Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

SemperSolus - oj, będziesz miał tu sporo roboty widać :-)

Jeszcze mam kilka(naście) dni na podjęcie decyzji co kupić do kuchni. Jeżeli możesz proszę o kilka słów komentarza na temat doboru sprzętu.

piekarnik SAMSUNG FQ159UST

płyta Mastercook IDE64Z S

zmywarka Mastercook ZBI-073IT2

okap Teka CNL 2002

lodówka LG - jeszcze nie wybrana, bo w drugiej turze będzie kupowana

Jeżeli ktoś inny jeszcze ma jakieś uwagi co do wybranego to również poproszę o wypowiedzi.

Wróciłem :)

Na razie tylko link dla amarulli.

Czym różnią się pralko-suszarki od zespołu pralka + suszarka i co się bardziej opłaca:

http://www.twojsprzedawca.boo.pl/e107_plugins/content/content.php?content.59

Amarulla Zwróć uwagę na Electroluxa EDH97950 i na Siemensa WT46W560BY. Jeżeli masz zamiar suszyć każde pranie warto rozważyć. Różnica w zużyciu energii może sięgnąć nawet 50%, a to da Ci różnicę w rachunkach za prąd na poziomie 350 zł rocznie. Wiem, że drogo :/ Alternatywa to zestaw Hoovera - VHC 791 + VHD 9143ZD

Więcej o urządzeniach Hoovera znajdziesz tutaj:

http://www.twojsprzedawca.boo.pl/e107_plugins/content/content.php?content.55.1

Ponieważ juro mam wolne więc postaram się dzisiaj wieczorem po odpisywać wszystkim zainteresowanym. Niestety tak jak pisałem - czas w tej chwili baaardzo mi się skurczył więc, ponownie proszę Was o cierpliwość. Zajrzyjcie około 22 powinny zacząć pojawiać się odpowiedzi.

Pozdrawiam

Wiem ze post jest głownie na temat AGD do kuchni...

ale moze eksperta :) zapytam o pralkę...

w mieszkaniu mamy boscha i mysle z edo domu tez go kupimy kwestia tylko modelu na pralke chce wydac max 1600 zl

Nie mam ograniczenia jesli chodzi o głębokość ,

waham się miedzy

BOSCH WAE 24463 PL

BOSCH WLX 24362 PL

BOSCH WAE 24363PL

Czy warto dokladac ponad 200 zł do modelu 1 ?

\Moze jakies alternatywy?

Właśnie padła moja baaardzo wiekowa lodówka i muszę pilnie kupić nową. W związku z tym bardzo proszę o pomoc w wyborze, bo im więcej ich przeglądam, tym większy kłopot z podjęciem decyzji :roll: :oops:

Interesuje mnie lodówka wysoka, minimum 190 cm, szer.60 cm- na taką mam miejsce, komora zerowa, możliwie dużo półek w chłodziarce,bez żadnych dystrybutorów wody,kostkarek itp. kolor inox, zastanawiam się nad no frost, upierać się czy niekoniecznie i oczywiście rozsądna cena, myślę że do.2500 zł

Za wszelkie wskazówki i propozycje będę bardzo wdzięczna 8)

Pozdrawiam :D

Ja mam może głupie pytanie :D muszę zamontować przyszłą suszaarkę do prania na pralce. chciałam kupić model Electoluxa 97170 ale mozliwość montowania na pralce ma w opisie model 97950 i mam zagwozdkę . Zależy mi na modelu 97170 ze wzg na funkcję Iron Aid, czy ten model tez mozna montować na pralce ?

Kasiorek

Jak najbardziej można. Konieczny będzie tylko zestaw łącznikowy - koszt zakupu takiego elementu to ok 300 zł w serwisie Electroluxa.

barto307cc

Dość długo zastanawiałem się jak rozwiązać Twój problem z płytą :)

Niestety płyta AEG-Electrolux, na którą stawiałem jest wycofana z oferty. Po przekopaniu sporej ilości katalogów i różnych rozwiązań wybór padł na Tekę GKST 95 N i4. Płyta ta ma kilka istotnych cech.

Pole o średnicy 27cm, pole o średnicy 21cm i optymalne wykorzystanie miejsca w Twoim przypadku. Z tego co zdołałem się zorientować (ale na 100% pewny nie jestem) to płyta jest Made in Germany (prawdopodobnie linie produkcyjne AEG).

