Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szybkie pytanie bo dziś muszę zamówić ....

Wybieram pomiędzy dwoma zmywarkami:

BOSCH SMV 53M00EU i BOSCH SMV 58M00EU

Różnica w cenie nie duża.

Ten model 58 ma chyba trzeci kosz na górze na sztućce i dzieki temu niby mieści więcej kompletów (nie 13 a 14). Pozostałe cechy chyba takie same.

Może jakaś mądra głowa coś poradzi ?

majki co do tej kawiarki , to również zastanawiałam się nad Miele, ale ta cena to chyba przesada. Popytałam znajomych, poczytałam na forum i Siemens, oprócz ceną, niedużo rózni się od Miele...

[/b]

No tak cena jest spora, bo to około 8 tysi ..., ale jeśli rozmawiamy o pewnym komforcie przygotowania kawy, to Siemens TK76K572 to 5,5 tysia a z innej bajki to Jura dopiero od tego modelu w górę :

http://www.ekspresyjura.com.pl/index.php?a=opis&k=12&id=43

daje kawę macchiato "jednym" przyciskiem za "drobne" 5700 brutto :wink:

Teraz pytanie czy dopłacać 2,5 koła czy powiedzieć "trudno" i zostać przy Siemensie czy Jurze ...

Piłem kawę z Miele. Podeptało mnie :roll:

pozdrawiam, majki

PS. Semper, jak możesz opinię o indukcji : Siemens EH675MB11E, daje radę ?

zastanawiam się nad takimi zmywarkami 60 do zabudowy:

Bosch SMV 50E10 EU 1700 zł

SIEMENS SN 64M001EU 2100 zł

Electrolux ESL 66020 1900 zł

Doradźcie którą wybrać. Electrolux jest chyba najcichszy ale czy dobrze zmywa?

A może jest jakaś lepsza niż te które znalazłem w tym przedziale cenowym.

A jaką lodówkę do zabudowy byście wybrali.

Ja miałem kupić LIEBHERR ICS 30130 za 2500 ale nie wiem czy to dobry wybór

Znalazłem jeszcze takie:\

Whirlpool ART 481/3 - za 2100 - ma ona komorę 0 ale to chyba jakiś stary model bo nie widzę jej na stronie whirpoola i na ceneo ma ją tylko 3 sprzedawców;

A może Bosch KIS 38 A 50

sprawdziłem ICS od ICUS różni się tym że ICS ma sterowanie elektroniczne i ma wyświetlacz temp. a ICUS ma sterowanie mechaniczne. W porównywarce więcej różnic nie znalazłem. Nie wiem czy jest sens za to sterowanie zapłacić 400 zł. Przecież i tak pewnie raz ustawię tą lodówkę.

Urządzam aneks kuchenny w nowym mieszkaniu. Możecie mi polecić jakiś sprzęt?

Piekarnik:

do zabudowy w słupku, srebrny, dużo piekę

cena ok. 1000zł

Amica EBP 8452?

Płyta ceramiczna

cena do 1500zł

Mastercook, Teka? Totalnie się na tym nie znam :(

Lodówko-zamrażarka:

wolnostojąca, srebrna, dla 1-2 osób, cicha

cena do 1500zł

Gorenje RK4236E? Głośność 40dB. Nie wiem czy będzie ją słychać? Ma stać w aneksie więc to dla mnie ważne.

Zmywarka:

mała, cicha,

cena do 1500zł

Moje typy:

Bosch SRS43E18EU, SRS55M58EU

Electrolux ESF46010X

Witam

Może coś mi też doradzicie?

1/ Amica PI6508TF

czy

2/ Mastercook IDI64 S?

Nie będę opisywała dlaczego - to długa historia - ale muszę wybrać płytę z EURO AGD RTV. Właściwie to wybrałam Mastercooka, ale dzisiaj w sklepie powiedziano mi, że Mastercook ma te gorsze płyty ceramiczne (nie pamiętam którą - ale wiem, że jest właściwie tylko 2 liczących się producentów) i Mastercook ma te słąbsze, które mogą się rysować. Sprzedawca polecił Amikę, że ma tę lepszą płytę. Czy to prawda?

Ale z opisu niepokoi mnie: mała moc, i małe pola. Poza tym w opisie za wiele to nie ma informacji, więc trudno mi się zdecydować.

Na ceneo też nie ma za wiele opinii, więc was proszę o pomoc.

Ogólnie to (oprócz tego, że muszę z tamtego własnie sklepu), to ma to być płyta indukcyjna, nie za droga, płyta bez ramki ze szlifem.

A funkcje to chyba są bardzo podobne, modele te tańsze przynajmniej.

Niestety Teki tam nie mają.

SemperSolus jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy w tej materii!!!!!!Miło, że Udzieliłeś tylu cennych wskazówek.

Wroce tu z wlasnym pytaniem co do wyboru AGD tylko najpierw przeczytam wszystkie porady ktorych udzieliles do tej pory.

NAPRAWDE JESTES THE BEST!!!!!!!!!!!

Jednak temat meczy mnie dalej. Projektant kuchni twierdzi, ze jesli piekarnik i lodowka sa do zabudowy, to moga byc obok siebie i nic im sie nie dzieje. Problem mialby byc dopiero z wolnostojaca lodowka. Co o tym myslicie? Czy ktos z Was mial jakies problemy z lodowka zabudowana obok piekarnika?

Wiele osob tak robi i problemu nie ma, ale jedno grzeje, drugie chlodzi... Piekarnik do zabudowy nie grzeje sie tak mocno na zewnatrz, ale na bank sie grzeje bo idealnej izolacji nie ma, lodowka ma kratki wentylacyjne by chlodzic swoj radiator (te rurki w ksztalcie serpentyny) bo kazda lodowka w srodku chlodzi a z tylu grzeje i potrzebuje wymiany powietrza do poprawnej pracy.

Negatywne skutki moga byc tylko takie, ze lodowka bedzie wiecej pradu brala by lepiej chodzic jak jej powietrze dookola bedzie cieplejsze niz normalnie i bedzie sie "meczyc"

U mnie planuje piekarnik w slupku, obok kargo 30cm a dalej lodowke wolnostojaca by uniknac bezposredniego sasiedztwa lodowki z piekarnikiem.

Ok, juz chyba mam ostateczna odpowiedz :). Na stronie Siemensa w FAQ napisano:

"Czy lodówkę można zabudować obok piekarnika?

Urządzenia do zabudowy mają zapewnioną najlepszą izolację, dlatego nie ma żadnych przeciwwskazań, aby urządzenie chłodnicze było zabudowane obok urządzeń grzewczych, takich jak piekarnik."

Skoro producent tak pisze, to tego sie bede trzynal :)