helga0 20.10.2004 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 Czy robiąc fundamenty, trzeba wcześniej w wykopie założyć deskowanie. Mam dwóch znajomych, którzy budują obok siebie domy. Jeden starannie założył deskowanie, drugi powiedział, że to nie jest niezbędne, jeśli grunt nie jest przepuszczalny. A Wy deskowaliście czy nie? Pytanie jest istotne, bo koszt fundamentów bez deskowania, a z deskowaniem jest dość znaczny. Słyszałam również o rozwiązaniu z fiolią w wykopie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.10.2004 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 Są również wypożyczalnie, w których możesz wypożyczyć takie elmenty jak na duzych budowach. Zaletą są równe i czyste ściany co jest ważne przy ich ocieplaniu, izolacji.Nawet jak kupisz deski to gwarantuję Ci, że i tak zostaną wykorzystane na budowie. I jeszcze będzisz dokupowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał_B. 20.10.2004 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 Ja lałem beton bezpośrednio do fundamentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 20.10.2004 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 U mnie nawet folii nie było-glina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 20.10.2004 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 Podstawą domu jest fundament, dlatego zrobiony został u mnie tak jak powinien być zrobiony tzn. ławy w szalunkach. Jest to oczywiście bardziej pracochłonne rozwiązanie niż lanie betonu w grunt ale na pewno lepsze. Oczywiście lanie betonu bezpośrednio w grunt jest dopuszczalene tak, jak wiele innych rzeczy, które robi się w czasie budowy domu z oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 20.10.2004 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 Akurat.O wiele ważniejsze jest odpowiednie zbrojenie i wymiary ław .Helgo!Jeśli masz odpowiedni grunt to nie musisz robić szalunków-szkoda pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent 20.10.2004 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 ja miałem grunt rodzimy dopiero na głębokosci 1,9m , a na wierzchu czarnoziem torł i kupe śmieci. szalowane ławy, potem fundamenty, izolacja p-wilgociowa i na końcu wszystko obsypane piaskiem i zagęszczone. jakbym miał lepszy grunt i niższy poziom wód gruntowych to nie zawracałbym sobie szalowaniem głowy. u mnie było tyle wody że przy normalnym wykopie pod fundamenty ściany urobiska osuwały się i nie było możliwości wylania betonu do wykopu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 20.10.2004 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 Podstawą domu jest fundament, dlatego zrobiony został u mnie tak jak powinien być zrobiony tzn. ławy w szalunkach. Jest to oczywiście bardziej pracochłonne rozwiązanie niż lanie betonu w grunt ale na pewno lepsze. Oczywiście lanie betonu bezpośrednio w grunt jest dopuszczalene tak, jak wiele innych rzeczy, które robi się w czasie budowy domu z oszczędności. taaaaaa jaaaaasne wszystko zalezy od gruntu rodzimego ... jesli jest odpowiedni nie trzeba deskowac bo i po co ? Przez moja gline nawet woda nie chce przechodzic a co dopiero mialoby sie stac z betonem ? Podstawa jest poprawne wylanie law fundamentowych - tzn z dobrego betonu, przy odpowiednich wymiarach i z odpowiednim zbrojeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts