ktl 31.03.2019 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2019 (edytowane) Witam, czy ktoś mający większą styczność ze studniami może powiedzieć jaka jest minimalna wydajność dziury wywierconej w ziemi, aby uznać ją za studnię dla 4 osobowej rodziny? W piątek panowie wywiercili otwór. Od 3 metra biały chyba wapień i tak do 28 metra gdzie się zatrzymali i powiedzieli, że niżej nie zejdą bo trafili na coś twardego i nie przebiją się. Wsadzili rury niebieskie 125, na końcu dwa filtry chyba po 3 metry długie, wpompowali w studnię wodę pod ciśnieniem. Lustro opadło na ok 10 metrów. Nie pompowali w dniu wiercenia. Na drugi dzień przyjechali, lustro na 13,5 metra, wsadzili pompę 1,1 kW, kilka sekund pompowania ... i koniec. Pojechali i kazali pompować co 30 minut to co najdzie. Pompowałem całe popołudnie. Najpierw do chwili, gdy woda przestawała lecieć trwało to 20 sekund. Pod koniec dnia 40-50 sekund co 30 minut. Dzisiaj, po nocy prawie 2 minuty do opróżnienia. Później co 30 minut wypompowywanie trwało od 45-55 sekund. Pod koniec dnia zrobiłem 2h przerwy to pompowało 1 min i 50 sekund do zbiornika i było tego około 110 litrów. Czy to można nazwać studnią? Czy, jeśli da się przepompować, oczyścić i przestanie lecieć mleczna woda, to da się z tego zasilić dom? Hydrofor pewnie z 400 litrów. Dziękuję z góry za okazaną pomoc. // Edycja Dodam, że pompa wisi bardzo nisko, niby po to żeby się dobrze oczyściła. Pewnie do normalnego użytku potrzeba będzie ją podnieść to i wody będzie mniej. Edytowane 31 Marca 2019 przez ktl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 01.04.2019 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 Witam, czy ktoś mający większą styczność ze studniami może powiedzieć jaka jest minimalna wydajność dziury wywierconej w ziemi, aby uznać ją za studnię dla 4 osobowej rodziny? W piątek panowie wywiercili otwór. Od 3 metra biały chyba wapień i tak do 28 metra gdzie się zatrzymali i powiedzieli, że niżej nie zejdą bo trafili na coś twardego i nie przebiją się. Wsadzili rury niebieskie 125, na końcu dwa filtry chyba po 3 metry długie, wpompowali w studnię wodę pod ciśnieniem. Lustro opadło na ok 10 metrów. Nie pompowali w dniu wiercenia. Na drugi dzień przyjechali, lustro na 13,5 metra, wsadzili pompę 1,1 kW, kilka sekund pompowania ... i koniec. Pojechali i kazali pompować co 30 minut to co najdzie. Pompowałem całe popołudnie. Najpierw do chwili, gdy woda przestawała lecieć trwało to 20 sekund. Pod koniec dnia 40-50 sekund co 30 minut. Dzisiaj, po nocy prawie 2 minuty do opróżnienia. Później co 30 minut wypompowywanie trwało od 45-55 sekund. Pod koniec dnia zrobiłem 2h przerwy to pompowało 1 min i 50 sekund do zbiornika i było tego około 110 litrów. Czy to można nazwać studnią? Czy, jeśli da się przepompować, oczyścić i przestanie lecieć mleczna woda, to da się z tego zasilić dom? Hydrofor pewnie z 400 litrów. Dziękuję z góry za okazaną pomoc. // Edycja Dodam, że pompa wisi bardzo nisko, niby po to żeby się dobrze oczyściła. Pewnie do normalnego użytku potrzeba będzie ją podnieść to i wody będzie mniej.w mojej studni moge lac te 3-4m3 na godzine (taka pompa) 24/7/365. Poziom wody w czasie pompowania obniza sie o jakies 2m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktl 01.04.2019 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 To wiem, że masz studnię. Ja niestety nie wim, czy to co mam można nazwać studnią. Po nocy 1:55 min pompowania i koniec (ok. 120 litrów) , po godzinie 2 min (130 litrów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrmeX 01.04.2019 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 Ja wiercilem ostatnio. Wychodzi, że mam około 600 litrów na godzinę. Może być chociaż trawnika nie nawodnie. Mój wykonawca ma reklamę, że jak jest mniej wody niż 2000litrow na dobę to się nie płaci. Wychodzi, że masz około 2400 litrów na dobę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktl 01.04.2019 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 Szacunkowo teraz wychodzi ok. 3 m3 na dobę ale pompa wisi na samym dnie, filtra jest ok 6 metrów, jak się podniesie pompę ponad filtr (doczytałem gdzieś że tak powinno być) to będzie jej sporo mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrmeX 01.04.2019 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 Spróbuj z 4 metry od dna. Jak poleci brudna przez kilka dni, znaczy że musisz dać wyżej bo pompa zasysa z dna osad. Wiadomo, musisz studnie przeczyścić. Jak zamontujesz większy zbiornik hydroforowy to Ci to wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktl 01.04.2019 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 Na razie nie chcę ingerować, pompa nie moja, studniarz kazał co 30 min pompować. Powiedział, że jak do wtorku nie fuszy to uznajemy, że się nie udało. Na razie zapłacone 40% za suchy odwiert i rury. Nie wiem kiedy uznać, że to jest studnia i została wykonana poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 02.04.2019 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2019 Nie wiem kiedy uznać, że to jest studnia i została wykonana poprawnie.moim zdaniem kiedy bedziesz w stanie chocby z minimalna wydajnoscia pompowac non stop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktl 03.04.2019 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2019 No właśnie pytanie też, jaka to jest minimalna wydajność dla pracy non stop? 10 litrów na minutę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 03.04.2019 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2019 Jesienią wierciłem sam sobie i woda pokazała się na 330cm wierciłem do 650cm więc słup wody ok 3 metry z hakiem , wiercenie trwało na raty dwa dni i teraz jak i na samym początku moge pompować pompą o wydajności 4 kubików na godzinę cały dzień a lustro wody w studni obniża się tylko o ok 10cm i powraca na swoje miejsce , filtr mam tylko 1 metrowy na dnie bo tak podobno jest lepiej niż na całej długości rury bo to powoduje zwiększenia ciśnienia napływającego do rury tyle wyczytałem od mądrzejszych ode mnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 04.04.2019 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2019 No właśnie pytanie też, jaka to jest minimalna wydajność dla pracy non stop? 10 litrów na minutę? To powinna jasno deklarować instrukcja pompy. Woda służy w pompie gębinowej również do chłodzenia, wiec nie moze być jej mniej niż producent przewidział.Co wiecej, w takim przpadku powinieneś szukać pompy która ma wsbudowana ochornę przed pracą na sucho. Przy czym jak Ci kryzys napisał, studnia głębinowa powinna dawać wodę non stop. Nie dla kaprysu tylko przewidywalności. Jego studnia jest zakończona w warstwie wodonośnej. Taka ilość i brak spadku poziomu w studni w czasie pompowania w praktyce oznacza ze wody nigdy nie zabraknie. U Ciebie wodą nacieka bardzo pomału. Nie jest to typowa warstwa wodonośna. Co będzie u Ciebie po 2 latach, albo po wyjątkowo suchym roku, ciężko zgadywać. Taka studnia prawie na pewno gwarantuje problemu szybciej niż później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts