Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gotowy beton w workach

Recommended Posts

Ostatnio na interii pojawił się taki post:

To co sprzedają składy budowlane i markety jako beton lub wylewka B20, to w rzeczywistości bezużyteczna mieszanina grubego piasku z cementem, dobra pod wychodek z serduszkiem. Dobry beton składa się odpowiedniej klasy cementu (np. 250) zmieszanego, w zależności od przeznaczenia, w odpowiedniej proporcji z pospółką, która składa się w trzech równych częściach z piasku drobnego ( do 1mm), piasku grubego ( 1 - 7mm) i drobnego żwiru ( 7 - 30 mm) i wody. Adolf z takiego betonu wylewał bunkry, przyczółki mostowe i płyty drogowe, które dziś, nawet przy zastosowaniu najnowocześniejszych urządzeń nie dają się skruszyć.

Coś w tym jest. Brałem ostatnio B25 z betoniarni i były to praktycznie same kamienie. Gdyby sprzedawać w workach prawdziwą mieszankę to konsument kupowałby w większości żwir.

:lol2:

Normalnie, czytając Twoje posty, akurat w sprawie betonu można się uśmiechnąć - albo masz pecha , albo takie coś kupujesz:"

"Brałem ostatnio B25 z betoniarni i były to praktycznie same kamienie. Gdyby sprzedawać w workach prawdziwą mieszankę to konsument kupowałby w większości żwir."

a wcześniej

"Gdzie on ma jakieś ziarna żwiru? Toż to sam piasek z cementem."

Nic tylko zmieszać Twoje zakupy, aby spełnić Twoje oczekiwania.

Nie chwalę i nie popieram któregokolwiek z producentów tych gotowych mieszanek, ale mam z nimi do czynienia przeciętnie raz w tygodniu i jakoś jestem zadowolony(ostatnio zalewany był maszt ok 12m na flagę RP i powiem - rewelacja, beton idealnie wypełnił szalunek, a po związaniu jego struktura jest bardzo dobra.)

Wg mnie producent gotowych mieszanek idzie na kompromis, nie daje samych kamieni jak również samego piasku z cementem jeśli wypośrodkuje składniki produkt w opisie B25 jest ok.