Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokapujący zawór dolny kątowy grzejnika "portki" na łączeniu z nakrętką PEX

kwasik

Recommended Posts

Czesc,

Mam problem z pokapującym zaworem dolnym od grzejnika. Kapie dokładnie z dołu nakrętki jak na zdjęciu. Dociągałem śrubę, ale niestety bez rezultatu, mocniej już się nie da dociągnąć.

I tutaj moje pytanie:

Czy pomiędzy złączką PEX a wejsciem do zawrou jest jeszcze jakaś uszczelka, którą mogę dołożyć/wymienić?

Czy uszczelnia się gwint zaznaczony na zdjeciu np. pakułami lub taśmą teflonową?

Czy złączkę PEX dam radę wymienić w miarę prosto i wyjąć ją z rurki?

Dzięki!

zawor.jpg

IMG_20190401_215226-min.jpg

Edytowane przez kwasik

To złącze jest łatwo poprawić, przede wszystkim teraz trzeba je oczyścić. Nie daje się pakuł ani innych uszczelniaczy w to miejsce. Najlepiej byłoby wymienić wszystkie elementy łączeniowe - ruchome i uszczelki o ringi. Ale wg mnie cena jest na tyle niewielka, że zakup nowego kpl nie stanowi problemu. Wyjęcie z pex-a polega na rozwarciu tego złotego "pierścienia" i przesunięciu go poza grzybek wsunięty wewnątrz rurki i wyszarpniecie części śrubunku. Wymianę na nowy i ponowne skręcenie. Sprawdź koniecznie gniazdo w "portkach" może być zanieczyszczone więc warto jest je wytrzeć szmatką i posmarować np WD 40, wtedy dobrze uszczelka się ułoży. Nie skręca się również na siłę - szczelne połączenie uzyskuje się na wyczucie.

Pozdrawiam70ce53f34caeaf0a26db2a982c74.jpg

• Like 1

Dzięki.

Chciałbym skupić się tylko na tym jednym połączeniu, wolałbym nie wymieniać całego zaworu odcinającego.

Czyli podsumowując powinienem:

- rozkręcić łączenie

- oczyścić wejście do zaworu

- wymienić złączkę PEX z rurki

- skręcić całość i nie dawać żadnej uszczelki na łączeniu PEX - wejscie do zaworu ?

"wtedy dobrze uszczelka się ułoży" => tutaj masz na myśli oring czy jest jednak jakaś uszczelka na łączeniu pex-zawór?

Tak, pod odpowiednią średnice oczywiście inne sa pod 16 i pod 20 dodatkowo ważny jest również gwint portek grzejnika. Skoro się podejmiesz to będziesz wiedział bo będziesz miał to w ręce :)

Wcześniej jednak zapytaj, niekiedy w sklepie maja komplety o-ringów - uszczelek nowych które tez można wymienić - są dużo tańsze chociaż i ten element nie opróżni Ci portfela. A w Twoim przypadku wymienił byś tylko ten większy i nie szarpał się z pex-em :). i wymiana była by mniej skomplikowana bo zapewne wymiana tego o czym piszemy wiąże się z demontażem grzejnika, a więc to co cieknie i to co jest szczelne będzie demontowane.

Czy owe połączenie kapię od początku jego zamocowania czy zaczęło kapać po jakimś czasie?

Połączenia tego typu zamocowane poprawnie i wykonane z materiałów dobrej jakości działają bezawaryjnie latami - dlatego też przy wymianie grzejników zaleca się jedynie demontaż połączenia zaworu typu "portki" z grzejnikiem, nie rozłącza się rury z zaworem.

Naprawa/wymiana tego połączenia, wedle zaleceń producentów takich śrubunków, zazwyczaj wiąże się z ucięciem kawałeczka rury, tuż za miejscem gdzie mosiężny przecięty pierścień zagniata rurę na korpusie śrubunka.

Oczywiście można wykonać to z pominięciem cięcia rury, szczególnie w takich przypadkach jak opisuje zainteresowany, nie mniej jednak takie połączenie może znów po jakims czasie wymagać "regeneracji".

Edytowane przez KAN-therm

Mnie się wydaje, że takie połączenia nie są wieczne :) spotkałem się już dwa razy z sytuacją uszkodzenia tego połączenia - jedno to pies - duży pies biegający po domu podczas zabawy hamował uderzając ciałem w grzejnik - nastąpiło rozszczelnienie.

Drugim razem był to chłopiec który korzystał z okna i notorycznie wchodził po grzejniku opierając się o niego.

