Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa podjazdu do domu - krok po kroku

Recommended Posts

Cześć,

planuję budowę podjazdu do domu z kruszywa (kliniec/grys), ponieważ w okresie deszczowym jest problem z wyjazdem (wszędzie pełno błota, auta czasami grzęzną) i mam kilka pytań:

1. Czy sposób postępowania jest prawidłowy, czy warto coś zmienić:

• Zebranie ziemii na głębokość ok. 30cm
  • Usypanie klińca o dużej frakcji
  • Ubicie podłoża
  • Usypanie klińca o mniejszej frakcji
  • Ubicie podłoża

2. Czy stosować geowłókninę - jeżeli tak to w jaki sposób? Ułożyć ją na dnie po wybraniu 30cm ziemii, czy przysypać jakąś frakcją i dopiero wtedy ułożyć?

3. Co zrobić, żeby kruszywo się nie zapadało w ziemii - mam znajomego, który wsypał kilkadziesiąt ton na podjazd i dzisiaj praktycznie nie widać żwiru, tylko ziemię - co prawda podjazd utwardzony, ale wszystko weszło w ziemię.... czy da się temu jakoś zaradzić?

4. Czy na którymś etapie z punktu 1 powinienem podsypać piasek, czy jest on potrzebny - jeżeli tak, to w którym momencie?

pozdrawiam,

Przemek

Podjazd na osobówki czy samochody "do budowy"?

Geowłóknina jest zbędna pod warunkiem że jako pierwszą warstwę od dołu zastosujesz jak najgrubsze rozmiary materiału.

Kamień polny np. 30 cm głębokości koryta bd mało. Jeżeli warunki gruntowe trudne to przynajmniej 40 cm.

Osobiście zrobiłem już kilka wjazdów na glinie za pomocą jako podstawę wjazdu kamień polny jak największy, ludzie darmo go rozdają.