Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

szkoda, że nikt tu nie zagląda :( Myślałam, że będę mogła liczyć na pomoc ze strony fachowców internetowych bo ze względu na małego szkraba w domu jestem niestety uziemiona i nie mogę sobie pozwolić na wycieczki po sklepach Agd. Ale widzę, że jak ktoś już się zdecyduje i kupi to ma w nosie innych i swoje spostrzeżenia na temat sprzętu zostawia sobie. Fachowcy typu Semper pewnie są na priv zasypywani wiadomościami i już nie dają rady na forum publicznym a ja nie lubię komuś włazić z butami na priv i zawracać gitarę. No cóż, trochę się poużalałam i może nawet trochę mi lżej.

:-?

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Angela6, SemperSolus nie pokazuje sie juz od dluzszego czasu.

Zawalony praca i postami.

Ja mialam jeszcze to szczescie, ze mial troche czasu i doradzil mi wybor sprzetu.

Nawet nie zastanawialam sie na zmiana na inne.

Polecil, podal dokladne nazwy i ... biore te i tylko te.

Zobacz kilka stron wczesniej. Tam jest duzo jego porad z podanymi nazwami i firmami sprzetow.

Na pewno dopasujesz cos do siebie.

angela6 co do SemperSolus to nie ma sie co dziwic ze sie nieudziela, forumowicze delikatnie rzecz ujmujac zarzucili go pytaniami... facet ma ogromna wiedze, a ze dzis nie ma nic za darmo, skorzystalam z jego porady odplatnie. Wspomnial o takiej mozliwosci gdzies wyzej ale przypuszczam ze wiekszosci to umknelo.

Jestem bardzo zadowolona, opis baaaardzo obszerny za bardzo niewielkie pieniazki :D

Podobnie jak Ty nie potrafilam sie zdecydowac, ba nie wiedzialam nawet ze sprzet moze posiadac takie czy inne bajery :oops: a dzis sprzet juz zakupiony, i spie spokojnie :D :D :D

P.S. Tez mam malego szkraba i wiem co to znaczy skupic sie przy takim rozrabiaku, a nie ma co ukrywac podjecie takich decyzji wymagaja mega skupienia :wink:

Ja zaraz oszaleję!

A na razie skupiam się na zmywarce!

Mętlik w głowie mam!

Wstępnie myślę o Bosch SMV40M00EU

I myslę czy wykorzystuje sie takie minimum czy jednak przydatne mocno są dodatkowe bajery... Bo minimum w 1500zł się zamknie, a z odrobiną bajerów już minimum 2tys trzeba mieć...

Ja mam chyba podobny mętlik ale coś zaczyna mi się już układać.

Myśłę, że przy zmywarce ważne są kosze. Funkcje też oczywiście i trzeba sobie odpowiedzieć na kilka pytań z nimi związanych. Widzę, że wybrałeś zmywarkę z możliwością 1/2 załadunku. Ja na początku też takiej szukałam ale przemyślałam, że przy 4 osobowej rodzinie to raczej zbędne. Moja siostra ma 2 osobową rodzinę i też nie używa tej funkcji bo woli przez 2 dni zbierać naczynka i wtedy nastawić pełną zmywarę (chociaż mówi, że rzadko ma tak mało zmywania żeby 2 dni zbierać :wink: )

Ostatnio porównywałam w sklepie 2 modele zmywarek, które mnie interesowały: Bosch i Electrolux i powiem szczerze, że Electrolux w moich oczach wypadł lepiej mimo, że wszyscy chwalą pod niebiosa właśnie Boscha to dla mnie tandetniej wyglądający i droższy. Patrzyłam na modele w granicach 1600 zł może dlatego ale nie wiem czy warto wydać 500 zł. więcej i mieć lepiej wypasionego Boscha - dla mnie nie warto.

Ja mam z deka inne doświadczenia ze zmywarką. Jakby nie liczył tez mam juz 4 osobową rodzinę i w naszym przypadku funkcja połowy wsadu jest podstawowa, a zmywara chodzi dzień w dzień na programie ekonomicznym i niskiej temperaturze. Jak ładowalismy ja garami przez 2 dni to były problemy z domyciem nawet na programie dla brudnych garów bo resztki jedzenia zasychają i talerzach. No ale może to z racji tego że zmywarka ma już swoje lata. MOze te nowe piora efektywniej. Z ta funkcja połowy wsadu jest tez problem bo nie ma nigdzie tabletek łamanych na pół, a kupić zwykły proszek jest coraz trudniej.

Nad ta zmywarka sie zastanawialem, ale cena mi nie pozwala na jej zakup :)

Jesli chodzi o piekarnik to nie bardzo wiem czego moge oczekiwac. Do tej pory mielismy jakis zwykly z termoobiegiem. Dosyc czesto pieczemy pizze i ciasta. Przydalby sie tez jakis grill. Jesli chodzi i prowadnice zupelnie nie wiem ktore jak sie zachowuja. Nie jestem tez przekonany, ktory sposob czyszczenia jest najlepszy. Czekam wiec na opinie :)

angela6 co do SemperSolus to nie ma sie co dziwic ze sie nieudziela, forumowicze delikatnie rzecz ujmujac zarzucili go pytaniami... facet ma ogromna wiedze, a ze dzis nie ma nic za darmo, skorzystalam z jego porady odplatnie. Wspomnial o takiej mozliwosci gdzies wyzej ale przypuszczam ze wiekszosci to umknelo.

Jestem bardzo zadowolona, opis baaaardzo obszerny za bardzo niewielkie pieniazki :D

Podobnie jak Ty nie potrafilam sie zdecydowac, ba nie wiedzialam nawet ze sprzet moze posiadac takie czy inne bajery :oops: a dzis sprzet juz zakupiony, i spie spokojnie :D :D :D

P.S. Tez mam malego szkraba i wiem co to znaczy skupic sie przy takim rozrabiaku, a nie ma co ukrywac podjecie takich decyzji wymagaja mega skupienia :wink:

Angelika! Może mi napiszesz jaki sprzęt Ty wybrałaś i co polecasz?

Ja też bym z chęcią skorzystała z odpłatnej porady ale jak to ugryżć?

Proszę o odp

Ellaj! Może Ty też napiszesz co wybrałaś???

Angela6, SemperSolus nie pokazuje sie juz od dluzszego czasu.

Zawalony praca i postami.

Ja mialam jeszcze to szczescie, ze mial troche czasu i doradzil mi wybor sprzetu.

Nawet nie zastanawialam sie na zmiana na inne.

Polecil, podal dokladne nazwy i ... biore te i tylko te.

Zobacz kilka stron wczesniej. Tam jest duzo jego porad z podanymi nazwami i firmami sprzetow.

Na pewno dopasujesz cos do siebie.

ellaj

W Twoim przypadku mamy przykład typowego problemu z aneksem - łączna powierzchnia pomieszczeń zdecydowanie przekracza możliwości domowych urządzeń. Stąd poniższa propozycja będzie odnosiła się do okapów o jak największej mocy. Jednak ze względu na dużą kubaturę całości nie jest to rozwiązanie idealne - należy pamiętać aby okap włączać przed rozpoczęciem gotowania i zostawić włączonym po zakończeniu gotowania na około 15-30 min. W innym przypadku nie gwarantuję, że opary będą prawidłowo odprowadzone.

Poniżej przedstawiam dwa zestawy stworzone z już omawianych urządzeń:

Piekarnik:

Siemens: HB38AB570T, HB36AB560,

Bosch: HBA38B750, HBA36B650,

Jak już pisałem Bosch z serii HBA36B650 oraz Siemens HB36AB560 to moi faworyci w tym zestawieniu ze względu na relatywnie najlepszy stosunek cena/jakość.

Płyta gazowa

Siemens - ER626HT90E lub ER726RB90E

Bosch - PHW206DEU lub PPQ726M90E

Wybierasz do piekarnika. Jeżeli wybór padnie na Boscha to trzymaj się tej marki, jeżeli na Siemensa to... również trzymamy się tej marki. Zwróć uwagę na szerokość płyty. Modele z serii 72 mają szerokość 70 cm. Jeżeli dużo gotujesz na dużych patelniach lub w garnkach o dużych średnicach wybierz szersze płyty.

Zmywarka

Tu faktycznie najlepiej rozwiąże sprawę zmywarka do zabudowy ze zintegrowanym panelem. Stawiam na te dwa modele:

Siemens SN64M001EU,

Electrolux ESL 67010,

Ze względu na opcję połowy załadunku wygra Siemens. Przy dwójce domowników faktycznie będziesz z tej opcji korzystać więc... nie ma za bardzo o czym pisać.

Mikrofalówka

W zależności od wybranego piekarnika:

Bosch HMT85GL53

Siemens HF25G5L2

Okap

O tym jak wybierałem modele pisałem już na początku. Poniżej zestawienie:

Okap do zestawu Siemensa, płyta o szer. 60 cm: DVG6545GES

Okap do zestawu Siemensa, płyta o szer. 70 cm: DVG8545AX

Okap uniwersalny, płyta o szerokości 60 cm: Ciarko Quattro Black 60

Okap uniwersalny, płyta o szerokości 70 cm: Ciarko Quattro Black 90

Okap do zestawu Boscha, płyta o szer. 60 cm: TEKA DS 60IX

Okap do zestawu Boscha, płyta o szer. 70 cm: TEKA DS 90IX

Chłodziarka i zamrażarka

Tego typu zestaw też już opisywałem. W tym przypadku stawiam na produkty AEG-Electrolux. Dobra jakość wykonania i bardzo niska głośność.

Wybralam Siemensa. Bardziej mi sie podoba.

Okap CiarkoBlack.

Lodowka Lebhnerr ICUS 30130. Bardzo polecany model w tym watku.

Przejrzyj sobie. Moze Tobie tez podpasuje ten zestaw.

ellaj!!! Dzięki za szybką odpowiedź i wogóle za zainteresowanie :) też myślałam o lodówce Liebherr icus 30130 ale ona nie NO FROST, wogóle mało lodówek do zabudowy ma tą funkcję. Nie przeszkadza Ci w użytkowaniu brak NO FROST??

Płytę chcę indukcyjną, prawie zaklepałam Mastercook IDE64ZS ale sprzedawca w sklepie znacząco kręcił nosem i bardziej Tekę polecał

Piekarnikm ma być Samsung BT63TDBFGB - zachwyciła mnie ta mnogość funkcji za dosyć przyzwoite pieniądze no i design mi się podoba

Zmywarkę oczywiście Pan polecał Bosch ze wskazaniem na SMV53M00EU ale dla mnie cena ciut za wysoka, jednak nie wiem czy się nie skuszę :lol:

Witam

Bardzo proszę o doradztwo w sprawie wyboru sprzętu do kuchni - czekają mnie na wiosne lub w lato zakupy .

Lodówka - sbs - lg lub samsung tylko jaki???

Piekarnik - bosh, siemens, gorenje, samsung???? ma posiadać termoobieg, prowadnice teleskopowe i i pyrolizę /ale niekoniecznie/ i szybko się nagrzewać :)

Mikro - ???

Zmywarka - i tu mam problem bo nigdy nie posiadałam i nawet nie wiem co powinna mieć i na co zwrócić uwagę. Ma mieć panel zintegrowany

Płyta indukcyjna - najlepiej 5 pól ale to chyba tylko siemens ma w kosmicznej cenie i amica ale nie wiem jak z jej jakością chyba że 4 pola ale jak najszersza :) może ta teka jednorzędowa????

Okap - na 100% 90 cm - prosty i dużym ciągiem aaaa i cichy

8) :roll:

Pzdr

Ellaj czy Ty masz lodówkę do zabudowy???

Ja to forum już przeczytałam, niektóre wątki nawet kilka razy. Denerwuje mnie tylko, to że jak ktoś już kupi sprzęt i ma o nim jakiś zdanie to broń Boże nie podzieli się z innymi (oczywiście są wyjątki). Ja nie jestem stałym gościem na zbyt wielu forach internetowych ale już jak się udzielam to od początku do końca - zanim kupię zapytam, po zakupie oceniam, po dłuższym użytkowaniu dopisuję spostrzeżenia. Na tym forum zamierzam zrobić tak samo.

ellaj - a podpowiedz, sugerowany przez Ciebie piekarnik HB36AB560 nie ma prowadnic teleskopowych, są one warte dopłacenia 1000 zł za model posiadający HB76T09EU ?

Bo wstępnie wybraliśmy ten ostatni i teraz no cóż, jest dywagacja .. :wink:

Dzięki z góry za opinię :)

pozdrawiam, majki

Witam

Bardzo proszę o doradztwo w sprawie wyboru sprzętu do kuchni - czekają mnie na wiosne lub w lato zakupy .

Lodówka - sbs - lg lub samsung tylko jaki???

Piekarnik - bosh, siemens, gorenje, samsung???? ma posiadać termoobieg, prowadnice teleskopowe i i pyrolizę /ale niekoniecznie/ i szybko się nagrzewać :)

Mikro - ???

Zmywarka - i tu mam problem bo nigdy nie posiadałam i nawet nie wiem co powinna mieć i na co zwrócić uwagę. Ma mieć panel zintegrowany

Płyta indukcyjna - najlepiej 5 pól ale to chyba tylko siemens ma w kosmicznej cenie i amica ale nie wiem jak z jej jakością chyba że 4 pola ale jak najszersza :) może ta teka jednorzędowa????

Okap - na 100% 90 cm - prosty i dużym ciągiem aaaa i cichy

8) :roll:

Pzdr

Monia mamy podobne potrzeby sprzętowe :D, poza indukcją. Poczytaj moje posty na str 7 z 16 sytcznie i odp na nie. Ja ostatecznie wybrałam lodówkę Samsunga. Reszta sprzętu nie budziła zastrzeżeń Fachowców, więc zostałam przy pierwotnych wyborach.

Angelika! Może mi napiszesz jaki sprzęt Ty wybrałaś i co polecasz?

Ja też bym z chęcią skorzystała z odpłatnej porady ale jak to ugryżć?

Proszę o odp

co do oferty to wejdz sobie na jego strone www,a nastepnie w zakladke oferta

co do mojego sprzetu to wyglada to nastepujaco:

Czesc z kursywa to cytaty z oferty, pozostale w skrocie - za duzo tego w sumie 15 stron :lol:

Piekarnik BT62TDBCT

Z tego co zrozumiałem szuka Pani urządzenia funkcjonalnego, które jednocześnie będzie dostępne w rozsądnym pułapie cenowym.

Wybrany przez Panią model piekarnika jest urządzeniem o bardzo bogatym zestawie funkcji:

- termoobieg,

- prowadnice teleskopowe,

- możliwość czyszczenia parą,

- system czyszczenia katalitycznego,

- rożno obrotowe z widelcami do szaszłyków,

- możliwość podziału komory na dwie mniejsze, o niezależnym sterowaniu temperaturą,

Cztery pierwsze funkcje bez problemu znajdziemy w innych urządzeniach w tym segmencie cenowym. Problemem może być rożno obrotowe i dzielona komora. Obydwa są dostępne u konkurencji (piekarniki Hotpoint-Ariston), jednak cena takiego urządzenia gwałtownie rośnie.

Funkcja (właściwie funkcjonalność) umożliwiająca podzielenie komory piekarnika wymaga osobnego omówienia. Opiera się ona na specjalnej, ruchomej przegrodzie, którą możemy rozdzielić piekarnik na 2 częściowo niezależne. Jeżeli potrzebujemy całej komory piekarnika – wówczas wyjmujemy ją całkowicie z urządzenia. Przegroda ta przypomina wyglądem ściankę piekarnika. Pokryta jest emalią z dodatkiem drobin ceramicznych, co znakomicie ułatwia jej czyszczenie.

Zalet takiego rozwiązania jest kilka:

- możliwość pieczenia 2 potraw jednocześnie w różnych temperaturach,

- możliwość pracy tylko z jedną, mniejszą komorą (skraca to czas nagrzania piekarnika i zmniejsza zużycie energii elektrycznej),

- możliwość jednoczesnego przygotowywania warzyw i mięs lub warzyw i ryby w jednym procesie pieczenia,

- prostota konstrukcji (niska awaryjność),

- w przypadku pieczenia w całości komory bardzo równomierne nagrzewanie całego wnętrza piekarnika (urządzenie wyposażone jest w dwa, niezależne termoobiegi),

Wada jest jedna – w praktyce ze względów konstrukcyjnych w momencie pieczenia w dwóch, mniejszych komorach różnica temperatur między nimi nie może przekroczyć 50 st. Celsjusza. (np. górna komora 200 st., a dolna minimalnie 150 st., jeżeli w dolnej ustawimy 120 st. to w górnej maksymalnie będziemy mogli ustawić 170 st.). W praktyce w 9 na 10 przypadków jest to ograniczenie niedostrzegalne.

W stosunku do wspomnianego wyżej rozwiązania Hotpoint-Ariston piekarnik Samsunga ma same zalety. Bardziej równomierny podział komór pieczenia i 2 termoobiegi (po jednym dla każdej z części piekarnika). Na chwilę obecną jest to jeden z najciekawszych piekarników do zabudowy dostępnych na polskim rynku.

Jeżeli mam jakieś obiekcje to mogą one dotyczyć ewentualnej niezawodności urządzeń AGD tej marki, jednak biorąc pod uwagę inne segmenty sprzętu, na których ten producent jest obecny – akurat o to raczej się nie martwię.

Jeżeli stawia Pani na funkcjonalność to zdecydowanie najlepszy wybór w tym segmencie cenowym.

Mikrofala

Samsung FG87KUST - nie droga ok 800zl, ma grilla, rozbudowane funkcje gotowania, rozmrazania, talerz crusty cook - no i bedzie pasowal do piekarnika

Plyta indukcyjna

Mastercook IDE64Z S - komentarz raczej zbedny, gdzies wyzej opisane

Zmywarka

Whirlpool ADG9840/1

Whirlpool dysponuje kilkoma bardzo ciekawymi rozwiązaniami, których nie znajdziemy u konkurencji:

- mycie strefowe – tryb ten umożliwia mycie bardzo delikatne tylko w górnym koszu lub bardzo intensywne w dolnym koszu. W tym drugim przypadku woda podawana jest pod znacznie wyższym ciśnieniem i zapewnia domycie nawet najbardziej przypalonych garnków. Opcji tej jednak, dotyczy problem ½ załadunku o którym piszę poniżej. Wyjątkiem jest włączenie mycia delikatnego dla górnego kosza i mycia intensywnego dla dolnego kosza w tym samym czasie (jest to możliwe)

- dolny kosz ma bardzo szeroką możliwość aranżacji wnętrza, składają się praktycznie wszystkie „grzebienie” dając możliwość dowolnego ułożenia garnków i mis nawet o bardzo dużych średnicach.

- zmywarka posiada możliwość mycia przy użyciu pary wodnej – w przypadku naczyń silnie zabrudzonych brud jest „zmiękczany” przez parę w początkowej fazie zmywania, a po ostatnim płukaniu para wodna dodatkowo dezynfekuje naczynia i sztućce. Dla rzeczy lekko zabrudzonych system ten pozwala na znaczące skrócenie czasu mycia (para doskonale radzi sobie z tłuszczem) i ograniczenie zużycia wody.

- jeżeli w domu jest małe dziecko, przydatnym programem może okazać się program antybakteryjny. Urządzenie pracując w tym trybie używa wyższej temperatury i parą wspomaga proces dezynfekowania zmywarki.

- ciekawie prezentuje się również specjalny tryb program (tryb) mycia urządzenia. Pozwala on na optymalne wykorzystanie środków do mycia komory zmywarki i jednocześnie przeprowadza proces płukania wewnętrznych podzespołów urządzenia (przewody i ramiona spryskujące), pozwala to na znaczące wydłużenie pracy pomiędzy kolejnymi „procesami czyszczenia” urządzenia.

Na koniec zostawiłem parametry. Zmywarka Whirlpoola należy do najcichszych na rynku – urządzenie ma głośność zaledwie 42 dB(A) (3 decybele różnicy pomiędzy Electroluxem, a Whirlpoolem to już odczuwalna różnica). Oczywiście w przypadku pozostałych parametrów urządzenie nie odbiega od modeli omówionych powyżej.

Obiecałem wyjaśnić dlaczego uważam opcję ½ załadunku za dyskusyjną. Poniżej postaram się to wytłumaczyć.

Czasy gdy podstawowym kosztem eksploatacji zmywarki były koszty wody i prądu dawno mamy za sobą. Dziś najdroższa jest „chemia”.

Różnica w zużyciu wody dla całego załadunku a połowy wsadu wynosi około 4 litrów na cyklu, dla prądu jest to odpowiednio około 0,3 kWh. W efekcie po wykonaniu 250 cykli z opcją połowy załadunku zaoszczędzi Pani 1m3 wody i 75 kWh. W przeliczeniu na złotówki daje to nam około 8zł za wodę i około 40 zł za prąd. Zakładając, że tryb ten będzie włączany co 3 dzień to oszczędności takie zyska Pani po 2 latach…

Dla porównania koszt 1 tabletki wieloskładnikowej do mycia w zmywarce wynosi około 1,20 zł. Zakładając, że jednak zrezygnujemy z mycia niepełnych wsadów i poczekamy aż uzbiera się pełna zmywarka to zmniejszymy w tym samym okresie liczbę cykli o 125 (połowa z 250). Po dwóch latach nasze „oszczędności” wynoszą: 125x1,2 = 150 zł. Rachunek wydaje się prosty. Połowa załadunku jest po prostu nie opłacalna ekonomicznie – piszę to z autopsji 

Lodowka

Whirlpool ART. 489/5

ktos wyzej chcial No Frosta - wiem ze te sa glosniejsze, dlatego ja zrezygnowalam z tego rozwiazania

Producent wyposażył chłodziarkę w 3 półki szkalne, 2 szuflady na warzywa i owoce, oraz specjalną szufladę na wędliny i sery, które wymagają niższej temperatury i wyższej wilgotności. Rozwiązanie to jest ciekawe i stosunkowo przydatne gdyż przedłuża żywotność produktów ale zajmuje przestrzeń 1 półki (stąd są tylko 3, a nie 4 jak w Elektroluksie). Na drzwiach chłodziarki znajdziemy 4 balkony. Całkowita pojemność części chłodzącej to 198 litrów.

Zamrażalnik został wyposażony w 3 szuflady (podobnie jak w/w model konkurencyjny). Podobnie zresztą wygląda również dostosowanie lodówki do rozmrażania (wyposażono ją w specjalny „ściek” do odprowadzenia wody). Pojemność zamrażalnika to 65 litrów.

Jak widać Electrolux jest minimalnie bardziej pojemny , jednak w praktyce nie powinna Pani odczuć różnicy.

Parametrami Whirlpool nie odbiega od konkurenta. Zużycie energii na poziomie 0,81 kWh/dobę i głośność na poziomi 37 dB(A).

Przewagą Whirlpoola są opcje dodatkowe: szybkie mrożenie i tryb wakacyjny.

Pierwsza z nich zapewnia bardzo szybkie zamrożenie świeżo włożonych do zamrażarki produktów, to zaś znacząco wydłuża możliwy okres przechowywania (nawet do 50%), druga opcja pozwala na ograniczenie zużycia energii przez urządzenie w trakcie dłuższych nieobecności w domu (opłaca się ją włączać gdy wyjeżdżamy na okres powyżej 1 tygodnia).

Zalety:

- szuflada o podwyższonej wilgotności i niższej temperaturze w chłodziarce,

- niska głośność,

- bardzo atrakcyjna cena (około 1700 – 1800zł),

Wady:

- konieczność rozmrażania zamrażalnika,

- brak możliwości wyłączenia tylko jednej z części urządzenia,

Okap

Amica OKC 951 S - ladny, niedrogi, cichy, posiada sensor zapachu ( to tak w skrocie) :)

mam nadzieje ze pomoglam :)

Nad ta zmywarka sie zastanawialem, ale cena mi nie pozwala na jej zakup :)

Jesli chodzi o piekarnik to nie bardzo wiem czego moge oczekiwac. Do tej pory mielismy jakis zwykly z termoobiegiem. Dosyc czesto pieczemy pizze i ciasta. Przydalby sie tez jakis grill. Jesli chodzi i prowadnice zupelnie nie wiem ktore jak sie zachowuja. Nie jestem tez przekonany, ktory sposob czyszczenia jest najlepszy. Czekam wiec na opinie :)

Kup jakąś amikę np ebp7422 lub lepiej jakieś beko:). Co do czyszczenia to jeżeli głównie ciasta i pizzę to w sumie nie potrzebujesz nic szczególnego. A jeżeli już to pomyśl o beko z pyrolizą. Takie sugestie ale dobrych piekarników jest wiele więc może najpierw pomyśl co się tobie podoba :) i napisz a wtedy będzie łatwiej coś doradzić:)

Lodówka - sbs - lg lub samsung tylko jaki??? Weź samsunga z serii z wyjątkiem serii rsa....

Piekarnik - bosh, siemens, gorenje, samsung???? ma posiadać termoobieg, prowadnice teleskopowe i i pyrolizę /ale niekoniecznie/ i szybko się nagrzewać :) wszystkie te piekarniki będą się szybko nagrzewały:) ale gorenje ma gorsze prowadnice ala design ciekawszy, patrząc po cenie i funkcjach t wybierz coś z samsunga.

Mikro - w zależności od piekarnika ale do piekarników boscha siemensa i samsunga pomyśl o fg87kust, a do gorenje schowaj mikrofalę wolno stojącą za drzwiczkami szafki :)

Zmywarka w sumie pytanie jakiej szerokości 45 czy 60cm

Płyta indukcyjna - najlepiej 5 pól ale to chyba tylko siemens ma w kosmicznej cenie i amica ale nie wiem jak z jej jakością chyba że 4 pola ale jak najszersza :) może ta teka jednorzędowa. Może posypią się gromy ale weź amikę:) dobra cena i funkcjonalność, lub raczej zamiast teki ehd68210 electroluxa-ma wszystkie pola o średnicy 21cm :)

Okap a co się tobie podoba :) zerknij tutaj:) http://forum.muratordom.pl/jaki-okap-60-cm-czy-90-cm,t32100.htm?sid=5feea1627de75cd9f2ff07b045ee34cc

Jak masz pytania to pisz na pw:) na szczęście nie wszyscy ludzie którzy coś wiedzą każą sobie płacić za rady:) Pewnych rzeczy nie da się kupić:)

ellaj - a podpowiedz, sugerowany przez Ciebie piekarnik HB36AB560 nie ma prowadnic teleskopowych, są one warte dopłacenia 1000 zł za model posiadający HB76T09EU ?

Bo wstępnie wybraliśmy ten ostatni i teraz no cóż, jest dywagacja .. :wink:

Dzięki z góry za opinię :)

pozdrawiam, majki

HB76T09EU?? ale z tego co zerknąłem to modele o które chodzi różnią się prowadnicami i pyrolizą :) ja lubię hb 63 as 520 - nie ma może automatyki, i nie wygląda tak pięknie ale ccc (cena czyni cuda) a wtej cenie prowadnice, pyroliza, :) albo AEG Competence B 5941-5-M. A jeżeli lubicie automatykę to np eob68200 electroluxa :) JAK potrzebujecie rady to piszcie na pw bo mimo szczerych chęci brak czasu nie pozwala mi na przeglądanie codziennie całego forum :).