Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pascall

W poście wyżej podałem link do drzwi maskujących właściwą mikrofalę :). Po zamontowaniu można je otwierać w bok lub do góry (na teleskopach). Rozwiązanie połowiczne ale z tego, co widziałem do wybranego piekarnika pasują.

Morisia

Wymieniony przez Ciebie piekarnik jak najbardziej jest wart swojej ceny. Większość piekarzy i cukierników potwierdza, że para wodna może w procesie pieczenia zdziałać cuda. W przypadku pieczenia profesjonalnego, przy niektórych wypiekach wręcz nie da się bez niej obejść.

Jeżeli faktycznie dużo pieczesz to bierz i się nie zastanawiaj. Jako ciekawostkę mogę powiedzieć, że piekarnik ma zapisane automatyczne programy do gotowania na parze warzyw :) Więc potrafi zdecydowanie więcej niż klasyczne urządzenia tego typu.

Jeżeli zależy Ci na dostawie przed Świętami to kupuj jak najszybciej. Z dość pewnych (ale na pewno nie najtańszych sklepów) mogę polecić Ci http://www.euro.com.pl. Sieć posiada własną flotę transportową, która raczej nie powinna mieć problemów z dostawą na czas :) W cenie dostawy wniesienie.

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

DZIDZIAK - hmm... postawiłbym na Amicę. Z tego, na ile znam produkty Akpo to jednak jakość wykończenia detali w Amice będzie lepsza. Oczywiście funkcjonalnie wygrywa Akpo (pilot), jednak nasuwa się pytanie jak często będziesz z pilota korzystać? Ze względu na jakość wykończenia - AMICA.

No nic... na dzisiaj dość..... :)

Dzieki za odpoowiedz, musze obejrzec jeszcze raz te okapy i porownac czy amica ladniejsza, bo wydawalo mi sie ze Akpo lepiej wygladal

Wkradł się błąd, a właściwie to WIEL BŁĄD :oops:

Pisząc z pamięci pomyliłem 2 piekarniki: EOB 68200X i EOB 98000X

Morisia - przepraszam.

Piekarnik EOB 68200X nie posiada opcji gotowania na parze i pieczenia z użyciem uderzenia parą.

Jako piekarnik model ten wyróżnia się termosondą oraz zapisanymi w pamięci programami automatycznego pieczenia. W tym sposobie pieczenia po podaniu przez użytkownika wagi przygotowanego produktu urządzenie samodzielnie określi czas pieczenia i dostosuje odpowiedni tryb pracy (przełączając się w razie potrzeby na dopiekanie górne w końcowej fazie programu).

Model mogę polecić z czystym sumieniem dla osób ceniących wysoką jakość wykończenia, bezpieczeństwo użytkowania (poczwórna szyba piekarnika, mechaniczna blokada drzwi piekarnika przed przypadkowym otwarciem przez dziecko) i równomierność pieczenia.

EOB 68200X zdobywa wysokie noty wśród użytkowników za równomierność grzania i dużą dokładność w utrzymaniu temperatury (skala od 30 do 275 st. C).

Po mimo swojej wczorajszej pomyłki nadal utrzymuję opinię - jeżeli odpowiada Ci stylistyka produktu - kupuj. W tym segmencie cenowym lepszego wyposażenia i wykonania nie znajdziesz. Produkty Boscha i Siemensa nie będą posiadały termosondy i programów AUTO.

Jeszcze raz przepraszam za pomyłkę.

DZIDZIAK - podczas oglądania zwróć uwagę na takie szczegóły jak spasowanie elementów, wykończenie krawędzi aluminiowych i stalowych. "Ładność" to kwestia względna i nie to miałem na myśli, a właśnie wykończenie takich szczegółów jak krawędzie, praca zatrzasków filtra itp.

ponawiam moje pytanie

Semper Solus mam jeszcze pytanko dutyczace plyt indukcyjnych

Poczatkowo bylam zdcydowana na plyte teka GKST 60 Fi4 High

wczoraj znalazlam teka IQX 645

dodam jeszcze ze mam na oku jeszcze gorenje IT 640 Ora -w

moze cos na jej temat Warta tej ceny czy raczej odpuscic ja sobie

bede miala obok siebie indukcje i gaowke 2 palnikowa wiec biala plyta chyba odpada bo niedobiore pasujacej gazoweczki

Idukcja to czarna magia dla mnie a wlasnie na forum wyczytalam ze ludzie maja problem ze nie grzeja cztery pola makxymalnie jednoczesnie Co to za funkcja na co zworocic uwage

A jaka indukcje Ty polecasz ? sprzet bede miala ora ito white ale na innej sciance wiec plyta .....nie wie na co sie zdecydowac Gazowka chyba gorenje GC 340 AC

SemperSolus

Bardzo dziękuję za pomoc :D i nie ma za co przepraszać! Cieszę się że jest ktoś taki jak ty i poświęca czas dla innych. Miałeś rację z tym sklepem " rtv euro agd" oferuje bardzo szybką dostawę więc zamówiłam, juto odbiór :lol: Życzę wesołych świąt!!!

a jak z lodówkami LG Side by side czy według Was to jest dobra lodówka do kuchni w bloku? Ja mam narazie normalną lg Kombi i jestem zadowolona ale powoli robi się za mała :)

a dlaczego nie? :D jeśli ktoś ma dużą kuchnię to jak najbardziej

sama stoję przed wyborem :roll:

mamy maluteńką kuchnię, w planach przeprowadzka i zakup lodówki ( z tymże tą muszę kupić w ciągu pół roku :roll: )

no i mam problem bo side by side w obecnej kuchni się nie zmieści a do większego mieszkania wolałabym większą - tylko jeszcze mieszkanie nie wybrane :lol:

no i co? kupić kombi żeby zaraz sprzedać? :roll:

chyba nie będzie wyjścia...

Ponawiam moje pytanie. Sprzęt muszę kupić na początku stycznia, więc byłabym naprawdę wdzięczna za odpowiedź.

Urządzam aneks kuchenny w nowym mieszkaniu. Możecie mi polecić jakiś sprzęt?

Piekarnik:

do zabudowy w słupku, srebrny, dużo piekę

cena ok. 1000zł

Amica EBP 8452?

Płyta ceramiczna, elektryczna

cena do 1500zł

Mastercook, Teka? Totalnie się na tym nie znam :( Przeczytałam trochę postów z tego forum na ten temat i znalazłam płyty:

Mastercook C3D60Z2 X

Mastercook C3D60Z S

Teka TR 620

Co o nich sądzicie? Dobry wybór?

Lodówko-zamrażarka:

wolnostojąca, srebrna, dla 1-2 osób, cicha

cena do 1500zł

Gorenje RK4236E? Głośność 40dB. Nie wiem czy będzie ją słychać? Ma stać w aneksie więc to dla mnie ważne. Opinie na jej temat znalazłam różne. I pytanie z troche innej beczki: czy będzie pasowała do piekarnika Amici, który wybrałam?

Zmywarka:

mała, cicha,

cena do 1500zł

Moje typy:

Bosch SRS43E18EU, SRS55M58EU

Electrolux ESF46010X

I jeszcze pytanie innego typu, może głupie, ale czym różni się inox od koloru srebrnego, stalowego, etc.? Nazwa inox często przewija sie w postach, ale nigdzie nie znalazłam wyjaśnienia :(

DZIDZIAK - podczas oglądania zwróć uwagę na takie szczegóły jak spasowanie elementów, wykończenie krawędzi aluminiowych i stalowych. "Ładność" to kwestia względna i nie to miałem na myśli, a właśnie wykończenie takich szczegółów jak krawędzie, praca zatrzasków filtra itp.

Dzieki bardzo, chyba mnie przekonales do Amiki, tyle ze nigdzie nie moge jej namierzyc w sklepie zeby ja obejrzec na zywo. Ale podejrzewam ze tak jak mowisz bedzie lepiej wykonana...

Mam jeszcze jedno pytanie do Ciebie, zamierzam kupic plyte gazowo-elektryczna (multifunkcyjna) Ariston

http://www.hotpoint-ariston.pl/ha/productsheet.do?productId=48238PL

Co o niej myslisz? Bardzo mi zalezy na polaczeniu elektryki i gazu, a tylko Aristona znalazlam, ktory posiada na jednej plycie taki palniki i jest szersza co wg mnie wiaze sie z wygoda gotowania.

SemperSolus proszę o radę

Przymierzam się do kupienia piekarnika i moje zainteresowanie zwróciły modele Boscha:

HBN424551E

HBN434551E

HBB42C450E

HBB43C450E

i Siemens

HB33BD540S

wszystkie modele z wózkiem.

Który model polecacie i czy wogóle wózek jest dobrym rozwiązaniem?

Druga wątpliwość to płyta

Electrolux EHD 68210 P lub EHD 68200P

kasiakp

Faktycznie białej gazówki ze świecą szukać... Nie twierdzę, że nie ma ale osobiście się na razie z takim rozwiązaniem nie spotkałem.

Co do Ora-Ito: Płacisz za stylistykę - moim zdaniem ma to sens jeżeli masz zamiar urządzić całą kuchnię w danym stylu - w innym przypadku odpuść, szkoda kasy. Żeby nie być gołosłownym proponuję porównać ceny IT640AC i IT640 Ora W.

Różnica to koszt stylistyki. Jeżeli chcesz biel ale jednocześnie kasa ma większe znaczenie zainteresuj się linią Simplicity Gorenje - więcej na jej temat pisałem ostatnio na swojej stronie.

Jeżeli mam być szczery to uważam jednak, że połączenie białej płyty z stalową gazówką będzie wyglądało jak mały "koszmarek"... ale to moje zdanie. Co do płyt indukcyjnych (ich zalet i wad) to sporo było pisane na ich temat wcześniej i wiele się w temacie nie zmieniło. Podsumowanie umieściłem też parę postów wyżej. Decyzję podejmujesz Ty. Osobiście powiem tak - jeżeli miałbym ograniczony budżet to indukcja została by "obcięta" jako jedna z pierwszych. Przy dzisiejszych cenach tych płyt... uważam ją za wygodny ale bardzo drogi gadżet.

Postawiłbym na komplet: GC 340 AC + IT 640 AS lub IT 6 SYB (te białe kółka mogą pomóc w nawiązaniu do reszty stylistyki). Nie nastawiał bym się tutaj na jakieś super funkcjonalności - zastanów się czy będziesz z nich korzystać. To co powie sprzedawca w sklepie to jego praca - uwierz mi na słowo potrafimy "stworzyć" w kliencie potrzebę posiadania sprzętu z daną funkcją ;)

Jeżeli elektryczna to: GC 340 AC + ECT 680 AC lub ECT 6 SYB (podobnie jak wyżej, białe kółka mogą pomóc).

Stawiam na Gorenje ze względu na przyzwoitą cenę i niezłą jakość. W Boschu i Siemensie koszmarne pieniądze kosztują płyty z linii Domino (30cm)... Stąd uważam, że lepiej trzymać się Gorenje.

Teka to też przyzwoity producent. Jednak tutaj zdecydowanie mniejszy wybór stylistyk choć moim zdaniem możesz zwrócić uwagę na zestaw: VT.1 2G AI AL + GKST 60 i4 Basic Slider (indukcja) lub GKST 60 Z Basic (ceramiczna). Wg mnie wybierz tego producenta, który wyjdzie taniej. Jakościowo są to firmy porównywalne.

Guska - LG to producent, który sprzedaje około 40% lodówek typu Side-by-Side na polskim rynku (zakładając, że wszystkie sprzedane to 100%). Jednak przed zakupem mały "kubeł zimnej wody" - miarka w dłoń i radzę zmierzyć szerokość drzwi wejściowych do mieszkania i do kuchni. Sprawdzić czy będzie możliwość bezproblemowego wejścia z lodówką do kuchni. To "maleństwo" waży około 120kg i najczęściej ma ponad 80cm głębokości. Jeżeli szerokość drzwi do mieszkania będzie mniejsza niż 85 cm radzę dobrze zastanowić się przed zakupem. Po dojechaniu na miejsce zacznie się wtedy kombinowanie z wniesieniem nabytku do kuchni.

Jeżeli wszystkie wymiary grają (szerokość drzwi to 85 cm lub więcej, sprzęt będzie można bez problemów wnieść do kuchni - radzę zrobić małą próbę przy pomocy arkuszu papieru o wymiarach 95cm x 85cm i sprawdzić) to jak najbardziej LG polecam. Dla przypomnienia - producent do końca roku proponuje pięcioletnią gwarancję.

katawoj a zastanawiałeś się nad zestawem europejskim side-by-side (czyt. zamrażarka obok wysokiej chłodziarki)? Sądzę, że takie rozwiązanie pozwoliłoby dziś kupić chłodziarkę 180cm i do niej małą 100l zamrażarkę podblatową, którą później można zamienić na wyższy model... Opcja nr 2 to zakup lodówki kombi, a później dokupienie drugiej, którą po zmianie kierunku otwierania drzwi zestawiamy razem. Wiem trudno to sobie wyobrazić ale spróbuj... Niestety nie mam pod ręką zdjęcia, a tego typu zestaw Liebherra potrafi zrobić wrażenie no i ma kostkarkę.

dosiaczek

Piekarnik

Piekarnik który wskazałaś to przyzwoity wybór za tą cenę - funkcjonalność w stosunku do ceny nie do pobicia. W przypadku Amici polecam jednak dokupienie gwarancji producenta do 5-ciu lat (koszt to 150 zł).

Alternatywą może być zestaw Boscha http://www.twojsprzedawca.boo.pl/e107_plugins/content/content.php?content.52 tutaj masz troszkę dokładniejszy opis zestawów z linii ekonomicznych tego producenta. Zaznaczam jednak, że funkcjonalność mniejsza niż w Amice.

Płyta

Rozumiem, że interesuje Cię płyta ceramiczna klasyczna (nie indukcyjna). Mastercook to niezły wybór ale tu też możesz zastanowić się nad Amicą. Bosch będzie drogi. Jeżeli nie używasz brytfann szukaj płyt bez pola brytfanna - szkoda kasy. Przykładem ciekawego modelu może być PC6220TF Amici.

Lodówka

Jeżeli zależy Ci na rozsądnej głośności i kolorze srebrnym to... omijamy tym razem Amicę :) Szkoda nerwów. Gorenje możesz rozważyć faktycznie jako alternatywę polecę Boscha z linii KGV... Omijaj noFrosty, ta technologia jest sporo głośniejsza (tym samym odradzam linię KGN... Boscha w Twoim przypadku).

Zmywarka

Zdecydowanie Electrolux - taniej i ciszej. Zresztą pisałem już o tym.

Inox to nazwa rodzaju stali szlachetnej (z dodatkiem niklu i chromu), często mylnie nazywana stalą nierdzewną (co jest nie prawdą, bo też potrafi pojawić się na niej rdza). Ma charakterystyczny połysk i "szlachetny", surowy wygląd. W dzisiejszym nazewnictwie przyjęło się nadużywanie słowa "inox". W praktyce spora grupa producentów produkuje lodówki w różnych odmianach koloru srebrnego nazywając go dumnie "inoxem" chociaż ze stalą szlachetną nie ma on nic wspólnego.

Kolor srebrny to różnego rodzaju wykończenia w tej barwie - zaczynając od lakierów, a kończąc na lakierowanej, szlifowanej blasze (stosowana w niektórych lodówkach).

W praktyce, prawdziwy inox to najczęściej sprzęt z charakterystycznym metalicznym połyskiem i szlifem "szczotkowanym" (na powierzchni widać prążki po szlifowaniu). Dziś chyba tylko nieliczni zwracają uwagę na to, czy dany sprzęt jest w "prawdziwym" inoxie :), dużo bardziej liczy się czy stylistyka urządzenia pasuje do reszty zestawu.

DZIDZIAK

Płyty Aristona po za naprawdę nielicznymi wyjątkami są naprawdę chwalone.

Jeżeli odpowiada Ci stylistyka i funkcjonalność to kupuj. Co do Amici to szukałbym jej w MediaMarktach, Saturnach i RTVEuroAGD.

monjan

Oferta tego typu płyt (indukcyjno-elektrycznych) jest dość szeroka - Mastercook, Bosch, Siemens, Electrolux, Gorenje... Trochę tego jest. Nie sprzedają się może jak "świeże bułki" ale moim zdaniem mają sens. Jeżeli chodzi o funkcjonalność to jak najbardziej polecę. Jeżeli chodzi o bezawaryjność też. W praktyce pozostaje wybrać stylistykę.

Co do okapu to odsyłam do postów wcześniejszych - podawałem w nich link do artykułu nt. okapów. Uzbrojona w taką wiedzę bez trudu dobierzesz coś sensownego z oferty rynkowej.

Jolcia79

Zacznę od płyty. Już pisałem w wątku nt. indukcji z tych dwóch ze względu na sterowanie stawiam na EHD68210P. Slider nie będzie się "zawieszał".

Co do piekarnika to napisz mi czego oczekujesz, jakie funkcje Cię interesują, ile chcesz wydać, a postaram się doradzić. Na razie wiem tyle, że chcesz kupić piekarnik z wózkiem - wybacz ale 4 modeli nie zamierzam omawiać krok po kroku (czas).

aussiegirl

Wybór masz naprawdę ograniczony. Na szybko kojarzę, że coś takiego w ofercie ma Gorenje i Beko. Ze względu na czas niestety ale dzisiaj już nie jestem w stanie więcej pomóc.

Na koniec...

Życzę Wam Wszystkim, tym którzy czytają i piszą, a także tym, którym już pomogłem oraz Administracji forum zdrowych i wesołych Świąt w gronie najbliższych. Pod choinką życzę Wam wymarzonych prezentów i ciepłych słów, których na co dzień nieraz w tym naszym "zaganianym" Świecie brakuje.

katawoj a zastanawiałeś się nad zestawem europejskim side-by-side (czyt. zamrażarka obok wysokiej chłodziarki)? Sądzę, że takie rozwiązanie pozwoliłoby dziś kupić chłodziarkę 180cm i do niej małą 100l zamrażarkę podblatową, którą później można zamienić na wyższy model... Opcja nr 2 to zakup lodówki kombi, a później dokupienie drugiej, którą po zmianie kierunku otwierania drzwi zestawiamy razem. Wiem trudno to sobie wyobrazić ale spróbuj... Niestety nie mam pod ręką zdjęcia, a tego typu zestaw Liebherra potrafi zrobić wrażenie no i ma kostkarkę.

to jest myśl i rozwiązanie!

dzięki święty mikołaju! ;) :D

Semper dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz

Ja jednak obstawiam indukcje Mialam ceramike i ....... nigdy wiecej Plyta owszem ale nie ceramika

Zostane przy czarnej bo i mala gazowke latwiej dobiore problem w tm ze nie orientuje sie na co uwage w indukcji zwrocic Juz doczytalam be booster musi byc

Za sprzet obiecala zaplacic tesciowa wiec nie bede wwybierac najtanszych biore co ladne

lodowka i piec musza byc white bo cala scianka meblowa bedzie biala

zaraz sprawdze modele podane przez Ciebie

Semper wielki szacunek chłopie - odwalasz naprawdę kawał dobrej roboty pomagając ludziom za "dziękuję". Chwała Ci za to.

Jeśli mogę to dorzucę swój mały kamyczek do Twojego ogródka :)

1) lodówka: musi być inox i nie być wyższa niż 172 cm (nad nią jest szafka wisząca - i tu pytanie jaka musi być min przestrzeń między nimi? ktoś mi powiedział że 2-3 cm wystarczy) - przy czym im wyższa tym lepsze. W kuchni mam sprzęt w inoxie z Amici oraz Electroluxa i najlepiej by było wybrać coś z tych marek (chociaż się nie upieram) - przy czy zdecydowanie wolę Elactroluxa ale na stronie producenta nie widziałam nic o wysokości zbliżonej to 170 cm.

2) pralka - standard. Kiedyś chiałabym dokupić do niej suszarkę. Coś do 1500-1700 zł.

z góry wielkie dzięki

pozdrawiam Wszystkich

i życzę

Dużo spokoju, miłości i radości w trakcie Świąt.

Spełnienia marzeń i najskrytszych celów w Nowym Roku

Semper skomentuj pls. mój wybór.

Ja zastanawiam się nad indukcją:

Czy kupić płyutę Teka IR 641 - ma dobre opinie na ceneo no i kosztuje 1300

czy zdecydować się na płytę MASTERCOOK ID64E S - ta ma 10900 W mocy ale kosztuje 1800 zł i nie wiem czy te W będą mi potrzebne.

Zmywarkę wybrałem :SIEMENS SN 64M001EU - czy to dobry wybór? czy jest jakaś lepsza w tej cenie?

Lodówkę zdecydowałem się kupić Liebhera ICUS 30130

Piekarnik Hotpoint-Ariston FT 95V C.1 (OW)/HA - tu decydujący jest wygląd (może warto dokupić prowadnice)

Okap Teka GFH 73 - potrzebuję okapu bez fajerwerków do obudowania

SemperSolus

Jeżeli chodzi o cenę to 1500-2000

Zależy mi na niskiej temperaturze na drzwiach piekarnika.

Jeżeli chodzi o funkcje to nie potrzebuję jakichś wyszukanych zamierzam piec ciasta i mięsa :-) (większości i tak się nie wykorzystuje)

Bardziej zależy mi na informacji czy piekarnik z wózkiem jest dobrym rozwiązaniem, czy jest wygodny i się nie psuje?

Oraz czy lepszy do utrzymania czystości jest z grzałką odchylaną czy stałą.

Nie zależy mi na omawianiu poszczególnych modeli ale na wytypowaniu Twoim zdaniem najlepszego z poniższych :-)

Boscha:

HBN424551E

HBN434551E

HBB42C450E

HBB43C450E

i Siemens

HB33BD540S

pozdrawiam