Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gotowy beton w workach

Recommended Posts

Kto bogatemu zabroni używać gotowej mieszanki nawet na cały dom ;)

Racja, ale ja najczęściej używam jej do osadzania słupków ogrodzenia, pod właśnie podstawy pod taras, mocowanie pergoli, zatwierdzanie ławek itp nie wyobrażam sobie, aby szukać czegoś innego skoro worek 25kg kosztuje poniżej 10 zł i przede wszystkim materiał jest "powtarzalny".

A te słupki pod altanę to w czym zalewasz ? mogłaby to być rura fi 160mm taka od szamba , tez zastanawiam się czy robić z metalowych profili czy zalewać betonem w jakiejś formie -rurze .

Kilka razy robiłem słupki pod tarasy czy balkony przy pomocy pomarańczowej rury a u mnie właśnie niemal ośmiometrowa belka pod wiązarami leży na pomarańczowych fi160 zalanych b30 z worka plus 2 pręty zbrojeniowe.

Tych rur nie usuwam tylko je "obsmarowuję" takimi tam różnościami ;)

A te słupki pod altanę to w czym zalewasz ? mogłaby to być rura fi 160mm taka od szamba , tez zastanawiam się czy robić z metalowych profili czy zalewać betonem w jakiejś formie -rurze .

Kupiłem 4 worki cementu piach miałem po budowie dziecku zlikwidowalem piaskownice:). 0,3 M3 betonu nie mogłem zamówić w betoniarni. Minimum to 0,5m3. Miałem dawać rurę fi200 tak jak pod garaż ale wylałem bezpośrednio do wykopu. Wiercilem świdrem takim pod ogrodzenie. Czekam i za dwa tygodnie stawiam konstrukcję.

• 7 months później...
Mnie się ten beton w workach nie podoba. Uważam że to nie jest prawdziwy beton. Gdzie on ma jakieś ziarna żwiru? Toż to sam piasek z cementem. I kolor ma jakiś inny po wyschnięciu niż klasyczny beton. Używałem tego do zalepienia dziury w stropie i się nie sprawdziło. Odgłos jakiś taki pusty wydawał jak się walnęło w to młotkiem i stosunkowo łatwo wyleciał.

Mnie się ten beton w workach nie podoba. Uważam że to nie jest prawdziwy beton. Gdzie on ma jakieś ziarna żwiru? Toż to sam piasek z cementem. I kolor ma jakiś inny po wyschnięciu niż klasyczny beton. Używałem tego do zalepienia dziury w stropie i się nie sprawdziło. Odgłos jakiś taki pusty wydawał jak się walnęło w to młotkiem i stosunkowo łatwo wyleciał.

Jakiej klasy używałeś betonu?

Dlatego zapytałem co to za beton, Ja tak jak pisałem oprawiałem słupki i jest bardzo dobry , żwir był , piach rzeczny również i wiele innych dodatków w tym cement.

Na szybko, bez zbędnych dobierań kruszyw to rozwiązanie wydaje mi się najlepsze do zastosowań gdy nie trzeba zamawiać całej betoniarki.