macieywr 04.04.2019 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2019 Witam wszystkich, Pol roku temu kupiliśmy 10cio letni dom w stanie deweloperskim. Z miesiąc temu jeden z fachowców zauważył że puszczy się wfarba na ścianie komina. Okazało się że jest mokry. myśleliśmy że może mokry pies się położył (dwa dni wcześniej to kompalismy), podkulem trochę ścianę i zostawiliśmy. Dziś po około miesiącu zwróciliśmy uwagę, że to w ogóle nie schnie wiec skulem cały mokry tynk. Komin jest w środku domu, wentyluje się nim tylko kuchnia. Nad kominem jest przejście z daszkiem na dachu. Komin jest mokry od dołu i tylko komin, bo posadzki są suche. Co to może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 04.04.2019 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2019 (edytowane) Musi sie coś skraplać w strefie zimnej. Pytanie z czego ten komin jest wybudowany, czy jest ocieplony? Jeśli gdzieś skrapla się wilgoć z wywiewanego powietrza i prawdopodobnie ścieka w dół albo wnika w materiał komina / nie wiem z czego on jest /. To daje wilgoć na ścianie kominaAlbo zacieka deszcz przez nieszczelne okucia blacharskie i spływa gdzieś w doł.Zdjęcie by pomogło i informacje co do powyższych pytań Edytowane 4 Kwietnia 2019 przez bartus01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macieywr 05.04.2019 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2019 Do komina jest obudowa rur (idą po ścianie komina piętro wyżej). A może być tak, że przez to, że włączony jest obieg ciepłej wody, to w tej obudowie robi się wilgotno (zimny komin, rury z zimną wodą), to powietrze nie ma gdzie uciec i się kisi ? Po skuciu na drugi dzień połowa już wyschła. Chyba dobrze by było sprawdzić dwie rzeczy: 1. czy przy wyjściu w dach nie jest gdzieś mokro 2. czy komin w ś środku jest mokry (zrobić nawiert i zobaczyć czy pył od nawiertu jest suchy czy mokry) Rury raczej są szczelne, bo licznik stoi w miejscu jak nic nie jest uruchomione i posadzka też sucha... Komin nie jest nigdzie ocieplony. Kończy się około metra od granicy dachu i tam już rurą flexy do komina PCV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macieywr 08.04.2019 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 Na górze sucho, a jak robię odwiert na wysokości posadzki to pył ze środka jest suchy... Wczoraj suszyłem nagrzewnicą i wyschło do granicy posadzki. Przy samej posadzce dalej wilgotno... Wsadziłem palce między wylewkę a komin, to wylewka jest sucha, a komin mokry... Nie wiem czy nie poczekać aż deszcz spadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts