Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prosty dom z dachem dwuspadowym

Recommended Posts

Witam!

Obserwuję forum od dłuższego czasu, ale dziś stanąłem przed wyzwaniem samodzielnej budowy domu. Ekipa murarzy olewała mnie od tamtego roku, i powiedziałem dość bo mam swoją godność! :) Człowiek chce uczciwie zapłacić a jest traktowany jak żebrak. Czeka mnie więc trudny czas z powodu podwojenia obowiązków rodzinnych od maja:).

Ale do rzeczy może trochę o działce i projekcie.

Działka jest wąska lekko ponad 16m i długa na ok 55m w sumie 9,2 a. Z uwagi na te ograniczenia i wymaganą powierzchnię zdecydowałem o domu z poddaszem użytkowym.

Projekt: dom jest prostej budowy na planie prostokąta ok 10,2 x8, fundamenty tradycyjne, ściany bloczek komórkowy, strop teriva, więźba tradycyjna kryta dachówką betonową. Ogrzewanie piecem kondensacyjnym na gaz ziemny, system ogrzewania prawdopodobnie całkowicie podłogowy. Wentylacja zaprojektowana jako grawitacyjna, prawdopodobnie będę zmieniał na mechaniczną z rekuperacją.

Co udało się zrobić do tej pory?

Z pomocą Pana Janusza wykonaliśmy ławy i ściany fundamentowe w technologii lanego betonu po czym oblepiłem je dysperbitem dwukrotnie następnie przykleiłem styropianem HYDROSTYR 10cm (eps) na kleju, warunki gruntowe okazały się całkiem dobre na głębokość ław pojawił się piach. Styropian oblepiłem siatką z klejem dwukrotnie. W najbliższym czasie zasypujemy piaskiem i zagęszczamy po czym planuję wykonać kanalizację i zalewać płytę.

W głowie gromadzi mi się tyle pytań i wątpliwości na, które prosiłbym w miarę możliwości o podpowiedź i dyskusję. W następnych linkach postaram się wrzucać rysunki domu i fotki z wykonanych etapów.

Dla chcących rozpocząć budowę problemem na dzień dzisiejszy staje się dostępność materiałów budowlanych jak i wzrost cen. Z uwagi na to że ekipa która miała wykonywać mi mury i strop buduje tylko z pustaka ceramicznego, ponieważ bloczek komórkowy według ich teorii ,, jest lychy", zarezerwowałem w lokalnej cegielni pustaki U220. Umawiałem się z nimi od zeszłego roku i dzwoniłem co dwa miesiące chcąc ustalić jakiś konkretny termin, szef mówił zadzwoń w przyszłym roku zadzwoń w marcu a to w kwietniu, w końcu zauważyłem że murują jakiś budynek kilka km od mojej pracy i zadzwoniłem że może podjadę to pogadamy konkretnie o terminie. W odpowiedzi usłyszałem że on teraz muruje i nie ma czasu ze mną rozmawiać żebym przyjechał do niego po godzinie 18 i najlepiej nie w tym tygodniu. Miarka się przebrała.

Wróciłem do planu samodzielnej budowy z bloczka komorkowego, i jak się okazało jest duży problem z dostępnością a ceny urosły do 9,6-10,5 zł/szt.

Jakimś trafem w małym składzie znalazłem odpowiednią ilość bloczków marki temobet pióro wpust za 9 zł/szt. które nabyłem.

1. Pierwsze pytanie czy ktoś murował z bloczków Termobet? mają klasę dokładności TLMB a Solbet w naszej okolicy TLMA więc powinny być dokładniejsze?

2. Jaką stosowaliście izolację poziomą pod bloczki? wystarczy papa wierzchniego krycia? jeśli tak to jaka grubość 4mm czy 5mm?

3. Czy używał ktoś nadproży strunobetonowych w osłonie ceramicznej Leier Strong w murze z bloczka komórkowego? Producent nie podaje takiej informacji a wiem że jest coś takiego stosowane i sam z rozpędu zamówiłem takie nadproża i teraz nie wiem czy mogę je zastosować? Nie wiem także czy można je oprzeć bezpośrednio na bloczku czy lepiej na cegłach pełnych? Niewielu pamięta, że na nadprożach trzeba ułożyć dwie lub trzy warstwy cegły pełnej lub dziurawki. W instrukcji dodatkowo znalazłem informację, że w przypadku współpracy ze stropem o rozpiętości 6m na nadprożu trzeba wykonać nadlewkę betonową B20, a w projekcie nie ma takie informacji? Projektant dał informację że trzeba użyć nadproża systemowego ale nie podał o jaki typ chodzi. Sprawdzałem i nadproża betonowe L19 mają mniejszą nośność od strunobetonowych Leier Strong...

4. Jak oprzeć belki teriva na bloczkach z uwagi na samodzielny montaż która metoda jest najmniej czasochłonna? Belek nie można opierać bezpośrednio na bloczkach, do wyboru są co najmniej 4 rozwiązania:

a. przemurować jedną warstwę cegły pełnej,

b. wykonać nadlewkę betonową,

c. wykonać opuszczany wieniec.

c. Zakupić kształtki wieńcowe L (w moim przypadku koszt ok. 1000 zł) czy warto wydać?

d. mój autorski pomysł aby ostatnią warstwę wykonać z bloczka silikatowego i oprzeć bezpośrednio na nim? Trochę ryzyko więc skłaniam się do opcji c, czy ktoś z Was stosował z jakimi wynikami?

Bardzo proszę o pomoc jeśli ktoś ma jakąś wiedzę i doświadczenia....

Parter

Parter.png

Poddasze

poddasze.png

Przekrój

Przekroj.png

Z uwagi na czasochłonność wykonania schodów żelbetowych, zamierzam zamienić je na schody o konstrukcji stalowej, biegi będą oparte na profilach ok. 100x50 na nie będą naspawane blachy z zagięciami ułatwiającymi przykręcenie płyt OSB na stopnie i policzki. Spocznik będzie również ramką z profila 100x50 podparty nogami o mniejszym przekroju. Dodatkowo biegi i spocznik będą przykręcone do ścian. Umożliwi mi to na czas budowy dobą komunikację a po budowie albo wymienię stopnie albo na nie przymocuje drewniane stopnie bądź ułożę panele. Postaram się zamieścić rysunek koncepcyjny tego rozwiązania.

Schody-stalowe.png

Edytowane przez Miror

Hej, wybrałeś prosty w budowie projekt, to dobrze skoro to twoja pierwsza przygoda z budowlanką, co do twoich pytań to najprościej jest wybudować sciany bk tylko dobrze zeby był klasy 600, na to bezpośrednio nadproża L19/9 złączone razem jezeli chcesz mieć rolety zewnetrzne (5cm docieplenia ci się tam zmieści), okna masz nie duże a więc bez problemu te nadproża wystarczą, jedynie oprzyj je po 20-25cm na ścianie, potem kształtki wieńcowe i dalej to juz z górki lecisz z terivą. Najszybciej i najprościej. U mnie w dzienniku masz przedstawione wlasnie takie rozwiazanie. Powodzenia.