JacekF 27.03.2019 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 Dzień dobry. Mam już od kilku miesięcy zamontowaną oczyszczalnie biologiczną. Do tej pory jej nie uruchamiałem ze względu na to że jeszcze w domu nie mieszkam. Mam już gotową łazienkę. Czy można sporadycznie korzystać z WC jeśli oczyszczalnia nie jest jeszcze uruchomiona? Nie chcę jej uruchamiać gdyż nie będzie ciągłego dopływu ścieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystesrodowsko 27.03.2019 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 Dzień dobry. Mam już od kilku miesięcy zamontowaną oczyszczalnie biologiczną. Do tej pory jej nie uruchamiałem ze względu na to że jeszcze w domu nie mieszkam. Mam już gotową łazienkę. Czy można sporadycznie korzystać z WC jeśli oczyszczalnia nie jest jeszcze uruchomiona? Nie chcę jej uruchamiać gdyż nie będzie ciągłego dopływu ścieków. W zasadzie nie powinno nic się stać. Jeżeli jest to podczyszczalnia drenażowa to na nic nie patrz. Jeżeli jest to oczyszczalnia biologiczna opcje są dwie – pochodzi na permanentnym niedożywieniu – nic się nie stanie tyle, że będzie nieefektywnie zużywała prąd. Jeżeli nie podłączysz do prądu – pochodzi jak osadnik gnilny i w momencie uruchomienia wejdzie w tryb nominalny o 1-2 tygodnie później. Jeżeli masz grunty słabo przepuszczalne ostatnie rozwiązanie może wpłynąć na skrócenie żywotności systemu odprowadzającego ścieki, przy założeniu że odprowadzasz do gruntu (zależy jak długo będziesz jej używał wyłączonej, bo przez ten czas będzie zbierała ładunek zanieczyszczeń, który później do czasu wpracowania może być wyprowadzany zanieczyszczenia do odbiornika). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekF 28.03.2019 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 Dzięki za wyjaśnienie. Jest to oczyszczalnia biologiczna Aquatech the one sbr z rozsączaniem w glebie. Z WC nie mam zamiaru korzystać często poprostu będąc na budowie nie musiał bym już biegać do wychodka. Chciałbym korzystać z WC bez uruchamiania oczyszczalni by właśnie przez sporadyczne korzystanie nie zginęły bakterie. Dopiero przed samą przeprowadzką chciałbym ją podpiąć do prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystesrodowsko 30.03.2019 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2019 Dzięki za wyjaśnienie. Jest to oczyszczalnia biologiczna Aquatech the one sbr z rozsączaniem w glebie. Z WC nie mam zamiaru korzystać często poprostu będąc na budowie nie musiał bym już biegać do wychodka. Chciałbym korzystać z WC bez uruchamiania oczyszczalni by właśnie przez sporadyczne korzystanie nie zginęły bakterie. Dopiero przed samą przeprowadzką chciałbym ją podpiąć do prądu. Czyli jest to tzw, jednokomorowy sbr. Mam nadzieję, że nie musisz uzdatniać wody użytkowej. Ten typ oczyszczalni wymaga intensywnego natleniania, czyli dmuchawa dość długo chodzi. Idealnego rozwiązania nie ma. Albo płacić za prąd, albo z czasem odprowadzać do odbiornika słabo oczyszczone ścieki, co może przyśpieszyć jego kolmatację (praca bez prądu jako osadnik gnilny) albo zamontować rozwiązanie pośrednie – jakiś wyłącznik sterowany zegarem, ale jeżeli sterownik zarejestruje przerwy w dopływie prądu (nie wiem czy funkcję historii zdarzeń) to producent może próbować to wykorzystać w celu odbicia ewentualnej reklamacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekF 02.04.2019 07:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2019 Wodę użytkową mam z wodociągu. Ja nie widzę problemu by oczyszczalnia pracowała już teraz tylko znajomy mnie poinformował że jeśli nie są dostarczane systematycznie nieczystości to bakterie w oczyszczalni będą obumierać i oczyszczalnia nie będzie pracować prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inżH2O 02.04.2019 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2019 Wodę użytkową mam z wodociągu. Ja nie widzę problemu by oczyszczalnia pracowała już teraz tylko znajomy mnie poinformował że jeśli nie są dostarczane systematycznie nieczystości to bakterie w oczyszczalni będą obumierać i oczyszczalnia nie będzie pracować prawidłowo. W dużym uproszczeniu do poprawnego rozwoju osadu czynnego w oczyszczalni tego typu potrzebne są tlen (będzie dostarczany z napowietrzania) oraz pożywka. Oczywiście ważne są warunki środowiskowe, które z założenia nie są zmienne (np. temperatura). Z eksploatacją oczyszczalni związana jest jeszcze zawartość związków szkodliwych dla poprawnego działania osadu czynnego czyli tzw. inhibitorów (dlatego zapewne kolega Czysteśrodowisko pytał o obecność urządzeń do uzdatniania wody). Mikroorganizmy będą się namnażały na tyle na ile pozwoli im obecność pożywki. Pożywki będzie mało – namnoży się ich mało. Pożywki zabraknie – te które umrą z głodu będą pożywieniem dla tych silniejszych osobników. Nie zmienia to faktu, że do czasu normalnej eksploatacji będzie to przypominało strzelanie do wróbli z armaty, czyli będzie wysoce nieekonomiczne. Bardzo ważna sprawa – jeżeli robisz jeszcze roboty wykończeniowe uprzedź pracowników aby nie wylewali do sedesu żadnych popłuczyn z mycia wiader po kleju czy farbie itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario85 29.09.2019 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2019 Witam mam pytanie posiadam przydomowa oczyszczalnie ścieków jest użytkowana około 2 miesiące nie zaaplikowalem żadnych bakteri na początek tylko sypalem saszetki bo poprostu nie miałem na ten temat wiedzy mam pytanie jaki preparat użyć teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts