przemek89k 26.03.2019 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Cześć, planuję budowę podjazdu do domu z kruszywa (kliniec/grys), ponieważ w okresie deszczowym jest problem z wyjazdem (wszędzie pełno błota, auta czasami grzęzną) i mam kilka pytań: 1. Czy sposób postępowania jest prawidłowy, czy warto coś zmienić: Zebranie ziemii na głębokość ok. 30cmUsypanie klińca o dużej frakcji Ubicie podłoża Usypanie klińca o mniejszej frakcji Ubicie podłoża 2. Czy stosować geowłókninę - jeżeli tak to w jaki sposób? Ułożyć ją na dnie po wybraniu 30cm ziemii, czy przysypać jakąś frakcją i dopiero wtedy ułożyć? 3. Co zrobić, żeby kruszywo się nie zapadało w ziemii - mam znajomego, który wsypał kilkadziesiąt ton na podjazd i dzisiaj praktycznie nie widać żwiru, tylko ziemię - co prawda podjazd utwardzony, ale wszystko weszło w ziemię.... czy da się temu jakoś zaradzić? 4. Czy na którymś etapie z punktu 1 powinienem podsypać piasek, czy jest on potrzebny - jeżeli tak, to w którym momencie? pozdrawiam,Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 27.03.2019 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 Podpinam się, bo to samo mnie czeka.Odnośnie pkt 3, moim zdaniem położenie geowłókniny rozwiąże ten problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 27.03.2019 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 Podjazd na osobówki czy samochody "do budowy"?Geowłóknina jest zbędna pod warunkiem że jako pierwszą warstwę od dołu zastosujesz jak najgrubsze rozmiary materiału.Kamień polny np. 30 cm głębokości koryta bd mało. Jeżeli warunki gruntowe trudne to przynajmniej 40 cm. Osobiście zrobiłem już kilka wjazdów na glinie za pomocą jako podstawę wjazdu kamień polny jak największy, ludzie darmo go rozdają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek89k 27.03.2019 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 Zwykły podjazd do garażu pod auta osobowe - geowłókninę właśnie dzisiaj kupiłem, przeczytałem że jednak warto stosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nass 02.04.2019 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2019 A dowiedziałeś się jak tą geowłókninę montować? W sensie na grunt czy warstwę piasku/żwiru? I czy trzeba ją najpierw czymś przysypać czy od razu kruszywo?Kupiłeś poliestrową czy polipropylenową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts