Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mocowanie Gontu - Ile to wytrzyma.

darkneess

Recommended Posts

Witam wszystkich, bez zbędnego rozpisywania się żeby nie tracić Waszego czasu.

Ile gont zamocowany w ten sposób wytrzyma? to błyszczące to gwoździe "papowe". Oraz ile wytrzyma to co jest pod gontem.

Przepraszam za jakość zdjęcia ale nie ma możliwości zrobić nic lepszego ze względu na dostęp. .

Pozdrawiam

http://vps.darkneess.eu/gont/2.png

:o a dlaczego tak? Wytrzyma tyle ile ma wytrzymać , nie piszesz co jest pod spodem więc trudno jest odpowiedzieć, to pokrycie jest jak papa wulkanizuje się i skleja, gwoździe uszkodziły powierzchnię ale nie spowodowały jej nieszczelności.

Na pewno nie jest to prawidłowy sposób układania tego pokrycia dachowego i wątpliwie estetyczny.

https://www.pkt.pl/artykul/jak-prawidlowo-ukladac-gonty-6627

Jednym słowem tragedia montażu. Nie napisałeś co masz pod gontem.

U siebie na altanie na deskowanie daje lepik na zimno na to papa podkładowa i dopiero gont. Takich łączeń u mnie nie będzie widać.

Te gwoździe powinny być pod zakładką aby nie było nieszczelności. Pokaż zdjęcia obróbek.

Najlepiej to brać się za robotę nie studiując wcześniej tematu, później takie cyrki.

Wykonawca najpierw przymocował gont zszywkami, ale po ostatnich wichurach rozwiało połowę gontu po sąsiadach, więc naprawił, tak jak widzicie...

Ja w życiu nie widziałem gwoździ na goncie, nie ma tego nawet w najczęstszych błędach bo nikt w życiu chyba tak nie zrobił :/

Właśnie pytanie jak się zwulkanizuje i czy w zimie woda nie podcieknie, przyjdzie mróz, porozpycha pod gwoździami i wszystko zacznie przeciekać. Możliwe że nikt jeszcze tego nie sprawdzał, a ja nie pisałem się na to żeby robić eksperymenty moim kosztem.

Ps. pod gontem nie ma nic, gołe deski pomalowane Sadolinem.

ps2. jest to dach nad tarasem którego nie sposób zobaczyć z dołu, zdjęcie zostało zrobione dronem zabawką dlatego taka słaba jakość.

Edytowane przez darkneess

Trudno znaleźć określenie na tego wykonawcę. Może warto podać nazwę firmy aby przestrzec innych przed takim brakorobem. To dziwne, że w tych czasach są jeszcze na rynku wykonawcy nie posiadający elementarnej wiedzy. Nawet na tym zdjęciu widać, że dach nie był trasowany.

Po pierwsze skoro gont zwiało to był montowany w nieodpowiednim czasie.

Po drugie przy tak płaskim dachu bez względu na jego przeznaczenie powinien być zamontowany podkład systemowy tym bardziej, że montaż jest na deskowaniu.

Po trzecie ten gont już się nigdy nie zwulkanizuje.

Po czwarte naprawa powinna polegać na usunięciu wszystkich widocznych gwoździ, uniesieniu każdego listka gontu i wbiciu w odpowiednim miejscu papiaka cynkowanego ogniowo lub z gwoździarki, przesmarowaniu powierzchni masą bitumiczną do podlepiania gontów ze starannym zaślepieniem otworu po dawnym gwoździu i dociśnięciu listka.

Po piąte tej masy bitumicznej nie może być za dużo aby po dociśnięciu liska nie wyszła poza jego obręb.

Po szóste tą naprawę trzeba wykonać najlepiej w słoneczny dzień przy temperaturze minimum 15*C wówczas gont będzie elastyczny lecz nie wyższej niż 20*C żeby nie uszkodzić gontu obuwiem.

Po siódme koszt tej pracy i materiałów powinie pokryć wykonawca.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Andrzej Wilhelmi

Nie, nieprawda. Widziałem już takie kawały. Nie raz. Nawet opcję są przy Plastrze Miodu :)

Gont/pokrycie dachu jest zamontowane nieprawidłowo i zostało gruntownie uszkodzone. Żaden producent nie ma podobnego w instrukcji zastosowania Gontu.

Szkody są do odzyskania od osoby (osób) które tą szkodę wyrządziły w trybie postępowania cywilno-prawnego i/lub karnego o uszkodzenie (umyślne?) majątku.