Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oczyszczalnia na terenie aglomeracji

SylwesterB

Recommended Posts

Witam,

Rozpoczynam budowę domu, jako że kanalizacja nie jest dostępna, miałem w planach instalację biologicznej przydomowej oczyszczalni ścieków. Niestety odkryłem że granice aglomeracji (Kraków) zmieniły się niedawno i moja działka znajduje się w jej granicach. Sądziłem że zmusi mnie to jedynie do zakupu droższej oczyszczalni bio-chem która spełnia wymagania ustawy (Dz.U z 2014 r. poz.1800) i to wszystko. Niestety odkryłem że istnieje rozporządzenie Dyrektora Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej w sprawie warunków korzystania z wód regionu wodnego Górnej Wisły, obejmujące 5 województw, i jednym z punktów jest:

§ 17. Wprowadza się ograniczenia w korzystaniu z wód, polegające na zakazie:

2) wprowadzania do ziemi ścieków, z wyłączeniem wód opadowych i roztopowych, o których mowa

w art. 9 ust. 1 pkt 14 lit. c ustawy Prawo wodne:

b) na obszarze aglomeracji o których mowa w art. 43 ustawy Prawo wodne;

Opublikowane:

http://edziennik.malopolska.uw.gov.pl/WDU_K/2014/317/akt.pdf

Z późniejszymi zmianami:

http://edziennik.malopolska.uw.gov.pl/WDU_K/2017/6454/akt.pdf

Czy to oznacza że w moim przypadku nie ma możliwości instalacji przydomowej oczyszczalni i pozostaje szambo?

Ogólnie na terenie aglomeracji można budować oczyszczalnie z tym, że musi ona spełniać takie same warunki jak oczyszczalnia komunalna na terenie aglomeracji. Należy dokładnie przeczytać co tam jest napisane w tych aktach prawnych. Jak zadałbyś sobie choć troszkę trudu i przeczytał choć pierwsze 4 strony tego aktu wiedziałbyś, że możesz budować oczyszczalnie - dokładnie rozdział 4 - par. 15 i par 16. Ścieki muszą spełniać określone wymagania, które po wprowadzeniu nie pogorszą jakości wód.

• 3 weeks później...
Zadałem sobie trud i przeczytałem ten dokument już wcześniej. Paragraf 17 mówi o całkowitym zakazie wprowadzenia ścieków do gleby na terenach aglomeracji w regionie wodnym Górnej Wisły, taka jest również interpretacja urzędników oraz prawników WKŚ. Pozostaje więc zbiornik bezodpływowy albo WSA...

• 7 months później...

Stoję przed tym samym problemem, czyli plan był budowy oczyszczalni, ale że działka jest w aglomeracji krakowskiej, to pojawiły się problemy. Biegam teraz od ustawy do ustawy i już sam nie wiem, która jest obowiązująca. Jest to wspomniane w pierwszym poście rozporządzenie Dyrektora Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej w sprawie warunków korzystania z wód regionu wodnego Górnej Wisły, które zabrania oczyszczalni.

Ale znalazłem Rozporządzenie Ministra Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej z dnia 12 lipca 2019r

http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20190001311/O/D20191311.pdf

§11 p5. Ścieki pochodzące z własnego gospodarstwa domowego lub gospodarstwa rolnego, zlokalizowanego w aglomeracji, mogą być wprowadzane do ziemi w ramach zwykłego korzystania z wód, w granicach gruntu stanowiącego własność wprowadzającego, jeżeli są spełnione łącznie następujące warunki:

1) ich ilość nie przekracza łącznie 5,0 m3 na dobę;

2) nie przekraczają najwyższych dopuszczalnych wartości substancji zanieczyszczających właściwych dla RLM aglomeracji, na obszarze której zlokalizowane jest gospodarstwo, określonych w załączniku nr 3 do rozporządzenia;

3) miejsce ich wprowadzania do ziemi jest oddzielone warstwą gruntu o miąższości co najmniej 1,5m od najwyższego użytkowego poziomu wodonośnego wód podziemnych.

Teraz nie wiem, czy dla regionu wodnego Górnej Wisły obowiązuje rozporządzenie ministra, czy wcześniejsze dyrektora?

• 3 months później...
W gminie Kocmyrzów-Luborzyca zmieniają MPZP między innymi w zakresie nakazu szamba. Zmiana wynika z procedury naprawczej nałożonej przez Urząd Wojewody. Przymus stosowania zbiorników szczelnych ma być zastąpiony na "postępowanie zgodnie z przepisami odrębnymi". Warto sprawdzić czy w pozostałych gminach małopolski również nie zaczął się proces naprawy. Edytowane przez Emtebe