Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

MonikaC

Jeśli szukasz cichego okapu o dużej mocy polecam Bosch DKE 965A. Użytkuję osobiście od prawie pół roku. Jest naprawdę cichy i dobrze wyciąga.

Nie wiem czy zauważyłaś ale ja raczej nie szukam tylko pomagam szukać. a ten model jest bardzo udany-no może z wyjątkiem wyglądu :) i jak by już wycofany z oferty(choć tu mogę się mylić)

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A wygląd uważam, że jest ok bo ładnie wkomponowuje się w różne typy kuchni. Powiedziałabym, że jest neutralny. No ale każdemu co innego się podoba. Faktem jest to, że jego zdjęcia sugerują, że od góry jest płaski a tak nie jest i na to warto zwrócić uwagę przy ewentualnym jego zakupie.

Niedawno kupiłam sprzęt do kuchni oto wykaz sprzętu wraz ze spostrzeżeniami:

płyta indukcyjna Siemens EH 675ME 21 E- po gotowaniu na gazie mogę tylko powiedzieć o niej jedno, jak dla mnie bomba. Super reaguje na zmianę mocy,z pól booster korzystam praktycznie non stop. Sensory smażenia, przydatna sprawa bo przynajmniej tłuszczu mi się nie przypala. No i ten komfort czyszczenia :-)

okap Siemens LC 975 BC40 - dobrze wyciąga i nie jest strasznie głośny, na najmocniejsze mocy można spokojnie rozmawiać.

zmywarka Siemens SN66T092EU- po 45, ta wydaje się ogromna :-), bardzo dobrze dosusza, jest cicha i ma fajne "psychodeliczne" fioletowe światełko w środku dzięki czemu nie trzeba zapalać światła,aby coś włożyć do zmywarki, jak dla mnie tylko jedna wada trudno pakuje się do niej wysokie kieliszki do wina, gdyż przerwa miedzy środkowym koszem a półka na sztućce jest za mała.

lava grill Siemens ET 375GU 11E-myślałam,że to tylko fanaberia męża,ale teraz uważam,że jest to super sprawa, wszelakie szaszłyki, steki, kiełbaski smakują lepiej niż z piekarnika.

lodówka Liebherr ICN30660/ IKB 3660- świetnie chłodzą, łatwa aranżacja półek, bardzo ciche, kostkarka sprawdza się w 100%,a w komorach bio fresh jedzenie może stać o dobry tydzień dłużej i być nadal świeże :-)

piekarnik Samsung FQ159UST i FQV137U-ogólnie ok, łatwe w obsłudze, są tylko trzy rzeczy, które mnie denerwują brak prowadnic teleskopowych ( poprzednim Gorenje miałam :-( ), słabo doświetlony środek piekarnika i trzeba pamiętać, jak się zajrzy do środka i otworzy drzwi to trzeba znów przyciskać przycisk startu. Wbudowane w słupku bardzo ładnie się prezentują :)

Dziękuję za wszelkie porady

I tak wybór stanie pomiędzy

PŁYTA IND - AMICA PI8500TF

PIEKARNIK - Samsung BF1C6G080 lub BT63TDBFGB lub FQ115T001 lub BQ1D4To81

MIKROFALA - Samsung FG87KUB lub FW87KUST

LODÓWKA - RSG5FURS lub RSG5PCRS

OKAP - Bosh DKE 965A LUB TEKA modele: DHX90P, DHX90T, DP90

I nadal nie wiem jaką wybrać zmywarkę 60cm - ma być dobra ale tak do max 3 tysi :roll: [/i]

Jakieś rady, sugestie

No ja się zdecydowałam! (ciekawe na jak długo 8) )

Ostatecznie:

zmywarka Bosch SGV 45M83EU - bez wielkich bajerów, ale też nie minimum - wystarczająca jak dla nas.

płyta gazowa - amica PG 1820 - palniki ma nieco wyzej od samej płyty, wizualnie podoba mi się bardzo.

To kupujemy dziś (+ maaaasę innych rzeczy). Jak wystarczy kasy to pomyślimy o piekarniku...

Nie chcę cię straszyć ale ta płyta amiki to totalny niewypał. Pokrętła blokują mały palnik i często się nadtapiają, dodatkowo jak coś ci zaleje pokrętła to płyny wlewają się do środka. Na dodatek ruszty są za nisko i jak przesuwasz naczynia zahaczasz o pokrętła. Przemyśl ten zakup jeszcze raz. Pomyśl o whirlpoolu AKM 260 IX, to dużo fajniejsza propozycja, albo amika PGX 6210.

Płyty nie kupiliśmy ;)

Pomacałam, pooglądałam i wymyśliłam Amica PGXZ6211 :)

Tylko nie było jej na stanie, więc szukać muszę... Koniecznie chcę ruszt żeliwny, bo niektóre płyty miały tekie liche ruszty, że pod palcem się uginały :o :o Właśnie w tym whirpoolu!

Elektrolux ma jak dla mnie straszne pokrętła. W moich oczach tandetne z wyglądu...

Patrzyłam na modele w granicach 1600 zł może dlatego ale nie wiem czy warto wydać 500 zł. więcej i mieć lepiej wypasionego Boscha - dla mnie nie warto.
WYPASIONY BOSCH to trochę inna cena... Pozdr.

Piekarnik - też się zastanawam nad tym samsungiem, choć po chwili przychodzi myśl - po co mi te poziomy pieczenia i czy na pewno potrzebuję robic na raz zapiekankę i ciasto... Decyzja nie zapadła, chętnie poznałbym opinie użytkowników. Są tu tacy?

Semper ma swoją stronę, z czegoś trzeba żyć (sądzę)... Może tam spróbuj, propozycje o ile pamiętam kilkadziesiąt złotych.

godul1 - siostra moja ma boscha, Twierdzi, że o niebo lepsza od poprzedniej (nie pamiętam marki) zmywarki. Nie był to bosch i siemens...

Pozdr.

Witam, jestem juz po wyborze agd, przynajmniej częściowo tego do zabudowy, mam tylko problem ze zmywarką. Chciałabym taką ,która wejdzie pod płytę gazową Amica PG CZ 7211

http://static2.skapiec.pl/f1/535092b1.jpg

patrzyłam na te obrazki ze zmywarkami, poszłam do euro agd, ale żeby one się od siebie wysokością rózniły to nie powiem.

stąd moje pytanie, są jakieś niższe, czy one wszystkie spokojnie wejda pod płytę kuchenną bez kolizji z jej instalacją :-?

eob65....ma elektroniczny termostat z wskaźnikiem wzrostu temp. i zalegania ciepła. A eob63.... ma termostat mechaniczny. Poza tym funkcje mają te same.

Co do zmywarki to sn64m001 ma 46db a to już bardzo cicho, esl66010 ma tylko 45db a smv53m00 ma 48db, smi53m00 ma też 48 db. A panel na serio nie pasuje, chyba że tobie nie przeszkadza to ok.

Co do lodówki to electrolux będzie cichszy. Ale pomyśl o jedno agregatowej (szkoda pieniędzy) A co do nofrostu to lodówki electroluxa mają go tylko w zamrażarce a twoje opory wynikają z tego co widzę z wysuszania produktów w chłodziarce :) a choć troszkę głośniejsze to i tak porównywalnie jak bosch z bez nofrostu. Więc może ENB38637X lub ENA 38511X. A jak jednak nie to najprostszą erb40033x.

Chyba podjalem juz ostateczna decyzje

Piekarnik

Electrolux EOB65300x

Plyta

Electrolux EHG6835x

Zmywarka

Electrolux ESL67050 lub Siemens SN65M001Eu lub Bosch SGV55M43EU Co radzisz ??

Lodówka

Electrolux ENA38511X ewentualnie Bosch KGN39Y42 Co radzisz ??

Patrzyłam na modele w granicach 1600 zł może dlatego ale nie wiem czy warto wydać 500 zł. więcej i mieć lepiej wypasionego Boscha - dla mnie nie warto.
WYPASIONY BOSCH to trochę inna cena... Pozdr.

Piekarnik - też się zastanawam nad tym samsungiem, choć po chwili przychodzi myśl - po co mi te poziomy pieczenia i czy na pewno potrzebuję robic na raz zapiekankę i ciasto... Decyzja nie zapadła, chętnie poznałbym opinie użytkowników. Są tu tacy?

Semper ma swoją stronę, z czegoś trzeba żyć (sądzę)... Może tam spróbuj, propozycje o ile pamiętam kilkadziesiąt złotych.

godul1 - siostra moja ma boscha, Twierdzi, że o niebo lepsza od poprzedniej (nie pamiętam marki) zmywarki. Nie był to bosch i siemens...

Pozdr.

No tak, nie dla każdego poziom wypasu jest relatywny 8)

Ja jeszcze się biję z myślami odnośnie piekarnika ale już coraz mniej. Dziś sprzedawca Agd w sklepie aż nie mógł uwierzyć, że wygrzebałam sobie taki model :lol: Stwierdził, że sam by lepiej nie polecił! Ja czasami potrzebuję upiec ciasto i mięcho w jednym czasie ale też podoba mi się w tym piekarniku, że mogę wykorzystać tylko jedną komorę do pieczenia czegoś mniejszego i nie muszę nagdzewać całego piekarnika. 5 poziomów teleskopów to lekka przesada ale... a nóż widelec wpadnę na pomysł jak je wykorzystać i staną się niezbędne :D. Noi ta cena 1800 zł (taką wycenę dostałam) to nie jest raczej wygórowany koszt??!!?? Jeszcze skala temp. do 300 st. mnie satysfakcjonuje no i grill obracany dla moich mięsożerców :wink: Wygląd na stronie internetowej tylko mogłam ocenić bo nie było mi dane obejrzeć go na żywca ale myślę, że do mojego czarnego, wertykalnego okapu, czarnej indukcji i hebanowych mebli będzie git.

Nie ukrywam, że zapoznam się z przyjemnością z opini,ą uzytkownika tegoż urządzenia

czy ktos mogby mi doradzic jaka kupic pralke? Nie chcialabym wydac wiecej niz 2 tys.

Ja niedawno kupiłam pralkę LG 1222ND. Jest w miarę cicha i dobrze odwirowuje.

Dobrym patentem jest sygnał dźwiękowy po zakończonej pracy.

Ja też mam pralke LG- chyba podobna do twojej ale modelu nie pomne- kupowałem ją ze 3-4 lata temu. Z ciekawostek ma olbrzymi beben na 7,5kg prania i wirówke 1200obrotów. Jak na mój gust jest bardzo cicha- jak kupowałem to był główny punkt przy wyborze. Dodatkowo ma 10 letnia gwarancje na zespół direcytdrive czyli beben z silnikiem.

To czego mi brakuje w tej pralce to brak mozliwosci płynnej regulacji temperatury. Miałem cos takiego w starym aristonie i bardzo czesto korzystałem.

czy ktos mogby mi doradzic jaka kupic pralke? Nie chcialabym wydac wiecej niz 2 tys.

Ja niedawno kupiłam pralkę LG 1222ND. Jest w miarę cicha i dobrze odwirowuje.

Dobrym patentem jest sygnał dźwiękowy po zakończonej pracy.

Ja też mam pralke LG- chyba podobna do twojej ale modelu nie pomne- kupowałem ją ze 3-4 lata temu. Z ciekawostek ma olbrzymi beben na 7,5kg prania i wirówke 1200obrotów. Jak na mój gust jest bardzo cicha- jak kupowałem to był główny punkt przy wyborze. Dodatkowo ma 10 letnia gwarancje na zespół direcytdrive czyli beben z silnikiem.

To czego mi brakuje w tej pralce to brak mozliwosci płynnej regulacji temperatury. Miałem cos takiego w starym aristonie i bardzo czesto korzystałem.

w sumie wogole nie bralam pod uwage LG ale w tym wypadku musze sie im przyjzec:) W sklepie powiedziano mi ze dobre pralki sa Boscha, a co Wy o tym sadzicie?

Że też dopiero ten wątek "zmusił mnie" do rejestracji... ehh. Przemilczmy to:) Nad sprzętem kuchennym zastanawiam się chyba pól roku, dlatego już trzęsawki dostaję na myśl, że jeszcze nie kupiony i ciągle mnie to do dalszego kombinowania prowokuje.

Plan jest taki:

PŁYTA gazowa - Teka EGW LUX-90 5G AI AL TR (no i skłamałam, bo już kupiona:P) 90 cm szer., 5 palników (nie ma możliwości zalania dyszy, zato w praniu wyjdzie, co z pokrętłami), na szkle, porządne żeliwne ruszty, potrójna korona, dodatkowa podstawka na wok i (nie wiem, czy się w takiej formie przyda) specjalna płyta do grillowania

PIEKARNIK - Samsung BT65TDBCT lub Samsung BT65TDBFST - tu od początku jak tylko je namierzyłam byłam pewna, nie wiem jeszcze, który konkretnie, różnice są na tyle symboliczne, że nie pamiętam, na czym polegają. Wersję z pyrolizą odpuściłam ze względu na brak w tym modelu teleskopowych prowadnic (za to jest poczwórna szyba)

Widzę, że na tym forum piekarniki Samsunga są dość popularne, pamiętam, że jak jakiś czas temu rozpytując "tu i ówdzie" wspominałam o ich AGD ludzie się w głowę stukali...

Aha, mnie również pojemność 65l przekonała, choć póki co indyka na święta nie planuję:)

LODÓWKA - Sharp SJ-PT690RBE jeśli ktoś jest jej szczęśliwym posiadaczem, to będę stokrotnie wdzięczna za podzielenie się opinią:) W sumie nic innego raczej nie wymyślę, bo się napaliłam tak, jak na piekarnik, więc jeśli nikt nie ma, ale poświęci chwilę na jej ocenę, również wielkie dzięki.

Moje spostrzeżenia to przede wszystkim:

pojemna

cicha, zdaje się 39 decybeli przy frost free

całkiem atrakcyjny wygląd (kwestia gustu, ale przy sprzęcie wolnostojącym ma znaczenie)

bardzo ciekawe rozwiązania technologiczne

ZMYWARKA - FRANKE DW 612 IA 3A przede wszystkim cicha, wedle zapewnień producenta 36 decybeli. W ogóle to nie wiem, czy się z motyką na słońce nie porywam, bo sprawa ze zmywarkami Frenke jest o tyle ciekawa, że w sprzedaży są dosłownie DWIE i różnią się tylko szerokością (45, 60) Nie wiem, o czym ma świadczyć tak uboga oferta, choć parametry zmywarka ma niezłe.

MIKROFALÓWKA - tu się przemęczać nie będę. Zycie mnie zmusiło, by była wolnostojąca i jestem na to życie z tego powodu trochę obrażona:) Bedzie Samsung siakiś taki, co by do piekarnika pasował. Powody? Dobry stosunek ceny do "zawartości" i możliwości tego mebelka i sam piekarnik. Też jest powodem. A co.

OKAP - oj, tu się koncepcja najczęściej zmienia, ostatnio wymyśliłam taki:

Falmec Ginevra 90 kolor antracyt, choć może do lodówki powinnam wziąć ten drugi... i 3 tygodnie czekania, bo w regularnej sprzedaży go tu (w Polsce) nie ma i z Włoch zdaje się sprowadzają. Opis lakoniczny "wyciszona praca silnika" - nie wiem, jak to ugryźć. Dodać mogę tyle, że silnik do niego wybieram taki, jak mi pasuje, kuchnię mam niejednoznacznie retro, nowoczesną też nie...(?!?) i CHYBA będzie pasował.

Za ustosunkowanie się do moich wymysłów wdzięczna będę wielce:D Za propozycje zmian też, jeśli waszym zdaniem niektóre są zbyt ryzykowne (wymysły, nie zmiany).

Ceny podanych urządzeń dla mnie do przyjęcia, choć na raz wszystkiego nie będzie. Ale to ma być na lata przecież...

Pozdrawiam serdecznie:) Ta Nowa :D

Piekarnik

Electrolux EOB65300x

Plyta

Electrolux EHG6835x

Zmywarka

Electrolux ESL67050 lub Siemens SN65M001Eu jedną z tych, pytanie którą wolisz, dla mnie porównywalne.

Lodówka

Electrolux ENA38511X ewentualnie Bosch KGN39Y42 - ciężki wybór, weź tą która tobie bardziej odpowiada.

Że też dopiero ten wątek "zmusił mnie" do rejestracji... ehh. Przemilczmy to:) Nad sprzętem kuchennym zastanawiam się chyba pól roku, dlatego już trzęsawki dostaję na myśl, że jeszcze nie kupiony i ciągle mnie to do dalszego kombinowania prowokuje.

Plan jest taki:

PŁYTA gazowa - Teka EGW LUX-90 5G AI AL TR (no i skłamałam, bo już kupiona:P) 90 cm szer., 5 palników (nie ma możliwości zalania dyszy, zato w praniu wyjdzie, co z pokrętłami), na szkle, porządne żeliwne ruszty, potrójna korona, dodatkowa podstawka na wok i (nie wiem, czy się w takiej formie przyda) specjalna płyta do grillowania

PIEKARNIK - Samsung BT65TDBCT lub Samsung BT65TDBFST - tu od początku jak tylko je namierzyłam byłam pewna, nie wiem jeszcze, który konkretnie, różnice są na tyle symboliczne, że nie pamiętam, na czym polegają. Wersję z pyrolizą odpuściłam ze względu na brak w tym modelu teleskopowych prowadnic (za to jest poczwórna szyba)

Widzę, że na tym forum piekarniki Samsunga są dość popularne, pamiętam, że jak jakiś czas temu rozpytując "tu i ówdzie" wspominałam o ich AGD ludzie się w głowę stukali...

Aha, mnie również pojemność 65l przekonała, choć póki co indyka na święta nie planuję:)

LODÓWKA - Sharp SJ-PT690RBE jeśli ktoś jest jej szczęśliwym posiadaczem, to będę stokrotnie wdzięczna za podzielenie się opinią:) W sumie nic innego raczej nie wymyślę, bo się napaliłam tak, jak na piekarnik, więc jeśli nikt nie ma, ale poświęci chwilę na jej ocenę, również wielkie dzięki.

Moje spostrzeżenia to przede wszystkim:

pojemna

cicha, zdaje się 39 decybeli przy frost free

całkiem atrakcyjny wygląd (kwestia gustu, ale przy sprzęcie wolnostojącym ma znaczenie)

bardzo ciekawe rozwiązania technologiczne

ZMYWARKA - FRANKE DW 612 IA 3A przede wszystkim cicha, wedle zapewnień producenta 36 decybeli. W ogóle to nie wiem, czy się z motyką na słońce nie porywam, bo sprawa ze zmywarkami Frenke jest o tyle ciekawa, że w sprzedaży są dosłownie DWIE i różnią się tylko szerokością (45, 60) Nie wiem, o czym ma świadczyć tak uboga oferta, choć parametry zmywarka ma niezłe.

MIKROFALÓWKA - tu się przemęczać nie będę. Zycie mnie zmusiło, by była wolnostojąca i jestem na to życie z tego powodu trochę obrażona:) Bedzie Samsung siakiś taki, co by do piekarnika pasował. Powody? Dobry stosunek ceny do "zawartości" i możliwości tego mebelka i sam piekarnik. Też jest powodem. A co.

OKAP - oj, tu się koncepcja najczęściej zmienia, ostatnio wymyśliłam taki:

Falmec Ginevra 90 kolor antracyt, choć może do lodówki powinnam wziąć ten drugi... i 3 tygodnie czekania, bo w regularnej sprzedaży go tu (w Polsce) nie ma i z Włoch zdaje się sprowadzają. Opis lakoniczny "wyciszona praca silnika" - nie wiem, jak to ugryźć. Dodać mogę tyle, że silnik do niego wybieram taki, jak mi pasuje, kuchnię mam niejednoznacznie retro, nowoczesną też nie...(?!?) i CHYBA będzie pasował.

Za ustosunkowanie się do moich wymysłów wdzięczna będę wielce:D Za propozycje zmian też, jeśli waszym zdaniem niektóre są zbyt ryzykowne (wymysły, nie zmiany).

Ceny podanych urządzeń dla mnie do przyjęcia, choć na raz wszystkiego nie będzie. Ale to ma być na lata przecież...

Pozdrawiam serdecznie:) Ta Nowa :D

Zmywarkę wybierz inną:) Nie warta tej ceny. A te 36 db Plus 12 i mamy 48:) u innych producentów:)

popey111 powinien nosić miano Najlepszego Doradcy i na dodatek Bezinteresownego!!! Będę go chwalić na wszystkich odpustach :lol:

Pomógł mi bardzo i szybko i jeszcze namierzył mi płytę indukcyjną, która jest wyczarowana dla mnie Amica PI6511 SF. Nie ma o niej zbyt dużo opini bo linia INARI jest dość młodziutka ale kupuję to płytę w ciemno. Zobaczcie sami i poczytajcie o niej. Dla mnie Bomba a użykownik popey111 to 2 bomby!!!