Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 months później...

Wreszcie po żmudnych poszukiwaniach i analizach wybraliśmy sprzęt kuchenny do zabudowy. Jako że lada moment będziemy składać zamuwienie jest to ostatnia szansa żebyście powstrzymali nas od błednych wyborów czy decyzji :) Jeśli ktoś użytkuje bądź spotkał się z którymś z poniżej wymienionych sprzętów i było coś nie tak proszę o info. W ogóle wszelkie uwagi i sugestie będą bardzo mile widziane :)

Chłodziarka:

AEG SANTO C818404I

Piekatnik:

GORENJE B 9000E

Mikrofala:

WHIRLPOOL AMW 48001IX

Zmywarka:

GORENJE GVI 6530

Płyta ceramiczna:

GORENJE ECT 620E

Okap:

AMICA OTB 415I

Właściwie największe wątpliwości mam co do:

1. Chłodziarki, bo czy 205 litrów chłodziarki wystarczy dla 4 osobowej rodziny ?

2.Zmywarki, nigdy nie mieliśmy i nie wiem z czym to się je. Prawdę mówiąc strzelałem.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Wszystko ok. 10 000 zł. Oczywiście ze sklepu internetowego :) Jesteśmy z Wawy, a dokładnie Legionowo.

Jeszcze apropo zmywarki, na początku byłem zdecydowany na zmywarkę 45 cm. ale słyszałem dużo głosów że 45 kupują ludzie którzy zmywarki nie używali a potem przekonują się że za mała i drugą kupują już 60. Czy na prawdę tak jest ? Czy 45 nam nie wystarczy na 4 osoby ?

Czy 45 nam nie wystarczy na 4 osoby ?

Absolutnie nie wystarczy - tylko 60-tka. Zmywarka chyba niezła, klasa AAA, niegłośna. Istotne jest, czy ma temperaturę 75 st. C [tylko w tej domywają się do czysta garnki].

Lodówka spora, powinna wystarczyć [dobrze, że ma 2 agregaty].

Okap - mam podobny OTB 411, przy 4 osobach może mieć za mały ciąg. Oczywiście zależy to od wielkości kuchni, ale ma podstawową zaletę - jest mało widoczny.

ja bym wzięła zmywarkę boscha albo siemensa albo smega. wszystkie 3 firmy mają modele 60 cm po około 2700 zł (do zabudowy) naprawdę super klasy. Szczególnie, jeśli ma to być wasza pierwsza zmywarka, warto kupić naprawdę dobrą. To jeden z najczęściej używanych sprzętów w domu i tu nie warto oszczędzać - odbije się to na jakości mycia. Ja też mam póki co 4 osobową rodzinę i do tej pory (w mieszkaniu) jechaliśmy na 45 cm elektroluxa. Teraz kupię coś z wymienionych powyżej, a skłaniam się najbardziej ku smegowi. Do gorenje jakoś nie mam przekonania, ale może to dlatego że teściowa wychwala ten sprzęt (lodówkę i pralkę) a ja jestem przekorna...

A dlaczego to taka zbieranina?

Dlaczego nie jednej firmy?

Całkiem niezły i niedrogi jest Gorenje, ale nie ma w swojej ofercie mikrofali i z tego powodu zrezygnowałem z tej firmy na rzecz AEG, aby przynajmniej to co widać był jednej firmy tj plyta ceramiczna, piekarnik, mikrofala i zmywarka (z panelem widocznym).

hehehe moja żona była by zachwycona tą odpowiedzią :) Ona najbardziej by chciała mieć wszystko z jednej firmy. Ale tak to już jest że jak piekarnik super to firma nie robi mikrofali, a jak robi to jakieś modele za chorą cene 1000 zł. droższe od konkurencji. A jak dobra tania mikrofala to znowu brzydka lodówka tej firmy. A jak fajna lodówka to nieciekawy piekarnik. Itd, itp. No chyba że nie liczyłbym się z kasą i kupował same topowe modele konkretnej firmy. Albo od razu MIELE :)

AEG SANTO C818404I - śmiało możesz brać, jedna z lepszych pod zabudowę

GORENJE B 9000E + ECT 620E - dobry wybór, super piekarnik, to akurat się Gorenje udało

WHIRLPOOL AMW 48001IX - dobra, ale nie za tania

GORENJE GVI 6530 - sam ich przedstawiciel mi się przyznał iż mają zmywarki do d.....i jak mu nie ufać, wybrałbym Boscha, Elektroluxa

AMICA OTB 415I - szukaj innego, to nawet nazwą do reszty nie pasuje

Chłodzarka 205 litrów wystarczy.

Zmieniłem zmywarkę na BOSH SGV55M03. Może być za tą cene ?

okap to już w porównaniu z resztą groszowe sprawy. Chciałem żeby działał jako pochłaniacz, był teleskopowy i tani. Amica spełnia te warunki ? Masz może jakiąś inną propozycję w tej cenie ?

zmywarka Boscha O.K, może poszukaj okapu Teca

Szukam chłodziarko-zamrażarki dużej do zabudowy lub srebrnej jeszcze sama nie wiem. Kuchnia będzie remontowa za rok, a stara lodówka już wywieziona na działkę. Cena do 2500. Widziałam dosyć fajnego SIMENSA srebrnego-drzwi ze stali,ale nie wiem co o tym sądzić. Lodówki pod zabudowę są jakieś wąskie i mają małe zamrażarki. Może coś mi doradzicie bo muszę się szybko na coś zdecydować

Szukam chłodziarko-zamrażarki dużej do zabudowy lub srebrnej jeszcze sama nie wiem. Kuchnia będzie remontowa za rok, a stara lodówka już wywieziona na działkę. Cena do 2500. Widziałam dosyć fajnego SIMENSA srebrnego-drzwi ze stali,ale nie wiem co o tym sądzić. Lodówki pod zabudowę są jakieś wąskie i mają małe zamrażarki. Może coś mi doradzicie bo muszę się szybko na coś zdecydować

Ja mam dużego, srebrnego Vestfrosta już 5-y rok i jestem bardzo zadowolona.

Jak do tej pory 0 problemów.