Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie forumowiczów...

i proszę o pomoc :roll:

Jako że urządzamy naszą pierwszą kuchnię, stanęliśmy przed koniecznością wyboru AGD- co okazało się nie lada problemem, gdyż po przeczytaniu wielu wątków mam kompletny mętlik :-? .

To co nam się na ten czas udało wybrać:

Zmywarka: ELECTROLUX ESI67050X

Piekarnik: ELECTROLUX EOC 66700 X lub SIEMENS EOC 66700 X

Płyta gazowa: ELECTROLUX EHT 6435 K

Okap kominowy: GORENJE DVG 6545 E

Co do lodówki to ma być wolnostojąca -inox-2m , zastanawiamy się czy nie przeboleć ceny Liebherra i mieć względny spokój...zależy nam przede wszystkim na cichości lodówki , gdyż wszystkie sprzęty będą stały w małym aneksie kuchennym połączonym bezpośrednio z salonem, i przynajmniej z no frost w zamrażalniku (drewniana podłoga).

Jeśli chodzi o Liebherra, to my zdecydowaliśmy się na 2m i 75 cm szerokości, przy dużej rodzinie i braku piwnicy bez problemu wszystko w niej mieszczę. Jest stosunkowo cicha (tzn, słychać ją jak się włącza, bo mamy kuchnię z szerokim przejściem do salonu i trochę niesie po płytkach) Ma dwa agregaty stąd jej cena - niestety, ale sprawdza się idealnie.

Zmywarka wygląda ok, powinna mieć wszystko co potrzebne :)

Chociaż my żeby naszą zapełnić musieliśmy zaopatrzyć się w dwa komplety talerzy

:lol:

Pozdrawiam K

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Situla, mam pytanie, czy piekarnik z pyrolizą musi być?

Bo w kwestii formalnej ma szorstkie ścianki boczne i nawet coś co mogłabyś z powierzchni łatwo zmywalnej zetrzeć tu będziesz musiała włączyć program, a strasznie energożerny jest.

Prowadnice teleskopowe to ok i musze przyznać - podstawa.

zerknij na ten: Piekarnik Gorenje B50EP

+ okap pinin farina - wyglądają zajefajnie:)

A piekarnik - sam piecze, jak to mówił nasz budowlaniec, bo jego żona używa go sporadycznie i nastawia gotowe programy :)

Lodówka Liebherr (mamy Cnes 50560) naprawdę super - chociaż mam moja ma LG z noFrostem - i mam wrażenie, że ich NoFROST jest inny... pod każdą półką maja nawiew - u mnie tak nie wysychają potrawy jak u nich. Pozdrawiam K

Dziękuję za odpowiedź:) Nie musi być z pyrolizą, ważne aby miał powierzchnie łatwoczyszczące. Bardzo podobaja mi się produkty Siemensa i dlatego taki wybór, może więc zastanowię się nad jakimś innym modelem siemensa.

Alternatywą jest jeszcze TEKA. Ale nie wiem czy to byłaby lepsza opcja.

Lodówka o której piszesz jest dla mnie za droga. Dlatego wybrałam ten model ICUS 30130.

A co myślicie o tej lodówce:

http://www.euro.com.pl/lodowki/ariston-bmbl-2011-cf-ha.bhtml

Mamy pralkę Hotpoint Ariston i jesteś my zadowoleni. Pralka jest w kuchni więc fajnie by było żeby sprzęt się za bardzo nie różnił. Biała bo pralka i zmywarka jest białą.

Szczególnie by mi zależało na opinii kolegi SemperSolus co fachowiec to fachowiec.

Jakoś mam niechęć do niemieckij myśli technicznej, podobne uczucia jak do sprzętu żywię do niemieckich aut ;)

Z góry dziękuję za wszelkie opinie, bo już kota dostaje z tym wyborem lodówki (to dlatego, że nie robimy całej kuchni, która jest masakrycznie stara tylko potrzebujemy lodówkę, a chciałabym już dość porządną. Nic mi do niczego nie pasuje :roll: )

katarzynap3- dziękuję za odpowiedź :)

Wahamy się jeszcze między liebherrem a boschem KGN 39Y42 - (kosztuje dwa razy mniej, co jest niewątpliwie zaletą :wink: ), czy wie ktoś jak jest z jej głośnością i generalnie z jej użytkowaniem?

Co do zmywarki, to znaleźliśmy jeszcze Boscha SMI 63N06EU- zużywa troszkę mniej wody i energii oraz ma więcej zabezpieczeń niż EOC 66700X, a jest tylko o 1 decybel głośniejsza...

katarzynap3 czy piekarnik z pyrolizą rzeczywiście nie za dobrze się sprawdza??Bo właśnie na taki się nastawiliśmy i wybraliśmy, ale teraz po przeczytaniu twojego postu już sama nie wiem... :-?

Wybraliśmy EOC 66700 X , ale może znalazłby się porównywalny Boscha (do 2500zł.)?

Straszne problemy decyzyjne mam z tymi sprzętami... :roll:

pozdrawiam :)

Przede wszystkim gratuluję Tobie SemperSolus tak szerokiej wiedzy. Szacun :)

Cztery dni zajęło Mi przestudiowanie wszystkich waszych postów dotyczących zabudowy kuchni i naprawdę dużo mi to dało :)

Niestety Mam jeszcze kilka pytań :) Czy ktoś mi może podpowiedzieć jak wyglądają poszczególne kolory INOXA w różnych markach. Wiadomo że w słupku stoi piekarnik z mikrofalą, dość widoczny jest też okap i nie chciałbym aby jedno było np szczotkowane a inne świecącą stalą, a może wszystkie firmy mają jednakową fakturę? lodówka i zmywarka będą u Mnie w zabudowie wiec odpada mi chociaż to, a płyta nie rzuca się tak w oczy więc myślę ze nie trzeba dobierać pod kolor

A oto co wybrałem

Zmywarka SIEMENS SN 64M001EU wydaje mi się ze produkt za przyzwoitą cenę i nie ma zbyt wielkiej konkurencji w tym przedziale cenowym

Piekarnik Amica EBP8452 tak jak powyżej napisałem świetna cena i przyzwoita jakość SemperSolus powinien potwierdzić

Płyta stawiałem w domu na gaz na pewno 5 palników SIEMENS EP 726QT90E lub SIEMENS ER 726RT90E Jak widzę zasadnicza różnica jest miedzy szkłem hartowanym i ceramicznym. Możecie podpowiedzieć czym to się różni ???

Okap po przeliczeni wg tabelki powinienem mieć między 600 a 800 m3

W dość ciekawej cenie widzę Amica OKC 951 S,ale sam nie wiem bo właśnie znajomy naciął się na okap z Wronek może ktoś podpowie mi jeszcze jakieś ciekawe rozwiązanie??

Mikrofala Szczerze potrzebuję tylko po to aby szybko i dobrze podgrzała potrawy inne funkcji nie są potrzebne, ale do słupka musi grac kolorem inoxa z piekarnikiem no i mam dylemat nie wiem co wybrać aby pasowała. Wiem że istnieją drzwi maskujące amica ale uważam że 600 za drzwi to zbędny wydatek, może jednak istnieje jakaś mikrofala którą tu przypasuje?

Lodówka Szczerze największy mój dylemat Myślałem o Gorenje NRKI55288 ewentualnie Liebherr ICUS 30130. Jedna z No Frost druga nie hmmm... nie znalazłem nic na temat Electrolux ENN 28600 możecie napisać coś o tej lodówce??

zastanawiam sie nad zestawiem

piekarnik + plyta gazowa

nurtuje mnie pytanie o wady i zalety sterowania przeniesionego kompletnie z plyty do piekarnika (tzn plyta polaczona jest z piekarnikiem i na plycie nie ma zadnych 'pokretel')

Czy ktos™ z forumowiczow posiada takie rozwiazanie i jak praktycznie je ocenia?

Okap po przeliczeni wg tabelki powinienem mieć między 600 a 800 m3

W dość ciekawej cenie widzę Amica OKC 951 S,ale sam nie wiem bo właśnie znajomy naciął się na okap z Wronek może ktoś podpowie mi jeszcze jakieś ciekawe rozwiązanie??

Ja też myślałem najpierw o tym okapie, zamiast tego wybrałem MASTERCOOK WK-UMBRIEL 90 XN

Mikrofala Szczerze potrzebuję tylko po to aby szybko i dobrze podgrzała potrawy inne funkcji nie są potrzebne, ale do słupka musi grac kolorem inoxa z piekarnikiem no i mam dylemat nie wiem co wybrać aby pasowała. Wiem że istnieją drzwi maskujące amica ale uważam że 600 za drzwi to zbędny wydatek, może jednak istnieje jakaś mikrofala którą tu przypasuje?

Też mam ten problem, wybrałem podobny piekarnik Amica EPB 8752 ale nie podobają mi sie mikrofale Amici. Najpierw padło na WHIRLPOOL AMW 410 IX, ale za radą kolegi SemperSolus zrezygnowałem - nie pasuje Inoxem. Wybraliśmy SAMSUNG FG87KST, porównywałem w sklepie Inoxy i są bardzo podobne. Chodziło nam o mikrofale za rozsądną cenę czyli do 1000zł. Zaznaczam że jeszcze nie użytkuje sprzętu.

Ja też myślałem najpierw o tym okapie, zamiast tego wybrałem MASTERCOOK WK-UMBRIEL 90 XN

No powiem Tobie że rzeczywiście okap nieźle się prezentuje. Możesz mi napisać co przemawiało za Mastercookiem?

Też mam ten problem, wybrałem podobny piekarnik Amica EPB 8752 ale nie podobają mi sie mikrofale Amici. Najpierw padło na WHIRLPOOL AMW 410 IX, ale za radą kolegi SemperSolus zrezygnowałem - nie pasuje Inoxem. Wybraliśmy SAMSUNG FG87KST, porównywałem w sklepie Inoxy i są bardzo podobne. Chodziło nam o mikrofale za rozsądną cenę czyli do 1000zł. Zaznaczam że jeszcze nie użytkuje sprzętu.

Właśnie czegoś takiego szukałem. Proste i tanie:)

Jutro skoczę do sklepu i popatrzę na w/w sprzęt. Wielkie dzięki za info :)

Zastanawiam się nad zakupem któregoś z okapów:

1. AMICA OKC 951S, 900m3/h, 52 dB, cena ok. 1440 zł

2. MASTERCOOK WK-UMBRIEL 90XN, 770m3/h, 38 dB, cena ok. 1230 zł

3. GORENJE DVG8545E, 800m3/h, 58 dB, cena ok. 1260 zł

4. AKPO WK-Helios 90, 650 m3/h, 54 dB, cena ok. 1070 zł

Czy Akpo to się do czegoś w ogóle nadaje?

Chociaż najbardziej rozsądny wydaje mi się Mastercook, cichy, wyciąg OK i cena przystępna.

Jak myślicie? proszę o opinie!

Co do lodówki, ja mam Amicę (to Polska firma) i działa już szereg lat bez żadnej awarii. Jeśli chodzi o okap, to zależy czy wyspowy, szufladkowy czy kominowy (ja mam ten ostatni)-> Gorenje. Kuchnia: Miele albo Zanussi, a zmywarka Siemensa. Większość tych sprzętów można kupić w fajnych cenach na redcoon.pl, mam stamtąd trochę akcesoriów i sklep wysyła wszytko szybko i fachowo zapakowane.

Ja bym poszła w najprostsze modele siemensa lub boscha ew electrolux,

I np. ja uzywam w piekarniku opcji , góra dół lub grill , wiec piekarnik ma byc prosty. do max 1300zł

Lodówka ma tylko chłodzić i być cicha. 1500-2000zł . Chociaz ja mam z ikei do zabudowy za 1200zł i sobie bardzo chwalę.

Okap cichy , chociaż dla mnie wszystkie są głośne , brałabym ten , który mi się podoba.

Jedynie kupiła bym dobrą zmywarkę .(tzn . taka co ma składane kolce i ruchomy kosz górny, oraz wysoką emp zmywania 70C oraz , krótki program i cichą42-44db). Takie sa w przdziale cenowym 2000-2500zł.

Moja mama kupiła zmywarkę za 1500zł i klnie , za kazdym razem jak ma układać w niej garnki i naczynia , gdyz kolce ma nieskładane i nie może obnizyć kosza.

Ja kupiłam leszpą za 2500zł siemensa i róznica jest ogromna .

a ja mam trochę inne pytanie w temacie płyt elektrycznych (ceramicznych bądź indukcyjnych).

Aktualnie mam płytę ceramiczną Bosch i wszystko jest super oprócz tego, że największe pole (21cm) jest z przodu.

Dla mnie jest to spory minus, bo bardzo często używam dużej patelni, z której zawsze trochę pryska na podłogę albo na mnie, albo dużego i wysokiego garnka i kiedy jednocześnie gotuję coś na tylnym 'palniku', akurat najmniejszym, to muszę sięgać przez wielki gar albo patelnię, co nie jest wygodne przy moim 160cm wzrostu. No i boję się, że dzieci ściągną patelnię na siebie.

Niestety, wszystkie płyty Boscha, Siemensa, Aeg, Electrolux i wielu innych firm ma największy palnik z przodu. Czy ktoś mi może wyjaśnić, jaki jest tego cel? Może ja czegoś nie wiem, a co zmieniłoby mój pogląd na tę sprawę?

Niestety, wszystkie płyty Boscha, Siemensa, Aeg, Electrolux i wielu innych firm ma największy palnik z przodu. Czy ktoś mi może wyjaśnić, jaki jest tego cel? Może ja czegoś nie wiem, a co zmieniłoby mój pogląd na tę sprawę?

hmmm sprawa nie jest wcale tak tajemnicza i zagadkowa ...

sproboj sobie prosze wyobrazic jak np osobka o okolo 160cm wzrotu ma postawic ciezki i duzy gar pelen wody w sam rog plyty, 'najdalszy' zakatek, na krawedzi jest zdecydowanie wygodniej chociaz przyznaje nie jest to najczystsza opcja :)

bubola

czy piekarnik z pyrolizą rzeczywiście nie za dobrze się sprawdza??Bo właśnie na taki się nastawiliśmy i wybraliśmy, ale teraz po przeczytaniu twojego postu już sama nie wiem...

Wybraliśmy EOC 66700 X , ale może znalazłby się porównywalny Boscha (do 2500zł.)?

Bubola, piekarnik z pyrolizą odradziła mi pani sprzedająca, powiedziała, że to przereklamowany chwyt i niepraktyczny - ścianki są takie jak pumeks, więc normalnie jak coś prysnie to tego nie umyjesz. Jak popatrzysz np. na mój piekarnik gorenje w środku ma gładką powierzchnię, tzw, łatwozmywalną, szybciutko usuniesz każde zanieczyszczenie. Ma tez program do czyszczenia, jak już faktycznie się zabrudzi:) poza tym bardzo przydatna funkcja rozmrażania :wink: jak zapomnę wyciągnąć mięcho z zamrażalnika.

Stiula wybierała siemensa - mój szef budowy twierdził, że jego klienci w Niemczech tylko takie kupują bo są najlepsze. (ale sam ma w domu gorenje - he he he)

Tak więc życzę dobrego wyboru :)

Pozdrawiam k

ja mam bardzo fajny piekarnik amiki

http://www.ceneo.pl/933929

bardzo sobie chwale prowadnice teleskopowe szybko sie nagrzewa i mily w obsłudze. jedyny minus sterowania sensorycznego jest to ze jak stoje przy kuchence i sie opieram to zaczyna piszczeć żeby go nie przyciskać.. wiec wymusza pionowa pozycje przy gotowaniu :)

lodówka- Indesit genialna bo cichutka i fajna w obsłudze i łatwa w myciu

http://www.ceneo.pl/1532774

tylko zmywarka jest boscha ale w ramach tolerancji cenowej

generalnie zwróć uwagę że przy zmywarkach do zabudowy siemes i bosch są takie same /identyczny układ przycisków, wszystko wszystko/ tylko siemens jest droższy

moja http://www.ceneo.pl/428003

wszystko kupowane w sieci :)

I chyba właśnie tę płytę kupimy, mimo mojego zamiłowania do sprzętu Siemensa.

Podoba mi się jeszcze Electrolux bez podziału na konkretne pola (wszystkie 21cm), ale ma szer. 71cm i boję się, że jak zechcę zmienić płytę na inną mniejszą, to już tylko razem z blatem

Co do dźwigania garów - wielki gar dźwigam raz, a mieszam co chwilę ;)

WITAM SERDECZNIE,

JAK WSZYSCY TUTAJ POSZUKUJE SPRZĘTU DOBREGO, CHOĆ W DOBREJ CENIE.

ZASTANAWIAM SIE NAD PŁYTĄ INDUKCYJNA I PIEKARNIKIEM BOSCHA.

NIEKTÓRE POSIADAJĄ WYŚWIETLACZ GRAFICZNY. CO TO TAKIEGO? JAK WYGLĄDA? CO TAM SIĘ WYŚWIETLA ŻE TAK POWIEM GRAFICZNIE??

ZNACIE JAKIS FAJNY MODEL? ODPADA WÓZEK I MUSI MIEC ZEGAR.

DO TEJ PORY ZATRZYMAŁAM SIE NAD Bosch HBA43S450E.

POZDRAWIAM WSZYSTKICH CIEPLUTKO!