Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt instalacji CO kotłownia gazowa

Darek9999

Recommended Posts

Witam

Potrzebuje porady przy projekcje instalacji CO.

Zmieniam kotłownie z ekogroszku na gazowa.

Stan obecny:

Kocioł Galmet 25kw, plus wymiennik CWU 150l. Budynek dwie kondygnacje, plus dobudowa budynku również dwie kondygnacje. Ocieplenie- dach super, ściany słabe (może kiedyś zrobię). Rekuperator na piętrze. Instalacja to dwa obwody.

Jeden stary, grawitacyjny, na grubych rurach a na nim 7 kaloryferów ( 104 żeberka).

Drugi nowy, pexem obieg wymuszony a na nim 8 kaloryferów (73 żeberka).

Kaloryfery 10 lat, aluminiowe.

Do tej pory pracowały na jednym zespolonym obwodzie, z jedną pompą (na drugim biegu) i zaworem trójdrożnym pobierającym wodę z powrotu z pominięciem pieca w celu zmniejszenia temperatury na odbiornikach. Na piecu 65 st, na odbiornikach lekko ciepłe cale kaloryfery , w domu 23st. Czyli super.

Całość działała bardzo dobrze i oszczędnie (4-5 ton na cały rok). Jedyny minus to dosyć głośno na zaworach przy kaloryferach.

Kupuje piec Wolf CGB-2 jednofunkcyjny plus dedykowany wymiennik 120l.

Pytanie nr1- kupić 20 czy 25 Kw?

Dokładam podłogówkę do łazienki (3mkw.)

Pytanie nr2- czy zrobić ją jako dodatkowy kaloryfer, z zaworem termostatycznym ustawionym na stałe 35st, czy jako oddzielny obwód prosto z kotłowni, z własną pompą i mieszaczem?

Tak jak pisałem, do tej pory oba obwody były połączone w jeden.

Pytanie nr3- czy może rozdzielić te obwody w kotłowi (bo łatwo mogę) i dać dwie oddzielne pompy? Może by było ciszej na zaworach kaloryferów?

Teraz sprawa zasadnicza.

Pytanie nr4a- Zrobić wszystko jak najprościej? Tylko na pompie, która jest w piecu i bez zaworu trójdrożnego, pozostawiając jeden zespolony obwód, z dołączona podłogówką jak kaloryfer z zaworem termostatycznym i regulacją temperatury tylko na piecu? (foto nr1)

Pytanie nr4b- Zrobić wszystko na jednym obwodzie, z podłogówką jak kaloryfer z zaworem termostatycznym, ale z dodatkową pompą, z zaworem trójdrożnym i siłownikiem sterującym temperaturą w odbiornikach? (foto nr2)

Pytanie nr5- Rozbudować wszystko i podzielić na trzy oddzielne obwody, każdy z własną pompą i zaworami trójdrożnymi lub bez nich? (foto nr3)

Pytanie nr6- Na dwóch projektach użyłem sprzęgła hydraulicznego , ale proszę się wypowiedzieć, czy słusznie przy takiej małej instalacji? Czy bez sprzęgła nie powstanie chaos i konflikty z pracującą pompą własną pieca? I ten hałas na zaworach? Może ze sprzęgłem będzie ciszej , bo się wyrównają ciśnienia?

Może jeszcze inaczej to zrobić? Wiadomo o co chodzi -system ma być wydajny, oszczędny i jeśli to możliwe cichy. No i oczywiście, by bezzasadnie nie zwiększać kosztów kotłowni. Poproszę o fachowe sugestie.

Jedna uwaga!- W systemie jest dużo wody, więc duża bezwładność. Ciepła woda musi krążyć cały czas. Nie chcę, by występowały skoki temperatury. Co powiecie, by w obwodzie pieca zrobić 65 st i pogodówkę a temperaturą w pomieszczeniach sterować za pomocą zaworów trójdrożnych? Dobrze się to sprawdzało przy starej kotłowni, ale nie mam pojęcia czy sprawdzi się przy gazie (oszczędność opału?!)

Nie mogę znaleźć opisu sterownika do tego pieca i tak naprawdę nie wiem jeszcze co on potrafi i czy właściwie zasteruje taką, czy inną konfiguracje układu. Jeśli ktoś ma taki opis to poproszę.

1.jpg2.jpg3.jpg

Edytowane przez Darek9999

Rozumiem że cała podłogówka w tym budynku to raptem 3m2 w łazience.W tej sytuacji nie warto pchać się w koszty(zawór 3D+pompa,zresztą dla 3m2 OP każdy zawór i każda pompa będą za duże) tylko zrobić ją na zaworze RTL

Jak instalacja same grzejniki to bezpośrednio z kotła.Wg.mnie bez sensu przy samych grzejnikach pchać się w tak drogi kocił,nie wykorzystasz jego możliwości.Sugeruje Termet Ecocondens Gold(jak masz w miarę blisko serwis)wyjdzie przez pół taniej a osiągniesz ten sam efekt.Możesz zamontować czujnik zewnętrzny i sterowanie pogodowe(ustawienie krzywej grzewczej)Regulacja temp.w poszczególnych pomieszczeniach przy pomocy zaworów termostatycznych na grzejnikach.

Edytowane przez Kondensat

Dzięki za pomoc.

1- Kwestia marki kotła, z pewnych względów już została ustalona i będzie to Wolf CBG-2. Jednak będę wdzięczny za podpowiedź, czy kupić 20kw, czy o mocy 25kw, jak poprzedni kocioł na groszek. Nie wiem, czy przewymiarowanie kotła gazowego jest wskazane, tak jak to było w groszku, czy tez przeciwnie. (kwestia zużycia paliwa)

2- Z przeczytanych postów wnioskuje, że jeśli jest pompa w kotle i jakiekolwiek dodatkowe pompy w systemie, to niezbędne jest sprzęgło – Tak?

3- żona zażyczyła sobie dodatkowo, by w łazience oprócz podłogówki, został założony kaloryfer drabinkowy do suszenia ręczników. Ten kaloryfer musi dać się sterować indywidualnie, aby jako jedyny działał w lato jako suszarka. Oczywiście z jakiegoś sterownika w łazience, by można było włączyć go na określoną moc i przede wszystkim czas.

Czy załączony schemat ma sens? (zdjęcie nr4) Co zmienić?

4.jpg

4.jpg

Schemat będzie działał, ale jest niepotrzebnie przekombinowany, przez co będzie bardzo drogi. Nie potrzebujesz żadnego zaworu mieszającego, żadnej dodatkowej pompy (oprócz tej w kotle) i żadnego sprzęgła. Wszystko będzie zasilane jedną temperaturą bezpośrednio sterowaną przez kocioł. Czyli powinien być jeden obieg rozdzielony trójnikami na kilka mniejszych, przepływy wyregulujesz odpowiednią nastawą wstępną zaworów termostatycznych na grzejnikach. Zawór RTL daje się na powrocie pętli podłogówki.

Grzejnik łazienkowy wyposaż w dodatkową grzałkę elektryczną używaną na lato. Grzanie go kotłem będzie bez sensu, bo kocioł będzie taktował, a większość wody ostygnie w rurach a nie w grzejniku, przez co stracisz więcej energii niż byś grzał go prądem.

Szymon dziękuje za pomoc.

-Brałem pod uwagę grzałkę elektryczną do drabinki, ale jakiś fachowiec odradził, mówiąc że, grzanie jej z kotła, będzie bardziej ekonomicznie w dłuższej perspektywie i że na grzałce wytwarza się bardzo szybko i w dużej ilości kamień kotłowy. Nie wiem, ale faktycznie jak się rozbierze bojler to jest go mnóstwo. W bojlerze jest dużo miejsca na ten syf a co się dzieje z kamieniem w takim wąskim profilu? Nie zatka Kotła? Nie znam się, dlatego tu zadaje pytania.

-Od kotła, do drabinki szedłby pex, tylko 10m. Jeśli, faktycznie nie ma to sensu ekonomicznego, to zrezygnuje z tego rozwiązania i założę grzałkę (co z kamieniem?)

- Temat zaworów trójdrożnych. Nie mam żadnego doświadczenia z kotłami gazowymi. W piecu na groszek zawór trójdrożny robił świetną robotę, ale jeśli przy gazie są zbędne, to oczywiście z przyjemnością z nich zrezygnuje.

-Teraz temat tych pomp dodatkowych. Wiem, że trochę tego dużo. Czemu miałem taki pomysł? Otóż, jak pisałem, jest to budynek po dobudowie i występują w nim dwie różniące się instalacje. Gruba grawitacyjna i cienka wymuszona. Co prawda, oba były do tej pory połączone i działały na jednej pompie, ale przepływy na nich były bardzo różne. Konieczne było, bardzo mocne zakręcenie zaworów na niektórych kaloryferach i jednoczesne maksymalne odkręcanie zaworów na innych, żeby w ogóle dotarła do nich ciepła woda. Trzeba było również dołożyć dużo żeberek do tych pomieszczeń. Dodatkowo dosyć głośno jest przy kaloryferach. Nie wiem, czy to norma przy aluminiowych kaloryferach. Prawdą jest, że jakoś to wszystko działało, ale pomyślałem, że przy okazji przeróbki całej kotłowi dobrze by było coś ulepszyć. Stąd pomysł, by rozdzielić te dwa obwody (jest to u mnie łatwe na wyjściu) i dać oddzielne pompy na każdy. Może taki układ będzie łatwiejszy do regulacji i pozwoli lepiej rozprowadzić ciepło? Może będzie ciszej (pompy będą wolniej pracować) i może pozwoli on na usunięcie nadmiaru żeberek a tym samym zmieszeniu ilości wody w systemie.

-sprzęgło. Gdyby nie było tej pompy w piecu, to nawet by mi do głowy nie przyszło wywalać kasę na sprzęgło, ale jest tam pompa, więc sprzęgło musi być przy dodatkowych pompach ? – TAK???

Proszę niech ktoś odpowie, czy przy kilku pompach w układzie musi być sprzęgło???

Nie upieram się przy niczym. Z wdzięcznością wysłucham każdej porady fachowca i się dostosuje. Z góry dziękuje.

(rysunek nr 5) Tak lepiej?

5.jpg

Trudno wyrokować bez obejrzenia instalacji, ale jestem prawie pewien, że hałas na kaloryferach jest łatwy do usunięcia. Podejrzewam, że teraz hałasują tylko grzejniki w części z grubymi rurami i instalacją grawitacyjną, musiałeś tam mocno poskręcać zawory żeby zmniejszyć przepływ i woda zaczęła płynąć w drugiej części instalacji. Większość ciśnienia jest tracona właśnie na tych zaworach przy grzejnikach i stąd ten hałas. Zamiast tego możesz wstawić choćby zwyczajny zawór grzybkowy w kotłowni w miejscu gdzie odgałęzia się instalacja z grubszych rur od reszty (może być na zasilaniu lub na powrocie). Tym zaworem wyregulujesz stratę ciśnienia w instalacji grawitacyjnej (tak żeby w obu częściach instalacji był odpowiedni przepływ), a zawory przy grzejnikach będziesz mógł odkręcić likwidując hałas. Ewentualnie mogą one wymagać lekkiego skręcenia, żeby wyregulować przepływy pomiędzy grzejnikami w tej samej części instalacji.

Co do grzałki w bojlerze, wytrąca się na niej kamień ale przez bojler przepływają setki metrów sześciennych świeżej wody dostarczając ciągle nową porcję minerałów. W instalacji c.o. masz tej wody ze 100-200 litrów i nie zmieniasz jej latami, o kamieniu możesz zapomnieć.

Jak chcesz sterować pracą jednego grzejnika w lato na kotle gazowym, odetniesz pozostałą część instalacji i po powieszeniu mokrego ręcznika będziesz biegł do kotłowni i przestawiał kocioł w tryb zimowy, żeby za kilka godzin go wyłączyć? Nie łatwiej włączyć grzejnik w odpowiednim momencie i zastosować jakiś timer? Kocioł włączy się na kilkadziesiąt sekund i stanie, policz objętość wody w kotle i w rurach doprowadzających i o ile jest większa od pojemności grzejnika - to jaka będzie efektywność wykorzystania tej energii do suszenia ręcznika. Przecież ten cienki pex to nie jest podłączony bezpośrednio do kotła, tylko pewnie odchodzi od jakichś grubszych rur. Sam wymiennik w kotle ma pewnie powierzchnie większą niż ta drabinka w łazience i będzie oddawał ciepło szybciej niż ona - prosto w komin.

A sprzęgło jest potrzebne jak inny przepływ jest na kotle a inny w instalacji, przy jednej pompie to niemożliwe, przy 2 lub więcej powinno być sprzęgło.

Ze schematu wyrzuć sprzęgło i pompy, dodaj zawór grzybkowy i będzie OK i najtaniej, jak zrobisz drożej może być tylko gorzej. :)

Edytowane przez SzymonKc

• 5 weeks później...

Witam,

W sprawie doboru odpowiedniego kotła do Pana budynku, zachęcam do kontaktu z jednym z Autoryzowanych Instalatorów marki Buderus. Przy wymianie kotła stałopalnego na gazowy warto umówić się z instalatorem i na miejscu przeanalizować wszystkie aspekty związane ze zmianą części instalacji centralnego ogrzewania. W naszej ofercie znajdują się kotły Logamax o większej mocy, które dedykowane są do większych budynków również o przeznaczeniu komercyjnym. Wyszukiwarka instalatorów w zależności od ich lokalizacji znajduje się na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z Biurem Obsługi Klienta (BOK) tel. 801 777 801. Lub też formularz kontaktowy: http://www.buderus.pl/kontakty/formularz-kontaktowy.html

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant Buderus