Wydaje się, że u autora postu mogło spowodować również "zruszenie" mechaniczne tego elementu - dobrze skręcone i bez ingerencji z zewnątrz trzyma latami bez oznak jak wyżej :p.

Pozdrawiam.

ps. a tak na marginesie - to ryzykowne odcinać i skracać przyłącz - a co jak będzie zbyt krótki? proszenie się o awarię? Wolałbym wymienić uszczelkę z nowego śrubunku niż ryzykując takie skracanie tym bardziej, że trzeba je robić na obu rurach.

Instalacja w niezmienionej formie ma ok. 8 lat. Kilka miesięcy temu pojawiła się potrzeba rozkręcenia wspomnianego połączenia, wcześniej nie kapało. Po ponownym skręceniu zaczęło pokapywać co jakiś czas.

Mam jeszcze jedno pytanie: z jakich powodów nie uszczelnia się tego cieknącego gwintowanego łączenia? Jeżeli mało inwazyjne metody nie przyniosą rezultatów, to czy nakręcenie pakuł na to łączenie jest niedopuszczalne?

Bo połączenie jest "pasowne" - gwint nie ma tolerancji na tyle, aby zmieścił się tam uszczelniacz w postaci (taśmy teflonowej czy pakuł) To połączenie jest tzw suche - czyli nigdy nie powinno być w jego okolicy płynu lub medium który łączy.

Technologia łączenia opiera się na zasadzie uszczelnienia przez docisk bardzo często stosowana w przemyśle( wszelkie połączenia gazowe) i motoryzacji(klimatyzacje, układy hydrauliczne). Z tego samego powodu nie stosuje się teflonu i pakuł w połączeniu baterii umywalkowych czy wannowych - jest tam uszczelka.

To połączenie również jest bardzo wrażliwe na pęknięcia właśnie przez stosowanie takich wynalazków jak taśma teflonowa - pękają nakrętki złączek, zaworów i śrubunków.

Witam

Przez zdjęcie z pierwszego postu zasugerowałem się pex-em i tak wyjaśniałem. Teraz widać , że to instalacja zgrzewana pp.

Będzie trzeba to chyba dobrać eksperymentalnie - wymienić uszczelkę gumową płaską w śrubunku - czyli wewnątrz nakrętki. Wymienić oring całość przesmarować i skręcić z wyczuciem.

Wszystko zależy również od powierzchni pod gumową uszczelką - jeśli jest płaska dobranie odpowiedniej uszczelki nie będzie stanowić problemu - bo są odpowiednie do śrubunków pp ( wewnątrz tego śrubunku jest uszczelka ).

15.srubunek-gw.jpg

Dobór Oringu - również nie będzie problemem bo są standardowe- ważne jest, aby szczelnie przylegał i nie uszkodził się podczas wkładania.

Tak jak pisałem nie dokręcaj zbyt mocno bo te nakrętki śrubunku PP nie są zbyt mocne, a pękniecie jej będzie wiązało się, ze zgrzewaniem nowego elementu.

Ok, aktualnie zrobiłem tak, że wyczyściłem każdy element, złożyłem jeszcze raz to wszystko, psiuknałem Wd40 i skręciłem nakrętkę (mocno, ale nie do przesady).

Od wczoraj nie dostałem ani kropli, kaloryfer dawałem na 5 na jakiś czas dla testu.

Zakończenie rurki PP jest płaskie. Potem gumowa uszczelka w nakrętce tak jak piszesz.

Gdyby znowu ciekło, mam kilka pytań na zakończenie:

1. Czy ta uszczelka i mały oring mają jakąś swoją nazwę? W sensie jak o to pytać lub szukać, bo w sklepach rozkładają ręce i chcą mi sprzedawać kompletne zawory itd.

2. Czym i co przesmarować gdybym składał to jeszcze raz w całość?

Dzięki za pomoc!

Każdy smar może okazać się destrukcyjny dla elementów gumowych, więc jedyne co można zrobić to posmarować uszczelniacze do połączeń wody, gazu sporadycznie można użyć WD lub CX na nafcie syntetycznej.

Z wytłumaczenie jaka to uszczelką też mam problemy, ale jeśli nie mam już pomysłu na zasadzie market, to udaję się do firmy zaopatrują ej maszyny rolnicze, lyb Tiry... w 99% dostaję to co chcę. Uszczelki takie jak Twoja ta płaska dorabia mi znajomy szewc... Ze skóry 2mm następnie mam taki zestaw różnej średnicy w słoiczku z oliwą. Gdy jest potrzeba zastępuje te gumowe taką i jest spokój na lata. Oringi niestety trzeba mieć zapas lub szukać w zestawach naprawczych maszyn lub aut i w takich sklepach są dostępne.