Pod linkiem masz schematyczny rysunek: http://www.twojsprzedawca.boo.pl/BlatTeka.jpg

Jakość może nie najlepsza ale niestety AutoCADem nie dysponuję :(. Proporcje oddane są z dość dużą dokładnością (starałem się aby 1px odpowiadał 1mm).

Osobiście namawiam do tego rozwiązania - w innym przypadku zostanie Ci faktycznie tylko montaż płyty o szerokości 60cm i wszystkie związane z tym problemy i ograniczenia (wielkość pól).

Zerknij do instrukcji płyty pod tym linkiem: http://www.teka.com/html/cat/prod.php?producto=PR-0001335&categoria=CA-0000003&idioma=pl&backto=P%B3yty%20kuchenne&nameProd=GKST%2095%20N%20i4%20Select&nameCat=P%C5%82yty%20kuchenne

Oferuje naprawdę wszystko to, co jest naprawdę potrzebne. Mam nadzieję, że to rozwiązanie Ci się spodoba.

Jeśli mogę to ja też spytam ...

Wybrane rzeczy ( Siemens ) :

- piekarnik HB76AT560

- zmywarka SN66T090EU

- lodówka KI38SA50

- płyta gazowa EP716QB20E

- mikrofala HF25M2R2

Obracamy się tylko w Siemensie. Ewentualnie inny model z tej firmy, dający te same funkcje za ewentualnie mniejsze pieniądze ... :wink: Ale chodzi głównie o jakość, funkcjonalność i estetykę.

Dodatkowo : kawiarka Miele CVA5060 - warto ? :wink: Znam cenę, dlatego pytam ... :roll:

Zamiennie wymyśliliśmy Siemens TK76K572. No chyba, że jakaś inna propozycja ekspresu do zabudowy, który prosto robi Latte czy Macchiatto ... :wink:

dziękuję z góry, pozdrawiam, majki

SemperSolus ... nieśmiało się przypomnę :oops:

pozdrawiam, majki

SemperSolus - oj, będziesz miał tu sporo roboty widać :-)

Jeszcze mam kilka(naście) dni na podjęcie decyzji co kupić do kuchni. Jeżeli możesz proszę o kilka słów komentarza na temat doboru sprzętu.

piekarnik SAMSUNG FQ159UST

płyta Mastercook IDE64Z S

zmywarka Mastercook ZBI-073IT2

okap Teka CNL 2002

lodówka LG - jeszcze nie wybrana, bo w drugiej turze będzie kupowana

Jeżeli ktoś inny jeszcze ma jakieś uwagi co do wybranego to również poproszę o wypowiedzi.

skoro inni się przypominają, to ja tez słowami osła ze Shreka, pozwolę sobie:

ja, ja ja, jeszcze ja :p

tez się przypomnę, bo remont zaczyna się za tydzień, wiec powoli muszę zacząć zamawiać sprzęt :)

SemperSolus doradco czy moglbys mi pomoc, szukam sama i nic nie moge znalezc. Potrzebuje wolnostojacej czarnej (ostatczeni srebrnej) mikrofalowki z grillem i o glebokosci nie przekraczajecj 35 cm! zakochalam sie w SAMSUNG GE89M-B, ale ma 39 cm :( wszystkie ktore mi sie spodobaja i maja grilla to maja powyzej 38 cm, a ja potrzebuje glebokiej maks na 35. istnieje takie cudo wogole?

To ja tez się przypnę i poproszę o ocenę mojego wyboru :wink:

- zmywarka sn66t05ev siemens

-płyta pie 651t14e bosh

- mikrofala hf25g5r2 siemens

- piekarnik hb33bp540s siemens

- do tego okap albo gorenje dvg 6545ges lub amica okc951s choć nie do końca jestem przekonana do tego typu okapów

Dziękuję z góry za odpowiedż

sssmakija

Nie mam zastrzeżeń do wybranych przez Ciebie piekarnika i płyty.

Piekarnik to dobry model z klasy ekonomicznej. Zdecydowanie dobra jakość wykończenia. Podstawowe funkcje umożliwiające przy odrobinie wprawy wypiec dowolną potrawę. W stosunku do wyższych modeli pozbawiony jest prowadnic teleskopowych i potrójnej szyby. Jeżeli jednak stawiasz na jakość wykonania to w tym segmencie cenowym będzie trudno znaleźć coś ciekawszego. Bosch i Siemens będą oferowały podobne możliwości, podobnie zresztą jak piekarniki Teki.

Najbardziej zbliżone stylistycznie byłyby starsze piekarniki Amici. Z nowych piekarników tego producenta możesz zwrócić uwagę na EBT8651 - przystępna cena i bardzo bogata funkcjonalność. Niestety wrażenie jest jednoznaczne - jakością wykonania Amica będzie ustępować Electroluxowi.

W przypadku płyty nie ma czego szukać - jeżeli odpowiada Ci stylistyka to szkoda dalszej energii i czasu - kupuj.

Lodówka. No cóż - tutaj mam mały "zgryz". 8 na 10 klientów chwali sobie produkty Aristona - w tym również lodówki. Cenione są za dobrą jakość chłodzenia i mrożenia produktów. Warto w nich korzystać z funkcji dodatkowych. Klientki zwracają także uwagę na bogate wyposażenie wnętrza - duża liczba balkonów, pojemników i półek. Problem polega na tym, że średnio 1 na 10 lodówek pracuje nie dłużej niż 3 lata... Czyli jeżeli już Ariston - to TYLKO z przedłużoną gwarancją.

Z drugiej strony nie bardzo mam Ci co polecić w zamian. W tej stylistyce wybór jest niewielki - Ariston, Indesit, Ardo, Gorenje i Smeg.

Indesit to praktycznie to samo. Ardo z czystym sumieniem nie polecę (marka jest wycofywana z kolejnych dużych sieci sprzedaży, za jakiś czas może pojawić się problem z serwisem). Gorenje i Smeg to z kolei dość wysokie ceny. Wszystkie trzy alternatywne marki są raczej stylizowane na lata 50-te. Czyli też nie zupełnie to samo :/

Osobnym problemem jest kolor stali. W tym odcieniu robią jeszcze lodówki: Amica (ładny wygląd - niezbyt dobre opinie nt. jakości wykonania i trwałości), Mastercook (to musiała byś zobaczyć czy będzie odpowiadał Ci stylistycznie, bo pod względem trwałości i niezawodności to chyba najlepszy wybór z wszystkich wymienionych marek).

Cóż Ci mogę poradzić? Jeżeli decyzja padła ze względu na stylistykę - to kupuj ale PRZEDŁUŻ gwarancję. Jeżeli podobało Ci się wnętrze podobnie jak wyżej. Jeżeli chodzi o kolor to wolałbym polecić Ci Mastercooka. W tym drugim przypadku przed zakupem obejrzyj "na żywo". Jeżeli natomiast mam być szczery to do tego piekarnika trzymałbym się lodówek Electroluxa lub Boscha/Siemensa (kolorystyka i odcień szlifu stali).

majki

Hmm... uwierz mi, że bardzo chciałem znaleźć coś w Twoim zestawie, co by mi nie odpowiadało i nie udało mi się. Osobiście, co prawda chyba postawiłbym na lodówkę wolnostojącą (większa pojemność). Jednak jeżeli stylistyka kuchni powoduje, że lepiej będzie wyglądać zabudowa - to też nie mam zastrzeżeń.

Funkcjonalnie można by zastanowić się nad wymianą całego zestawu na Samsunga - jednak to już byłoby trochę naciągane... Naprawdę nie mam do czego się doczepić (mimo najszczerszych chęci).

Przy kawiarce nie pomogę - uczciwie mówię na tym sprzęcie znam się raczej kiepsko... więc wolę nie zabierać głosu :(

zetka11

Niestety szerokość 50cm to tylko Mastercook :( Co do płyty - hmm... trzy palniki? Też 50cm? W Twoim przypadku muszę pogrzebać trochę w katalogach - może coś znajdę :/

Jeżeli za wiele nie gotujesz to może jednak klasyczne 60cm? Tutaj warto by było się zastanowić nad zestawem Boscha: HBN239E1 + NGU4051DE. Więcej nt. tego zestawu znajdziesz pod tym linkiem: http://www.twojsprzedawca.boo.pl/e107_plugins/content/content.php?content.52.1

Na 2 metrach zabudowy zastanowiłbym się nad wrzuceniem piekarnika w "słupek". Niestety bez podstawowego chociaż zarysu projektu kuchni i mebli trudno mi coś więcej doradzić. Ogólnie rozumiem rozterkę - ale kuchnie o szerokości 50cm osobiście odradzam. Jeżeli naprawdę 60cm nie wciśniesz - zastanów się nad kuchnią wolnostojącą. Można dobrać naprawdę ciekawe modele. W tym przypadku zwróć uwagę na produkty Mastercooka i Indesita. Jak coś to pytaj, postaram się pomóc.

Klodziki

Cóż mogę Ci napisać? Funkcjonalnie Gorenje to "golec". Chłodzi i mrozi, bo takie jej jest zadanie. Ariston pod względem funkcji dodatkowych bije ją na głowę. Jednak jeżeli Ariston to tylko z przedłużoną gwarancją. Ja nie straszę, jak zwykle staram się być uczciwy. Nie bójcie się tej marki, moim zdaniem stosunek cena/jakość/funkcjonalność powoduje, że Ariston jest godzien polecenia. Tylko naprawdę polecam przedłużyć gwarancję. Ja będę miał wtedy spokojne sumienie. Po prostu nie chcę, abyście w momencie gdy traficie na tą 1 na 10 zostali "na lodzie".

Podsumowując. Gorenje mogę Ci polecić jeżeli chodzi o niezawodność (praktycznie 0 reklamacji). Ariston - strzał w dziesiątkę pod względem funkcjonalność/jakość/cena.

mruva

Osobiście mam do tej marki baaaardzo duży sentyment i zaufanie. Bardzo niska awaryjność. Znakomity stosunek ceny do jakości wykonania. W wyższych modelach funkcjonalnie spokojnie może podjąć konkurencję ze średnią i średnio-wyższą klasą Boscha i Siemensa. W tym pojedynku zdecydowanie wygra ceną.

Stylistyka? No - cóż o gustach się nie dyskutuje - mi osobiście bardzo się podoba.

Funkcje? Nie wiem jakie modele Ci zaproponowano trudno mi się tutaj ustosunkować ale wyższe modele naprawdę mają "mocne" wyposażenie. Zresztą już parokrotnie proponowałem Gorenje wcześniej jako zamiennik dla produktów Boscha/Siemensa i Electroluxa.

Na 100% mogę polecić Ci piekarniki, płyty, okapy i lodówki tej marki. Świetne są również pralki (nie wiem czy nie lepsze od "polskich" Boschy). Jedyne co radzę dobrać z innej marki to zmywarkę (Electrolux lub Bosch/Siemens - modeli nie będę powtarzał, bo już parę razy wymieniałem moich faworytów z tych marek), jeżeli myślisz o mikrofali to proponuję zamaskowanie mikrofalówki wolnostojącej Panasonica - moim zdaniem najlepszy producent mikrofal na rynku. Zabudowa we wnęce zamykanej drzwiami na teleskopach (otwierane do góry).

Ogólnie Gorenje polecam gorąco. Na pewno nie będziesz żałować.

Alpino

Jeżeli zależy Ci na funkcjonalności (programy auto, opcjonalna automatyka czyszczenia, czy ewentualnie wysoka dokładność programowania temperatury) to zdecydowanie Bosch (obstawiam HBA38B750) lub HA870 (model wyposażony w termosondę). Dla osób, które dużo pieką i korzystają z posiadanego sprzętu w sposób aktywny (czytaj wykorzystują dostępne ułatwienia i możliwości) będą to strzały w 10.

HPA840 jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które lubią pieczone na rożnie mięso. Przypominam, że rożen to nie tylko kurczak i drób... Dodatkową zachętą do aktywnego wykorzystania piekarnika jest pokrycie ścian emalią pyrolityczna (samoczyszczącą). W stosunku do poprzednich modeli brak jest programów auto lub termosondy.

Który wybrać?

Pieczesz dużo mięs? Lubisz rożno i wiesz jak je wykorzystać? Kasa ma znaczenie? HPA840 jest dla Ciebie idealny.

Lubisz nowinki techniczne? Stawiasz na świadome użytkowanie sprzętu? Skłonny/na jesteś dopłacić za prowadnice i katalizę (orientacyjny koszt podałem w postach wyżej) wybierz Boscha - na pewno nie będziesz żałować.

Łukasz_K

Wybrałeś naprawdę ciekawy piekarnik. Osobiście polecam Samsunga dość często. Uważam, że podobnie jak Gorenje jest to sprzęt na polskim rynku nie doceniany.

Płyta dla odmiany to doskonale znany i popularny model o bardzo dobrych opiniach wśród użytkowników. Podobnie jak w przypadku piekarnika nie mam się do czego doczepić.

Zmywarka - no cóż... tu osobiście zastanowiłbym się jednak nad Electroluxem lub Siemensem. Moim zdaniem solidniejsze wykonanie (nic nie trzeszczy przy otwieraniu, a drzwiczki nie mają tendencji do "falowania" w ręku). Parametry ten Mastercook ma bardzo dobre... Jednak jakość wykonania nie wzbudza mojego zaufania. Stawiałbym jednak na któryś z wcześniej omawianych modeli zmywarek. Electrolux ESL 67050 i Siemens SN66M001EU. Electrolux jest w tym przypadku korzystniejszy cenowo, choć droższy od Mastercooka.

Co do okapu to jak zwykle przy produktach Teki nie mam większych zastrzeżeń ale na dobrą sprawę to nawet nie wiem do jak dużego pomieszczenia ma to być okap. Jego parametry nadają się do pomieszczenia około 12 - 15 m2.

Do większej kuchni może być za słaby. W tym przypadku zwróć uwagę na Gorenje DKF2600M. Wydajność pozwoli wtedy na wentylację około 20-22m2.

redpradnik

WAE 24463PL od wersji 24363PL różni się wyświetlaczem (jest odrobinę bardziej czytelny i większy). Różnica polega również na pojemności seria WAE24463 ma wsad 7 kg i możliwość regulacji temperatury niezależnej od programu.

Jeżeli masz miejsce na pralkę pełnogabarytową daruj sobie pralki płytkie. Większy bęben to zawsze możliwość wyprania kurtki lub koca. W płytkiej wersji (seria WLX o czymś takim radzę nie myśleć, upchnąć się da ale jakość doprania...). Po za tym w dużych bębnach mniej niszczą i gniotą się ubrania.

W zasadzie jeżeli masz miejsce i cenisz możliwości nowoczesnych urządzeń (korzystasz z nich świadomie) to droższy model jest wart tej różnicy w cenie. Jeżeli zaś szukasz prostego ale funkcjonalnego rozwiązania wybierz tańszą wersję. (W 9/10 przypadków nie powinniście odczuć różnicy między tymi modelami).

gabula

Komora zero z prawdziwego zdarzenia jest dostępna w znacznie wyższym segmencie cenowym. W tej cenie zwróć uwagę na lodówki:

- LG (5 lat gwarancji w cenie),

- Bosch/Siemens - może nie najcichsze ale... mało reklamacji i naprawdę niemieckie podejście do projektu (schludnie, prosto, funkcjonalnie).

- Electrolux - zdecydowanie najbardziej doświadczony producent na rynku (główny dostawca agregatów), stosunkowo ciche i mało awaryjne lodówki, w niektórych modelach nie najlepiej zaprojektowane wnętrze - przed zakupem koniecznie obejrzeć "na żywo",

- z tańszych rozwiązań możesz rozważyć Indesita ale ostrzegam, że ten bywa głośny, więc jeżeli kuchnia jest otwarta na pokój to raczej nie będzie najlepszy wybór.

W tym segmencie cenowym obstawiałbym:

Bosch: KGN39Y40 (srebrna) KGN39Y20 (biała)

Electrolux: ERB36402W8

No nic... za 20 min 1 w nocy... dość na dziś...

Postaram się zaglądać częściej ale nie obiecuję... ponownie proszę o cierpliwość...

mruva

Osobiście mam do tej marki baaaardzo duży sentyment i zaufanie. Bardzo niska awaryjność. Znakomity stosunek ceny do jakości wykonania. W wyższych modelach funkcjonalnie spokojnie może podjąć konkurencję ze średnią i średnio-wyższą klasą Boscha i Siemensa. W tym pojedynku zdecydowanie wygra ceną.

Stylistyka? No - cóż o gustach się nie dyskutuje - mi osobiście bardzo się podoba.

Funkcje? Nie wiem jakie modele Ci zaproponowano trudno mi się tutaj ustosunkować ale wyższe modele naprawdę mają "mocne" wyposażenie. Zresztą już parokrotnie proponowałem Gorenje wcześniej jako zamiennik dla produktów Boscha/Siemensa i Electroluxa.

Na 100% mogę polecić Ci piekarniki, płyty, okapy i lodówki tej marki. Świetne są również pralki (nie wiem czy nie lepsze od "polskich" Boschy). Jedyne co radzę dobrać z innej marki to zmywarkę (Electrolux lub Bosch/Siemens - modeli nie będę powtarzał, bo już parę razy wymieniałem moich faworytów z tych marek), jeżeli myślisz o mikrofali to proponuję zamaskowanie mikrofalówki wolnostojącej Panasonica - moim zdaniem najlepszy producent mikrofal na rynku. Zabudowa we wnęce zamykanej drzwiami na teleskopach (otwierane do góry).

Ogólnie Gorenje polecam gorąco. Na pewno nie będziesz żałować.

SemperSulus - Wielkie dzięki !!!

Pozdrawiam