Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie,

jako, że od jakiegoś czasu przeglądam forum muratora i widzę, że macie naprawdę ogromną wiedzę w różnych dziedzinach, postanowiłam odważyc się i zadać Wam nurtujące mnie od dawna pytanie...

Jesteśmy na etapie przekształcania ziemi, tj. poszedł wniosek do gminy, otrzymaliśmy odpowiedź o tym, że ma zostać zwołana rada na której nasza prośba ma zostać rozpatrzona, ale czy pozytywnie... Działka znajduje się na końcu wsi, od ostaniego domu dzieli ją jeszcze jedna działka (z możliwością zabudowy) jest do niej normalna droga dojazdowa.

Czytałam kiedyś ale gdzieś mi to umknęło, że istnieje możliwość uzyskania pozwolenia na budowę w trakcie przekształcania gruntu.

Czy faktycznie tak jest? Czy mamy jakiekolwiek szanse na uzyskanie takiego pozwolenia a przekształcenie będzie się odbywało w swoim czasie?

Może i naiwne pytanie ale formalności w tym kraju są w stanie ostudzić zapał nawet najbardziej rozochoconych budowniczych ;-) Dlatego liczę na Waszą wiedzę i doświadczenie w tym temacie....

Z góry bardzo dziękuję za jakąkolwiek pomoc!

Jest oznaczona w planie jako rolna. Działka obok jest pod zabudowę a na kolejnej już są domy.

Ponoć przepisy się zmieniły i teraz obok rolnej musi być wybudowany dom a nie jak wcześniej działka budowlana ale nie wiem na ile rzetelna jest ta informacja a w internecie piszą różnie.. Chyba w geodezji dowiem się najwięcej...

A może posiada Pan taką wiedzę?

Właśnie tak też usłyszeliśmy... Najdziwniejsze jest tylko to, że grunt jest klasy IV co oznacza, że mogłaby o tym zadecydować jedynie rada a jednak Pani z gminy poinformowała nas, że wniosek musi zatwierdzić minister. A przecież to wymagane jest jedynie przy klasach I-IIi.

Odnoszę wrażenie jakby człowiek człowiekowi celowo utrudniał życie... No nic, marzenia o domu były i się zmyły... ;-)