Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki styropian wybrać w tym roku 2019 na ściane?

marekkar

Recommended Posts

Dzień dobry, chcę przeprowadzić termomodernizacje budynku moich rodziców szukam dobrych okien i styropianu, systemu.

Jaki wybrać by nie żałować i nie wsadzić się na minę, materiały reklamowe obiecują cuda. Wykonawcy jedno, eksperci drugie.

Jeden potencjalny wykonawca- nie wezmę na bank- mówił żeby np.żeby brać styropian Austrotherm. ...Sprawdziłem w sieci, pani prezes rzeczywiście w róznych tekstach zachwala swoją firmę, ale znalezłem również informacje, że ma złe wwyniki badań kontrolnych pprzeprowadzonych przez GUNB. Wszedłem na strone GUNB w wyniki badań i rzezcczwiście ostanie miesiące to same wyniki nie spełniające dekralowanych parametrów. Inne firmy które sprawdzałem też nie wyglądają ( delikatnie mówiąc) w tych wynikach dobrze. Do sedna, jaki wybrac w tami razie styropian by być pewnym jakości i deklarowanych parametrów. Nie chcę kupowac kota w worku. Pomórzcie:)

My mamy Termo Organikę grafitową 032 o grubości 20 cm. Jesteśmy bardzo zadowoleni. Przy sporych przeszkleniach i grzaniu pompą ciepła w domu jest cały czas ok. 22 stopni, nawet w największe mrozy(tej zimy to było bodaj -12). Rachunki za prąd z ogrzewania w najzimniejszym miesiącu wyniosły ok. 350 zł. Za marzec było to już tylko ok. 130 zł. Dach dociepliliśmy 12cm nakrokwiowymi płytami Thermano i do tego jeszcze 15 cm wełny Climo Wool 033, żeby budynek wygłuszyć, bo samo Thermano podczas deszczu było jak bębenek.

Nam majster podpowiedział, że łatwo sprawdzić jakość styropianu na dość dokładnej wadze. Kupujesz kilka paczek styropianu(albo idziesz do składu z wagą) i ważysz ten sam materiał różnych firm. Po wadze widzisz, który ma lepszą gęstość.

• 1 month później...

Strona Głównego Urzędu Nadzoru Budowlanego czyli GUNB jak najbardziej jest dobrym miejscem do sprawdzenia jakości styropianu

https://www.gunb.gov.pl/probki

Wychodzą na jaw różne kwiatki, okazuje się że również znani producenci nie trzymają deklarownych parametrów np Austrotherm sprawdziłem wyniki kontroli urzędu z ostatniego roku i co 7 złych wyników naliczyłem. Warto sprawdzać. Kontrola najwyższą formą zaufania:)