Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pellet czy ekogroszek. Proszę o radę :/

mariopi

Recommended Posts

Kamen to lokalny producent kotłów i produkuje je bardzo dobrze :)

Cena tego modelu to ok 10tyś.

Kocioł wyposażony jest w palnik Venma pełny automat z samoczyszczeniem.

Znajomy ma takowy, dom ok 118m, deklaruje, że od września spalił 2.5 tony. Temperatura w domu nie schodzi poniżej 22 stopni. Kocioł bezobsługowy.

Poleca. No i to spalanie również bardzo obiecujące.

Natomiast Seko - może w tym przypadku masz rację. Zainspirował mnie ten filmik :)

https://www.youtube.com/watch?v=wIxMN-Vk2ew&t=603s

Z eko-groszku rozważałem jeszcze piece Ogniowo...

Jak to na filmiku gość mówi"piec rewelacja spalił tylko 2,5t.Zapomniał tylko dodać ,że w tym roku zimy nie było :D to i rewelacyjne spalanie wyszło.Jeśli on nigdy nie miał prawdziwego bezobsługowego źródła ciepła w domu to taki piec będzie dla niego rewelacją.Ja też swojego jak się uprę nie będę czyścić przez sezon bo ma palnik "samoczyszczący" a co to znaczy ja już wiem z praktyki a Ty masz tylko wyobrażenie , że zapewne naprawdę się to samo czyści i palcem nie kiwniesz:D Celowo napisałem ,że ten przydomek "lux" w Kamenie w nazwie to za ten wymiennik poziomy dlatego że na tego typu wymienniku zgodnie z zasadami fizyki pył DUŻO szybciej osiądzie jak na pionowym i nie chodzi tu o to ,że będzie nieładnie w piecu wyglądało tylko ciepełko będzie Ci w komin uciekało zamiast oddać na obieg grzewczy:D.A jak piec nie ma czujnika temperatury wylotu spalin to gość żyje w błogim przekonaniu że se super piec kupił.To jest taka prosta zasada i zależność w piecu pelletowym.Chcesz to kupuj Twoja sprawa w tym keszu masz przy nowo powstającym domu kable grzejne i to jest prawdziwie bezobsługowe grzanie a nie jakieś tam piece na ekogrochy. Wyczyść taki to pogadamy i zapytamy o wrażenia z bezobsługowości:)

jasne, i ma sprawność taką jak w labie przy tych 20%?

pierdu, pierdu, a walizka po peronie skacze.

edit: jeszcze napisz, ze zmierzyłeś te 20%? a może sterownik tylko pokazał?

na pewno nie chodzi na 1 czy 2% bo nigdy by nie przeszedł w podtrzymanie i na pewno nie grzeje na pałę ... pokazując 20% nie leci na 50 bo temperatura rośnie nieznacznie , dużo wolniej niż na innych poziomach mocy . Parametry wymierzył producent i dopiero wypuścił na rynek swój kociołek , bo gdyby tego nie zrobił to kocioł nie chodziłby płynnie ,a waliłby od maksa do minimum , nie wiem w ciągu minuty albo częściej .

Z innego tematu

W Defro ustawiasz kocioł pod pellet, czasy podawania, przerwy, siła nadmuchu itd.

w takim kotle to owszem , może być problem z ustaleniem sprawności czy czegokolwiek ...

Wiecie, najgorsze jest to, że my sie produkujemy a autor tematu i tak zrobi swoje i kupi kocioł na węgiel, tak to zazwyczaj wygląda.

Kupi dobry 5 klasy to żałował na pewno nie będzie , jak jeszcze kupi z dobrym palnikiem np sv-200 to nie ma w tym nic złego ani zdrożnego a przeginanie w drugą stronę że to be a to fajne do niczego nie prowadzi , kotły 5 klasy są dobre i kropka byle nie kosztował 15 tysi .

"Cudze chwalicie a swego nie znacie"

Ooooo to to :)

Ja też wolę mieć producenta w kraju a nie liczyć że jak coś walnie to włosi mi wyślą część za miesiąc :)

Kamen robi bardzo dobre kotły, mam ich kotły w ofercie już kilka lat, palnik Vena to również bardzo dobry palnik, mam kilkanaście kotłów na tych palnikach koło siebie zamontowanych gdybyś dostał ten palnik jeszcze ze sterownikiem Pello to już full wypas ale nie wiem czy uda Ci się go z nim wydrzeć, ja mam Venmy z Pello.

Pierwsze słyszę żeby był problem z serwisem kotłów włoskich. Rozumiem że jezdzicie polskimi autami bo na części do Volkswagena musicie czekać miesiąc kiedy przyjadą z Niemiec.

Poza tym Karoka Ty jako naczelna inkwizycja ds. nawracania ludzi na tory ekologii dziwne że nie wspomnisz tu, że każdy Twój weglak będzie w tym domu przewymiarowany.

Jak wielu stoję przed dylematem zakupu pieca do nowo wybudowanego domu.

Zapotrzebowanie 12kW -> http://cieplowlasciwie.pl/wynik/5icd

Naczytałem i nasłuchałem się wiele na temat spalania ekogroszkiem i pelletem

Generalne pytanie -> Czy ilość spalanego ekogroszku mniej więcej pokrywa się z ilością pelletu?

Opinie są rozbieżne. W teorii ilość spalanego pelletu powinna być ok. 30% wyższa od ekogroszku. Ale czy rzeczywiście tak jest w praktyce?

A piece jakie rozważam:

Pellet

Kamen Kompakt Lux 12kW:

https://www.kamen.com.pl/produkty/kotly-5-klasy/kamen-pellet-kompakt-lux/

Ekogroszek:

Seko Maxx Le 14kW

http://www.seko.pl/kotly_piece/piece_5_klasa_dotacje-2-2/

Proszę co to za pytanie dla nowo budowanego domu w dobie eliminacji paliw stałych, niedługo będą kary i podatki skłaniające do likwidacji takich pieców. To jest przykre że zatruwasz siebie i innych dla iluzji rzekomej taniości utrzymania domu.

Wracając do tytułu tego wątku ;" Pellet czy ekogroszek?" Porównam to pytania co lepiej wybrać zrobić laskę czy dać dupy?

Proszę co to za pytanie dla nowo budowanego domu w dobie eliminacji paliw stałych, niedługo będą kary i podatki skłaniające do likwidacji takich pieców. To jest przykre że zatruwasz siebie i innych dla iluzji rzekomej taniości utrzymania domu.

Wracając do tytułu tego wątku ;" Pellet czy ekogroszek?" Porównam to pytania co lepiej wybrać zrobić laskę czy dać dupy?

Ekogroszek już został skreślony z listy. Nie tylko ze względu na opinie w tym temacie, ale również wiele innych informacji.

PS. Zanim doszło by do wprowadzenia zakazów palenia ekogroszkiem to chyba 2 razy siadłby mi kocioł. Zauważ, że ciągle państwo dofinansuje zakup kotła na ekogroszek. Naprawdę jeśli to nastąpi to nie w tym i przyszłym dziesięcioleciu.

Z pelletem tym bardziej - pewnie po drodze wymiana kotła (a przynajmniej palnika) z 4 razy.

Więc na dzień dzisiejszy zakazy to chyba najmniejszy problem, który powinienem rozpatrywać.

Pompy ciepła lub wybór kotła pelletowego to inne tematy.

Odpowiedź na pytanie już znam, a przynajmniej wiem, że nie rozpatruje już ekogroszku.

Dzięki za pomoc i proponuje zamknąć wątek.

Edytowane przez mariopi

Pierwsze słyszę żeby był problem z serwisem kotłów włoskich.

Palisz 4 miesiące z dojazdami jak się mówi. Czy potrzebowałeś jakiejś części poza jakimś błachym czujnikiem? nie.

Poczekaj aż się coś zesra. Wiesz i w polsce jeden producent polski zaczął montować palniki groszkowe innego polskiego producenta i ten co produkował te super palniki zwinął namioty i przestał produkować te super palniki i ten producent kotłów został z ręką nocniku bo gwarancja palnika 2 lata a nie idzie nic do niego dokupić bo namioty pozwijane.

Poza tym Karoka Ty jako naczelna inkwizycja ds. nawracania ludzi na tory ekologii dziwne że nie wspomnisz tu, że każdy Twój weglak będzie w tym domu przewymiarowany.

Oczywiście że na nowo budowane domy nie ma kotła na paliwo stałe który będzie odpowiedni dobrany mocą do zapotrzebowania do strat ciepła który będzie generował ten nowy dom. Eliks to nie ja wcisnąłem Ci kit że kocioł 24kW to jest to co jest dla Ciebie najlepsze a teraz wychodzi że potrzeba Ci było kotła 5kW :)

Oczywiście w swojej niewiedzy możesz być dalej zadowolony i wstawiać linki do strony Puławiaka, hehe

Poczekaj aż się coś zesra

Ok, poczekam.

Eliks to nie ja wcisnąłem Ci kit że kocioł 24kW to jest to co jest dla Ciebie najlepsze a teraz wychodzi że potrzeba Ci było kotła 5kW :)

Nie manipuluj faktami. Nikt mi czegoś takiego nie zaproponował. Ale gdyby modulował od 3KW i był w tej samej cenie, nie przeszkadzało by mi to (wiem wiem, modulacja to mit, co nie?) Mam kocioł dokładnie 11,5KW i działa mi mniej więcej średnio na połowie mocy.

ostatnio w ramach eksperymentu zrobiłem klientowi transformację kotła Red Compact 18 na Red Compact 24 - znaczy zwiększyłem mu moc z 17 kW na 22 kW i jak sam stwierdził żadnego większego zużycia opału nie zaobserwował a prowadzi szczegółową statystykę. Moc minimalna pozostała na takim samym poziomie. Eliksowi też może dla eksperymentu zmienię Lagunę P 12 na P 18 i zobaczymy jak mu wzrośnie zużycie opału.

Ooooo to to :)

Ja też wolę mieć producenta w kraju a nie liczyć że jak coś walnie to włosi mi wyślą część za miesiąc :)

Kamen robi bardzo dobre kotły, mam ich kotły w ofercie już kilka lat, palnik Vena to również bardzo dobry palnik, mam kilkanaście kotłów na tych palnikach koło siebie zamontowanych gdybyś dostał ten palnik jeszcze ze sterownikiem Pello to już full wypas ale nie wiem czy uda Ci się go z nim wydrzeć, ja mam Venmy z Pello.

Jak potrzebujecie jakiś części do Lagun to piszcie - mam na miejscu nie trzeba czekać.

ostatnio w ramach eksperymentu zrobiłem klientowi transformację kotła Red Compact 18 na Red Compact 24 - znaczy zwiększyłem mu moc z 17 kW na 22 kW i jak sam stwierdził żadnego większego zużycia opału nie zaobserwował a prowadzi szczegółową statystykę. Moc minimalna pozostała na takim samym poziomie. Eliksowi też może dla eksperymentu zmienię Lagunę P 12 na P 18 i zobaczymy jak mu wzrośnie zużycie opału.

Post zdecydowanie tylko reklamowo-pokrętny :)

Z tego wynika Puławiak że jeden i ten sam kocioł sprzedajesz jak 12 i 18kW czy też 18 i 24kW.

Programowe przycinanie mocy to takie pudrowanie trupa.

Byli tu tacy co wpakowali jeden palnik do kotłów o 3 mocach od 10 do 25kW, też było tu kilka lat temu och ach a jak się sprawa "rozwinęła" z tym wszystkim na dzisiaj to nie chciałbym już roztrząsać. Co jeszcze, to chociaż wymienniki miały inne.

Dlaczego kocioł ma spalać więcej? spali dokładnie tyle ile potrzeba spalić paliwa żeby pokryć starty danego budynku, tylko po co brać kobyłę 18 czy 24kW skoro można kupić połowę tańszy kociołek 9kW?

Nie można pomijać sprawy choćby temp. spalin ale przecież możesz napisać że przy tym kotle ma być zamontowany wkład, sprzedaż i zamontujesz jeszcze wkład :)

No robię sobie taki szwindelek Red Compacta sprzedawałem 18 jako 24 ? Czy 24 jako 18 sam już nie wiem ale coś było. Lagunę też 12 jako 18 albo 18 jako 12 też nie pamiętam. A to co z tym rozwinięciem ? Może przypomnij bo nie znam tematu a może też nie pamiętam. A tu na domiar złego nawet wymienniki takie same. No nie można pomijać wkładu kominowego - wkład musi być, tylko cholera niestety ja wkładów kominowych nie sprzedaję i nie montuje to przyszły użytkownik załatwia we własnym zakresie i skubany jeszcze kupuje u lokalsów. Kotły gazowe kondensacyjne to dopiero porażka bo tam trzeba wkład montować i to taki z uszczelkami - to dopiero wyzysk człowieka przez człowieka.