Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki klimatyzator wybrać

Recommended Posts

A ja w ubiegłym roku kupiłem GREE AMBER 6,6 kW, model GWH18YD-K6DNA1A na R32, sam zamontowałem i podłączyłem- jestem mega zadowolony w okresie przejściowym grzał jak szalony - teraz zastępuje kominek. Tylko tydzień "zbijał" temperaturę i dawał radę. Chodzi cicho, sterowanie i obsługa super. W tym roku odpiszę go od podatku będzie jeszcze tańszy.

A ja w ubiegłym roku kupiłem GREE AMBER 6,6 kW, model GWH18YD-K6DNA1A na R32, sam zamontowałem i podłączyłem- jestem mega zadowolony w okresie przejściowym grzał jak szalony - teraz zastępuje kominek. Tylko tydzień "zbijał" temperaturę i dawał radę. Chodzi cicho, sterowanie i obsługa super. W tym roku odpiszę go od podatku będzie jeszcze tańszy.

Skomplikowane takie podłączanie? U mnie niestety nie wystarczy standardowa długość przewodów więc jeśli trzeba dorabiać to i pompa próżniowa potrzebna. Hmmm czyli klime można odliczyć od podatku? To jeśli wydam 3000zł to z 500zł jeszcze by zwrotu wpadło za rok? Dobrze kombinuje?

Skomplikowane takie podłączanie? U mnie niestety nie wystarczy standardowa długość przewodów więc jeśli trzeba dorabiać to i pompa próżniowa potrzebna. Hmmm czyli klime można odliczyć od podatku? To jeśli wydam 3000zł to z 500zł jeszcze by zwrotu wpadło za rok? Dobrze kombinuje?

Pompa próżniowa musowo bo czynnik jest tylko w zewnętrznej jednostce;)

Da się to spokojnie zrobić samemu jeśli ma się gdzie wypożyczyć pompę podciśnienia. Przewody również da się tak obliczyć, aby pasowały na wymiar (+- 0,5m to nie problem) chyba, że ma się praskę do przewodów miedzianych to spokojnie można ciąć.

Ja w jeden dzień montowałem - mechanika, a w drugi dokręcałem, ponad 2h robiłem podciśnienie i po podłączeniu "hula" do dzisiaj( gwarancje podbiłem i spokój)

(Wiem, że da się wykonać samemu montaż, a serwis klimatyzacji zrobi podciśnienie, sprawdzi i wypełni dokumenty) - nie ma czegoś takiego jak standardowa długość przewodów :)

Tak odpisuje się od podatku jako pompę ciepła.

Pompa próżniowa musowo bo czynnik jest tylko w zewnętrznej jednostce;)

Da się to spokojnie zrobić samemu jeśli ma się gdzie wypożyczyć pompę podciśnienia. Przewody również da się tak obliczyć, aby pasowały na wymiar (+- 0,5m to nie problem) chyba, że ma się praskę do przewodów miedzianych to spokojnie można ciąć.

Ja w jeden dzień montowałem - mechanika, a w drugi dokręcałem, ponad 2h robiłem podciśnienie i po podłączeniu "hula" do dzisiaj( gwarancje podbiłem i spokój)

(Wiem, że da się wykonać samemu montaż, a serwis klimatyzacji zrobi podciśnienie, sprawdzi i wypełni dokumenty) - nie ma czegoś takiego jak standardowa długość przewodów :)

Tak odpisuje się od podatku jako pompę ciepła.

Dzieki za odpowiedz :) byl dzis u mnie montazysta i jednkstke 3.6KW wycenil na 2950 z 3 przewiertami i nacieciem kawalka sciany zeby korytek nie robic. Cena wydaje mi sie atrakcyjna. Pytalem go o odliczenie od podstku to byl troche zaskoczony ale mowil ze to juz wszystko jest na 8% vat to odliczac nie ma co raczej. PV tez mialem na 8% a normalnie sie odlicza tyle co na fakturze minus 5 tys. Czy w przypadku klimy tez mkloge calosc z FV czyli zakladam te 2950 odpisac od podatku?

. Czy w przypadku klimy tez mkloge calosc z FV czyli zakladam te 2950 odpisac od podatku?

Tak , jeśli np PC rozliczyłeś dwa lata temu to w tym roku 2021 jest ostatnim rokiem w którym możesz to odliczyć.

Jeśli natomiast w ubiegłym to masz jeszcze ten i przyszły rok na odliczenia.

Tak , jeśli np PC rozliczyłeś dwa lata temu to w tym roku 2021 jest ostatnim rokiem w którym możesz to odliczyć.

Jeśli natomiast w ubiegłym to masz jeszcze ten i przyszły rok na odliczenia.

PC? Masz na myśli PV? PV montowałem w tamtym roku a rozliczałem w tym. Klime chciałbym zamontować w tym i rozliczyć w następnym. Rozumiem że w takim układzie można sobie to odpisać od podatku? :)

Można odliczyć klimatyzator, dla pewności najlepiej jest poprosić o wystawienie faktury na pompa ciepła - model klimatyzatora. Pv nic do tego nie ma nie wiem skąd taki dziwny pomysł :confused:

• 3 weeks później...

Witam,

Zachęcam do zapoznania się z ofertą klimatyzatorów z serii Climate marki Bosch. Są to klimatyzatory oparte o nowoczesne rozwiązania charakteryzujące się wysoką efektywnością i łatwością w montażu i eksploatacji.

Polecam kontakt z autoryzowanym partnerem. Na poniższej stronie może Pan znaleźć partnera znajdującego się z pobliżu Pana miejsca zamieszkania:

https://www.bosch-thermotechnology.com/pl/pl/autoryzowani-partnerzy/dealersearch/

Pozdrawiam

Konsultant Bosch Termotechnika

• Like 1

Jakością i technologią. A czym przewyższa Opel który jest dwa razy droższy od Daci? Jak widać amatorów jest sporo na jedno i na drugie auto, tak samo z klimatyzatorami dla każdego coś dobrego.

Tylko Opel składa klimatyzatory w swoich fabrykach tak samo jak dacia.

W przypadku klimatyzacji ;)

Cóż Viessmann kupuję klimatyzatory w Chinach od GREE i okleja naklejkami swoimi - różnica w cenie znaczna.

W przypadku BOSCH-a myślę że jest identycznie.

Śmiem sądzić że nie mają swoje fabryki od klimatyzacji.

Na liniach produkcyjnych dużych producentów składają ich urządzenia, oni brendują i sprzedają z odpowiednią marżą bo to BOSCH.

Tak jest z pompami ciepła, rekuperatorami, klimatyzatorami.

Jedno urządzenie dużo nazw i marek.