Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Deskować, czy nie deskować?

helga0

Recommended Posts

Czy robiąc fundamenty, trzeba wcześniej w wykopie założyć deskowanie. Mam dwóch znajomych, którzy budują obok siebie domy. Jeden starannie założył deskowanie, drugi powiedział, że to nie jest niezbędne, jeśli grunt nie jest przepuszczalny. A Wy deskowaliście czy nie? Pytanie jest istotne, bo koszt fundamentów bez deskowania, a z deskowaniem jest dość znaczny. Słyszałam również o rozwiązaniu z fiolią w wykopie...

Są również wypożyczalnie, w których możesz wypożyczyć takie elmenty jak na duzych budowach. Zaletą są równe i czyste ściany co jest ważne przy ich ocieplaniu, izolacji.

Nawet jak kupisz deski to gwarantuję Ci, że i tak zostaną wykorzystane na budowie. I jeszcze będzisz dokupowała.

Podstawą domu jest fundament, dlatego zrobiony został u mnie tak jak powinien być zrobiony tzn. ławy w szalunkach. Jest to oczywiście bardziej pracochłonne rozwiązanie niż lanie betonu w grunt ale na pewno lepsze. Oczywiście lanie betonu bezpośrednio w grunt jest dopuszczalene tak, jak wiele innych rzeczy, które robi się w czasie budowy domu z oszczędności.

ja miałem grunt rodzimy dopiero na głębokosci 1,9m , a na wierzchu czarnoziem torł i kupe śmieci. szalowane ławy, potem fundamenty, izolacja p-wilgociowa i na końcu wszystko obsypane piaskiem i zagęszczone. jakbym miał lepszy grunt i niższy poziom wód gruntowych to nie zawracałbym sobie szalowaniem głowy. u mnie było tyle wody że przy normalnym wykopie pod fundamenty ściany urobiska osuwały się i nie było możliwości wylania betonu do wykopu.

Podstawą domu jest fundament, dlatego zrobiony został u mnie tak jak powinien być zrobiony tzn. ławy w szalunkach. Jest to oczywiście bardziej pracochłonne rozwiązanie niż lanie betonu w grunt ale na pewno lepsze. Oczywiście lanie betonu bezpośrednio w grunt jest dopuszczalene tak, jak wiele innych rzeczy, które robi się w czasie budowy domu z oszczędności.

taaaaaa jaaaaasne :roll: :roll: wszystko zalezy od gruntu rodzimego ... jesli jest odpowiedni nie trzeba deskowac bo i po co ? Przez moja gline nawet woda nie chce przechodzic a co dopiero mialoby sie stac z betonem ?

Podstawa jest poprawne wylanie law fundamentowych - tzn z dobrego betonu, przy odpowiednich wymiarach i z odpowiednim zbrojeniem.