Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Semper chyba został przysypany. Prośbami lub śniegiem ;)

Decyzję podjeliśmy i poniżej wybór (wytłuszczony).

Troszkę jednak mnie zdziwiło kiedy pani w salonie, przysięgała się, że Siemens=Bosch, tylko inny design. Z kolei kuchniarz twierdzi, że ma całą masę reklamacji na Bosch'a i serwis działa beznadziejnie. Nie wiem gdzie leży prawda, ale i tak wizualnie Siemens.

Wyciąg - Ciarko Quatro Black 90.

Zmywarka :

Whirlpool ADG 8282/1 ix

Whirlpool ADG 8288/ IX

Whirlpool ADG 9390/01pc zintegrowana

Siemens SN 56 T 590 EU

Siemens SN 66 M 080 EU

Płyta:

Whirpool AKT 821 BA

Whirpool ACM 703 BA indukcja

Whirpool ACM 707 BA indukcja

Siemens ET 675 MN 11 E

Siemens EH 651 TE 11 E indukcja

Teka IR 641.

MASTERCOOK ID64E S

Lodówka

Siemens KG 49 NA 94 (kostkarka „ręczna” to nic innego jak pojemniczki z pokrętłem do wywracania - kiepścizna)

Siemens KG 46 NA 73 (żona oceniła, że taka zamrażarka wystarczy)

Whirlpool WBS 4345 A+NFX (nie widziałem, ale Whirlpool ma jednak inny design)

Mikrofala – z uwagi na cenę - będzie ukryta za unoszonym frontem.

Kawiarka – z uwagi na cenę – będzie ukryta za unoszonym frontem.

Piekarnik – będzie koło lodówki, więc powinien „inox” powinien mieć ten sam odcień. Kuchniarz poleca:

Whirlpool AKZ 803 ix

Whirlpool AKZ 669 ix/04

Siemens HB 33??550

Siemens HB 36AB560

Będzie jakiś Siemens z prowadnicami teleskopowymi (jak trzeba to się dokupi), jeżeli kasy starczy to z pyrolizą (jeżeli nie - EcoClean na wszystkich ściankach) i programatorem (jedno porętło - na tej wersji mniej znać paluchy).

Zlewozmywak Alveus Pixel 50 mikrolen

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

SemperSolus - bede wdzieczna za Twoja porade ktora zmywarka jest lepsza?

SMV69M20EU czy SMV59T00EU. Nie wiem ktora wybrac koszt jest prawie identyczny takze chcialabym miec najlepsza:) Chyba ze polecisz mi zupelnie inna ktora powinnam rowniez rozwazyc.

przylacze sie do pytanka

W sumie nie będzie większej różnicy. Ale skłaniał bym się ku tej pierwszej. Jest jednak oszczędniejsza i ma więcej funkcji dodatkowych które bardzie podnoszą funkcjonalność niż dwa programy automatyczne w modelu smv59t00. Pozdr.

zakupilam model SMV69M20EU mam nadzieje ze bedzie warta tej ceny:)

Ja poszukuję zmywarki 60 , którą można podłączyć do ciepłej wody i która ma funkcję 1/2 wsadu lub dobór wody automatyczny.

A Co to jest funkcja Fuzzy logic?

Popey111 pomożesz?

Co prawda nie nazywam sie Popey111, ale mam pralke Candy, w ktorej wykorzystano technike, o ktora pytasz dlatego pozwalam sobie odpowiedziec. Znalazlam w sieci przystepna odpowiedz:

'Fuzzy Logic to system elektronicznego sterowania, w który wyposażone są wszystkie pralki Candy. System kontroluje parametry prania takie, jak poziom wody, temperatura, obroty i obciążenie silnika oraz pobór wody. Dzięki tej autokontroli pralka dostosowuje zużycie prądu czy wody do załadunku. Pralki Candy z innowacyjnym systemem Fuzzy Logic rozpoznają załadunek z dokładnością do 0,5 kg. Dla porównania, standardowe pralki z automatyką wagową, rozpoznają załadunek z dokładnością 2-3 kg.

Fuzzy Logic w zależności od rodzaju urządzenia steruje różnymi procesami. W zmywarkach Fuzzy Logic zarządza automatyką procesu zmywania. W chłodziarkach Fuzzy Logic steruje automatycznie temperaturą wnętrza.'

CHyba lepiej bym tego nie ujął:)

Nina81. Pamiętaj o jednym- w zmywarce myjemy tylko naczynia do tego przeznaczone. Sądzę że ariston z gwarancją na pięć lat to będzie dobry wybór. To świeża seria zmywarek z nowych fabryk.

dziękuję. Skoro polecasz, to wezmę, tym bardziej, że jest tania. Zobacz jaki masz wpływ mnie :))))

czy 5 lat gwarancji należy sobie dokupić? w Euro, na stronie, widziałam, że gwarancja trwa 24 miesiące

popey, a może mi polecić jakąś w miarę przyzwoitą, cichą lodówkę do zabudowy?

nie chcę na nią przeznaczać dużo pieniędzy. Wysoką, z zamrażalnikiem na dole.

P.S. Wiem, że porcelanę powinno się myć ręcznie, bo schodzą szlaczki :(

Możez bezpośrednio u producenta, po co przepłacać:)

Co do lodówki to zerknij na gorenje rki 55298 lub cos niedrogiego z electroluxa np ern29601 lub odpowiednik w klasie A+ lae nie pamiętam teraz modelu.

Ja poszukuję zmywarki 60 , którą można podłączyć do ciepłej wody i która ma funkcję 1/2 wsadu lub dobór wody automatyczny.

A Co to jest funkcja Fuzzy logic?

Popey111 pomożesz?

Praktycznie wszustki zmywarki możmna podłączyć do ciepłej wodyo temp. max 60 stopni.

Witam

Potrzebuje pomocy przy zakupie lodówki.

1.do 2000zł (cena internetowa)

2.od 185cm wys.

3.klasa A najlepiej A+

4.system No frost

5.kolor biały

6.żeby była cicha oczywiście jak za tą cenę (mam pokój z aneksem)

Co myslicie o:

BOSCH KGN 36Y22

LG GR-B399PVQA

Proszę o opinie dwóch powyższych modeli oraz inne propozycje.

A myślałeś o Samsung RL41ECSW

Nina81. Pamiętaj o jednym- w zmywarce myjemy tylko naczynia do tego przeznaczone. Sądzę że ariston z gwarancją na pięć lat to będzie dobry wybór. To świeża seria zmywarek z nowych fabryk.

dziękuję. Skoro polecasz, to wezmę, tym bardziej, że jest tania. Zobacz jaki masz wpływ mnie :))))

czy 5 lat gwarancji należy sobie dokupić? w Euro, na stronie, widziałam, że gwarancja trwa 24 miesiące

popey, a może mi polecić jakąś w miarę przyzwoitą, cichą lodówkę do zabudowy?

nie chcę na nią przeznaczać dużo pieniędzy. Wysoką, z zamrażalnikiem na dole.

P.S. Wiem, że porcelanę powinno się myć ręcznie, bo schodzą szlaczki :(

Możez bezpośrednio u producenta, po co przepłacać:)

Co do lodówki to zerknij na gorenje rki 55298 lub cos niedrogiego z electroluxa np ern29601 lub odpowiednik w klasie A+ lae nie pamiętam teraz modelu.

dzięki, wezme electroluxa, kolezanka ma gorenje i jest srednio zadowolona

mam pytanie - czy naprawde zmywarki bosh sa najlepsze?

Nina 81

Kolezanka ma gorenje i jest srednio zadowolona. A czemu?

dotyczy Gorenje model RKI 4263

koleżanka by jej nie poleciła - bo jest dość głośna (po 2 latach od zakupu) [dodam, że oczywiście jest zabudowana], zapycha się kanalik odprowadzający wodę z lodówki - pomimo iż nie wpadają tak kawałki jedzenia i inne!

poza tym szuflady na warzywa parują - jest slaby dostęp powietrza

w zamrażalniku zaś są nieporęczne szuflady

Witam,

Mam prośbę w wyjaśnieniu wątpliwości odnośnie płyty grzejnej- byłem już zdecydowany na płytę Teka IR641, ale zastanawiam się teraz nad płytą kombinowaną: Electolux EHD 60090 P- 2pola idnukcja, 2 pola ceramika. Ja skłaniałbym się ku indukcji, ale żona wolałaby pół na pół- głównie ze wzgl na możliwość stosowania garnków takich i takich. Nie wiem jak ma sie płyta kombinowana pod wzgl użytkowania, bo różne opinie czytałem.

Nie wiem czy te płyty dopiero "wchodzą", bo jednak jest ich stosunkowo niewiele i nie wiem czy to ze wzgl na to że słabo się sprawdzają..

Prosiłbym o opinie na ten temat.

Z góry serdeczne dzięki

Witam :)

Jak narazie niestety nie stać mnie na taki sprzęt :(.......ale pracowałam na nim w szwajcarii w wakacje i muszę powiedzieć że naprawdę jest wart swojej ceny.

Moim zdaniem najbardziej pralki, nie ma porównania z innymi którymi się spotkałam.

To uciekam i już odkładam pieniążki... :p

koleżanka by jej nie poleciła - bo jest dość głośna (po 2 latach od zakupu) a jakie dokładnie dźwięki wydaje?

zapycha się kanalik odprowadzający wodę z lodówki - pomimo iż nie wpadają tak kawałki jedzenia i inne! no cóż zaproponuj koleżance żeby sprawdziła z tyłu czy kanalik nie zapycha się przy samej misce nad agregatem, najprawdopodobniej tak właśnie jest

poza tym szuflady na warzywa parują - mają parować :) ma tam panować wyższa wilgotność:) i trochę wyższa temperatura :)

w zamrażalniku zaś są nieporęczne szuflady- to kwestia indywidualna :) a nowe już mają pełne szuflady

A ja mam pytanie o płytę indukcyjną. Czy ma ktoś może płyty firmy TEKA?

Podoba mi się GKST 90-35 i4 Profi

http://www.teka.com/html/cat/prod.php?producto=PR-0001797&categoria=CA-0000003&idioma=pl&backto=P%C5%82yty%20kuchenne&nameProd=GKST%2090-35%20i4%20Profi&nameCat=P%C5%82yty%20kuchenne

ogólnie chciałabym płytę gdzie wszystkie palniki są obok siebie w rzędzie, a nie dwa na górze dwa na dole. Miele taka ma ale ponad 7000zł za płytę to dla mnie za dużo :(

Może ktoś ma inną płytę z TEKA , prosiłabym o opinie jak wam się sprawuje.

http://www.teka.com/html/cat/prod.php?producto=PR-0001797&categoria=CA-0000003&idioma=pl&backto=P%C5%82yty%20kuchenne&nameProd=GKST%2090-35%20i4%20Profi&nameCat=P%C5%82yty%20kuchenne

ogólnie chciałabym płytę gdzie wszystkie palniki są obok siebie w rzędzie, a nie dwa na górze dwa na dole. Miele taka ma ale ponad 7000zł za płytę to dla mnie za dużo :(

Ja też zachorowałam na tą płytę ale niestety nie bardzo mogę pozwolić sobie na szer. 80 cm. Ostatnio jak przeglądalam to forum to widziałam, że Nasz SS też ją polecał. Ja uparcie szukam płyty na której mogłabym postawić patelnię 28 cm. Ta płyta ma akurat taki układ i wielkość pól jaki uważam za mega praktyczny. Rozważam, też Mastercook IDE 64 ZS ale nadal nie wiem czy na tym polu przeznaczonym na brytfanę da się smażyć na patelni 28 cm??!!?? No i Mastercook ma 1 pole mniej w zamian za 1 duże pole. Kolejny model, który rozważam to Gorenje IT603ASC bo ma jedno pole o śr. 28 cm. W pierwszej wersji brałam pod uwagę TR 641 gdyż czytałam, że dobrze działa na 230 v ale te wielkości pól do mnie nie gadają.

Pomóżcie! Proszę!

Podsumuję:

Zależy mi na jednym dużym polu najchętniej 28 cm (czasem korzystam z brytfany ale zdecydowanie częściej smażę na dużej patelni)

Indukcja będzie podłączona pod 230V

Wygodne sterowanie, żeby postawione naczynie nie kolidowało z panelem sterującym

Szerokość ok 60 cm

Może być timer dla każdego pola

No i intuicyjna, prosta obsługa też by się przydałą

Cenowo ok. 2000 zł

Może Semper albo ktoś inny doświadczony pomoże mi podjąć decyzję

ja mam tą płytę ale niestety jeszcze nie zamontowana więc niewiele wniosę. powiem tylko że wybrałam firmę Teka w oparciu o bardzo dobre opinie jakie mają indukcje tej firmy

koleżanka by jej nie poleciła - bo jest dość głośna (po 2 latach od zakupu) a jakie dokładnie dźwięki wydaje?

zapycha się kanalik odprowadzający wodę z lodówki - pomimo iż nie wpadają tak kawałki jedzenia i inne! no cóż zaproponuj koleżance żeby sprawdziła z tyłu czy kanalik nie zapycha się przy samej misce nad agregatem, najprawdopodobniej tak właśnie jest

co do pierwszego - dopytam

co do drugiego - przekażę