękuję za wyróżnienie :oops:

amarulla

Pralko-szuszarka to zdecydowanie nie najlepszy pomysł :( Po suszeniu rzeczy będą baaaardzo pogniecione. Jeżeli wcześniej korzystałaś z klasycznych suszarek to po prostu będziesz rozczarowana. Osobiście poleciłbym zastanowienie się nad jakimś tańszym zestawem suszarki kondensacyjnej i pralki i ustawiłbym to w słupku (suszarka na pralce).

Electrolux ok 3000 zł komplet z łącznikiem

Gorenje ok 2600 zł komplet z łącznikiem

Bosch ok 3000 zł komplet z łącznikiem

Jutro postaram się coś więcej o tym skrobnąć.

Kuchnia Amici to w sprzęcie wolnostojącym zdecydowanie przyzwoity wybór. W szczególności jeżeli myślisz o krótkim okresie eksploatacji. Nie mam zastrzeżeń.

barto307cc

Hmm... przekopałem naprawdę sporo katalogów aby coś dla Ciebie znaleźć. Na chwilę obecną mój wybór padł na Gorenje linia Pininfarina.

Piekarnik Gorenje B2000P2B funkcyjnie nie ustępuje za mocno Siemensowi.

Fakt znów nie czerwone podświetlenie tylko białe...

Jeżeli bardzo zależy Ci na czerwieni to Gorenje BO8730AB wówczas pozostałe sprzęty faktycznie można by dobrać z Boscha VulcanoBlack.

Zerknij na te dwie stylistyki zastanów się, która bardziej Ci odpowiada będziemy dalej szukać :)

Co do płyty to w tym momencie faktycznie wchodzi w grę tylko 60cm. Będzie cofnięta do tyłu. Opcja nr 2 to dwie płyty z serii Domino (30cm szer.) to muszę jeszcze sobie rozrysować. :D

Wielki ukłon dla Ciebie za pomoc :wink: .Jesteś bezcenny :p .

Co do Gorenje to wogóle mi nie wpadła w oko ta firma :x .

Może faktycznie jeżeli mówisz,że piekarnik ten z Boscha nie jest najlepszy to przerzucę się na tego Siemensa a zamiast czerwonej lodówki to kupię jakąś czarną :roll: .Bo niebieski z czerwonym jakoś nie bardzo widzę :x .

Ale zmywarkę chciałabym z Boscha :roll: ,doradzisz coś??

No chyba że po nowym roku wyjdzie więcej produktów z serii volcano black i będzie z czego wybrać,bo planuję zakup właśnie wtedy :wink: .

A okap ten który wybrałam jest ok???

z góry dziękuję :wink:

A ja mogę z czystym sumieniem polecić zmywarkę, którą użytkuję od 0,5 roku: WHIRLPOOL model ADG 8370 IX cena: 1996-2500zl

ale można "ustrzelić" promocję -my kupiliśmy ją za 1760 zł.

http://www.ceneo.pl/729359

http://image.ceneo.pl/data/products/729359/product.jpg

Naprawdę rewelacyjnie domywa, ma "6-zmysł" (sensory badające stopień zabrudzenia wody i na tej podstawie dobirają czas i temp zmywania), 1/2 załadunku (moim zdaniem funkcja niezbędna w zmywarce)i program "szybki". Jest cicha -stoi w otwartej na salon kuchni i nie przeszkadza w rozmowie czy ogladaniu TV. Za moją radą kupiła ją już teściowa i rodzice -i są b. zadowoleni. Acha -ja szukajac AGD poczatkowo zamierzałam kupić wszystko jedego producenta -ale po przeanalizowaniu parametrów, funkcji cen czy nawet designu -w końcu mam sprzety z różnej "bajki" -płytę gazową SIEMENSA:

http://www.ceneo.pl/1380157

Piekarnik AEG Competence B 9971-5-M:

Lodówkę do zabudowy SIEMENS, i wspomnianą Zmywarkę Whirlpool, jak na razie jestem z wszystkich sprzętów bardzo zadowolona -i jeśli miałabym urządzać kuchnię ponownie -decyzja byłaby identyczna :wink:

Może faktycznie jeżeli mówisz,że piekarnik ten z Boscha nie jest najlepszy to przerzucę się na tego Siemensa

a co do piekarnika, to ja z kolei polecam AEG ze sterowaniem sensorowym i pyrolizą:

http://www.ceneo.pl/1380157

OPIS:

Piekarnik Competence B 9971 5 M AEG

Pojemność 50l

10 rodzajów ogrzewania

Funkcja Isofront top - temperatura drzwi piekarnika nie przekracza 40 st.C

Backtronic Plus - wyświetlacz wielofunkcyjny, elektroniczne sterowanie pól grzejnych z automatyką gotowania, wyłącznik bezpieczeństwa w zależności od stopnia mocy, panel tekstowy, zabezpieczenie przed dziećmi, blokada przycisków przed przypadkową zmianą ustawień, wskaźnik rodzajów ogrzewania na wyświetlaczu, termosonda, wskażnik czasu pracy, kontakt z drzwiczkami piekarnika Stand-By oraz zintegrowany Demo-Mode/Serwice-Mode

Termosonda

Zegar elektroniczny

Sterowanie sensorowe TOUCH CONTROL

Nowoczesne oprogramowanie: termosondy, automatyki wagowej

Specjalne programy przygotowania mięsa, ciast etc.

Elektroniczne sterowanie temperaturą

Funkcja proponowana temperatury

Szybkie nagrzewanie

Przygotowanie dań w niskich temperaturach

Podtrzymanie temperatury

Pamięć programów specjalnych

Opuszczana grzałka grilla

Poczwórna szyba panoramiczna

Wykorzystanie ciepła pozostałego

Zabezpieczenie przed dziećmi

Wskaźnik ciepła pozostałego

Wskaźnik ciepła aktualnego

Wyłącznik bezpieczeństwa piekarnika

3 programy czyszczenia pyrolitycznego - 3.15 h, 2.45 h, 2.15 h

Prowadnice teleskopowe

Filtr tłuszczowy oraz zapachowy

Tabela smażenia i pieczenia

Mechaniczna blokada drzwi

Poziom hałasu 49 dB

Klasa energetyczna: A

Inox z powłoką Antifingerprint

Wymiary WxSxG: 58,4x59,2x54,6 cm

SemperSolus,

Najgorsze, ze podoba mi sie i siemens i bosch. I w zasadzie oba pasuja jednakowo.

I ten bardziej czarny siemens i ten srebrny bosch :roll:

Mieszkam tylko z corka. Gotuje normalnie, bez wydziwian. Kuchnia otwarta na salon. Calosc okolo 60m2.

Zmywarke chyba wolalabym z ukrytym panelem, ale w zasadzie sama nie wiem. Lodowka chyba jednak oddzielnie z zamrazarka. Ii do zabudowy, jesli mowisz, ze w tym wypadku nie ma to znaczenia. Ale nie za wysokie.

I co radzisz?

Pozdr.

ellaj

W Twoim przypadku mamy przykład typowego problemu z aneksem - łączna powierzchnia pomieszczeń zdecydowanie przekracza możliwości domowych urządzeń. Stąd poniższa propozycja będzie odnosiła się do okapów o jak największej mocy. Jednak ze względu na dużą kubaturę całości nie jest to rozwiązanie idealne - należy pamiętać aby okap włączać przed rozpoczęciem gotowania i zostawić włączonym po zakończeniu gotowania na około 15-30 min. W innym przypadku nie gwarantuję, że opary będą prawidłowo odprowadzone.

Poniżej przedstawiam dwa zestawy stworzone z już omawianych urządzeń:

Piekarnik:

Siemens: HB38AB570T, HB36AB560,

Bosch: HBA38B750, HBA36B650,

Jak już pisałem Bosch z serii HBA36B650 oraz Siemens HB36AB560 to moi faworyci w tym zestawieniu ze względu na relatywnie najlepszy stosunek cena/jakość.

Płyta gazowa

Siemens - ER626HT90E lub ER726RB90E

Bosch - PHW206DEU lub PPQ726M90E

Wybierasz do piekarnika. Jeżeli wybór padnie na Boscha to trzymaj się tej marki, jeżeli na Siemensa to... również trzymamy się tej marki. Zwróć uwagę na szerokość płyty. Modele z serii 72 mają szerokość 70 cm. Jeżeli dużo gotujesz na dużych patelniach lub w garnkach o dużych średnicach wybierz szersze płyty.

Zmywarka

Tu faktycznie najlepiej rozwiąże sprawę zmywarka do zabudowy ze zintegrowanym panelem. Stawiam na te dwa modele:

Siemens SN64M001EU,

Electrolux ESL 67010,

Ze względu na opcję połowy załadunku wygra Siemens. Przy dwójce domowników faktycznie będziesz z tej opcji korzystać więc... nie ma za bardzo o czym pisać.

Mikrofalówka

W zależności od wybranego piekarnika:

Bosch HMT85GL53

Siemens HF25G5L2

Okap

O tym jak wybierałem modele pisałem już na początku. Poniżej zestawienie:

Okap do zestawu Siemensa, płyta o szer. 60 cm: DVG6545GES

Okap do zestawu Siemensa, płyta o szer. 70 cm: DVG8545AX

Okap uniwersalny, płyta o szerokości 60 cm: Ciarko Quattro Black 60

Okap uniwersalny, płyta o szerokości 70 cm: Ciarko Quattro Black 90

Okap do zestawu Boscha, płyta o szer. 60 cm: TEKA DS 60IX

Okap do zestawu Boscha, płyta o szer. 70 cm: TEKA DS 90IX

Chłodziarka i zamrażarka

Tego typu zestaw też już opisywałem. W tym przypadku stawiam na produkty AEG-Electrolux. Dobra jakość wykonania i bardzo niska głośność.

Chłodziarka AEG-Electrolux SK91800-5i

Wys. 177 cm, poj. 320l, głośność 31 dB(A), zużycie energii 0,4 kWh/dobę.

To wrzuć w miejsce lodówki.

Zamrażarka. Tu zależy ile masz miejsca po blatem i w meblach przy lodówce. Moim faworytem jest: AEG-Electrolux AG98850-5i jednak nie nadaje się on do montażu pod blatem (raczej trzeba by szukać miejsca przy lodówce :/, nie wiem jak masz zaprojektowaną kuchnię)

AEG-Electrolux AG98850-5i

wys. 88cm, poj. 110l, głośność 35 dB(A), zużycie energii 0,54 kWh/dobę

Jeżeli znajdziesz miejsce pod blatem to:

AEG-Electrolux AU86050-6i

wys. 82-87cm, poj. 108l, głośność 38 dB(A), zużycie energii 0,575 kWh/dobę

Wieeem... miał być no frost. Ale:

Przy moim rozwiązaniu nie będziesz psuła sobie stylu kuchni. Możesz w miejsce podanych przeze mnie modeli wrzucić dowolny zestaw, a dzisiejszych zamrażarek wcale nie trzeba tak często rozmrażać (jak będziesz to robić raz na 2 lata to chyba nie tragicznie, bo nawet no frosta wypada czasem umyć...).

Opcja 3 to zabudowa lodówki i zamrażarki w słupku jedna nad drugą... Wiem, w Polsce to rzadko spotykane rozwiązanie ale... Znów stylistyka, a technicznie nie ma przeciwwskazań do takiego rozwiązania. Łączna wysokość około 2m.

Chłodziarka:

AEG-Electrolux SK91200-7i

Wys. 122,5cm, poj. 222l, głośność 33 dB(A), zużycie energii 0,36 kWh/dobę

Zamrażarka do tego zestawu to opisany wcześniej AEG-Electrolux AU86050-6i

Zwróć uwagę na pogrubiony zestaw.

Co wybrać? Z powyższych zestawów wybierz ten, który będzie lepiej pasował do reszty wnętrza. Zwróć uwagę na fakt, że zestaw z piekarnikiem Siemens ma więcej czarnych elementów.

barto307cc

Zasadniczą wadą piekarnika Boscha jest jego mała pojemność. Przed zakupem rozważ, czy ona Ci wystarczy, bo o włożeniu do tego piekarnika indyka radzę zapomnieć.

Piekarniki kombinowane (z mikrofalą) mają jeszcze jedną wadę. Nie można montować ich nad zmywarką oraz w zestawie z piekarnikami parowymi. Jeżeli zdecydujesz się jednak na to rozwiązanie to przy aranżacji kuchni weź to pod uwagę.

Sam piekarnik, jeżeli pominąć te dwie wady nie jest złym rozwiązaniem ale przed zakupem radzę rozważyć te dwie kwestie.

Przed zaproponowaniem płyty muszę jeszcze sprawdzić czy konkretny model jest nadal dostępny w ofercie AEG-Electrolux bo może będę miał dla Ciebie bardzo interesujące rozwiązanie.

Okap - nie powiem nie. Stylistyka i parametry naprawdę fajne. Jeżeli się podoba - kupuj.

amarulla

Niestety ale Twoje pytanie nadal musi poczekać. Aby dokładnie opisać problem potrzebuję więcej czasu, a z tym teraz krucho :(

Jeśli mogę to ja też spytam ...

Wybrane rzeczy ( Siemens ) :

- piekarnik HB76AT560

- zmywarka SN66T090EU

- lodówka KI38SA50

- płyta gazowa EP716QB20E

- mikrofala HF25M2R2

Obracamy się tylko w Siemensie. Ewentualnie inny model z tej firmy, dający te same funkcje za ewentualnie mniejsze pieniądze ... :wink: Ale chodzi głównie o jakość, funkcjonalność i estetykę.

Dodatkowo : kawiarka Miele CVA5060 - warto ? :wink: Znam cenę, dlatego pytam ... :roll:

Zamiennie wymyśliliśmy Siemens TK76K572. No chyba, że jakaś inna propozycja ekspresu do zabudowy, który prosto robi Latte czy Macchiatto ... :wink:

dziękuję z góry, pozdrawiam, majki

cierpliwość jedną z tych cnót, nad którą mocno pracować muszę, więc wdzięczna jestem za materiał do ćwiczeń ;)

a tak serio - będę wpadać raz na jakiś czas i sprawdzać, tak czy inaczej dziękuję ślicznie za radę odnośni pralkosuszarki - myślałam o dwóch sprzętach tylko boję się że malutka łazienka mocno się 'zagraci' ;/ ale prasowanie nie jest moim ulubionym zajęciem, przyznaję, więc chyba faktycznie na tym stanie :)

tak więc czekam cierpliwie ;)

Witam

Już tyle osób skorzystało z Twoich porad, więc i ja ośmielam się prosić o pomoc w optymalnym wyborze:

- płyta gazowa trzypalnikowa

- piekarnik elektryczny najlepiej o szerokości mniejszej niż 60 cm

Czy tylko MasterCook?

Rodzina jednoosobowa :roll: ,średnio zainteresowana sprawami kulinarnymi, ale zakładająca, że w kuchni będzie możliwość swobodnego gotowania i pieczenia.Takie wymiary sprzętu wynikają z małej powierzchni - zabudowa planowana jest na dł. 210cm.

A co powiesz o takiej lodówce?? Wiem, że to nie retro, a wcześniej o taką pytałam, ale bardzo mi się podoba http://www.hotpoint-ariston.pl/ha/productsheet.do?productId=54162PL

Podoba mi się też ta Gorenje http://www.gorenje.pl/kuchnia/chlodnictwo/wolnostojace?c=225815.

Wiem, że to inne lodówki, ale jeśli można je jakoś porównać to bardzo proszę :)

SemperSolus - chciałam prosić Ciebie o opinie na temat produktów Gorenje?.

Mamy możliwość kupić wyposarzenie do kuchni tej firmy w obniżonej cenie (interesują nas sprzęty do 1500 zł) ale po przeczyaniu wątku zauważyłam, że większość osób kupuje Siemens, Bosch, Electrolux i już zgłupiałam, nie wiem czy to Gorenje jest złe czy też mało popularne?.

Pozdrawiam