Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mokry komin wentylacyjny

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Pol roku temu kupiliśmy 10cio letni dom w stanie deweloperskim. Z miesiąc temu jeden z fachowców zauważył że puszczy się wfarba na ścianie komina. Okazało się że jest mokry. myśleliśmy że może mokry pies się położył (dwa dni wcześniej to kompalismy), podkulem trochę ścianę i zostawiliśmy.

Dziś po około miesiącu zwróciliśmy uwagę, że to w ogóle nie schnie wiec skulem cały mokry tynk.

Komin jest w środku domu, wentyluje się nim tylko kuchnia. Nad kominem jest przejście z daszkiem na dachu. Komin jest mokry od dołu i tylko komin, bo posadzki są suche. Co to może być?

Musi sie coś skraplać w strefie zimnej. Pytanie z czego ten komin jest wybudowany, czy jest ocieplony? Jeśli gdzieś skrapla się wilgoć z wywiewanego powietrza i prawdopodobnie ścieka w dół albo wnika w materiał komina / nie wiem z czego on jest /. To daje wilgoć na ścianie komina

Albo zacieka deszcz przez nieszczelne okucia blacharskie i spływa gdzieś w doł.

Zdjęcie by pomogło i informacje co do powyższych pytań

Edytowane przez bartus01

komin.jpg

Do komina jest obudowa rur (idą po ścianie komina piętro wyżej). A może być tak, że przez to, że włączony jest obieg ciepłej wody, to w tej obudowie robi się wilgotno (zimny komin, rury z zimną wodą), to powietrze nie ma gdzie uciec i się kisi ? Po skuciu na drugi dzień połowa już wyschła.

Chyba dobrze by było sprawdzić dwie rzeczy:

1. czy przy wyjściu w dach nie jest gdzieś mokro

2. czy komin w ś środku jest mokry (zrobić nawiert i zobaczyć czy pył od nawiertu jest suchy czy mokry)

Rury raczej są szczelne, bo licznik stoi w miejscu jak nic nie jest uruchomione i posadzka też sucha...

Komin nie jest nigdzie ocieplony. Kończy się około metra od granicy dachu i tam już rurą flexy do komina PCV.

Na górze sucho, a jak robię odwiert na wysokości posadzki to pył ze środka jest suchy... Wczoraj suszyłem nagrzewnicą i wyschło do granicy posadzki. Przy samej posadzce dalej wilgotno... Wsadziłem palce między wylewkę a komin, to wylewka jest sucha, a komin mokry... Nie wiem czy nie poczekać aż deszcz spadnie.