booot 26.03.2019 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 WitamTaras zrobiony w zeszłym roku (modrzew). Teraz chcialem to zadaszyć. Plan mam taki że dam dwie belki nad tarasem, poprzecznie do niego i oprę je na dwóch słupach przed tarasem ktore połącze górą jeszcze dodatkową belką. Te belki pionowe postawie na zabetonowanych kotwach typu U. Najwieksza dla mnie zagadka jak przymocować te poziome dwie belki nad tarasem do muru domu ktory przeciez ma na sobie 16cm styro plus klej i tynk wiec razem prawie 18cm. Myslalem żeby na wysokosci betonowego stropu wwiercić sie i dać tam na długich szpilakach też takie kotwy typu U i do nich przykrecic te drewniane belki. Tylko czy takie szpilki wytrzymają cięzar tych belek. W koncu to tylko jeden punkt mocowania takiej belki do muru i do tego prawie 20cm bez podparcia (przestrzeń w styropianie). Zadaszenie chce zrobić jakies 3.5m (szerokość) i 3m (glebokość). W srodku bedzie jakas nieprzemakalna tkanina, nie wiem jeszcze czy coś jak zagiel czy skladana na linkach roleta rzymska. W kazdym razie to bedzie leciutkie (przynjamniej jak bedzie suche).Jak wy mocowaliście zadaszenie do ocieplonego budynku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mendium 26.03.2019 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Ja bym zrobił osobno stojącą konstrukcje na słupach drewnianych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
booot 26.03.2019 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Słupy przy ścianie budynku to same problemy. Po pierwsze musiałbym pruc taras przy scianie, po drugie słupy przeszkadzaja potem w uzytkowaniu, przesuwnaiu mebli itp, po trzecie zbiera sie brud na elewacji w okolicach slupów a po czwarte po co do tak lekkiej konstrukcji te słupy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 26.03.2019 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Belkę najlepiej powiesić na prętach gwintowanych bez żadnych bajerów. Pręty kotwione na kotwy chemiczne. W miejscach gdzie są pręty pomiędzy mur a belkę dajesz odpowiedni dystans, który usztywni całą konstrukcję. Może to być drewno, xps bądź nawet purenit. Do wyboru do koloru. Oczywiście w belce frezujesz odpowiedni otwór aby ukryć pręta z nakrętką i podkładką. Później flekujesz i jest piknie i stabilnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mendium 27.03.2019 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 Słupy przy ścianie budynku to same problemy. Po pierwsze musiałbym pruc taras przy scianie, po drugie słupy przeszkadzaja potem w uzytkowaniu, przesuwnaiu mebli itp, po trzecie zbiera sie brud na elewacji w okolicach slupów a po czwarte po co do tak lekkiej konstrukcji te słupy ? W takim przypadku słupy stanowią niezależną konstrukcję nie połączoną z budynkiem ściany, nie trzeba niszczyć styropianu. Teraz na wiosnę będę znajomym stawiał taką konstrukcję. U siebie w domku natomiast przygotowałem podpórki w kształcie litery T wypawane z profili 20x40. Daszek T jest przykręcony do wieńca kotwami. Całość jest obrobiona styropianem i wystaje kilkanaście cm poza ściankę. Na tym będzie leżała belka - murłata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts