Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przydomowa oczyszczalnia zamiast wcinki do kanału tłocznego miejskiej kanalizacji

krzysiekm11

Recommended Posts

Witam.

Odebrałem juz pozwolenie na budowe, lecz teraz urodzil sie problem. Budowac zamierzam na wsi jako pierwszy w okolicy (brak planu zagospodarowania przestrzennego).

Wzdluz mojej dzialki przebiega droga gruntowa z kanalizacją tłoczną, 190m dalej w poprzecznej drodze jest kanalizacja grawitacyjna, problem w tym, ze moja dzialka znajduje sie o 30cm nizej od poprzecznej drogi wiec moje scieki pod gore nie poplyną grawitacyjnie, w drodze przy dzialce biegnie kanał tłoczny do ktorego nie chce sie wlinac ze względu na koszt jak i późniejsze wysokie rachunki za ścieki.

Przy skladaniu wniosku pol roku temu wpisalem odbior scieków jako miejska kanalizacja (na tak wczasnym etapie cieżko jest wszystko miec juz poukładane co kiedy i jak wiec wpisalem kanał tłoczny) majac na uwadze wcinke do tłocznego, niestety pozwolenie na budowe juz mam a tam jest wpisane odbior ścieków do nitki tłocznej.

Czy w przypadku gdy mam przy dzialce kanał tłoczny moge wybudować przydomowa oczyszczalnię? Gmina ma prawo nakazac mi podpiecie sie do tlocznej nitki? Grawitacyjnie jak juz wyzej wspomnialem nie da rady bo nie bedzie na odcinku ok 190m wystarczającego spadku.....

Czy jako powód budowy przydomowej oczyszczalni moge podać kwestie kwestie finansową? Koszt instalacji i wcinki do kanału tłocznego to koszt okolo 8 tys zl, oczyszczalnia okolo 5 tys zl.

Mam ogromną dzialkę o wymiarach 26x130 m wiec oczyszczalnia z rosączeniem zmiesci sie bez problemów.

Najgorsze w tym wszystkim jest to, ze z tylu mojej dzialki plynie rów "rzeka" o szerokosci koryta 40 cm ktora latem całkowicie wysycha.... Czy urzednik ze wzgledu na odleglosc domu do rzeki okolo 70m moze wudac negatywna opinie co do przydomowej oczyszczalni?

Z góry przepraszam za błedy i składnie, tekst pisany na kolanie z telefonu :-(

Czy w przypadku gdy mam przy dzialce kanał tłoczny moge wybudować przydomowa oczyszczalnię?

Oprotestują Ci zgłoszenie budowy oczyszczalni, jeśli masz koło domu kanalizacje. I nie bedzie to wynikało z odleglosci do rzeki, widzimisie urządnika, tylko z przepisów w tym kraju. Edytowane przez Jastrząb

Kurcze, na tej samej ulicy ale w odległosci okolo 800 m od mojej działki stoi od 4 lat domek. Owy domek ma.... przydomową oczyszczalnie, natomiast w drodze (tej samej, ktora przebiega wzdłuż mojej działki) jest polozona ta sama nitka tłoczna, w którą docelowo każą mi sie wcinać..... Czyli jedni mogą oczyszczalnie a inni nie?

Kurcze, na tej samej ulicy ale w odległosci okolo 800 m od mojej działki stoi od 4 lat domek. Owy domek ma.... przydomową oczyszczalnie, natomiast w drodze (tej samej, ktora przebiega wzdłuż mojej działki) jest polozona ta sama nitka tłoczna, w którą docelowo każą mi sie wcinać..... Czyli jedni mogą oczyszczalnie a inni nie?

Zmiana zagospodarowania działki stanowi istotne odstąpienie od warunków pozwolenia na budowę, wiec wymaga zmiany decyzji o pozwolenie na budowę.

Z kanalizacją już wykonaną na działce sąsiedniej nie znajdziesz żadnego uzasadnienia dla Twojej zmiany. Kwestie finansowe nie znajdują uzasadnienia.

Sąsiad może ma oczyszczalnie wykonaną przed kanalizacją. Gdzieś ścieki musiał odprowadzać i w przeciwieństwie do szamb, jeżeli nie będzie chciał, nie musi się do tej kanalizacji podłączać.

A kiedy zrobiono kanalizacje? Moze tamta oczyszczalnia dostala pozwolenie gdy kanaliza nawet w planach nie byla?

Nitka tłoczna w drodze byla kładziona z tego co sie dowiedzialem w 2008r a sąsiad rozpoczął budowę domu w 2013 a wprowadzil sie w 2015r wiec zanim rozpoczął budowę, kanalizacja (kanał tłoczny) był juz dawno przy jego jak i mojej działce.

Sasiadka pracuje w gminie...... więc moze temu ma przydomową oczyszczalnie ?????

W dalszym ciągu upieram się przy oczyszczalni gdyz jest duzo tańsza od wcinki do nitki tłocznej oraz tańsza w eksploatacji (brak oplat za ścieki).

Gdzie najpierw próbować interweniowac w tej sprawie?

Jesli w warunkach zabudowy mam "tymczasowy zbiornik szczelny na ścieki z późniejszym przyłączeniem do kanalizacji" czyli jak zacznę temat drążyć to cofną mi pozwolenie na budowę i na nowo ipracować warunki?

Przecież wszystko ponoć jest dla ludzi i cos co raz się napisało zawsze mozna jakoś przeinaczyć? Nie wiem, jakis aneks, errata itp ? :-)

Planuje udać sie do Wójta Gminy, porozmawiac i zlozyc wniosek, w ktorym napiszę prośbę o pozwolenie na przydomową oczyszczalnie następnie myslę udac sie do wodociągów i tam tez porozmawiac z kierownikiem/dyrektorem i przedstawic mój problem.

Wszedzie pracuja ludzie tylko, ze pewnie ne wszystkim chce sie pomóc....

Jakies sugestie z Waszej strony???

Nitka tłoczna w drodze byla kładziona z tego co sie dowiedzialem w 2008r a sąsiad rozpoczął budowę domu w 2013 a wprowadzil sie w 2015r wiec zanim rozpoczął budowę, kanalizacja (kanał tłoczny) był juz dawno przy jego jak i mojej działce.

Sasiadka pracuje w gminie...... więc moze temu ma przydomową oczyszczalnie ?????

Może po prostu sąsiad ma pozwolenie na budowę z warunkami sprzed kanalizacji. Są bardzo proste sposoby na przedłużanie ważności pozwolenia na budowę, bez rozpoczynania zasadniczych robót.

Jesli w warunkach zabudowy mam "tymczasowy zbiornik szczelny na ścieki z późniejszym przyłączeniem do kanalizacji" czyli jak zacznę temat drążyć to cofną mi pozwolenie na budowę i na nowo ipracować warunki?

Przecież wszystko ponoć jest dla ludzi i cos co raz się napisało zawsze mozna jakoś przeinaczyć? Nie wiem, jakis aneks, errata itp ? :-)

Planuje udać sie do Wójta Gminy, porozmawiac i zlozyc wniosek, w ktorym napiszę prośbę o pozwolenie na przydomową oczyszczalnie następnie myslę udac sie do wodociągów i tam tez porozmawiac z kierownikiem/dyrektorem i przedstawic mój problem.

Wszedzie pracuja ludzie tylko, ze pewnie ne wszystkim chce sie pomóc....

Jakies sugestie z Waszej strony???

Jeżeli w warunkach masz "tymczasowy zbiornik szczelny na ścieki z późniejszym przyłączeniem do kanalizacji", a za oknem gotową do eksploatacji kanalizację to nikt nie wyda Tobie zgody na przydomówkę. Niestety. Taka zgoda oznaczałaby złamanie przepisów kilku aktów prawnych. Nikt tego na siebie nie weźmie.

Tu nie chodzi o chęć lub jej brak do pomocy. Kanalizacja jest rozwiązaniem nowocześniejszym niż oczyszczalnie przydomowe szczególnie podczyszczalnie drenażowe, które o dziwo ciągle są dopuszczane do budowy. To, co wypływa z takiej najtańszej podczyszczalni drenażowej jest tylko niewiele czystrze od wycieków z nieszczelnych szamb.

Edytowane przez czystesrodowsko