Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

plamy po kawie na farbie lateksowej

evita114

Recommended Posts

Kochani-pilnie potrzebuje pomocy, po nieszczęsnym wybuchu malej kawiarki w mojej kuchni, żólte ściany pomalowane farbą magnat ceramiczną zostały zalane. co prawda fusy z kawy zostały zmyte ale zostały spore ciemniejsze zacieki, które sa bardzo widoczne, szczególnie pod światłem. Proboawałam zastosować uni-grunt, i na to farba ta sama ceramiczna ale niestety przebija,może macie jakis sposób aby się tego pozbyć? Może jakaś inna farba jest w stanie to zamalować, bo już ktoś mi doradzał aby ponownie przetrzeć (czyli zrobić od nowa gładź) i malować. Czytalam ze jest farba śniezka zacieki-plamy, moze ona pomoże? :roll: Edytowane przez evita114
błędy

Szanowna Pani,

najwidoczniej zabrudzenia wniknęły głęboko w strukturę podłoża i aby się ich pozbyć konieczna będzie ponowna aplikacja farby. Rekomenduję oczyścić powierzchnię, pokryć ją farbą gruntującą MAGNAT GRUNT, a następnie pomalować farbą MAGNAT CERAMIC. Proponuję wykonać te prace najpierw na niewielkim fragmencie podłoża, aby sprawdzić efekt końcowy. Jeśli efekt końcowy nie będzie satysfakcjonujący, to rozwiązaniem będzie przetarcie powierzchni papierem ściernym, jej dokładne odpylenie i zagruntowanie oraz pomalowanie farbą nawierzchniową (może się przy tym okazać konieczne ponowne nałożenie gładzi – nie wiadomo bowiem, jak głęboko zabrudzenia wniknęły w strukturę podłoża). Inna metoda to zastosowanie na oczyszczoną powierzchnię wspomnianej farby podkładowej Śnieżka Zacieki-plamy i ponowne malowanie farbą nawierzchniową.

evita114 napisał:
Kochani-pilnie potrzebuje pomocy, po nieszczęsnym wybuchu malej kawiarki w mojej kuchni, żólte ściany pomalowane farbą magnat ceramiczną zostały zalane. co prawda fusy z kawy zostały zmyte ale zostały spore ciemniejsze zacieki, które sa bardzo widoczne, szczególnie pod światłem. Proboawałam zastosować uni-grunt, i na to farba ta sama ceramiczna ale niestety przebija,może macie jakis sposób aby się tego pozbyć? Może jakaś inna farba jest w stanie to zamalować, bo już ktoś mi doradzał aby ponownie przetrzeć (czyli zrobić od nowa gładź) i malować. Czytalam ze jest farba śniezka zacieki-plamy, moze ona pomoże? :roll:

Delikatnie zetrzeć papierem ściernym, na to cienką warstwę gipsu a potem farba, niestety na całą ścianę

• 2 months później...