xgavrys 25.03.2019 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Drodzy moi Od kilku dni mam w głowie dwa pytania przez które nie mogę spać w nocy. Mój dom w stanie surowym otwartym zadaszonym czeka na kolejne ekipy, a ja nie za bardzo wiem jak rozwiązać dwa problemy. 1 . Wentylacja grawitacyjnaZgodnie z projektem w 3 pomieszczeniach(garaż, kuchnia, łazienka) będę montował kratki wentylacyjne ale powiem szczerze, że nie MMA pojęcia jak się za to zabrać. W kuchni z racji użytkowania kuchenki gazowej muszę mieć dwa otwory wentylacyjne poprowadzone do dwóch dachówek z otworami kominowymi.Planujemy zamontować okap przyczepiany do sufitu w formie tuby. Pytanie numer 1 to czy otwór wentylacyjny mogę zamontować w suficie i czy przy drugim otworze kratka wentylacyjna również może być zamontowana na suficie ? Szczerze to nie wiem jak się za ten temat zabrać bo nie wyobrażam sobie wiercenia w ścianach by wyjść z poddasza użytkowego na zewnątrz by ponownie wejść do budynku od bocznej ściany. Budynek jest budowany z porothermu 26 cm. Czytałem, że przez kratkę na suficie może dochodzić do skraplania się wilgoci. Nie chciałbym by coś kapało na okap i głowy domowników. 2. Ściana kolankowaNa moim poddaszu użytkowym mam ściany kolankowe dookoła poddasza. Dach ocieplany będzie piana otwarto-komorkowa. Jak po bożemu powinienem zabezpieczyć ściany kolankowe by nie tracić ciepła. Wiem że mogę wstawić wełnę pomiędzy więźbę ale czy takie rozwiązanie będzie najlepsze ? Co myślicie o pomyśle stwierdzenia stelaża od strony zewnętrznej i zapianowanie całości podczas ocieplania dachu ? Przepraszam za laickie pytania ale niestety nie jestem specjalistą jeśli chodzi o pracę budowlane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris2682 26.03.2019 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Ci do ściany kolankowej się nie wypowiadam. Wentylację w suficie często kapia. Te w ścianie też ale tak nie widać. Jest to mała ilość wody i te ścienne sobie radzą. Na sufitowych często widać zaciek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 29.03.2019 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 (edytowane) Ja okolice murłaty ocieplam w ten sposób, że od wewnątrz do murlaty przyklejam Styrodur, a od zewnętrznej strony przykleje 4cm styropian od wieńca aż do deskowania, a następnie od z obu stron go solidnie zapianuje, to nie musi byś estetycznie, bo będzie przykryte podbitka . Styropian elewacyjny dojdzie tylko do wysokości wieńca. edit: w moim dzienniku jest szkic jak to planuję zrobić. Edytowane 30 Marca 2019 przez Robaczywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts