Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak ukryć szczelinę dylatacyjną na ścianie w rogu?

Pilniks

Recommended Posts

Witam,

mam w mieszkaniu pionową przerwę dylatacyjną w rogu pokoju. Pierwotnie wykończeniowiec wstawił tam styropianowy kątownik, który po pomalowaniu prezentował się całkiem znośnie. Jak się okazało, po sezonie kiedy budynek popracował, szczelina znów pokazała swoje oblicze :)

Szczelina osiąga tak do paru milimetrów w zimę, czuć lekki przepływ powietrza.

Tak to obecnie to wygląda:

IMG_0059.jpg

IMG_0058.jpg

(nie wiem dlaczego zdjęcia są tutaj przekręcane o 90 stopni, normalnie szczeliny są pionowe :) )

Chciałbym się dowiedzieć czy znacie jakieś dobre sposoby czy patenty, żeby ukryć ją skutecznie i nie pojawiała się w zimę?

Nie mogłem nic sensownego znaleźć w internecie.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Edytowane przez Pilniks

Witaj,

może specjalistą w dziedzinie dylatacji nie jestem ale u mnie wszystkie szczeliny dylatacyjne wypełnione są akrylem;

problemów brak

oczywiście powinno dobrać się bazę do materiału który wypełniamy aczkolwiek w tym przypadku baza akrylowa powinna być okej

Dzięki, też o tym myślałem. Jednak nie wiem czy czasem te parę milimetrów ruchów nie wykruszy po jakimś*czasie farby z akrylu. Pewnie też*idealnie nie będzie prosto na samej warstwie akrylu.

Rozumiem, że u Ciebie jest w porządku?