Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Antresola / podest nad wąskimi schodami - dobrór materiałów żeby nie spadło.

Recommended Posts

Dzień dobry wszystkim zainteresowanym. Właśnie zakończyłem wykańczanie mieszkania ze stanu deweloperskiego i dziesiątki godzin spędzonych na przeglądaniu tego forum bardzo dużo mi pomogło.

Mam nadzieję, że trafiłem w odpowiedni dział :)

W tymże mieszkaniu potrzebuję wykonać coś w rodzaju antresoli / podestu nad schodami (mieszkanie piętowe). Klatka schodowa jest bardzo wysoka i chciałbym częściowo tą przestrzeń zagospodarować i stworzyć dodatkowe miejsce do przechowywania różnych gratów, ubrań... itp. Taki sobie pawlacz.

Klatka schodowa ma szerokość 1m, podest może mieć maksymalnie 2m długości. Wysokość nad schodami w najniższym punkcie to 2,2m więc będzie ok.

Zdjęcie klatki wraz z "planem".

klatka schodowa.jpg

Konstrukcja podestu byłaby zrobiona ze struganych belek. Planuje 2 belki o długości 1,9m każda przymocować do bocznych ścian i pomiędzy nie wstawić belki poprzeczne co ok 40-50cm (przykręcane na wieszakach). Jedna długa belka przymocowana do ściany nośnej, druga do działowej za pomocą kołków fisher duopower (ściany z silikatu).

Pytanie brzmi: jakie belki zastosować (przekrój)? Polecono mi 120 x 45mm C24 i potem na sklejka 16mm ale na drewnie się nie znam,. Czy ścianka działowa może zostać poddana dodatkowym obciążeniom ( silka 8cm) ? Kołki czy kotwy chemiczne?

Pewnie wytrzyma to dużo ale planuje w niedalekiej przyszłości wstawić na ten podest zbiornik CWU ok 200 litrów no i ciągle trzymać tam wszystko to, co się trzyma na strychach.

Z góry dziękuje

Witam. Już prawie straciłem nadzieję, że ktokolwiek tu zagląda :) Zbiornik oczywiście wyląduje albo na samym podeście albo zostanie powieszony na ścianie nośnej, to jednak nie jest kwestia na teraz. Teraz zastanawiam się (jeszcze) czy belki 120x45 do dobry wymiar belki do mojego zastosowania.