bartek70 02.04.2019 04:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2019 Witam, Będę montować na wszystkich oknach rolety zewnętrzne. Chciałbym połączyć je ze sterownikami i zautomatyzować np. Zamykanie wszystkich jednym przyciskiem, czujnik wiatru, deszczu, zmierzch/świt. Alarm. Myślę przeciągnąć wszystkie przewody do jednego pomieszczenia technicznego i tam zrobić szafę do sterowania nimi i podpiąć do UPSa. Moje pytanie brzmi jaki należy wybrać streowanie? Czy do każdego silnika da się podpiąć taki sterownik? Chciałbym abym mógł również sterować pilotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabicak 07.04.2019 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 Jeśli chcesz to zrobić wygodnie i nie masz wiele pojęcia o elektronice - kup gotowy system od producenta rolet. Prosty przykład - Firma Somfy i Tahoma lub Conexoon jako sterowanie. Masz to wszystko o czym piszesz plus dostęp zdalny przez komórkę, tablet, komputer. Silniki maja wtedy komunikację 2-kierunkową ze sterowaniem, wykrywanie przeszkód, przeciążeniówkę. Jeśli zaś chcesz to podłączyć do jakiegoś twojego systemu bo masz to tym pojęcie i lubisz pogrzebać w kabelkach to zasada najczęściej stosowana mówi że im "głupszy" silnik tym lepiej bo całe "myślenie" przejmuje za niego sterowanie które dokładasz. Wtedy kupuj proste silniki z mechanicznymi krańcówkami. Oba sposoby maja swoich przeciwników i zwolenników. Pierwszy system jest droższy w zakupie. Drugi generuje dużo wyższe koszty okablowania i pracy elektryka. Który lepszy - zdecyduj sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek70 12.04.2019 00:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 Dziękuję za odpowiedź. Czy obu przypadkach muszę wybrać rolety sterowane przyciskiem /kablowo? Mam wycenę na napęd radiowy P&P 6nm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek70 12.04.2019 00:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 Bo się jeszcze tak zastanawiam. Bo jeśli chciałbym np. Podpiąć czujnik wiatru pod wszystkie rolety i przykładowo czujnik wyczuje iż jest za duży wiatr i jak ma zamknąć rolety sterowane radiowo? Dom ma 3 piętra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabicak 12.04.2019 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 W ofercie masz silniki firmy ASA. Całkiem przyzwoite, wyposażone w system wykrywania przeszkód. Czujnik wiatrowy w roletach to raczej rzadkość ale w wersji radiowej bez problemu poradzi sobie z trzema piętrami. Weź pod uwagę że czujniki wiatrowe zakłada się w takim wypadku co najmniej 2 i każdy z nich zarządza innymi ścianami domu. Czujnik zamontowany na rogu bez problemu poradzi sobie z 2 ścianami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 12.04.2019 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 W przypadku sterowania zewnętrzną centralka wybierz silnik z krancowkami przeciazeniowymi Dlaczego ?Krancowka mechaniczną nie zabezpieczy pancerza przed całkowitym rozwinięciem gdy napotyka przeszkodę tym samym może rozerwać skrzynkę i nie zabezpieczy przed zerwaniem pancerza gdy on przymarznie Wogole przy jakimkolwiek automatycznym sterowaniu stosowanie krancowek mechanicznych to proszenie się o nieprzewidywalne w tym momencie klopoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabicak 12.04.2019 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 Piszę o krańcówkach mechanicznych po przygodach z Fibaro i jakimś jeszcze systemem niemieckim. Silniki Somfy robiły problemy - rozwiązaniem była wymiana na proste silniki z mechanicznymi silnikami. Najprościej będzie spytać u dostawcy systemu jakie silniki poleca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 12.04.2019 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 To mamy różne doświadczeni aNigdy nie miałem problemów z Somfy a było ich sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabicak 12.04.2019 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 Somfy sprzedaję do 90% swoich Rolet. W każdej wersji - WT, RTS i IO. Dlatego były one dla mnie naturalnym wyborem również pod Fibaro. No chyba że instalatorzy byli tacy sobie (moje były tylko okna i rolety) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 12.04.2019 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 Kulka razy byłem wzywany bo niby coś się z silnikiem dzialo a okazywało się że dodatkowe sterowniki źle funkcjonowały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek70 12.04.2019 23:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 https://www.fif.com.pl/pub/Image/produkty/007%20sterowniki%20rolet/sterowanie%20centralne.gif Dokładnie o takim myślałem. Czy w takim przypadku muszę wybrać rolety przewodowe, te o których pisałem wyżej są radiowe i nie mają sterowania przyciskiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 13.04.2019 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2019 https://www.fif.com.pl/pub/Image/produkty/007%20sterowniki%20rolet/sterowanie%20centralne.gif Dokładnie o takim myślałem. Czy w takim przypadku muszę wybrać rolety przewodowe, te o których pisałem wyżej są radiowe i nie mają sterowania przyciskiem Musisz zastosować silniki przewodowe. Najlepiej z detekcją przeszkód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek70 13.04.2019 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2019 A ta się to później jakoś podłączyć na Internetu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 13.04.2019 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2019 A ta się to później jakoś podłączyć na Internetu? Zależy co masz na myśli. Jeżeli tylko zdalne sterowanie całością w sensie zamknij/otwórz wszystkie rolety to da się to zrobić w miarę łatwo. Jeżeli chodzi o bardziej zaawansowany system to nie tędy droga. Zobacz może system sterowników mobilusa: https://mobilus.pl/mobilus-products/moduly-mobilus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts