dziki123 08.08.2002 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2002 Mam zamiar zaciągnąć kredyt mieszkaniowy na wykończenie domu.Doradźcie - w jakiej walucie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.08.2002 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2002 W jakiejś południowo-amerykańskiej, szybko tracą teraz na wartości i pewnie nieprędko się podniosą. ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 08.08.2002 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2002 Ale jeśli tracą na wartości to stopy procentowe idą ostro w górę. Ja tam wolałbym nie mieć oprocentowanego kredytu na kilkadziesiąt/kilkaset % w skali roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MZel 08.08.2002 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2002 Jeszcze chwila, a najbardziej bedzie sie oplacalo brac kredyty w PLN-ach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clark 08.08.2002 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2002 jeżeli dalej złoty będzie słabł to kredyt w pln warto rozważyć, jeżeli nie bo odsetki za wysokie to tylko franki szwajcarskie, ale znajdź dobry bank. Nawiasem mówiąc to na kredycie walutowym też można stracić zwłaszcza w dłuższym okresie a przewalutowanie też kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziki123 09.08.2002 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2002 Dzięki za jakieś wskazówki.W tej chwili Własny Kąt w PKO BP jest oprocentowany na jakieś 12,4% w złotówkach, i 6,4% w EURO - to jest dosyć znaczna różnica przemawiająca na korzyść EURO. Niewiadomą jest kurs EURO i stabilność PLN. Jeśćli EURO nie będzie kosztować po ewentualnej dewaluacji więcej niż 4,50zł to bardziej się opłaci brać kredyt w EURO.Jeśli chodzi o kredyt w złotówkach to myślę że stopy procentowe polecą jeszcze trochę w dół i za jakieś 3-4 lata kredyt w złotych będzie oprocentowany na ok. 8% - więc warto go rozważyć.Ja chciałbym ten kredyt spłacić w miarę szybko, więc trudno mi czekać aż stopu procentowe NBP spadną, ale z drugiej strony boję się zbytniego osłabienia złotego.Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MZel 09.08.2002 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2002 Nie jestem do konca pewny, ale wydaje mi sie, ze PKO BP mozna przewalutowac "Wlasny kat" bez prowizji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 09.08.2002 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2002 To nie jest tak proste jak myślisz. Zdecydowana większość banków (czym sie nie chwali) wypłaca transze kredytu walutowego po kursie kupna (na ogół dewiz), a raty przelicza po kursie sprzedaży - w ten sposób mają ukrytą "prowizję" na poziomie 3%-4% EUR i USD w najbliższym czasie mogą stracić na wartości (z różnych powodów), a tym samym kredyty w tych walutach są troszkę ryzykowne. Najstabilniejszy jest CHF (ale i ten ostatnio trochę się ruszył), a jak dobrze poszukasz to znajdziesz banki które udzielają kredytu w CHF oprocentowanych poniżej 4% Generalnie skontaktuj się z kilkoma bankami (http://www.hvb.pl, http://www.pbk.pl, http://www.ptf.com.pl) i poproś o oferty i porównaj:1. Całkowity koszt kredytu (czyli ile im oddasz w tym samym czasie za te same pieniądze)2. Wysokość ukrytych opłat i prowizji (rzeczoznawcy, opłaty "manipulacyjne", różnice kursowe, ubezpieczenia)3. Opcje (przewalutowanie, wcześniejsza spłata kredytu, zawieszenie spłat, itp...) BTW. O pieniądzach gadamy na Prawo & pieniądze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts