rypek1 25.03.2019 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Cześć wszystkim, jako że nie bardzo się znam na hydraulice piszę do Was z prośbą o poradę. Woda kapie na łączeniu tej białej rury z siwą, jak i delikatnie poci się w miejscu gdzie biała rura wchodzi w ścianę. Całą instalację (siwe rury) rozmontowałem i przeczyściłem. Jednak to nic nie pomogło. I tak na logikę: albo łączenie tej białej rury z siwą jest jakoś słabo uszczelnione, ale odpływ który jest w ścianie jest zatkany? Jakieś porady jak z tym powalczyć? Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 25.03.2019 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Najprawdopodobniej nieszczelność powoduje tzw uszczelka wargowa, trzeba ją wymienić na nową. Inny problem jest taki, że odpływ jest niefortunnie wysoko, i woda tworzy "syfon" dość, że w dedykowanym zlewozmywakowym to i rurze odpływowej. Być może, że sama wymiana uszczelki pomoże, jeśli nie trzeba to trochę przerobić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 25.03.2019 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Na Twoim zdjęciu umieściłem jaki jest obecnie poziom wody w "syfonie" przy tak podłączonej instalacji( czerwona) . Najlepiej jakby było tak jak zielona, ale...można zrobić szczelnie - im nowsza uszczelka w rurze w ścianie i bardziej przylegająca do tej złączki elastycznej (elementowi gładkiemu) tym lepiej. Po prostu woda w tym miejscu powinna być okresowo, jak to w kanalizacji odpływowej (na czas tylko odpływu wody podczas korzystania ze zlewozmywaka) , a nie stale co właśnie jest u Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rypek1 27.03.2019 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 Hej, wiem, że odpływ jest trochę za wysoko, ale przez umieszczoną w tej szafce butlę gazową nie można było inaczej zrobić (znaczy pewnie można było, ale tak było komuś najłatwiej) Nie ciekło tak prawie 20 lat, więc jakoś to się tam trzyma Dałem nowe uszczelki (wargową na łączeniu i klinową przy ścianie) i założyłem odwrotnie rurę która wchodzi w ten element elastyczny. Ta rura była w kształcie litery L i ta dłuższa część była w tym elastycznym elemencie, teraz zarobiłem na odwrót co dodatkowo podniosło 'poziom wody'. Od wczoraj spokój. Także wielkie dzięki za nakierowanie na rodzaj uszczelki i ogólne porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 27.03.2019 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 Proszę bardzo.Skoro masz tam butlę , to zawsze jest ryzyko , że można to "zruszyć" i znów będzie nieszczelne.Może warto się zastanowić aby to połączenie było na prawie stałe - piszę prawie bo da się to jeśli zajdzie potrzeba rozłączyć. - kup[ić klej sylikonowy(nie sylikon) w niewielkiej tubie (szkoda kasy) i sklepić połączenia. Takim klejem kiedyś kleiło się szyby na akwaria. Takie połączenie staje się bardziej trwałe i nie przeszkadza mu ruch tej elastycznej rury, nawet jeśli jest np podczas wymiany butli na pełną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts