Robaczywy 04.04.2019 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2019 (edytowane) Cześć, Ekipa od pompy ciepła proponuje mi pompę obiegową 25/60, ale nie wiem i nie mogę pojąć jak policzyć czy to jest dobra propozycja dobrana na podstawie przesłąnych im informacja, czy dają ją każdemu.... Instalacja to gruntowa pompa ciepła, dwa rozdzielacze po 12 sekcji z dobiegami z rur PP40 i około 1650m rury do podłogówki 16/2, dwie kondygnacje.Czy ktoś coś mógłby doradzić? NIe pytam o modl, tylko parametry. Możliwe też, że jednak trzeba dwie pompki? Do pompy mam doprowadzone dwa osobne obiegi, które moge połączyć, albo dać osobną pompkę na każdy, tylko mam wątpliwości czy pompa ciepła to odpowiednio obsłuży. Edytowane 4 Kwietnia 2019 przez Robaczywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 05.04.2019 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2019 Cześć, mam bardzo podobną charakterystykę budynku jeśli idzie o powierzchnię i OZC. Jakiej mocy pompę ci proponuja instalatorzy? Też chyba pójde w gruntówkę i nie chciałabym przewymiarowac bo to i pompa i DZ droższe. Robisz pionowe czy poziome? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 06.04.2019 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2019 Ja przewymiarowuje,żeby grzać w tnaiej taryfie. Biorę APIC 11CGW z mocą chłodniczą 9,3. Mam DZ 4x200mb z PP40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 06.04.2019 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2019 Mi też wszyscy proponują około 11kW ale DZ pionowe (240 m). Kurczę ta rura to nieźle droga jest, to w sumie odwierty wyjdą niewiele drożej w moim przypadku. A pobojowisko mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts